Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Ματς Διεκδικητών - Προημιτελικά 1/4


Άρχισαν χθες το μεσημέρι στις 2 ώρα Ελλάδας τα ματς διεκδικητών που θα αναδείξουν τον αντίπαλο του παγκόσμιου πρωταθλητή Vishy Anand στο ματς που θα διεξαχθεί μέσα στο 2012. Οι πρώτες παρτίδες των μίνι-ματς έληξαν ισόπαλες.


Η πιο "άνυδρη" από τις τέσσερις ισοπαλίες. Αξιοσημείωτο το ότι ο Kramnik δεν μπήκε στη Ragozin που αποτελούσε το κυριότερο αμυντικό του όπλο τους τελευταίους μήνες, αλλά επέλεξε την άμυνα Λάσκερ. Ο νεαρός- ακόμα 24 ετών παρότι τόσα χρόνια στο "κουρμπέτι" - Αζέρος έπαιξε μια σχετικά σπάνια συνέχεια με 10.Be2 που έχει πρωτοπαίξει ο Karpov εναντίον του Jussupov το 1995 κερδίζοντας τελικά ένα από αυτά τα Καρποβικά φινάλε. Ο Radjabov δεν έβγαλε τίποτα από το άνοιγμα και αφού στην 20η κίνηση δίστασε να κάνει μια θυσία διαφοράς (20.Rxd5) με μεγάλο πάντως ρίσκο, συμφωνήθηκε σύντομα η ισοπαλία.

Εδώ είχαμε την πρώτη σημαντική καινοτομία των ματς. Το 7.a5!? του Kamsky στην Najdorf εντυπωσίασε τους περισσότερους σχολιαστές. Ακολούθησε στο μέσο μια ολόσωστη σύμφωνα με τα engines θυσία διαφοράς από τον Topalov που έδειξε πως είναι σε καλή κατάσταση. Ο μαύρος δεν κινδυνεύει καθόλου στο φινάλε που προέκυψε.

Και εδώ Najdorf! Αναμφίβολα αποτελεί έκπληξη το ότι ο Gelfand δεν έπαιξε τη βασική του άμυνα, την άμυνα Petrov, σε ένα τόσο σημαντικό ματς και εικάζω πως το μετάνιωσε τελικά. Στην αλά Pelikan θέση που προέκυψε, ο λευκός είχε τα ηνία και με το έξυπνο 15.Qd3 εμπόδιζε το τυπικό απελευθερωτικό f5 των μαύρων. Ο Gelfand στραβοπάτησε με το 17...Qb6? και έμεινε με πιόνι κάτω και έναν κακοτοποθετημένο αξιωματικό στο h6, όμως ο Mamedyarov δε μπόρεσε να μετατρέψει το πλεονέκτημα.

Το θρίλερ της ημέρας, καθώς μετά από σχεδόν 7ωρη παρτίδα, ο Grischuk σώθηκε από του χάρου τα δόντια. Σε κερδισμένη θέση ο Aronian αντί του 69.Ne5 έπαιξε 69.Nc5??, έκανε αμέσως μια γκριμάτσα απογοήτευσης και συμφώνησε την ισοπαλία. Έτσι το μεγάλο φαβορί πρέπει τώρα να επιβιώσει έχοντας 2 μαύρα στις 3 παρτίδες κανονικού χρόνου που απομένουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: