Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Ατομικό Πρωτάθλημα Ανδρών 2011 (5)



Πέμπτος γύρος σήμερα στα Χανιά και σήμερα είχαμε ένα απρόοπτο καθώς ο Ηλίας Κουρκουνάκης ένιωσε ενοχλήσεις στη μέση του και με τη συμφωνία όλων ανέβαλε την παρτίδα του με τον Παυλίδη για τις 6 Δεκεμβρίου. Δείγμα του πόσο καλό είναι το κλίμα μεταξύ των παικτών και των διαιτητών το γεγονός ότι κανείς δεν έφερε αντίρρηση καθώς νομίζω πως σε αυτές τις περιπτώσεις ένας αρκεί για να καταστρέψει μια τέτοια συμφωνία. Περαστικά και ευχόμαστε πλήρη επαναφορά για τον Κουρκουνάκη ο οποίος κάνει ένα καλό τουρνουά μέχρι τώρα. Αυτός που δεν κάνει καθόλου καλό τουρνουά είναι ο Μαστροβασίλης αφού σήμερα έχασε πάλι, αυτή τη φορά από το Γαλόπουλο που τα πάει περίφημα. Μουτούσης και Νικολαΐδης έμειναν στην ισοπαλία, ο έτερος Παυλίδης κέρδισε έυκολα τον Ναούμ ενώ οι Νικολάου και Αγγελής έπαιξαν μια μαραθώνια παρτίδα σε ένα φινάλε βασιλισσών με τελική επικράτηση του δεύτερου.

Ναούμ-Παυλίδης Αναστ. 0-1 Slav 6.Ne5

Βαριάντα-δηλητήριο αυτό το 6...Na6 που έπαιξε ο Παυλίδης. Η σωστή αντιμετώπιση είναι να παιχτεί 7.e3 Nb4 8.Bxc4 e6 9.0-0 με τον λευκό να σκοράρει σε φυσιολογικά ποσοστά - π.χ. Grischuk-Sriram World Cup 2009 - αλλά και παρτίδες της super-elite, Carlsen-Kramnik, World Blitz Ch, 2008 και Karjakin-Kramnik, Amber 2008. Μετά το 7.f3?! Nd7! ο λευκός πρέπει να αλλάξει στο d7. Είναι εντυπωσιακό το πόσοι παίκτες έχουν παίξει τη συνέχεια που επέλεξε ο Ναούμ με 8.Nxc4, μια κίνηση που παρότι είναι η "φυσική" επιλογή που έρχεται πρώτα στο μυαλό είναι λανθασμένη. Και το 27% του λευκού μετά από αυτήν είναι η καλύτερη απόδειξη. Η θέση μετά το 13.Bd6 είναι ήδη σχεδόν χαμένη για τα άσπρα. Η παρτίδα θα μπορούσε να τελειώσει στην 16η κίνηση αν ο μαύρος έβρισκε το 16...Rd8! μετά το οποίο ο λευκός μπορεί να εγκαταλείψει. Αλλά και έτσι όπως συνεχίστηκε η παρτίδα η μάχη ήταν άνιση πολύ. Τα μαύρα κομμάτια χορεύουν στο κέντρο της σκακιέρας και όλα τα τακτικά ευνοούν τον μαύρο. Όμορφο το 32...Rd2! 33.Nxd2 Nd1+! στο τέλος.

Μουτούσης-Νικολαΐδης 1/2 Slav Exchange

Χωρίς πολλές φιλοδοξίες για πλεονέκτημα η επιλογή των λευκών στο άνοιγμα. Η παρτίδα Milov-Akopian, Haifa 1995 συμφωνήθηκε ισόπαλη μετά το 14.dxe5. Η σημαντικότερη παρτίδα που έχει παιχτεί στη γραμμή αυτή είναι μάλλον η Bu Xiangzhi-Volkov, Dos Hermanas 2005. O Sergey Volkov - ένας από τους αγαπημένους μου παίκτες της β' διαλογής (τί να κάνουμε έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τους 2750+ συνέχεια και ολόκληρος Volkov θεωρείται β' διαλογής) έφαγε με τον d7 ίππο στο e5 - και έχασε, ενώ ο Νικολαΐδης έφαγε 14.Ncxe5. Ακολούθησε η κύρια γραμμή του Houdini μέχρι το τέλος(!). Εντυπωσιακό.

Γαλόπουλος-Μαστροβασίλης Θ. 1-0 Closed Catalan

Εντυπωσιακό και αυτό. Η απόδοση του Μαστροβασίλη μετά από 5 γύρους είναι κάτω του 2100. Αυτό το 7...Nbd7 δεν είναι του γούστου μου και πιστεύω πως η σωστή κίνηση για τον λευκό είναι 8.Rd1 το οποίο πρακτικά απαγορεύει το 8...b6 - λόγω 9.cxd5!, αφήνοντας έτσι στον μαύρο μόνο την επιλογή του Stonewall (ναι ξέρω ότι έχει παιχτεί 8.Rd1 b6 σε δεκάδες παρτίδες από τεράστιους παίκτες με τα μαύρα, αλλά αυτή είναι η γνώμη μου). Αλλά και το 8.Nbd2 με ιδέα γρήγορο e4 που παίχτηκε - και που είδα πρόσφατα και στην παρτίδα Σανδαλάκης-Παναγιωτάκος στο open του Παγκρατίου - οδηγεί σε μια πολύ ευχάριστη θέση Καταλανικής για τα άσπρα. Αντικειμενικά δεν ξέρω αν και πόσο πλεονέκτημα έχουν τα λευκά, σίγουρα έχουν όμως πιο άνετο παιχνίδι. Νομίζω πως ο μαύρος έπρεπε να μπει στο 19...Nxe5 20.Nxe6 fxe6 21.Bxe5 Bf6 (ή ίσως 21...Qa4) αντί του 19...Ba8, καθώς ο Γαλόπουλος είχε την ευκαιρία να "δέσει" τη θέση με 20.f4! +=. Αφού χάθηκε αυτή η ευκαιρία η παρτίδα επέστρεψε γύρω από την ισότητα. Ο Μαστροβασίλης έπαιξε συντηρητικά (ίσως λόγω κακής φόρμας), σαν να στόχευε σε αυτό το φινάλε που όμως παρά το ζεύγος των αξιωματικών δε μοιάζει καλό για τα μαύρα, για "concrete" λόγους (38.Nc6). Αντ' αυτού στο 28.Bf3? μπορούσε να πάρει τον έλεγχο της θέσης με 28...Qf5! -/+. Το τελικό φινάλε κερδίζει πολύ εύκολα.

Νικολάου-Αγγελής 0-1 English

Εδώ θα ήθελα να σταθώ μόνο στο φινάλε - στο άνοιγμα είναι προφανές και από τους χρόνους και από τη θέση ότι ο μαύρος κέρδισε τη μάχη. Κερδίζει άραγε αυτό το 4 προς 3 με τις ντάμες μέσα? Ήμουν από αυτούς που πίστευε πως όχι - με το καλύτερο παίξιμο. Κάποιος γνώστης καλό θα ήταν να μας διαφωτίσει. Νομίζω ότι τα λευκά πιόνια είναι ιδανικά στα f2,g3,h4 τετράγωνα ή αυτό ισχύει μόνο για το αντίστοιχο φινάλε πύργων? Τα στραβοπατήματα άρχισαν από την παρακάτω θέση.

Εδώ ο μαύρος μπορεί να κάνει πρόοδο με 54...g4, o Αγγελής όμως θέλησε να περάσει τον βασιλιά. 54...Kh5??. Αυτό στήνει πιόνι ή διαρκές σαχ, αν βρει ο λευκός το 55.Qd7!.Στο 55...e5 56.Qf7+ Kg4 57.Qe6+ και για να ξεφύγει ο μαύρος από τα σαχ πρέπει να βάλει f5 δίνοντας το e5 πιόνι με εύκολη ισοπαλία. Στο 55...Qd5 πέφτει το f6 μετά από 56.Qf7+ ενώ στο 55...Qf5 που υποστηρίζει όλα τα πιόνια, έχουμε διαρκές σαχ που αρχίζει με το 56.Qe8+ (η ντάμα σαχάρει από τα f7,f8 και e8 τετράγωνα ενώ στο Kg4, δίνει σαχ από το a4, Kf3 Qb3+ κλπ. Αν ο μαύρος θέλει να σταματήσει τα σαχ και παίξει στο Qa4+ το Kh3?? τότε χάνει με Qd1!!





+-

1...g4 2.Qf1#
1...e5 2.Qh5#
1...Qe4 2.Qh5+ +-
1...Qg6(h7) 2.Qf1+ Kg4 3.Qe2+ Kf5 4.Qc2+ +-
3...Kh3 4.Qxe6+ g4 5.Qe1 Qd3 (για να κρατάει το ματ από το f1) 6.Qa1!! (σαν από σπουδή)

6...Qe2 7.Qc1! με ματ ή ο μαύρος δίνει τη βασίλισσα

6...Qc4 7.Qb1! f5 8.Qa1! με άπιαστη απειλή ματ από το h8, καθώς η μαύρη βασίλισσα δε μπορεί να κρατάει το f1 και το h8 ταυτόχρονα.

Ωραίες εικόνες

Δεκαπέντε κινήσεις αργότερα φτάσαμε στη θέση του διαγράμματος. Ο λευκός πρέπει να παίξει είτε 71.Qe6! είτε 71.Qc6! για να αμυνθεί όσο γίνεται καλύτερα. Δεν ξέρω αν είναι αρκετά για να του διασφαλίσουν την ισοπαλία όμως σίγουρα το 71.Qd4?? θα έπρεπε να επιταχύνει το τέλος, αφού το 71...Qd3! κερδίζει αμέσως. 71...Qe2?? 72.Qe5?? (72.Kg2!=) Qd1+ 73.Kh2 Qc2+ 74.Qd4?? (πάλι η λάθος αμυντική διάταξη) Qd3!-+ Δεν τελείωσαν εδώ όμως τα περίεργα αφού οι παίχτες είχαν πίεση χρόνου. Με την ευκαιρία αυτή η παρτίδα δείχνει νομίζω το πόσο κακό κάνει η απουσία δεύτερης ανανέωσης χρόνου στο πώς παίζονται τα φινάλε. Μεγάλο θέμα συζήτησης αυτό. Φτάσαμε τελικά στην παρακάτω θέση.





Παίζει ο μαύρος και κερδίζει με το 78...Kf1!. Π.χ. 79.Qc1+ Ke2 80.Qc2+ Ke1 και η ντάμα κρατάει το σαχ από το c3 και καλύπτει από το d1 τα σαχ από την πρώτη γραμμή. Ή 80.Qb2+ Ke1 81.Qb4+ Kf1 82.Qb1+ Kf2-+. Ο μαύρος έπαιξε 78...Qe2?? και η θέση είναι ισόπαλη. Όμως στο σκάκι κερδίζει αυτός που κάνει το προτελευταίο λάθος και ο Νικολάου που έπαιξε αυτό το βασανιστικό φινάλε δεκάδων κινήσεων μόνο με τα 30 δευτερόλεπτα του increment παραπάτησε τελικά στο τέλος με το 89.Qc2?? (89.Qb1+ =) και έχασε αυτήν την μαραθώνια παρτίδα. Σημειώνω για να μην υπάρχει κάποια παρεξήγηση πως αυτό το φινάλε προσωπικά θα το έστηνα δεκάδες φορές και με τα δύο χρώματα και ίσως κατάφερνα να το χάσω και με τα μαύρα. Τα ερωτηματικά και όλα αυτά γράφονται για εκπαιδευτικούς λόγους. Ελπίζω να μην έχω κάνει κάποιο λάθος - είναι και αργά το βράδυ. Σε κάθε περίπτωση εγώ έμαθα πολλά από αυτήν την ανάρτηση.

Το αυριανό πρόγραμμα: Μαστροβασίλης Θ.-Μουτούσης, Παυλίδης Αντ.-Γαλόπουλος, Παυλίδης Αναστ-Κουρκουνάκης, Αγγελής-Ναούμ, Καπνίσης-Νικολάου. Το bye έχει ο Γιάννης Νικολαΐδης. Ελπίζουμε ότι ο Ηλίας θα είναι υγιής για να ευχαριστήσει τους οπαδούς του και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού :) Στην κορυφή ισοβαθμούν αυτή τη στιγμή οι Νικολαΐδης και Παυλίδης Αναστάσιος με 4 βαθμούς.

Στο http://chessfed.net/tournaments/61_ind_men/index.html υπάρχουν οι παρτίδες σε viewer, τα pgn για κατέβασμα, live αναμετάδοση, link για την κάμερα, φωτογραφίες και ότι άλλο προκύψει τις επόμενες ημέρες.



1 σχόλιο:

freerevol είπε...

Στο φινάλε βασιλισών δεν ξέρω και πολλά.Δεν το έχω κοιτάξει και καλά ακόμα.
Αλλά στο φινάλε πύργων μου φαίνεται ότι κάποια στιγμή(άμεσα θα έλεγα) πρέπει ο Λ να παίξει ζ3 για να αποφύγει αρχικά την προώθηση ε5 και μετά κάθοδος του ζ(Με πύργο στην 1η για τομν Μ - λογικά στο ε1 για να κρατάει το ε). Αυτό είναι το σχέδιο νίκης(ή ένα από αυτά?). Βοηθάει βέβαια πολύ στην άμυνα τον Λ η αλλαγή των θ.Όλα αυτά εξαρτόνται και από τις θέσεις των Π βέβαια.