Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Mcfarland - Δύο νέες εκδόσεις


O Tim Harding γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1948 όμως ζει στην Ιρλανδία από το 1976 και αγωνίστηκε με τα χρώματα της Ιρλανδίας στην σκακιστική Ολυμπιάδα του 1984 στη Θεσσαλονίκη. Στο "κανονικό" σκάκι ήταν παίκτης του 2200 - να σημειώσουμε βέβαια πως το 2200 της εποχής εκείνης ήταν αρκετά πιο ισχυρό επίπεδο από το 2200 του σήμερα - όμως εκεί που ξεχώρισε τόσο στον αγωνιστικό όσο και στο δημοσιογραφικό/ερευνητικό τομέα ήταν στο σκάκι δι' αλληλογραφίας. Επί 10 χρόνια έβγαζε σχεδόν μόνος του το περιοδικό Chess Mail και εξέδωσε αρκετά βιβλία πάνω στο θέμα. Έχω στην κατοχή μου τα "The Write Move", μια συλλογή άρθρων πάνω στο σκάκι δι' αλληλογραφίας, από την οποία μετέφρασα στο παρών blog το "Η παράξενη καριέρα του Nicolas Preo", τη συλλογή παρτίδων "50 Golden Chess Games", καθώς και μια συνεργασία του με τον Sergey Grodzensky, το "Red Letters", που αποτελεί την ιστορία των πρωταθλημάτων σκακιού δι' αλληλογραφίας της Σοβιετικής Ένωσης και συνοδεύεται από CD-ROM με χιλιάδες παρτίδες. Το τελευταίο του βιβλίο - στις εκδόσεις McFarland αυτή τη φορά - είναι μια ανάπτυξη πάνω στο διδακτορικό του με θέμα την ιστορία του σκακιού δι' αλληλογραφίας στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, από το ματς Εδιμβούργου-Λονδίνου που άρχισε το 1824 μέχρι την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από τη Μεγάλη Βρετανία στην ένατη σκακιστική Ολυμπιάδα σκακιού δι' αλληλογραφίας που διεξήχθη μεταξύ του 1982 και του 1987 - στο τέλος της χρυσής εποχής αυτού του σκακιστικού είδους.

Το βιβλίο είναι "ειδικού" ενδιαφέροντος και σίγουρα λίγο "βαρύ" για μερικούς, αλλά για τους φίλους και μελετητές του φαινομένου του σκακιού δι' αλληλογραφίας είναι απαραίτητο. Κάνει ειδικές αναφορές στους αγώνες μεταξύ συλλογών - όπου πολλοί παίκτες από κάθε πλευρά συμμετείχαν στις αναλύσεις -, στις τεχνολογικές αλλαγές και πως αυτές επηρέασαν το παιχνίδι και τους κανόνες διεξαγωγής του, στα πρώτα ατομικά τουρνουά, ενώ αφιερώνει ξεχωριστά κεφάλαια για την Ουαλία, την Ιρλανδία και τη Σκοτία για την περίοδο μέχρι τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο μεσοπόλεμος, η "διεθνοποίηση" του παιχνιδιού από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, οι Ολυμπιάδες και τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Και στο τέλος, παραρτήματα, εντυπωσιακή βιβλιογραφία, αναλυτικοί κανονισμοί και πίνακες αποτελεσμάτων.

Ο συγγραφέας μιλάει για δουλειά του (ραδιοφωνική συνέντευξη)

Το βιβλίο είναι μεταξύ των 4 υποψηφίων για το βραβείο της Αγγλικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας για το έτος 2011

Το δεύτερο βιβλίο των εκδόσεων McFarland είναι στην πραγματικότητα μια επανέκδοση - σε πολύ πιο προσιτή τιμή από την πρώτη έκδοση - του σημαντικότερου ιστορικού βιβλίου που έχει γραφτεί για τον Capablanca, "A Compendium of Games, Notes, Articles, Correspondence, Illustrations and Other Rare Archival Materials on the Cuban Chess Genius Jose Raul Capablanca, 1888-1942" του αγαπημένου μου Edward Winter. Έχω την τύχη να έχω στα χέρια μου την πρώτη έκδοση που όμως έχει φτάσει σε απαγορευτική τιμή πια, αλλά είμαι σίγουρος και πως η paperback επανέκδοση δε θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει - εκτός του σκληρού εξωφύλλου βέβαια.

Ο Winter έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της προσωπικής αλληλογραφίας του μεγάλου Κουβανού, καθώς και εκατοντάδες σχετικά δημοσιεύματα εφημερίδων και περιοδικών της εποχής. Φιλικές παρτίδες και παρτίδες σιμουλτανέ που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού συγκεντρωμένες και υπερπολύτιμες αναλύσεις του πάνω στις παρτίδες του. Ειδική μνεία θα κάνω στο 7ο κεφάλαιο που αποτελείται από τις ανταποκρίσεις του ίδιου του Κουβανού για τους New York Times κατά τη διάρκεια του περίφημου τουρνουά του 1927 της Νέας Υόρκης. Αναλύσεις του Κουβανού για το Ρωσικό 64 κατά τη διάρκεια του τουρνουά της Μόσχας του 1936, ανταποκρίσεις από τη Σκακιστική Ολυμπιάδα του 1939 κ.ο.κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: