Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Ματς Διεκδικητών - Ημιτελικά


Βρισκόμαστε στο τέλος μιας μαύρης εβδομάδας. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τα προβλήματα του blogger δεν μου επέτρεψαν γύρο προς γύρο σχολιασμό της ημιτελικής φάσης των ματς διεκδικητών. Σήμερα ολοκληρώθηκε και ο 4ος γύρος των ματς Grischuk-Kramnik και Kamsky-Gelfand με νέες ισοπαλίες. Έτσι μετά από 8 συνολικά ισοπαλίες και τα δύο ματς θα κριθούν στα μπαράζ που θα διεξαχθούν αύριο. Το σύστημα διεξαγωγής έχει αποτύχει πλήρως καθώς σε τόσο σύντομα ματς, το ρίσκο να παίξει κάποιος για νίκη παραβιάζοντας μια ισορροπημένη θέση είναι τόσο μεγάλο που σχεδόν κανείς δεν προσπαθεί.


Grischuk-Kramnik
O Alexander Grischuk, όπως ακριβώς και στο ματς με τον Aronian, επιλέγει και λέει "πάσο" με τα λευκά, κρατάει με τα μαύρα και στοχεύει στα μπαράζ. Ο Kramnik από την άλλη πίεσε και στις δύο "λευκές" του παρτίδες σε συμμετρικές Αγγλικές και υποχρέωσε τον Grischuk να βρει δύσκολες άμυνες, ειδικά στη δεύτερη.


O Boris Gelfand κουνάει την ντάμα στο λάθος τετράγωνο (38...Qf5?). Με 38...Qh5! θα ήταν με το ένα πόδι στον τελικό.

Kamsky-Gelfand
Σαφώς πιο ενδιαφέρον αυτό το ματς. Στην πρώτη παρτίδα θεωρώ πως ο Αμερικάνος θα μπορούσε να παίξει λίγο ακόμα, καθώς ο μαύρος στην τελική θέση έχει δύο αδυναμίες και χειρότερο ελαφρό κομμάτι. Την επόμενη μέρα ο Gelfand πίεσε μέχρι το τέλος και έχασε αρκετές ευκαιρίες. Και στην επόμενη, μαύρος πια, δεν είδε το 38...Qh5! που κερδίζει αμέσως και έχασε μεγάλη ευκαιρία να καθαρίσει το ματς. Βέβαια, είναι δύσκολο να τα βρίσκεις αυτά στην 38η κίνηση. Ίσως λίγο απογοητευμένος από το αποτέλεσμα της 3ης παρτίδας, σήμερα δεν προσπάθησε καν με τα λευκά ο Gelfand, με το σκορ πάντως μάλλον να τον αδικεί. Έτσι και σε αυτό το ματς, όλα θα κριθούν στα μπαράζ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολύ πιθανό πλέον να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη σου για τον Γκέλφαντ. Κέρδισε το πρώτο μπλιτς με τα μαύρα, ενώ με τα μαύρα κέρδισε και το τελευταίο ράπιντ για να οδηγήσει την σειρά στα μπλιτς (αφού προηγουμένως ο Κάμσκι είχε νικήσει με τα μαύρα). Με τα μαύρα επίσης νίκησε το πρώτο μπλιτς και ο Γκρισούκ.

BLACK IS OK!


-rotten-