Πριν την έναρξη των ματς, όταν έγραφα για τη σειρά διεκδικητών του 1991 παρατήρησα πως οι μόνες σταθερές σε αυτόν τον κόσμο είναι ο Anand και ο Gelfand. Τόσο στην αρχή όσο και κατά τη διάρκεια των αγώνων έκανα την πρόβλεψη πως ο Boris μπορεί να τα καταφέρει και τελικά βγήκα αληθινός. Έπρεπε να το παίξω στο στοίχημα :) Η γενιά του 68-69 απέδειξε πως παραμένει ανταγωνιστική απέναντι στα "πιτσιρίκια" με τα κομπιουτεράκια. Μπορεί πολλοί να υποστηρίζουν πως ο τελικός με τον Anand θα είναι πολύ άνισος, όμως είναι ένας τελικός που θα περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον. Ο Boris Gelfand - γνήσιο τέκνο της Σοβιετικής σχολής - γίνεται ο πρώτος σκακιστής με Ισραηλινό διαβατήριο που θα διεκδικήσει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή.
4η παρτίδα: Gelfand-Grischuk 1/2
Άλλη μια - η τελευταία όπως αποδείχτηκε - προσπάθεια να δημιουργηθεί ρήγμα σε αυτήν την συμμετρική Αγγλική του Grischuk. Αυτή τη φορά όχι με πυροτεχνήματα όπως το Ng5 της δεύτερης παρτίδας αλλά με ήσυχο παιχνίδι. Ο Grischuk σκότωσε την ιδέα a3-b4, παίζοντας 10...a5 αδιαφορώντας για οτιδήποτε πατάει στο αδυνατισμένο b5 τετράγωνο. Ο Gelfand δε βρήκε τίποτα και εκ των υστέρων μάλλον ο Grischuk μετάνιωσε που δέχτηκε τόσο γρήγορα την ισοπαλία.
5η παρτίδα: Grischuk-Gelfand 1/2
Στα τελευταία του λευκά ο Grischuk προσπάθησε να βρει πλεονέκτημα παίζοντας το αφύσικο 8.Be2!? - σε αυτές τις θέσεις ο αξιωματικός αναπτύσσεται πάντα στο d3. O μαύρος με τη σειρά του δίστασε να παίξει το απελευθερωτικό 11...e5 και βρέθηκε κλειδωμένος. Η κρίσιμη στιγμή ήρθε στην 21η πρώτη κίνηση. Ο λευκός έπρεπε να σπρώξει το α μέχρι το α5, να παίξει Nh4 και να πιέζει αιωνίως σε μια θέση που ο μαύρος δεν έχει αντιπαιχνίδι. Αντ' αυτού προτίμησε την αμφιλεγόμενη μανούβρα Bd3-f5-g4, ο Gelfand έκατσε και μέτρησε προσεκτικά και όταν είδε ότι το 22...e5! κάθεται ήταν πια σίγουρος ότι δε θα χάσει.
6η παρτίδα: Gelfand-Grischuk 1-0
Και τελικά ο Grischuk βρήκε το δάσκαλό του στην Grunfeld. Με τον Svidler στον επιτελείο του ήταν φανερό από την αρχή του τουρνουά πως η Grunfeld θα χρησιμοποιηθεί και ο Gelfand κράτησε αυτό που είχε ετοιμάσει για την τελευταία παρτίδα. To 13.b3 δεν είχε ξαναπαιχτεί σε αυτή τη θέση, αλλά μόνο χωρίς το 11...Bg4, 12.h3, με τον μαύρο δηλαδή να παίζει κατευθείαν Be6. Το πρόσθετο h3 μόνο το λευκό μπορεί να βοηθάει και παρότι ο Grischuk προσπάθησε να το εκμεταλλευτεί ως αδυναμία περνώντας το πύργο με Ra8-a5-h5, τελικά κατά δήλωσή του μόλις είδε το 19.f4! πάνω στην σκακιέρα, κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγε καλά με το άνοιγμά του. Σε δύσκολη θέση έστησε με το 32...Qc7? και έτσι έχασε ένα ματς το οποίο αν πήγαινε στα μπαράζ, θα ήταν φαβορί να κερδίσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου