Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Σκακιστική Ολυμπιάδα 2010 - 6ος Γύρος


Η μεγάλη νίκη του Χρήστου Μπανίκα επί του Alexander Motylev, ο οποίος με rating 2694 βρίσκεται στο νο.42 της παγκόσμιας κατάταξης σε συνδυασμό με την πολύ καλή προετοιμασία του Στέλιου Χαλκιά που πήρε πολύ εύκολα την ισοπαλία με τά μαύρα από τον Rublevsky, έβαλαν τα θεμέλια για ένα πολύ τιμητικό 2-2 απέναντι σε μια ομάδα που παρότι είναι η τρίτη κατά σειρά ισχυρότερη Ρωσική, δεσπόζει στο νο.14 της αρχικής κατάταξης σε δυναμικότητα και έχει στις τάξεις της σκακιστές παγκόσμιας κλάσης. Ο Jakovenko τελικά τον κατάφερε τον Παπαϊωάννου παρότι αυτός προσπάθησε να δημιουργήσει όσο γίνεται περισσότερες περιπλοκές στο τέλος και έτσι όλη η προσπάθεια της εθνικής ομάδας θα κρινόταν από το αν κρατάει η ετεροχρωμία που έβγαλε ο Θάνος στη τέταρτη σκακιέρα. Τελικά ο Έλληνας GM δεν δυσκολεύτηκε να κρατήσει την ισοπαλία στην παρτίδα του και να πάρουμε ένα 2-2 που μας διατηρεί στα ψηλά τραπέζια και κρατάει ζωντανές τις ελπίδες για πολύ καλό πλασάρισμα στο τέλος αν και όπως είναι γνωστό το σύστημα διεξαγωγής κάνει πάρα πολύ κρίσιμο τον τελευταίο γύρο, η κλήρωση του οποίου λόγω ελβετικού συστήματος είναι σκέτη λοταρία. Όπως και να χει αύριο ακολουθεί η ισοδύναμή μας στα χαρτιά Κροατία, μια νίκη επί της οποίας θα μας ανεβάσει πάρα πολύ ψηλά.

Κατά τα άλλα πανικός! Δεν ξέρω αν έφταιγε η ελεύθερη μέρα, το Bermuda party ή κάτι άλλο, αλλά αυτός ο γύρος μας προσέφερε αρκετό θέαμα και ενίοτε παράξενα περιστατικά. Γιατί πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς την επιλογή του Carlsen να παίξει 1.e4 g6 2.d4 Nf6, 3.e5 Nh5 και να συνεχίσει με αλλοπρόσαλλο παιχνίδι μέχρι και το τέλος, χάνοντας έτσι από τον Mickey Adams και στερώντας από την ομάδα του ένα καλό αποτέλεσμα καθώς στις άλλες παρτίδες οι κατά πολύ πιο αδύναμοι στα χαρτιά Νορβηγοί κράτησαν τις ισοπαλίες. Ίσως ο ίδιος να μας εξηγήσει στο blog του μέσα στις επόμενες ημέρες. Δεν ξέρω αν ο Wang Yue το διασκέδασε πολύ μέσα στο διήμερο αυτό, πάντως κατάφερε να χάσει σήμερα από την πρώτη σκακιέρα του Μαυροβουνίου, τον Nikola Djukic (2475). Η Κίνα πάντως κέρδισε έστω και με το οριακό 2.5-1.5 το Μαυροβούνιο και ελπίζει σε καλύτερες μέρες.

Αναμφισβήτητα το ντέρμπι της ημέρας ήταν η αναμέτρηση μεταξύ Γεωργίας και Αρμενίας. Μπορεί στα χαρτιά οι πολυολυμπιονίκες Αρμένιοι να εμφανίζονται 70-80 μονάδες ELO πιο ισχυροί στις σκακιέρες 1-3, όμως η φόρμα της Γεωργίας είναι τόσο καλή που όλα προμήνυαν πολύ αμφίρροπο ματς. Τελικά μετά από μια ήσυχη και άχρωμη παρτίδα, οι Jobava και Aronian μοίρασαν τον πόντο και η μάχη δόθηκε στις κάτω σκακιέρες. Ο Levan Pantsulaia διεύρυνε το σερί του στις 5 νίκες σε ισάριθμους αγώνες φτάνοντας την τρομακτική επίδοση 3307(!), ενώ ο Pashikian ισοφάρισε για την Αρμενία στην 4η σκακιέρα. Τελικά με το 2-2, καμιά ομάδα δεν διατήρησε το απόλυτο στις νίκες δίνοντας την ευκαιρία στην Ουκρανία του αφηνιασμένου Ivanchuk να τους πιάσει στην κορυφή περνώντας με 3-1 το εμπόδιο της Ουγγαρία. Την έτερη νίκη των Ουκρανών πέτυχε ο πολύ ανεβασμένος φέτος Pavel Eljanov επί της Judit στην 3η σκακιέρα.

Οι δύο ισχυρότερες Ρωσικές ομάδες μετά τις χθεσινές κατραπακιές συνήλθαν και πέτυχαν νίκες σήμερα. Στην πρώτη ομάδα έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά ο Karjakin που κέρδισε τον Hracek, ενώ η Ρωσία-2 κέρδισε έυκολα 3-1 τους Ολλανδούς - Nepo-Van Wely 1-0 και Stellwagen-Timofeev 0-1. Οι Αζέροι εκμεταλλεύτηκαν τα λευκά των Mamedyarov και Mamedov και πέρασαν με 3-1 και από την Ινδία παρά τις διδαχές για τη ζωή του Lev Psakhis προς τους Ινδούς σκακιστές για τις οποίες μας ενημερώνει ο Μέτοικος. Το Αζερμπαϊτζάν έχει επιστρέψει για τα καλά και φτάνει αύριο στο μεγάλο ντέρμπι με την Αρμενία σε καλή φόρμα. Οι φίλοι μας οι Βιετναμέζοι φαίνεται ότι ζαλίστηκαν στα ψηλά και έχασαν από τους Αμερικάνους κυρίως λόγω της απειρίας του Quang Liem που τα μπέρδεψε πολύ άσχημα με τον Nakamura και έχασε μια παρτίδα που δεν έπρεπε να χάσει. Οι Αμερικάνοι πάνε ξαφνικά για το μεγάλο κόλπο καθώς τους έκατσε και εύκολη κλήρωση - με Πολωνία - και φημίζονται για τα καλά φίνις τους σε ομαδικές διοργανώσεις.

Πιο κάτω, οι Κουβανοί κέρδισαν τους Βόσνιους 3-1 και οι Ισπανοί με το ίδιο σκορ τους Ιταλούς με τον Shirov να απόσχει και πάλι. Γενικά οι τρεις του Grand Slam (Kramnik, Carlsen, Shirov) κάνουν τουρισμό μέχρι τώρα. Τουλάχιστον ο Shirov το καταφέρνει αυτό χωρίς να χάνει ELO με το πολύ έξυπνο κόλπο να μην κατεβαίνει να παίξει :) O Moradiabadi έφερε νέα ισοπαλία αλλά είδε την ομάδα του να κερδίζει 3-1 την Ισλανδία, ο Ragger πήρε μισό πόντο από τον Lagrave στο Αυστρία-Γαλλία 1.5-2.5, ο Topalov κέρδισε επιτέλους - τον Matamoros στο Βουλγαρία-Εκουαδόρ 3-1, ενώ για να κερδίσουν οι Μολδαβοί έπρεπε να ζευγαρώσουν με τον Hong-Kong (no.123). Ο Svetushkin κέρδισε παίκτη 1760. Ο προπονητής μας εμάς της Ταϊπέι πρέπει να τον ξεκουράσει τον Lin Chieh-Sheng Jason που έχασε σήμερα στο Μαυριτανία-Ταϊπέι 2-2, ενώ η Κύπρος έφερε 2-2 με τον Παναμά και αύριο αντιμετωπίζει τη Νιγηρία.


Στον 7ο γύρο έρχεται ένα ζευγάρωμα που θα προκαλέσει διάφορες συζητήσεις και φυσικά μιλάμε για το Ρωσία2 - Ρωσία1. Ήταν αναπόφευκτο αφού οι Ρώσοι κατέβασαν τόσο ισχυρή δεύτερη ομάδα και μάλλον είναι θετικό το ότι έρχεται αύριο και όχι ας πούμε στον τελευταίο γύρο αλλά όπως και να χει κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως θα παιχτεί κανονικά. Έχουμε και τα φοβερά ντέρμπι Ουκρανία-Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία, πολύ κρίσιμα για τη μάχη των μεταλλίων ενώ το Iran ανεβαίνει στο 6ο τραπέζι και αντιμετωπίζει τη Ρωσία-3. ΗΠΑ-Πολωνία, Βραζιλία-Ουγγαρία, Γαλλία-Ισπανία (Shirov?), Γερμανία-Βιετνάμ και Νορβηγία-Ουκρανία (θα κατέβει ο Carlsen να παίξει με τον Rozentalis?).

Στις γυναίκες η Ρωσία καθάρισε και την Ουκρανία 2.5-1.5 και αύριο αν κερδίσει την Ουγγαρία τελειώνει το παραμύθι. Μια Ουγγαρία πάντως που είναι σε τρομερή φόρμα και σήμερα διέλυσε την ισοδύναμή της στα χαρτιά Πολωνία με 4-0(!). Η Γεωργία κέρδισε τις ΗΠΑ 2.5-1.5, ενώ οι Κινέζες περάσαν με 3-1 το εμπόδιο της Ρωσίας-3. Ινδία-Ιταλία 3-1, Βουλγαρία-Σερβία 2-2, Αρμενία-Ρωσία-2 2-2. Η Ελλάδα κέρδισε πανεύκολα την Αυστρία 3.5-0.5 και αύριο έχει βατή κλήρωση με το Αζερμπαϊτζάν. Κίνα-Γεωργία, Ουκρανία-Ινδία και ΗΠΑ-Αρμενία τα υπόλοιπα σημαντικά αυριανά ζευγάρια.


Άνδρες
1. Ουκρανία 11 (115) (18.5)
2. Αρμενία 11 (115) (17)
3. Γεωργία 11 (109.5)
4. Ρωσία-1 10 (113.5)
5. Ρωσία-2 10 (112.5)
6. Πολωνία 10 (104)
7. ΗΠΑ 10 (102.5)
8. Αζερμπαϊτζάν 10 (101)
9. Ουγγαρία 10 (98.5)
...
28.Ελλάδα 8 (86)
...
94.Κύπρος 5 (46)
(149 συμμετοχές)

Γυναίκες
1. Ρωσία-1 12
2. Ουγγαρία 11
3. Γεωργία 10 (121)
4. Ουκρανία 10 (120.5)
5. Κίνα 10 (117)
6. Ινδία 10 (113.5)
...
25.Ελλάδα 8 (79)
(115 συμμετοχές)


1 σχόλιο:

Deimitori είπε...

Ισοπαλία στον 7ο γύρο του Παπαϊωάννου με τον Stevic.