Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Προς τα Ματς Διεκδικητών.. 20 χρόνια πριν... Εισαγωγή


Σε λιγότερο από ένα μήνα και πιο συγκεκριμένα στις 3 Μαΐου, θα αρχίσουν στην πόλη Καζάν της Ρωσίας τα ματς διεκδικητών που θα αναδείξουν τον αντίπαλο του Vishy Anand για το τελικό ματς για τον παγκόσμιο τίτλο που μάλλον - για τίποτα δεν μπορείς να είσαι σίγουρος αυτές τις εποχές - θα διεξαχθεί μέσα στο 2012. Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, θα παιχτούν 4 προημιτελικοί, 2 ημιτελικοί και ένα τελικό ματς σε συνθήκες ρουλέτας καθώς οι πρώτες δύο φάσεις θα αποτελούνται από 4(!) μόλις παρτίδες ενώ ο τελικός θα κριθεί σε 6 παρτίδες κανονικού χρόνου σκέψης. Δυστυχώς οι παρτίδες είναι πολύ λίγες σε αριθμό για ματς τέτοιου επιπέδου αλλά θα πρέπει να αρκεστούμε σε αυτές. Τουλάχιστον ο Μάιος θα είναι συναρπαστικός για τους φίλους του σκακιού. Τα ζευγάρια είναι τα εξής:

Topalov-Kamsky και Gelfand-Mamedyarov (με τους νικητές να αναμετριούνται στον πρώτο ημιτελικό)
Aronian-Grischuk και Kramnik-Radjabov (τα ζευγάρια που θα δώσουν τον δεύτερο ημιτελικό)

Ενδιαφέρον θα είχε να γράψει όποιος θέλει τις προβλέψεις του στα σχόλια. Εγώ θα διακινδυνέψω πρόβλεψη αν και φυσικά ο μειωμένος αριθμός παρτίδων κάνει την έτσι κι αλλιώς δύσκολη πρόβλεψη σχεδόν αδύνατη. Εγώ λοιπόν "βλέπω" - και εύχομαι - τελικό Gelfand-Aronian :) Περιμένοντας την 3η Μαΐου, θα επιχειρήσω μια ιστορική αναδρομή στον τελευταίο κύκλο διεκδικητών του "παλιού καλού καιρού", τον κύκλο 1990-1993, πριν τη διχοτόμηση της FIDE, σε έναν από τους πιο αμφίρροπους κύκλους αφού για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια δεν ήταν δεδομένο ότι νικητής θα ήταν ο Karpov και ο τελικός ένα ακόμα ματς K-K. Θα αρχίσει η αναδρομή μας από τη φάση των 16 η οποία όπως και η φάση των 8 διεξήχθη σε 8 παρτίδες κανονικού χρόνου σκέψεις ακολουθούμενες από άλλες 2 σε περίπτωση ισοπαλίας και μετά από νέες δυάδες παρτίδων με μειωμένο χρόνο σκέψης. Έτσι, ένα ματς της φάσης των 16 του 1991 κρατούσε περισσότερο από τον τελικό του 2011. Σε αυτήν την εισαγωγή ας αρκεστούμε στην παρουσίαση των 8 πρώτων ζευγαριών.










Ο Victor Korchnoi αντιμετώπισε τον Ούγγρο Gyula Sax στο Wijk Aan Zee της Ολλανδίας, ενώ στην ίδια πόλη αναμετρήθηκαν οι φίλοι και συνεργάτες κάτω από την εποπτεία του Mark Dvoretsky Artur Yusupov και Sergei Dolmatov σε ένα πολύ δύσκολο ψυχολογικά ματς και για τους δύο. Στο Madras της Ινδίας ο σημερινός παγκόσμιος πρωταθλητής, 22χρονος τότε Vishy Anand έπαιζε με τον Alexei Dreev. Στο Sarajevo, ένα χρόνο πριν βρεθεί στη δίνη ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου διεξήχθησαν δυο ματς. Ο νεαρός τότε Boris Gelfand έπαιζε με τον "καθηγητή" Predrag Nikolic - ένα παρατσούκλι που χρησιμοποιούν πολλοί για τον Gelfand σήμερα, ενώ ο Jan Timman αντιμετώπιζε τον Robert Hubner σε μια αναμέτρηση δύναμης εναντίον τεχνικής. Στη Ρίγα της Λετονίας, στο πιο άνισο ματς αυτής της φάσης, ο Vassily Ivanchuk διέλυε τον Leonid Yudasin με το κοινωνικό περιβάλλον γύρω τους να εκφράζει με κάθε ευκαιρία τα αντισοβιετικά του αισθήματα, ενώ στο σαφώς πιο ήρεμο - σε βαθμό υπνηλίας - Λονδίνο, ο Nigel Short έπαιζε με τον Jonathan Speelman, μη γνωρίζοντας και ο ίδιος πως ήταν έτοιμος να αρχίσει το πιο συναρπαστικό "ταξίδι" της ζωής του, προς το όνειρο. Τέλος, ο Anatoli Karpov, νικητής του προηγούμενου κύκλου διεκδικητών περνούσε χωρίς αγώνα στην προημιτελική φάση. Τις σημαντικότερες στιγμές αυτών των ματς και όλου του κύκλου θα δούμε στα επόμενα μέρη της σειράς.











15 σχόλια:

menbuil είπε...

Εγώ θα πόνταρα σε ένα ματς Κράμνικ-Αρονιάν το οποίο και θα απολάμβανα σε όλο το μεγαλείο του !

menbuil είπε...

Ουπς μόλις είδα ότι δεν μπορούνε να βρεθούνε αυτοί οι δύο στον τελικό. Οπότε διπλή πρόβλεψη, Κράμνικ-Αρονιάν ημιτελικό και Κράμνικ - Γκέλφαντ τελικό με νικητή, τον άνθρωπο που εκθρόνισε τον Κασπάροβ :).

trandism είπε...

Συμφωνείς δηλαδή πως ο Gelfand θα βγει από το πάνω μισό? Αυτό ήταν το τολμηρό στην πρόβλεψή μου.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Εγω ως φίλαθλος θα ήθελα να βγει ο Αρονιάν !...Συμπεθέστατος και πολύ κύριος (ετσι δειχνει τουλάχιστον).

menbuil είπε...

@ trandism
Συμφωνώ γιατί δεν θέλω με τίποτα να βγει ο Τοπάλοβ, τον οποίο αντιπαθώ ως χαρακτήρα μετά τα "σκάνδαλα" και τις τρικλοποδιές που δημιούργησε αυτός και ο μάνατζερ του στην πορεία για την διεκδίκηση του τίτλου. Για να υποστηρίξω κάποιον πρέπει να μου λέει κάτι όχι μόνο ως σκακιστής αλλά και ως προσωπικότητα.
@ Ριζόπουλος
Όλοι είναι συμπαθέστατοι και κρατάνε χαμηλό προφίλ μέχρι να πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας για τα καλά πάνω τους, μετά κρίνονται…:)

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν δεν χρειάζεται να πω πόσο ενδιαφέρουσα ανάρτηση είναι αυτή και πόσο ποιο ενδιαφέρουσα υπόσχεται να γίνει στην συνέχεια. Μπράβο trandism!

Ακολούθως να κάνω και εγώ τις προβλέψεις μου. Αρχικά να πω ότι δεν μου είναι κάποιος αντιπαθής και αν συμπαθώ κάποιους λίγο περισσότερο αυτοί είναι ο Τοπάλοβ (αν και έχει χάσει αρκετό από το δυναμισμό που είχε στο παιχνίδι του πριν 5 χρόνια - εδώ μας ενδιαφέρει το σκάκι του κάθενος, όχι ο Νταναίλοβ - ο Αρονιάν και ο Γκέλφαντ. Αλλά και οι υπόλοιποι συμπαθείς μου είναι. Οπότε οι προβλέψεις έχουν να κάνουν όχι με συμπάθειες ή μη, αλλά το τι προβλέπω ότι θα συμβεί από σκακιστική σκοπιά. Λοιπόν:
Ο Τοπάλοβ θα κερδίσει και πάλι τον Κάμσκι, ενώ και εγώ πιστεύω στην νίκη του Γκέλφαντ επί του Μαμεντιάροβ. Στον ημιτελικό Τοπάλοβ - Γκέλφαντ δίνω περισσότερες πιθανότητες στην επικράτηση του Τοπάλοβ, αλλά χωρίς να ξεγράφω τον Μπάρις (trandism, δεν είναι απίθανο και κατά την δική μου γνώμη να γίνει γεγονός η πιο παρακινδυνευμένη πρόβλεψη σου).
Στα άλλα ζευγάρια, θεωρώ δεδομένη την επικράτηση τόσο του Αρονιάν, όσο και του Κράμνικ. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει την δεδομένη χρονική στιγμή σε ένα (μίνι) ματς Κράμνικ - Αρονιάν, αλλά θεωρώ ότι ο Λεβόν είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον Βλαδίμηρο τελευταία και του δίνω μεγαλύτερες πιθανότητες.
Άρα φτάνω σε ένα τελικό Τοπάλοβ - Αρονιάν. Ε, πια, ότι και να πεις είναι παρακινδυνευμένο, αλλά επειδή εδώ προβλέψεις κάνουμε, θα πώ ότι απέναντι από τον Βίσυ θα καθίσει τελικά ο Αρονιάν. Θέλετε πρόβλεψη και για τον τελικό; 51% Ανάντ - 49% Αρονιάν.

Να σας πω τώρα και τι θα ήθελα. Θα ήθελα λοιπόν απέναντι από τον Ανάντ, να μπορούσε να καθίσει ο Vasilly - madman - Ivanchuk. Τώρα που το "έχει" ακόμα ο τρελο-Τσάκι, θα γινόταν του ...κουτρούλη ο γάμος.

tradism αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την συνέχεια.


-rotten-

trandism είπε...

Η αναγέννηση του skakistikou ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή καθώς έχω αρκετά προβλήματα χρόνου αυτό το καιρό και με απελευθέρωσε από μια περίεργη "υποχρέωση" που ένοιωθα κατά τη σύντομη απουσία του blog του Φίλιππα να καλύψω την επικαιρότητα.

Τώρα έρχονται ολιγοήμερες διακοπές και ξεκούραση και αφού πλησιάζουν τα ματς - που φιλοδοξώ να καλύψω έστω γράφοντας κάτι κάθε μέρα - μου φάνηκε καλή ιδέα αυτή η ιστορική αναδρομή. Ελπίζω να πάει καλά :)

Και γω φυσικά θα το ήθελα πάρα πολύ να είναι ο Chucky σ αυτά τα ματς. Δυστυχώς δε θα είναι. Θα δούμε στη συνέχεια της σειράς το πώς άρχισε η αστάθεια και ατυχία του στα παγκόσμια πρωταθλήματα από το 1991 ακόμα.

Γράφοντας αυτή τη σύντομη εισαγωγή συνειδητοποίησα και πάλι το πόσο πολύ έχει αλλάξει αυτός ο τρελός κόσμος που ζούμε μέσα σε 20 χρόνια. Σαράγεβο, ΕΣΣΔ κλπ. Πραγματικά οι μόνες σταθερές μέσα σε αυτή την 20ετία τελικά είναι ο Anand και ο Gelfand :)

menbuil είπε...

@ rotten

Το να προσπαθεί να κερδίσει κάποιος κάτω από το τραπέζι είναι θέμα που εμένα προσωπικά όχι μόνο με αφορά αλλά το θεωρώ και χρέος να καταδικαστεί. Σκάκι δεν είναι μόνο ξύλινα ή πλαστικά πιονάκια αλλά έχει και ζωή.
Αλλά ας μείνουμε στο σκακιστικό κομμάτι που είναι και το ποιό ενδιαφέρον σε σχέση με την ανάρτηση του trandism.
Οπότε περιμένω και εγώ με ενδιαφέρον την ιστορική ανασκόπηση του, αλλά και τις αναμεταδώσεις του :).

Ametanoitos είπε...

Όσο πάντως βρισκόμουν στη Γλασκώβη, έμαθα ότι απολύτως τίποτα άσχημο δεν έγινε στη Σόφια στο ματς Τοπάλοφ- Άναντ (από τον Νίλσεν τον ίδιο!) και όσο αφορα το ματς Τοπάλοφ- Κράμνικ η συμπεριφορά του Κράμνικ ήταν εξίσου ή ακόμα χειρότερη από αυτή του Τοπάλοφ. Πάντως, οι περισσότεροι από τους κορυφαίους θεωρούν πως ο Αρονιάν θα είναι μάλλον ο επόμενος Παγκ. Πρωταθλητής αλλά όλοι φαίνονται σίγουροι πως δεν θα συμβεί σε αυτόν τον κύκλο. Όλοι δίνουν στον Άναντ πάλι το πάνω χέρι ξεκάθαρα. Επίσης κανένας δεν έχει ξεγράψει τον Κράμνικ. Η φόρμα πριν από τα ματς δεν λέει απολύτως τίποτα. Άρα, αν δεχτούμε τα παραπάνω, το πιο "λογικό" ζευγάρι είναι το Κραμνικ-Τοπαλοφ. Προσωπικά θα ήθελα να δω όμως το Γκέλφαντ-Κράμιν ή Γκέλφαντ-Αρονιάν.

menbuil είπε...

@ Ametanoitos

Το να κατηγορείς κάποιον ότι κλέβει, και μάλιστα με τις ενέργειες που ακολούθησαν δεν είναι θέμα συμπεριφοράς, είναι κάτι πολύ χειρότερο είναι κάτι σχεδιασμένο. Επίσης το ότι πριν τον αγώνα έβαλαν τον Ανάντ να ταξιδέψει την μισή Ευρώπη με λεωφορείο είναι κάτι λίγο...!
Τεσπά, εγώ έχω βγάλει τα συμπεράσματά μου και πιστεύω μετά από αρκετή παρακολούθηση και διασταύρωση πολλών πηγών, και δεν με ενδιαφέρει να πείσω κανένα, μιας και όσοι με όλα αυτά που έγιναν έχουν άλλη άποψη, είναι σίγουρο ότι θα την έχουν εις τους αιώνας των αιώνων.
Ας επικεντρωθούμε στο αγωνιστικό μέρος !

Ametanoitos είπε...

Πλάκα μου κάνετε τώρα; Δηλαδή ο Ντανάιλοφ προκάλεσε την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία; Εγώ ήμουν πάντα αυτός που έλεγα τα χειρότερα για τον Τοπάλοφ αλλά ελάτε και λίγο στη θέση του! Παίζει ένα ματς με έναν μισο-ξοφλημένο αντίπαλο (παρατεταμένη "κακή φόρμα" είχε ο Κραμνικ αν θυμάστε καλά), στην καλύτερη φάση της καριέρας του (έπαιζε "διαστημικό" Σκάκι τότε ο Τοπάλοφ, βλ Σαν Λουίς, M-Tel κτλ) και ενώ αυτό που περίμεναν οι πάντες ήταν μια εύκολη επικράτηση αυτός βρίσκεται στο -2 στην αρχή του ματς! Και σαν να μην έφτανε αυτό ο αντίπαλός του επισκέπτεται την τουαλέτα 40 φορές σε κάθε παρτίδα. Εσείς πείτε μου σας παρακαλώ πόσες φορές πηγαίνετε κατά τη διάρκεια μιας παρτίδας τουαλέτα. Είναι λογικό λοιπόν να σκεφτεί ο Τόπι ότι "κάτι άλλο" συμβαίνει. Απλά μπαίνω στη θέση του, δεν λέω ότι συμφωνώ, μην παρεξηγηθώ.

Πάντως ξαναλέω, όσο αφορά το ματς στη Σόφια ο Άναντ υποστηρίζει πως βρήκε εξαιρετικές συνθήκες και δεν είχε απολύτως κανένα πρόβλημα. Και ξέρω τι λέω πάνω σε αυτό.

menbuil είπε...

@ ametanoitos

Με τσιγκλάτε :) αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε την παρασκακιστικο φιλολογία και να επικεντρωθούμε στο σκακιστικό μέρος που όλοι αυτό γουστάρουμε!
Δύο επισημάνσεις
α) δεν είπα ότι ο Ντανίλοβ και το πάντσερ του προκάλεσαν την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία :)
β)Στις συχνές επισκέψεις του Κράμνικ στην τουαλέτα να προσθέσετε και τα προβλήματα υγείας που παραλίγο να του κόψουν το σκάκι πριν κάτι χρόνια, και που ίσως έχουν κάποια σχέση.
Τέσπα το ήθος κάποιων δεν αναλύεται σε κομματάκια. Όπως σας είπα έχω βγάλει τα συμπεράσματα μου από τις δηλώσεις και το πως κινούνται όλα αυτά τα χρόνια τόσο ο Τοπάλοβ όσο και ο Ντανίλοβ μετά την αποχώρηση του Κασπάροβ. Τα παραδείγματα είναι δεκάδες .
Πραγματικά θα προσπαθήσω να μην ξανά αναφερθώ στο θέμα , μιας και κινδυνεύουμε να χάσουμε το σκακιστικό κομμάτι που είναι και η ουσία της ανάρτησης.
Let the game begin :)

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με την άποψη του Νίκου Ντίρλη, αν και καταλαβαίνω το σκεπτικό του menbuil. Κακά τα ψέματα όμως. Ας μην επεκταθούμε όμως παραπάνω στο θέμα, διότι σε λίγο θα θυμηθούμε και τα "γιαουρτάκια" και τον Ζαχάροφ (έτσι δεν τον λέγανε;).
Ας επιστρέψουμε στα των διεκδικητών. Λοιπόν, διεκδικητές χωρίς Κάρσλεν. Πώς βλέπετε την απόφαση του; Νομίζω πώς έπρεπε να αγωνιστεί και αν πράγματι είχε διαφωνίες με ορισμένα πράγματα, να κατακτήσει πρώτα τον τίτλο και μετά όντας παγκόσμιος πρωταθλητής να προσπαθήσει να τα αλλάξει. Εγώ βλέπω έλλειψη φλόγας και πάθους σε αυτή του την απόφαση. Και ρισκάρω μια πρόβλεψη (μιας και αυτό κάνουμε από την αρχή σε αυτή την ανάρτηση): Ο Κάρλσεν δεν θα γίνει ποτέ παγκόσμιος πρωταθλητής.

-rotten-

Ametanoitos είπε...

To κακό με εμένα είναι ότι την μέρα που αρχίζουν τα ματς (3 Μάη, ή κανω λάθος;) παρουσιάζομαι στον στρατο! Άσχετο τώρα, αλλά παρακολυθήστε το πρωτάθλημα Δανίας από το playchess πχ που έχει τις παρτίδες ζωντανα. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον και μαχητικότητα.

Kυρ Μεντιος είπε...

Ειμαστε 4 μερες μακρυα απο τις πρωτες παρτιδες (5 Μαϊου) και ο Υ. Vasiliev δινει τις δικες του προβλεψεις στο:

http://www.sport-express.ru/newspaper/2011-04-29/12_3

Μπηκε μαλιστα στον κοπο να καταγραψει τα μεχρι στιγμης σκορ αναμεσα στους αντιπαλους του πρωτου γυρου.

Ετσι εχουμε:

Aronian - Grischuk:

+6, -2, =7 παρτιδες κλασσικου χρονου.
rapid 2-0 o Ghrischuk
Στο blitz οι δυο αντιπαλοι ειναι ισοπαλοι 2.5-2.5

Το συμπερασμα του ειναι πως αν ο Ghrischuk επιζησει των 4 παρτιδων κλασσικου χρονου, εχει καλες πιθανοτητες μετα.

Kramnik - Radjabov

+4, -0, =12 (Παρτιδες κλασσικου χρονου)

3-0 υπερ του Kramnik στο rapid

3-3 στο blitz χωρις ισοπαλιες.

Ο Kramnik, που παρουσιαζει καποια ασταθεια στο παιχνιδι του τελευταια, θελει να το τελειωσει πριν τα blitz.

Gelfand -Mamedyarov

+4, -1, =6 (κλ. χρονος)
1-0 ο Ισραηλινος στο rapid,
+2, -2, =2 στο blitz

Aμφιρροπη μαχη, ο Gelfand ειναι πιο πεπειραμενος σε ματς και πιο ψυχραιμος, ωστοσο ο Mamedyarov που ειναι ασταθης ψυχολογικα, δουλευει αυτον τον καιρο με τον Ubilava, για χρονια προπονητη του Anand, και αν η συνεργασια αποδειχτει πετυχημενη στο ν' αλλαξει την προσεγγιση του Αζερου στο παιχνιδι, ολα μπορουν να συμβουν.

Τοpalov - Kamsky

+7, -1, =7
1-0 υπερ του Kamsky στο rapid, δεν αχουν παιξει επισημη παρτιδα blitz.

Αν και ο Βουλγαρος φαινεται σαν το αδιαφιλονικητο φαβορι, δεν εχει παιξει σοβαρο σκακι μετα τον γαμο του, ενω ο Kamsky προερχεται απο την κατακτηση του δευτερου Πρωταθληματος των ΗΠΑ.