Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Σκακιστική Ολυμπιάδα 2010 - 7ος Γύρος


Πολλές φορές έχει τύχει να βρίσκομαι σε κάποια καφετέρια - όχι στο Acabus, σε μια "κανονική" καφετέρια εννοώ - και σε κάποιο τραπέζι να παίζουν σκάκι. Συνήθως ρίχνω μια φευγαλέα ματιά στη θέση, καταλαβαίνω ότι παίζουν αρχάριοι και μετά δε δίνω πολύ σημασία. Φαίνεται άλλωστε από το ανορθόδοξο της θέσης όταν παίζουν δύο "άσχετοι" - εμείς οι σχετικοί :) Φαντάζομαι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών αυτού του blog θα αντιδρούσε αντιστοίχως αν έβλεπε τη διπλανή θέση να παίζεται σε κάποιο καφέ. Προσωπικά ούτε στην παιδική σκακιέρα της Α' Τοπικής Αθηνών που παίζω δεν έχω δει κάτι τέτοιο. Και όμως! Στην πρώτη σκακιέρα της κορυφαίας συνάντησης του σημερινού γύρου της Ολυμπιάδας, αυτή ακριβώς η θέση προέκυψε μετά την 8η κίνηση του λευκού.


Ο σκακιστής με το ρήγα στο "κουρμπέτι" πάνω στην ανοιχτή στήλη "ε" και όλα τα κομμάτια μέσα δεν είναι άλλος από το φαινόμενο που ακούει στο όνομα Vassily Ivanchuk. Μετά το ροκέ του μαύρου, ο chuky έπαιξε Qd2, έδωσε τη ντάμα για πύργο+αξιωματικό, μετά έκανε τη μανούβρα Bf1-e2-d1(!) για να κρατάει το c2, ολοκλήρωσε την ανάπτυξή του, κέρδισε παγιδεύοντας τελικά τη μαύρη ντάμα στο c1(!) στη μοναδική παρτίδα του Ουκρανία-Γεωργία που δεν έληξε ισόπαλη και έχρισε την ομάδα του ως το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Με 6/6 και απόδοση 3382 είναι αυτή τη στιγμή ο πιο φορμαρισμένος σκακιστής του τουρνουά. Δείτε την παρτίδα. Μετά δείτε το απόλυτο domination στα μαύρα τετράγωνα που κατάφερε ο Karjakin στην παρτίδα του με τον Tomashevksy. Η νίκη αυτή χάρισε τους κρίσιμους βαθμούς στην πρώτη ομάδα της Ρωσίας, καθώς οι Kramnik, Grischuk και Svidler συνεχίζουν να κινούνται στα ρηχά και έμειναν στις ισοπαλίες.

Οι άλλοι κερδισμένοι του σημερινού γύρου είναι οι Αζέροι. Με την κεκτημένη ταχύτητα από τους προηγούμενους γύρους κέρδισαν τον κακό τους δαίμονα, την Αρμενία, και μάλιστα στην σκακιέρα που δεν περίμενε κανείς. Ήρωας των Αζέρων ο Gadir Guseinov που φτάνει έτσι το 6/7, ενώ εγώ περίμενα τον Radjabov στη 2η σκακίερα, ο οποίος όμως έμεινε στην ισοπαλία με τον Akopian. Ο Pashikian είχε την καλύτερη απόδοση μέχρι σήμερα αλλά ήταν ο μοιραίος. Οι ΗΠΑ χάσανε μεγάλη ευκαιρία αφού έμειναν στο 2-2 με τους Πολωνούς. Ο Wojtaszek έδωσε ένα δωρεάν μάθημα σκακιού στον "πολύ" Nakamura ενώ οι Αμερικάνοι ισοφάρισαν με τον Onischuk που κέρδισε τον Macieja σε ένα σεμινάριο στο θέμα του απομονωμένου πιονιού. Οι Ούγγροι κέρδισαν 3-1 τους Βραζιλιάνους - πάλι έφερε πόντο η Judit - και αύριο παίζουν το μετάλλιο τους στην αναμέτρηση με το Αζερμπαϊτζάν.

Το Ιράν κράτησε με τη σειρά του - μετά την Ελλάδα - την τρίτη ομάδα των Ρώσων στο 2-2. Στις πάνω σκακιέρες επικράτησαν οι Ρώσοι 2-0 (Rublevsky-Moradiabadi 1-0) ενώ κάτω ανταπέδωσαν οι Ιρανοί με δύο νίκες πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη τους επιτυχία μέχρι τώρα στο τουρνουά. Οι Κινέζοι σκόρπισαν 4-0 το Τουρκμενιστάν ενώ πιο κάτω είχαμε τη μεγάλη
έκπληξη καθώς η Λευκορωσία κέρδισε 3-1 τους Άγγλους. Highlight το τελείωμα της παρτίδας Short-Tetelev 0-1. Μιας και μιλάμε για ωραίες τελικές εικόνες, πρέπει οπωσδήποτε να δει κανείς τη τελική εικόνα της παρτίδας Corrales-Stellwagen 0-1, που δεν ήταν όμως αρκετή να δώσει τη νίκη στους Ολλανδούς αφού ο Dominguez καθάρισε τον jan Smeets με τα μαύρα στην πρώτη σκακιέρα για το τελικό Ολλανδία-Κούβα 2-2 σε μια παρτίδα με θυσίες και κόντρα-θυσίες στην οποία μάλιστα ο Smeets είχε την τριπλή επανάληψη αλλά έπαιξε για νίκη.


Ο Sebastien Feller ήταν και πάλι ο χρυσός σκόρερ των Γάλλων στο 2.5-1.5 επί στων Ισπανών (Lagrave-Shirov 1/2) και φτάνει έτσι στο +3=1-2, σκορ που αν μη τι άλλο φανερώνει μαχητικότητα, ενώ το ντέρμπι Τσεχία-Ινδία έμεινε στο 2-2 - Navara-Sasikiran 0-1 και Hracek-Ganguly 1-0. Το Βιετνάμ έχει ξεφουσκώσει για τα καλά αφού έμεινε στο 2-2 με τους πολύ αποδυναμωμένους Γερμανούς. Το Ισραήλ κέρδισε 2.5-1.5 τους Ουζμπέκους (Kasim-
Gelfand 1/2), ενώ ο Sedlak κέρδισε με τα μαύρα τον ντεφορμέ Beliavsky και χάρισε στη Σερβία το 2.5-1.5 επί των Σλοβένων. Ο Ragger κράτησε τον Caruana, αλλά ο Godena κέρδισε στη δεύτερη σκακιέρα για το Ιταλία-Αυστρία 2.5-1.5, ενώ ο Rozentalis απέφυγε τον Carlsen που κέρδισε τον κατά 280(!) μονάδες κατώτερό του GM Sarunas Sulskis στο Νορβηγία-Λιθουανία 2.5-1.5. Ο φίλος μας από την Ταϊπέι επέστρεψε στις νίκες με αρκετά ισχυρότερό του αντίπαλο.
O Topalov κατάφερε να χάσει από τον Καναδό Mark Bluvshtein, ο οποίος δεν ανανεώνει το blog του από τον 5ο γύρο και μετά γιατί λέει επηρέαζε αρνητικά το παιχνίδι του. Θα στοιχημάτιζα πως αυτό το blog δε θα ανανεωθεί για πολύ καιρό ακόμα :)

Η Ελλάδα έχασε μεγάλη ευκαιρία να πάρει τη νίκη σήμερα με τους Κροάτες, αφού ο Χαλκιάς συμφώνησε ισοπαλία σε κερδισμένη θέση(!), ομολογουμένως όμως βρισκόταν σε σχετική πίεση χρόνου. Αύριο δυστυχώς πέφτουμε πάνω στο Βιετνάμ και πρέπει να πάρουμε πόντους από κάτω, γιατί στο 1-2 θα αντιμετωπίσουμε δύο από τα μεγαλύτερα ταλέντα του παγκοσμίου σκακιού, τον Quang Liem και τον Nguyen Ngoc Truong Son, αν και δε βρίσκονται - ειδικά ο δεύτερος - στην κατάσταση που ήταν την προηγούμενη βδομάδα. Τεράστιο ντέρμπι αύριο το Ρωσία1-Ουκρανία με τον Karjakin να αντιμετωπίζει τους πρώην συμπαίκτες του και όλους να αναρωτιούνται για το ποια σύνθεση θα κατεβάσει ο Μπάγιεβιτς, συγγνώμη ο Bareev ήθελα να πω :)

Ουγγαρία-Αζερμπαϊτζάν το άλλο μεγάλο ματς, ενώ οι Γεωργιανοί είναι αυτοί που έχουν τη βολική κλήρωση αυτή τη φορά, τη Λευκορωσία, και να δούμε αν θα την εκμεταλλευτούν. ΗΠΑ-Κίνα, Πολωνία-Αρμενία, Γαλλία-Ρωσία2, Ισραήλ-Ολλανδία, Ιράν-Κούβα, Αγγλία-Γερμανία, ενώ οι Νορβηγοί του Carlsen ζευγαρώνουν με την Αργεντινή. Η Κύπρος, που κέρδισε τη Νιγηρία 3-1, διασταυρώνεται με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


Στις γυναίκες η σεμνή τελετή έλαβε τέλος, αφού οι Ρωσίδες συνέτριψαν με 4-0 την Ουγγαρία, Ουκρανία και Κίνα έχασαν από Γεωργία και Ινδία αντίστοιχα με 2.5-1.5, ενώ σε ένα από τα σημαντικά ζευγάρια του γύρου οι ΗΠΑ κέρδισαν 2.5-1.5 την Αρμενία. Μ' αυτά και μ' αυτά ξαναέγινε πιθανό το σενάριο να δούμε δύο Ρωσικές ομάδες στα μετάλλια αφού η Ρωσία2 επικράτησε με 2.5-1.5 επί της Ρουμανίας. Αύριο έρχεται η σειρά της Ινδίας να αντιμετωπίσει τις Ρωσίδες - με μηδαμινές πιθανότητες - ενώ άλλα σημαντικά ζευγάρια είναι τα Σερβία-Γεωργία, Ρωσία2-ΗΠΑ, Ουγγαρία-Βουλγαρία και Ρωσία3-Κούβα. Η Κίνα μετά το σημερινό στραπάτσο τραβάει το νο.34 της αρχικής κατάταξης Λευκορωσία και η Ουκρανία τις Γερμανίδες.


Αξίζει να σταθούμε στην εθνική μας ομάδα που τα πάει πολύ καλά. Η Μαρίνα Μακροπούλου κέρδισε ένα φινάλε καλού ίππου εναντίον κακού αξιωματικού με αντίπαλο την Mammadova και έτσι ήρθε το Ελλάδα-Αζερμπαϊτζάν 2.5-1.5. Στον επόμενο γύρο έχουμε τη Σλοβακία που δεν είναι και φόβητρο, καθώς απλώς υπερτερεί 20-70 μονάδες ELO στις σκακιέρες 2-4 και μια νίκη θα μας φέρει στα ψηλά τραπέζια. Σκεφτείτε ότι αύριο παίζουμε στην 6η σκακιέρα του γύρου. Η Μακροπούλου έχει 6/7 μέχρι στιγμής και απόδοση 2472 και αν ανέβει λίγο η Dembo στους τελευταίους γύρους πάμε για πολύ καλό πλασάρισμα. Μακάρι!

Άνδρες
1. Ουκρανία 13
2. Ρωσία1 12 (164.5)
3. Ουγγαρία 12 (142.5)
4. Αζερμπαϊτζάν 12 (139.5)
...
26.Ελλάδα 9 (118) (18)
...
84.Κύπρος 7 (57)
(149 συμμετοχές)

Γυναίκες
1. Ρωσία1 14
2. Γεωργία 12 (157.5)
3. Ινδία 12 (148)
...
14.Ελλάδα 10 (119) (18.5)
(115 συμμετοχές)


Δεν υπάρχουν σχόλια: