Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Σκακιστική Ολυμπιάδα 2010 - 4ος Γύρος


Σήμερα είχαμε τον πρώτο "καυτό" γύρο της φετινής Ολυμπιάδας με μεγάλα ντέρμπι τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Από εδώ και μπρος το ενδιαφέρον κορυφώνεται και ευτυχώς η "αλλαγή ταχύτητας" στο τουρνουά συνέπεσε με την κατακόρυφη βελτίωση στην κάλυψη, τουλάχιστον όσον αφορά τις ζωντανές παρτίδες και τη γρήγορη ενημέρωση των αποτελεσμάτων. Λείπουν ακόμα οι προσωπικές μαρτυρίες των σκακιστών που συμμετέχουν. Έχουμε το παράδοξο η εξάπλωση της χρήσης του διαδικτύου να μη συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση περιγραφών σε προσωπικές ιστοσελίδες παικτών.

Θυμάμαι από παλαιότερες ολυμπιάδες κάποιες απολαυστικές διηγήσεις σε μορφή ημερολογίου που αυτή τη φορά δεν έχουν εμφανιστεί στο προσκήνιο, αν και υπάρχει και η πιθανότητα να μην τις έχω βρει ακόμα. Πιθανή εξήγηση η δυσκολία της πρόσβασης στο internet στο Khanty-Mansiysk. Ίσως πάλι η εξάπλωση των υπολογιστών να έχει φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα στο συγκεκριμένο ζήτημα και οι σκακιστές να ξοδεύουν την ημέρα τους "διαβάζοντας" τον επόμενο αντίπαλο. Αξίζει πάντως να προσθέσουμε στις πηγές των προηγούμενων ημερών τη σελίδα του chessgames.com με τις παρτίδες της Ολυμπιάδας, στα σχόλια της οποίας μπορεί κάποιος να βρει διαμαντάκια καθώς και την προσωπική σελίδα του Καναδού Mark Bluvshtein


Οι δύο δυνατότερες ομάδες από τη Ρωσία πέτυχαν σήμερα σπουδαίες νίκες. Ο Grischuk με τα μαύρα σε μια συμμετρική Αγγλική ήταν πιο γρήγορος στην πτέρυγα του βασιλιά από τον Kamsky που προσπαθούσε να διεισδύσει από την άλλη πτέρυγα και πέτυχε πολύ σημαντική νίκη. Στην παρτίδα Karjakin-Onischuk η θέση επαναλήφθηκε δύο φορές αμέσως μετά το άνοιγμα, όμως ο Karjakin "έστριψε" και τελικά κέρδισε την παρτίδα με επίθεση στο αντίπαλο ροκέ. Ρωσία 1-ΗΠΑ 3-1. Η "μεταγραφή" του Karjakin - που μέχρι πρόσφατα αγωνιζόταν με τα χρώματα της Ουκρανίας - μπορεί να κάνει τη διαφορά για τη Ρωσία και για μια φορά να επιβεβαιώσει το τίτλο του φαβορί. Η δεύτερη ομάδα της Ρωσίας κέρδισε με το ίδιο σκορ τους Ινδούς εκμεταλλευόμενη τα λευκά στις παρτίδες 1-3 και κρατώντας τις ισοπαλίες στις σκακιέρες 2-4. Nepo και Vitiugov πέτυχαν τις πολύτιμες νίκες. Η επιλογή του Levon Aronian να παίξει την καταλανική στην παρτίδα του με τον Yakovenko, πρώτη σκακιέρα στην αναμέτρηση Αρμενία-Ρωσία 3 προσωπικά με εξέπληξε καθώς θα περίμενα κάτι πιο sharp απέναντι σε ένα παίκτη που φημίζεται για το χειρισμό των στρατηγικών θέσεων, όμως ο Aronian κάτι θα ήξερε παραπάνω και με τη νίκη του χάρισε το 2.5-1.5 στην Αρμενία που σκαρφαλώνει έτσι στα ψηλά της βαθμολογίας. Έτσι αποφύγαμε ένα προσωρινό 1-2-3 των Ρώσων στις κορυφαίες θέσεις της βαθμολογίας μετά τον 4ο γύρο.

Η Ουγγαρία με νέο οριακό 2.5-1.5 κέρδισε την Κίνα και βρίσκεται και αυτή στα ψηλά. Στον προηγούμενο γύρο ήταν ο Almasi αυτός που έφερε τη νίκη, σήμερα όμως - για δεύτερη φορά σε αυτήν την Ολυμπιάδα - ηρωίδα της ημέρας ήταν η Judit. Ο αντίπαλός της Bu Xiangzhi επέλεξε την άμυνα Φιλιντόρ(!) και μάλιστα με τη σειρά κινήσεων 1.e4 e5, 2.Nf3 d6 έφαγε στο d4 και έπαιξε τη βαριάντα του αιώνιου += προφανώς πιστεύοντας ότι του είναι αρκετή για να κρατήσει την ισοπαλία. Η Judit με ένα λευκοτετράγωνο αξιωματικό σκέτο θηρίο μετέτρεψε σε κερδισμένο φινάλε και έγραψε τον πόντο. Η Ολλανδία κέρδισε την Ισπανία 3-1 με νίκη του King Loek επί του Shirov, όπως και νίκη του Stellwagen με τα μαύρα στην 4η σκακιέρα. Η Γεωργία συνέτριψε 3.5-0.5 τη Νορβηγία και φυσικά αίσθηση έκανε η νίκη του Jobava επί του νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης Magnus Carlsen. Νιμζοϊνδική με 4.a3 και 6.e4!?N και προσωρινή θυσία πιονίου (Qg4xg7). Η καινοτομία της χρονιάς? Το Βιετνάμ όπως ήταν αναμενόμενο πέρασε και από την Εσθονία με 3.5-0.5 και να δούμε πού θα σταματήσει.

Το Ivanchuk-Beliavsky που ευχηθήκαμε χθες έγινε πραγματικότητα και ήταν μάλιστα και η παρτίδα που έκρινε την αναμέτρηση της Ουκρανίας με τη Σλοβενία. Ο Chucky λευκός στην Panov, μας χάρισε μία μινιατούρα-δυναμίτη από αυτές που συνηθίζει και αν κι εσείς κοιτάτε σαν χαζοί όπως εγώ την τελική θέση, αυτό που σας έχει διαφύγει είναι ότι στο Qb4, έχει Qe3 και το φινάλε πύργων είναι κατακερδισμένο. Πιο κάτω ξεχωρίζει το Γαλλία-Σερβία 3-1. Ο Sebastien Feller μετά τη χθεσινή του αυτοκτονία στην παρτίδα με τον Mikhalevski βρήκε τις ψυχικές δυνάμεις και κέρδισε με τα λευκά τον Markus Robert.
Μαζί με την άλλη νίκη του Tkachiev στη δεύτερη σκακιέρα έδωσαν τη νίκη στους Γάλλους. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε τον περίεργο τρόπο με τον οποίον κατεβαίνει η Σερβία που παρατάσσει τους σκακιστές της με αύξουσα σειρά ELO(!). Προφανώς ο συμπαθέστατος Markus Robert - του οποίου το μικρό είναι το Robert αλλά δεν ξέρω γιατί μου έχει καρφωθεί να τον γράφω έτσι - τοποθετήθηκε στην 4η σκακιέρα για να γράφει πόντους. Δεν φαίνεται να είναι σε φόρμα πάντως καθώς έχει 1.5/3 και απόδοση 2530, εκατό μονάδες κάτω από το ELO του. Τον σύζυγο της Σλοβένας WGM Ana Srebrnic τον γνωρίσαμε στο προπέρσινο τουρνουά της Ικαρίας.

Το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει την σταδιακή επιστροφή του στα ψηλά κερδίζοντας 3.5-0.5 τη Βενεζουέλα, ενώ απ΄αυτούς που παρακολουθεί το blog συστηματικά, ο Moradiabadi έφερε ισοπαλία στο Ιράν-Ουζμπεκιστάν 2.5-1.5, Βουλγαρία και Ισραήλ αντέδρασαν καλά μετά τα άσχημα αποτελέσματα και πέρασαν εύκολα από Πακιστάν και Μολδαβία (πάλι έχασε ο Svetushkin), o Ragger απώλεσε τη μοναδική ισοπαλία του Αυστρία-Νέα Ζηλανδία 3.5-0.5, ενώ ο ήρωας της Κινεζικής Ταϊπέι ικανοποίησε και πάλι τους οπαδούς του - εμένα δηλαδή - κερδίζοντας αυτή τη φορά ισοδύναμο αντίπαλο στο 3-1 επί μίας εκ των ομάδων που δεν ξέρω κατά που βρίσκεται η χώρα της, την Sao Tome and Principe. Αυτές οι παρτίδες στα χαμηλά τραπέζια έχουν πολύ πλάκα - μου θυμίζουν δικές μου παρτίδες - και αξίζει να βλέπει κάποιος μερικές στην τύχη αφού από τις πάνω δεν καταλαβαίνω και πολλά να πω την αλήθεια. Ειδικά μετά το χθεσινό Lagrave-Gelfand έχω αρχίσει να κοιτάω παρτίδες του επιπέδου μου για να μην απογοητεύομαι :)


Χθες γράφαμε ότι το κρίσιμο ερώτημα για την Ελλάδα ήταν το αν θα κρατήσουν οι σκακιέρες 1-2 καθώς στις 3-4 η εθνική έχει πολύ δύναμη. Κρίμα που δεν έχει σκάκι στα κουπόνια του ΟΠΑΠ, αφού χάσαμε 2-0 πάνω και κερδίσαμε 1.5-0.5 κάτω. Ο Παπαϊωάννου δεν έπαιξε σε αυτόν τον γύρο, φαίνεται λίγο σκουριασμένος είναι η αλήθεια, ο Μπανίκας δεν μπόρεσε να κρατήσει τον Sokolov με την αγαπημένη του Ινδική της Βασίλισσας, ενώ ο Δημήτρης Μαστροβασίλης υπέστη μία από αυτές τις τόσο δύσκολο να τις χωνέψεις ήττες με αυτόν τον σαδιστικό τρόπο που κερδίζει συνήθως ο μαύρος - όταν κερδίζει - στη Βαριάντα Βερολίνου. Η όμορφη νίκη του Χαλκιά επί του γερο-Kurajica με τα μαύρα δεν αρκούσε για να ισορροπήσει το πράγμα. 2-5-1.5 λοιπόν και ακολουθεί η επίλεκτη ομάδα κωφαλάλων σκακιστών, αντίπαλος μας στον επόμενο γύρο (λογικά εύκολη νίκη). Μία από τις όμορφες πινελιές στις σκακιστικές ολυμπιάδες είναι οι ομάδες τυφλών και κωφάλαλων σκακιστών (που έχουν και καναδυό GM η καθεμιά, μην νομίζετε!).

Τα σημαντικά ζευγάρια του αυριανού 5ου γύρου: Αρμενία-Ρωσία 2 (Aronian-Nepo?), Βιετνάμ-Γεωργία (Liem-Jobava λογικά), Ουγγαρία-Ρωσία (με το κλασσικό ντέρμπι που θα κάτσει Χ από δω ως τη Σιβηρία Leko-Kramnik, αλλά και πολύ ενδιαφέροντα ζευγάρια και στις άλλες σκακιέρες - ελπίζουμε όλοι σε ένα Polgar-Svidler), Πολωνία-Ολλανδία, Βοσνία-Ουκρανία. Και πιο κάτω έχουμε πολλά ενδιαφέροντα ζευγάρια, π.χ. Γαλλία-Αγγλία και Ινδία-Βουλγαρία. Η Κύπρος κέρδισε σήμερα 2.5-1.5 την Ονδούρα και συνεχίζει αύριο με αντίπαλο το αρκετά ισχυρότερο Εκουαδόρ.

Το γυναικείο τουρνουά δεν το παρακολουθώ και πολύ είναι η αλήθεια. Τα φαβορί για τα μετάλλια Ουκρανία-Ρωσία-Κίνα συνεχίζουν με νίκες, ενώ τους έχει πιάσει στην κορυφή η Βουλγαρία. Το ντέρμπι Ουγγαρία-ΗΠΑ έληξε 2-2 χωρίς καμία ισοπαλία και θα ήθελα να σταθώ στην δεύτερη σκακιέρα της Ουγγαρίας που κέρδισε σήμερα με τα μαύρα την Anna Zatonskih. Η Madl, στα σαράντα της πια, ήταν η αναπληρωματική σκακιέρα της φοβερής γυναικείας εθνικής ομάδας της Ουγγαρίας στη δεκαετία του 80 πίσω από τις τρεις Polgar. Θρυλική η επικράτηση τους επί των Σοβιετικών και η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην Ολυμπιάδα της Θεσσαλονίκης το 1988. Η Ουγγαρία βέβαια και τώρα αν είχε την Judit Polgar θα χτυπούσε μετάλλιο, αλλά η Polgar προτιμάει να παίζει στα ανδρικά τουρνουά. Η Βουλγαρία κέρδισε την Ινδία 2.5-1.5 με νέα νίκη της Στεφάνοβα που επιτέλους βρήκε τη φόρμα της. Στην Ινδία δεν αγωνίζεται το νο.2 της παγκόσμιας κατάταξης γυναικών Humpy Koneru (2593) που βρίσκεται σε συνεχή πόλεμο με την ομοσπονδία της χώρας της. Η Κίνα κέρδισε τη Σερβια 2.5-1.5 ενώ το ντέρμπι Γερμανία-Σλοβενία έληξε 2-2.

Η Ελλάδα κέρδισε εύκολα 3-1 τη Σουηδία και αύριο θα αγωνιστεί εναντίον της πανίσχυρης Αρμενίας (νο.7 της αρχικής κατάταξης). Από τα υπόλοιπα ζευγάρια του 5ου γύρου ξεχωρίζουν: Ουκρανία-Βουλγαρία, Κίνα-Ρωσία 1, Ρουμανία-Ουγγαρία, ΗΠΑ-Σλοβενία και Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία.

Άνδρες
1. Ρωσία-2 8 (55)
2. Γεωργία 8 (52) (14)
3. Βιετνάμ 8 (52) (12.5)
4. Ρωσία-1 8 (50)
5. Ουγγαρία 8 (45) (11) (18)
6. Ολλανδία 8 (45) (11) (16)
7. Αρμενία 8 (43)
...
38.Ελλάδα 5 (35.5)
...
80.Κύπρος 4 (13) (7)
(149 συμμετοχές)

Γυναίκες
1. Ουκρανία 8 (54)
2. Κίνα 8 (50.5)
3. Βουλγαρία 8 (42)
4. Ρωσία-1 8 (39)
...
28.Ελλάδα 6 (27.5)
(115 συμμετοχές)


Δεν υπάρχουν σχόλια: