Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Tal Memorial Round 5



Έχω την εντύπωση πως η ελεύθερη μέρα έρχεται την κατάλληλη στιγμή αφού οι σημερινές 5 ισοπαλίες δεν ήταν ίδιας μαχητικότητας με τις χθεσινές. Βέβαια αυτό μπορεί και να σημαίνει ότι έγιναν λιγότερα λάθη αφού η μόνη παρτίδα που ξέφυγε από τα όρια της ισότητας ήταν μάλλον η Gelfand-Nepomniachtchi στην οποία ο διεκδικητής του παγκόσμιου τίτλου ήταν για άλλη μια φορά στην πλευρά που αγωνιζόταν να ισοφαρίσει, χάρη σε μια αμφιβόλου ποιότητος καινοτομία. Ελπίζουμε να κρατάει καλύτερες καινοτομίες από αυτήν για το ματς - σαν αυτή που έπαιξε χθες για παράδειγμα. Είχαμε όμως και μία πολύ ενδιαφέρουσα καινοτομία σήμερα - αυτή του Svidler - σε μία αλλόκοτη βαριάντα της Kan.


1.e4 c5 2.Nf3 e6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 a6 5.Bd3 Nf6 6.0-0 e5!?. Όταν το είδα να παίζεται αυτό σκέφτηκα πως είναι σαν την O'Kelly όταν ο λευκός δεν ξέρει και παίζει d4, αλλά με ένα τέμπο κάτω για τον μαύρο, το οποίο είναι το Bd3. Δεν είναι βέβαια ακριβώς έτσι τα πράγματα λόγω του 7.Bg5 h6 8.Bxf6 Qxf6 9.Nf5. Η όλη ιδέα του μαύρου έχει αναβιώσει τώρα τελευταία κυρίως λόγω των προσπαθειών του Baadur Jobava. Οι περισσότεροι παίζουν 9...d5 - Vallejo Pons-Kunte, Thailand 2011, Kosintseva T.-Hou Yifan, China 2011. O Svidler έπαιξε 9...g6 - η καινοτομία που λέγαμε και αργότερα χαρακτήρισε το 9...d5 απαίσιο. Ο Karjakin θυσίασε δύο ίππους για ανοίξει το ροκέ του μαύρου και έπρεπε να βρει το μοναδικό 22.Qg7! στο τέλος για να μη χάσει. Σίγουρα θα την ξαναδούμε αυτή τη βαριάντα σύντομα.

Σε αντίθεση με την ιδέα του Svidler, αυτή του Gelfand, το 12.Ng5 - 12.Qc2, Kazhgaleyev-De Jong, Wijk Aan Zee 2011, αποδείχτηκε ύποπτη και ο μαύρος πήρε το πάνω χέρι στην παρτίδα. Το ερώτημα είναι πού θα μπορούσε να βελτιώσει το παιχνίδι του για να έχει τύχες νίκης. Ίσως με 26...a6 27.Bf1 Rd2, αν και η θυσία κομματιού 28.Bxa6! Bxa6 29.Qxe4 φαίνεται να αρκεί στον λευκό για να κρατήσει την ισοπαλία.


Αυτό το α λα Grunfeld 7...Qa5 του Kramnik φαίνεται πως είναι καινοτομία και αν ο σκοπός της ήταν μια άνετη ισοφάριση επί του Anand, τότε θα την χαρακτήριζα πετυχημένη. Αν όμως είναι όντως μελετημένη βαθιά από τον Kramnik, δεν είναι σπατάλη να παιχτεί σε αυτό τον τουρνουά απέναντι στον Anand με τη φόρμα που έχει τώρα? Ή Ragozin δεν έφτανε δηλαδή για μια ήσυχη νούλα? Μπορεί από την άλλη να ήταν ένα πείραμα απέναντι σε έναν παίχτη με τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις στα ανοίγματα που έχει ο Ινδός. Κατά τα άλλα πολύ βαρετή παρτίδα.


Να εδώ παίζουμε Qa5, βλέπε παιδί μου Kramnik να μαθαίνεις. Τί? Qb3? Rc1 δεν είπαμε ρε παιδί μου να παίζουμε? Δεν ξέρω γιατί αλλά πειραματίζονται πολύ σε αυτό το τουρνουά. Βέβαια θα μου πείτε ο Ivanchuk πάντα το κάνει αυτό. Ο ίδιος πάντως είχε αντιμετωπίσει με επιτυχία αυτήν την κίνηση το μακρινό - για τα στάνταρντς της θεωρίας των ανοιγμάτων - 1998 κερδίζοντας τον Lautier στο Μόντε Κάρλο με το 7...Bd7. Η πρώτη καινούρια κίνηση της σημερινής παρτίδας ήταν το 13.Bg3 - 13.Nge2, Vallin-Taddei, Evry 2004. O Calrsen απέκτησε μικρή υπεροχή και πίεσε επί ώρες στο φινάλε χωρίς να τα καταφέρει. O Golubev δίνει 43...Kb5 -+ (στο 44.a3 bxa3 45.Rxc3 a2 46.Rc1 Kb4). Αυτή η ιδεά κρεμόταν για πολλές κινήσεις στη θέση, αλλά συνήθως ο λευκός μετά το Κb4, έκανε κάπως άμυνα με Nd5 ή Ne2. Στην συγκεκριμένη θέση που δίνει ο Golubev ο λευκός βασιλιάς είναι στο e2 και ο μαύρος πύργος στο d6 και έτσι δεν υπάρχουν αυτές οι άμυνες. Φαίνεται να ισχύει. Στο TWIC δεν την αναφέρουν καν αυτήν την ιδέα, ενώ συνέντευξη τύπου των δύο δεν έγινε. Περιμένουμε να δούμε τί θα γράψει το whychess αύριο.


Πάλι διαφορά πάνω ο Nakamura, αλλά και πάλι αυτός είναι που πρέπει να ισοφαρίσει. Η ιδέα του Αμερικανού με 9.Bg3 Nb6 10.f3 δε φαίνεται να δίνει κάτι παραπάνω από ισότητα (9.h5, Onischuk-Lputian, Poikovsky 2011 και Lopez Martinez-Sargissian, Yerevan 1999). Στη συνέχεια αντί για 16.0-0-0= έπαιξε το αμφίβολο 16.Kf2?! και έτσι υποχρεώθηκε να μπει στη συνέχεια με τη διαφορά πάνω μετά το 21.Nce4, στην οποία όμως ο μόνος που παίζει για νίκη είναι ο μαύρος. Στη συνέντευξη τύπου προσπάθησε ο Aronian να βρει κάτι που να βελτιώνει το παιχνίδι του, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μετά την αλλαγή των λευκοτετράγωνων αξιωματικών, η ισοπαλία είναι εύκολη για τα λευκά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: