Tο μπλογκ εκφράζει τις πιο θερμές ευχές για ταχεία ανάρρωση στον Boris Spassky, παγκόσμιο πρωταθλητή την περίοδο 1969-1972, που δίνει δύσκολη μάχη για τη ζωή του στην εντατική μονάδα του 13ου δημοτικού νοσοκομείου της Μόσχας μετά από σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Μετά από αυτά τα δυσάρεστα νέα, ας αναφέρω και μια καλή πηγή για τη σκακιστική Ολυμπιάδα που ανακάλυψα σήμερα. Πρόκειται για το blog του Dr. Daaim Shabazz του οποίου το site εξειδικεύεται σε νέα που αφορούν το σκάκι στην αφρικανική ήπειρο. Έχει φτιάξει μάλιστα και μια ωραία σελιδούλα με συγκεντρωμένα links που αφορούν τους αγώνες και μπορείτε να τη δείτε εδώ. Κάτι άλλο που διάβασα σήμερα αν και έχει δημοσιευτεί σχεδόν πριν 2 μήνες είναι το ανοιχτό γράμμα του Arkadij Naiditsch που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι κορυφαίοι Γερμανοί σκακιστές αποχώρησαν από την εθνική ομάδα της χώρας τους και δε συμμετέχουν στην Ολυμπιάδα.
Ας περάσουμε όμως στα αγωνιστικά και στον 3ο γύρο που διεξήχθη σήμερα. Θα πάρουμε τις συναντήσεις από την κορυφή προς τα κάτω καθώς σιγά-σιγά οι μεγάλες ομάδες συνωστίζονται στις πάνω σκακιέρες. Έτσι η Ουκρανία που μέχρι χθες είχε το απόλυτο 8-0, έμεινε στο 2-2 με τους Κροάτες που έτσι απέδειξαν ότι η νίκη τους επί της Βουλγαρίας δεν ήταν τυχαία. Σε όλες τις σκακιέρες οι Ουκρανοί είχαν πλεονέκτημα πέραν των 100 μονάδων ELO παρότι ξεκούρασαν τον Ivanchuk. Pono και Eljanov μοιράστηκαν τον βαθμό απέναντι στους Stevic και Kozul αντίστοιχα και στην 3η σκακιέρα ο Efimenko κέρδισε τον χθεσινό ήρωα της Κροατίας Ivan Saric (κέρδισε χθες τον Kir.Georgiev). Όμως ο Moiseenko έχασε με τα λευκά από τον Palac (2561) στην τέταρτη σκακιέρα και οι Ουκρανοί έπεσαν από την κορυφή της βαθμολογίας.
Ούτε οι Πολωνοί κατάφεραν το 3/3 αφού έμειναν στο 2-2 με τους Βόσνιους. Νίκη του Ivan Sokolov με τα μαύρα επί του Wojtaszek, ενώ οι Πολωνοί πήραν τον πόντο στην 3η σκακιέρα, Miton-Kurajica 1-0. H τρίτη ομάδα που είχε το απόλυτο μέχρι χθες, η Γεωργία κατάφερε να κερδίσει το Mexico παρά την έκπληξη στην πρώτη σκακιέρα, όπου ο Manuel Leon κέρδισε τον Jobava. Στις σκακιέρες 3-4 οι Γεωργιανοί πήραν τις νίκες και έκαναν το 2.5-1.5.
Η Ρωσία-2 κέρδισε 3.5-0.5 το Περού - μόνο ο Nepomniachtchi δεν κέρδισε - ενώ οι ΗΠΑ με νικες των Kamsky,Hess πέτυχαν το 3-1 με τη Χιλή. Ινδία-Κολομβία 2.5-1.5 (Sasikiran-Cuartas 1-0), ενώ το ντέρμπι Jakovenko-Dominguez έληξε ισόπαλο στην αναμέτρηση Ρωσία 3-Κούβα και χρειάστηκε να καθαρίσει ο Rublevsky στην 3η σκακιέρα για να πάρουν το ματς οι Ρώσοι.
Το Βιετνάμ συνέχισε την εξαιρετική του πορεία και με νίκη του Nguyen Ngoc Truong Son επί του Filippov στην δεύτερη σκακιέρα επικράτησε με 2.5-1.5 επί του Ουζμπεκιστάν. Η παρτίδα του άλλου βιετναμέζου πιτσιρικά Quang Liem με τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή FIDE και νυν αναλυτή του Anand, Rustam Kasimdzhanov έληξε ισόπαλη. Ο Navara κέρδισε τον Leko σε ένα από τα μεγάλα ντέρμπι του γύρου σε ατομικό επίπεδο και έτσι για να κερδίζουν οι Ούγγροι τους Τσέχους χρειάστηκε να εκμεταλλευτούν τα λευκά κομμάτια τόσο ο Almasi όσο και ο Berkes. Η πρώτη ομάδα της Ρωσίας επίσης εκμεταλλεύτηκε τα λευκά στις 2-4 σκακιέρες και με νίκες των Grischuk,Karjakin κέρδισε 3-1 την Ιταλία. Στο Caruana-Kramnik ο Ρώσος επιστράτευσε το παλιό του αμυντικό όπλο, την Άμυνα του Βερολίνου και κράτησε εύκολα. Η Κίνα διέλυσε 3.5-0.5 τη Μολδαβία (μόνο ο Iordachescu διασώθηκε, οι φίλοι μας Bologan και Svetushkin έχασαν από Wang Yue και Zhou Jianchao αντίστοιχα), όπως και η Αρμενία την Τουρκία, από την οποία διασώθηκε μόνο ο IM Mustafa Yilmaz (2482), 1/2 με τον Sargissian.
O Giri χάρισε τη νίκη στην Ολλανδία στο Ολλανδία-Σλοβακία 2.5-1.5, ενώ το μεγάλο ντέρμπι Γαλλία-Ισραήλ έληξε 2-2. Ο Maxime Vachier-Lagrave κέρδισε τον Gelfand σε μια οξύτατη σλαβική και το Ισραήλ ισοφάρισε στην 4η με τον Mikhalevski να κερδίζει τον Sebastien Feller. Έκπληξη το Luke McShane-Henry Robert Steel (FM, 2300!) 0-1 στο Αγγλία-Νότια Αφρική 3-1, ενώ οι Βούλγαροι ξέσπασαν πάνω στην Κόστα Ρίκα με 4-0.
Η Ελλάδα πέτυχε σπουδαία νίκη με 3-1 επί της Ισλανδίας. Ο Παπ δεν έβγαλε τίποτα από το άνοιγμα και πρότεινε ισοπαλία πολύ νωρίς. Ο Μπανίκας έχασε κάποιες ευκαιρίες αλλά η νίκη κρίθηκε στις κάτω σκακιέρες όπου οι αδερφοί Μαστροβασίληδες έκαναν το χρέος τους απέναντι στους IM της Ισλανδίας. Ειδικά ο Θάνος κέρδισε πολύ θεαματικά με τα μαύρα. Το γεγονός πως η Ελλάδα διαθέτει 5 περίπου ισάξιους GM, της δίνει μεγάλη δύναμη στις σκακιέρες 3-4 και πιστεύω πως μπορεί να πάει πολύ καλά φέτος. Αύριο θα αντιμετωπίσει τη Βοσνία και αν κρατήσουν οι πρώτες δύο σκακιέρες υπάρχουν καλές πιθανότητες νίκης. Η Κύπρος κέρδισε 2.5-1.5 την Αϊτή και θα αντιμετωπίσει την Ονδούρα.
Αύριο αρχίζουν πια τα μεγάλα ντέρμπι. Ρωσία 2-Ινδία, Ουγγαρία-Κίνα, Αρμενία-Ρωσία 3, Ολλανδία-Ισπανία, Ρωσία 1-ΗΠΑ (προβλέπεται συναρπαστικό), Γεωργία-Νορβηγία και Εσθονία-Βιετνάμ (προβλέπεται νέα νίκη των φοβερών βιετναμέζων) είναι οι αναμετρήσεις μεταξύ των ομάδων που έχουν 3/3. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως τρεις ρωσικές ομάδες βρίσκονται στην κορυφαία βαθμοομάδα, καθώς κατεβάζουν πολύ δυνατές συνθέσεις.
Πιο κάτω έχουμε Ουκρανία-Σλοβενία (θα δούμε άραγε Ivanchuk-Beliavsky?), Αγγλία-Τουρκία (μεγάλη απώλεια ο Atalik), Σερβία-Γαλλία, ενώ οι Αζέροι θα προσπαθήσουν να ανακάμψουν με πρώτο εμπόδιο τη Βενεζουέλα.
Στις γυναίκες δύσκολα θα βρεθεί ομάδα που θα χτυπήσει τις Ρωσίδες οι οποίες σήμερα καθάρισαν 3.5-0.5 τη Σλοβακία. Η δεύτερη ομάδα της Ρωσίας έμεινε στο 2-2 με τις Γερμανίδες και έπεσε από τις πρώτες θέσεις, στις οποίες όμως παρέμειναν όπως αναμενόταν τόσο οι Κινέζες (3-1 τη Λετονία) όσο και οι Ουκρανές (3-1 το Αζερμπαϊτζάν). Η Ελλάδα κέρδισε εύκολα 3.5-0.5 τη Σκωτία αν και η Dembo δεν κατάφερε να κερδίσει την Heather Lang στην πρώτη σκακιέρα παρά την τεράστια διαφορά δυναμικότητας - η Σκωτσέζα είναι άτιτλη και έχει 2025 ELO! Αύριο είναι το φαβορί με τη Σουηδία που είναι σαφώς πιο αδύναμη από την ελληνική ομάδα. Στις κορυφαίες συναντήσεις αύριο έχουμε: Κούβα-Ουκρανία, Γεωργία-Ρωσία 1 (πολύ κρίσιμο ματς), Ουγγαρία-ΗΠΑ, Βουλγαρία-Ινδία, Σερβια-Κίνα και Γερμανία-Σλοβενία.
Στο chess-results φαίνεται ως πρώτο κριτήριο ισοβαθμίας το Bucholz και ως δεύτερο οι επιμέρους πόντοι στις σκακιέρες. Αν κάποιος γνωρίζει το τί συμβαίνει τελικά παρακαλώ ας ενημερώσει. Για την ώρα θεωρώ και εγώ πως πρώτο κριτήριο είναι το Bucholz αν και το απεύχομαι.
Βαθμολογία Ανδρών
1. Ρωσία 2 6 (28) (11)
2. Κίνα 6 (28) (10) (8)
- Αρμενία 6 (28) (10) (8)
4. Ισπανία 6 (26.5)
5. ΗΠΑ 6 (26) (10.5) (8)
- Γεωργία 6 (26) (10.5) (8)
7. Ρωσία 1 6 (24) (9.5)
8. Ουγγαρία 6 (24) (8.5)
9. Εσθονία 6 (22.5)
10.Ινδία 6 (20.5)
11.Νορβηγία 6 (20) (9.5)
12.Βιετνάμ 6 (20) (9)
13.Ρωσία 3 6 (20) (8.5)
14.Ολλανδία 6 (16)
...
20.Ελλάδα 5 (19)
...
97.Κύπρος 2 (6) (4.5) (6)
(148 συμμετοχές)
Βαθμολογία Γυναικών
1-4. Ουκρανία, Γεωργία, ΗΠΑ, Ινδία 6 (26) (10.5) (8)
5. Κούβα 6 (26) (10) (8)
6. Ρωσία 1 6 (26) (10) (7)
...
30.Ελλάδα 4 (15)
(114 συμμετοχές)
4 σχόλια:
http://www.chessdom.com/news-2010/chess-olympiad-2010/standings
Note: Tiebreak criteria
1. the sum of Sonneborn-Berger points, which are calculated as follows: match points of each opponent, excluding the opponent who scored the lowest number of match points, multiplied by the number of game points achieved against this opponent;
2. by the number of the game points scored;
3. by the sum of the match points of all the teams opponents, excluding the lowest one.
Μάλιστα, ευχαριστώ παρά πολύ IliasPan
Να κανουμε εδω μια αναγκαια διευκρινηση γιατι η διατυπωση της Chessdom ειναι σωστη μεν,αλλα οχι ολοκληρωμενη.
Το παραπανω κριτηριο αφορα την καταταξη των ομαδων στο τελος της διοργανωσης, και πολυ λιγα πραγματα μας λεει αυτη την στιγμη.
Τα ζευγαρωματα μεσα στην ιδια βαθμοομαδα γινονται με βασικο κριτηριο τα gamepoints
http://www.fide.com/component/handbook/?id=95&view=article
To C εξηγει αναλυτικα την διαδικασια των ζευγαρωματων,ενω το G το πως γινεται η τελικη καταταξη (ειναι το κειμενο που δημοσιευει η chessdom)
Αχα! Όντως απαραίτητη η διευκρίνηση φίλε μου.
Δημοσίευση σχολίου