Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Σκακιστική Ολυμπιάδα 2010 - 2ος Γύρος


Ο δεύτερος γύρος της Ολυμπιάδας αποδείχτηκε πολύ πιο αμφίρροπος από ό,τι προβλεπόταν και έτσι μόλις 3 ομάδες διατηρούν το απόλυτο 8-0 μετά το τέλος του, ενώ συνολικά 32 είναι οι ομάδες που έχουν πετύχει 2 νίκες. Μέσα σε αυτές τις 32 βρίσκονται οι 4 από τις 5 πέντε ομάδες της Ρωσίας και μάλιστα η δεύτερη ομάδα της Ρωσίας τα καταφέρνει καλύτερα μέχρι τώρα από την πρώτη έχοντας 7.5-0.5 - η πρώτη ομάδα της Ρωσίας βρίσκεται στο 6.5-1.5 αφού σήμερα παραχώρησε 2 ισοπαλίες στη Σερβία (Svidler-Ivanicevic 1/2 και Malakhov-Markus R. 1/2). Ποιες είναι οι 3 ομάδες που ισοβαθμούν στην κορυφή? Καταρχάς οι Ουκρανοί που κέρδισαν 4-0 τη Σκωτία και θεωρούνται ένα από τα φαβορί για τα μετάλλια. Η Πολωνία (4-0 την Αλβανία), στην οποία αγωνίζεται ο Macieja της Στέγης στη 2η σκακιέρα - 1η ο Wojtaszek (2711) και η Γεωργία (4-0 Σιγκαπούρη) με Jobava, Gagunashvili, Mchedlishvili και τον γνωστό μας Tamaz Gelashvili. Εδώ καλό θα ήταν να σημειωθεί ότι η βαθμολογία που δίνει το chess-results.com στο Ranking list after Rd.2 είναι λανθασμένη ως προς τα κριτήρια ισοβαθμίας την ώρα συγγραφής του παρόντος εκτός αν μου ξεφεύγει κάτι πολύ χοντρό.

Πίσω από την τριάδα που προηγείται βρίσκουμε άλλες 4 ομάδες στο 7.5-0.5. Την προαναφερθείσα Ρωσία 2 που κέρδισε 3.5-0.5 τη Βενεζουέλα - Alvarez (IM, 2414)-Vitiugov 1/2 - , τις ΗΠΑ που κέρδισαν 3.5-0.5 τη Μογγολία - Shulman-Batchuluun (IM, 2422) 1/2 -, την Ινδία (χωρίς Anand, με Harikrishna, Sasikiran, Ganguly, Gopal-2603 και Adhiban-IM 2516) η οποία κέρδισε 3.5-0.5 την ειδική ομάδα κωφαλάλων σκακιστών και τέλος την ομάδα της Εσθονίας (με Kulaots, Kanep, Sepp, Volodin, Seeman) η οποία επιβλήθηκε με 3.5-0.5 επί της Ουρουγουάης.


Σήμερα πολλά από τα φαβορί είχανε σοβαρές βαθμολογικές απώλειες. Έτσι, το Ισραήλ που είχε φτάσει μέχρι το αργυρό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα της Δρέσδης το 2008, δεν μπόρεσε να κερδίσει την ομάδα της Ινδονησίας (νο.67) μένοντας στο 2-2 με τον Ilia Smirin(2657) να χάνει από τον IM Purnama Tirta Chandra (2400) στη δεύτερη σκακιέρα. Αυτό δεν είναι τίποτα βέβαια μπροστά σε αυτό που έπαθε το Αζερμπαϊτζάν. Για μια ακόμα Ολυμπιάδα βλέπουμε την ομάδα των Αζέρων να μην παρουσιάζεται τόσο ισχυρή όσο το άθροισμα της ισχύος των μονάδων της και να χάνει τελικά από το Βιετνάμ - επιβεβαιώνοντας τη χθεσινή μας πρόβλεψη -, αφού ο Mamedov (2660) έχασε με τα λευκά από τον Ngueyen Ahu Dung (2500). Βέβαια είναι προφανές ότι οι πιτσιρικάδες που έχει το Βιετνάμ στις δύο πρώτες σκακιέρες, o 19χρονος Le Quang Liem (2694) και ο 20χρονος Nguyen Ngoc Truong Son (2633) είναι under-rated και έτσι η 27η θέση στην rank list είναι παραπλανητική. Τολμώ να προβλέψω πως το Βιετνάμ θα βρίσκεται κοντά στα μετάλλια μέχρι το τέλος. Η Ουγγαρία παρότι κατέβασε τον Peter Leko στην πρώτη σκακιέρα εναντίον της Αργεντινής κέρδισε μόλις με 2.5-1.5 και αυτό χάρη στη νίκη της βασίλισσας Judit Polgar στην τρίτη σκακιέρα επί του Peralta (2572). Η Judit μπορεί να έπεσε κάτω από τα 2700 παραμένει όμως η ισχυρότερη σκακίστρια όλων των εποχών και φυσικά παίζει μόνο σε ανδρικά τουρνουά πολλά χρόνια τώρα.

Η δεύτερη βόμβα της ημέρας μετά την ήττα του Αζερμπαϊτζάν ήταν η νίκη της Κροατίας (Stevic, Kozul, Saric, Palac) επί της Βουλγαρίας (νο.8) που κατεβάζει το μεγάλο αστέρι της τον Veselin Topalov (2803) στην πρώτη σκακιέρα. Η ζημιά έγινε στην τρίτη σκακιέρα όπου ο Ivan Saric (2567) κέρδισε τον Kiril Georgiev (2685), ενώ οι υπόλοιπες σκακιέρες έληξαν όλες ισόπαλες παρότι οι Βούλγαροι ήταν πάνω στα ELO (μέχρι και 200 μονάδες στην 1η) και στις 4 σκακιέρες. Και είχαμε κι άλλα. Οι Γάλλοι έμειναν στο 2-2 με τη Σλοβενία (Beliavsky) με 4 ισοπαλίες ενώ οι Άγγλοι (Adams, Short, McShane, Howell) κατάφεραν να χάσουν από τη Βοσνία. O Ivan Sokolov κέρδισε τον Mickey Adams και οι υπόλοιποι κράτησαν. Αξιοσημείωτη η παρουσία του γερόλυκου Bojan Kurajica που στα 63 του συμμετέχει για 11η φορά(!) σε Ολυμπιάδα, έχοντας κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο με την ενιαία Γιουγκοσλαβία το 1980 στη Μάλτα και το αργυρό με την ομάδα της Βοσνίας στη Μόσχα το 1994 σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών έχοντας ηγέτη τον "καθηγητή" Predrag Nikolic. Σήμερα είδαμε και τον Shirov με την εθνική Ισπανίας η οποία κέρδισε δύσκολα 2.5-1.5 της Φιλιππίνες (ισοπαλία με τον πιτσιρικά Wesley So). Είδαμε όμως και το νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης Νορβηγό Magnus Carlsen στο Νορβηγία-Πορτογαλία 4-0.

Από τα υπόλοιπα αποτελέσματα ξεχωρίζουν τα εξής: Αρμενία-Αυστραλία 3.5-0.5 (Smerdon-Akopian 1/2, ο Αυστραλός γράφει καλές ανταποκρίσεις από τη Σιβηρία), Ρωσία 3-Λευκορωσία 2.5-1.5 (Motylev-Zhigalko A. 1-0),Ρωσία 4-Ολλανδία 1.5-2.5 (Sjugirov-Van Wely 1/2, Bezgodov-L'Ami 0-1, Genba-Giri 0-1, Iljiushenok-Stellwagen 1-0), Γερμανία-Μολδαβία 1.5-2.5, Ιταλία-Καζακτσαν 2.5-1.5, Σλοβακία-Λιθουανία 3-1, Ισλανδία-Σουηδία 2-2. O Elshan Moradiabadi έχασε με τα μαύρα από τον Viktor Laznicka (2690) στο Τσεχία-Ιράν 3.5-0.5 ενώ αυτός ο απίθανος Lin Chieh-Sheng Jason με το 1736 του μετά την χθεσινή "κηδεία" του Τούρκου GM (ο Emre Can έστησε ματ σε μία σε ισόπαλη θέση!), απέσπασε ισοπαλία από τον Βολιβιανό FM Alan Borda (2164) και κάνει το τουρνουά της ζωής του.


Η Ελλάδα έφερε 2-2 με την ελαφρώς πιο αδύναμη στα χαρτιά Αίγυπτο. Ο Παπ έχασε στην πρώτη σκακιέρα όμως ο Δημήτρης Μαστροβασίλης κέρδισε τον IM Abdel Razik Khaled (2480) στην τρίτη. Οι Μπανίκας και Χαλκιάς έμειναν στις ισοπαλίες. Η Κύπρος έχασε 3-1 από την Μποτσουάνα. Από τα αυριανά ζευγάρια ξεχωρίζει το ντέρμπι Γαλλία-Ισραήλ ενώ το πιθανότερο είναι πως δεν θα έχουμε κάποιο εξωαγωνιστικό παρατράγουδο στο Τουρκία-Αρμενία. Η Ελλάδα κληρώθηκε με την Ισλανδία και η Κύπρος με την ομάδα από την Αϊτή. Όλη η κλήρωση του 3ου γύρου εδώ

Στις γυναίκες το απόλυτο 8-0 διατηρούν οι ομάδες της Σλοβακίας, της Γερμανίας (Paehtz στην 1η σκακιέρα) και της Σερβίας. Η Ρωσία τρόμαξε να κερδίσει την πολύ πιο αδύναμη ομάδα της Βοσνίας (νο.43!!) με 2.5-1.5 αφού η IM Galiamova (2482) έχασε από μια σκακίστρια χωρίς καν τίτλο, την Sanja Dedijer (2055). Tatiana Kosintseva και Alexandra Kosteniuk πέτυχαν τις νίκες για την ομάδα της Ρωσίας. Η Κίνα άφησε μισό βαθμό στη Νορβηγία, όπως και η Ουκρανία στην Ελβετία αλλά και η Γεωργία στην ομάδα του Μαυροβουνίου. Ευχάριστη έκπληξη και οι σκακίστριες από την Τουρκία που πήραν τρεις ισοπαλίες από την πολύ δυνατή Ρωσία 2 (Pogonina, Savina, Bodnaruk, Kashlinskaya και νο.5 της κατάταξης). Μεγάλες εκπλήξεις είχαμε και εδώ. Η Αρμενία, με τρεις ΙΜ στη σύνθεση της, έχασε 2.5-1.5 από την Τσεχία, όπως και η Γαλλία από τη Λετονία (κέρδισε μόνο η GM Marie Sebag στην πρώτη σκακιέρα).


Η Ελλάδα τελικά δεν κατάφερε παρά μόνο μια ισοπαλία - η Μαρίνα Μακροπούλου στην τρίτη σκακιέρα - και ηττήθηκε 3.5-0.5 από την Ουγγαρία. Αύριο αντιμετωπίζει τη Σκωτία σε εύκολο θεωρητικά ματς. Ενδιαφέρον προβλέπεται το Τσεχία-Σερβία και το Πολωνία-Βουλγαρία ενώ για όλη την κλήρωση του 3ου γύρου κάνετε κλικ εδώ.


1 σχόλιο:

trandism είπε...

Πολύ καλή κάλυψη από
http://www.thechessdrum.net/blog/