Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Ατομικό Πρωτάθλημα Ανδρών 2011 (7)



Κουτσουρεμένος γύρος ο σημερινός καθώς εκτός από το γνωστό θέμα με την αποχώρηση Κουρκουνάκη που έριξε τον αριθμό των παρτίδων ανά ημέρα σε 4, είχαμε σήμερα και τους Μαστροβασίλη, Νικολαΐδη να μην παίζουν κανονικά την παρτίδα τους, κάνοντας ισοπαλία με την γνωστή επανάληψη κινήσεων στην Zaitsev. Με αυτό το δεδομένο, η νίκη του Αντώνη Παυλίδη με τα μαύρα επί του Μουτούση τον φέρνει στους 5.5/6 και με διαφορά 2 βαθμών από τον Γιάννη Νικολαΐδη. Στις άλλες δύο παρτίδες, ο Καπνίσης δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε σήμερα, ενώ εύκολα κέρδισε ο Γαλόπουλος τον Τάσο Παυλίδη.

Ναούμ-Καπνίσης 1/2 QGA 8.Nc3

Ο Καπνίσης επέλεξε το Γκαμπί της Βασίλισσας αποδεκτό - κάτι που έχει ξαναπαίξει στο τουρνουά του Γιβραλτάρ το 2010 εναντίον του Fressinet, αλλά δεν είναι στο βασικό του ρεπερτόριο - και στο σχετικά σπάνιο και όχι και τόσο φιλόδοξο 9.a3 των λευκών έπαιξε ένα 10...Qb8 που είναι καινοτομία - 10...Be7, Ajrapetjan-Belikov, Alushta 2005. Ο μαύρος φυσικά στις βαριάντες με 8.Nc3 και 9.a3 δε θα πρεπε να έχει κάποιο πρόβλημα να ισοφαρίσει - το θέμα είναι πώς μπορεί να παίξει για νίκη. Δε χρειάστηκε να μηχανευτεί κάτι ο Καπνίσης για να μπερδέψει τη θέση, αφού ο λευκός το έκανε μόνος του με το 13.e4 και στη συνέχεια το 15.Nd5?!. Η απορία μου είναι τί είδε ο μαύρος στο 16...Re8 και το απέρριψε. Κάποια στιγμή δε θα αναγκαζόταν ο λευκός να ξεκαρφώσει τη ντάμα και ο μαύρος μετά τα φαγώματα στο e5 δε μένει με δύο πιόνια πάνω? Αντάλλαγμα για ένα πιόνι βλέπω, για δύο όμως δε νομίζω ότι είναι αρκετό. Στην παρτίδα ο Ναούμ ήταν αυτός που ίσως να μπορούσε να ζητήσει κάτι παραπάνω από τη θέση. Ίσως να κρατούσε τις ντάμες μέσα με 31.Qg3 ή να συνέχιζε στην τελική θέση με κάποιο σχέδιο τύπου Rb3+f4 (για να τρώει με πύργο μετά το en passant).

Γαλόπουλος-Παυλίδης Αναστ. 1-0 KID Saemisch

Ο μαύρος ήθελε Σλαβική, ο λευκός πρότεινε την Panov, αλλά κατέληξαν με αναστροφή σε μία Ζέμις και συγκεκριμένα την βαριάντα 6...e5 7.Nge2 c6. Το 8...Nfd7N προδιαθέτει για επερχόμενη αλλαγή στο d4 και έλεγχο των c5,e5 τετραγώνων, όμως η ιδεά του μαύρου ήταν τελικά να παίξει 10...b5? και να βγει τελείως... χαμένος. Κάτι διέφυγε του Παυλίδη και προσπαθώ να μαντέψω τι. Το 13.Nac3? Το 14.Qa3? (αν και οι άλλες κινήσεις της βασίλισσας διατηρούν το πλεονέκτημα). Προσπαθώντας να βρει κάποιο αντιπαιχνίδι ο μαύρος έδωσε και ένα κομμάτι. Όντας σε πίεση χρόνου συνέχισε να παίζει μέχρι την ανανέωση χρόνου αλλά η θέση ήταν πεθαμένη από νωρίς. Στην 14η κίνηση ο μαύρος είναι τελείως χαμένος για αυτό το επίπεδο.

Μουτούσης-Παυλίδης Αντ. 0-1 KID Bd3+Nge2

Από πότε έχει να κερδίσει ένας 18χρονος το πρωτάθλημα Ελλάδος? Από την εποχή του Γρίβα? Ο Αντώνης Παυλίδης μετά τη σημερινή του νίκη έχει πια σοβαρές πιθανότητες να το καταφέρει. Χειρίστηκε πολύ καλά αυτήν την περίεργη Ινδική του Βασιλιά που προέκυψε και με το 12...a5 που είναι καινοτομία εξασφάλισε τον έλεγχο του c5 τετραγώνου και ισοφάρισε εύκολα. Ο λευκός δίστασε να τα αλλάξει όλα (στο b8 και στο d4 - και στο d5 αφού ο μαύρος πρέπει να φάει Bxd5) μετά το αμφίβολο 19...Qa7?! όταν και θα έπαιρνε ένα πιόνι με αντάλλαγμα τον έλεγχο της στήλης b από τα μαύρα ενώ αργότερα έχασε τον έλεγχο της θέσης με το 30.f6? που ήταν λάθος. Έπρεπε πρώτα 30.Rd1! και στο φορσέ 30...e4 (αφού ο ίππος του d2 δεν έχει τετράγωνο) , τώρα μόνο 31.f6 Bh6 32.Nxe4 με δυναμική ισορροπία. Το 36.c5 επίσης φαίνεται να δίνει τύχες επιβίωσης στον λευκό, ενώ το 40.g3?? (η δύσκολη 40η κίνηση) επιταχύνει το τέλος.


Το αυριανό πρόγραμμα: Παυλίδης Αντ.-Νικολαΐδης (στην πιο κρίσιμη παρτίδα του πρωταθλήματος), Παυλίδης Αναστ.-Μουτούσης, Αγγελής-Γαλόπουλος, Νικολάου-Ναούμ. Καπνίσης και Μαστροβασίλης θα ξεκουραστούν.

Στο http://chessfed.net/tournaments/61_ind_men/index.html υπάρχουν οι παρτίδες σε viewer, τα pgn για κατέβασμα, live αναμετάδοση, link για την κάμερα, φωτογραφίες κλπ.

1 σχόλιο:

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Δεν είναι και τόσο περίεργη αυτή η βαριάντα στην Μουτούσης- Παυλίδης. Την χρησιμοποιούσε συστηματικά ο Σεϊράβαν, με καλά αποτελέσματα, περιστασιακά και κάποι άλλοι GM,και από Έλληνες ο Θάνος, όπως δύο φορές και ο υπογράφων (μάζεψε δύο ποντάκια, ένα με τον Βούλγαρο IM Ντότσεβ, και ένα με την Μαρίνα, αλλά όχι από άνοιγμα, και τις δύο φορές). Αντικειμενικά, ο Λευκός δεν έχει και πολλά, αλλά είναι safe σύστημα- αρκεί να μην τα στήνεις στην πίεση, όπως έκανε ο Κώστας.