Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Tal Memorial Round 7



Σαφώς πιο ενδιαφέρουσες οι σημερινές παρτίδες - με την μόνιμη εξαίρεση της παρτίδας του Anand βέβαια. Ο Vassily Ivanchuk έφτασε και αυτός το +1 αφού σήμερα στη μοναδική παρτίδα που δεν έληξε ισόπαλη, κέρδισε τον Nakamura με τα μαύρα και μάλιστα εύκολα αφού ο Αμερικανός έπαιξε απαράδεκτο σκάκι για το ELO του. Έτσι έχουμε πενταπλή ισοβαθμία στην κορυφή. Η παρτίδα Gelfand-Kramnik είναι κατά το Houdini η τέλεια παρτίδα σκάκι - πρώτη επιλογή ή ισάξιά της μέχρι το τέλος. Είναι προφανές το ότι το +2 θα αρκεί για την πρώτη θέση σε αυτό το τουρνουά. Η μεγάλη πλάκα θα είναι να το πετύχει ο Anand καθώς αύριο έχει τον Nakamura με τα λευκά και στον τελευταίο γύρο τον Gelfand σε μία ουβερτούρα του επερχόμενου ματς για τον παγκόσμιο τίτλο.


Συνεχίζεται το ταξίδι στο θαυμαστό κόσμο της... Grunfeld, καθώς στις 2 από τις 5 σημερινές παρτίδες παίχτηκε το συγκεκριμένο άνοιγμα. Ο Anand συνεχίζει τις... διακοπές του. Το 17.e5 δεν μπορεί να χαρακτηριστεί βελτίωση πάνω στην παρτίδα Ivan Sokolov-Jan Elhvest, Sweden 2003 (17.Bg5). Κατά τον Anand αν έλειπε ένα ζευγάρι πύργων στο φινάλε ο λευκός μπορεί να πιέσει. Με 4 πύργους όχι. Θα χαρακτήριζα τυχερό τον Anand που δεν είχε να αντιμετωπίσει με τα μαύρα τον Carlsen σε αυτό το τουρνουά.


Αυτές οι "αργές" Ισπανικές έχουν γίνει πολύ της μόδας και ταιριάζουν και στο στυλ του Karjakin. Η άλλη επιλογή ήταν κάποια anti-Marshall με a4 ή a3. Καμία τύχη νίκης για τα λευκά. Η τελική θέση έχει πλάκα.


Έχει πλάκα που όλοι παίζουν ή επιτρέπουν στον Svidler αυτά που είχε αναλύσει για τον Grischuk στα ματς διεκδικητών. Αυτή τη φορά βέβαια ο Svidler έπαιζε εναντίον της βαριάντας πάνω στην οποία προφανώς είχε δουλέψει. Η θέση απλοποιήθηκε νωρίς και η καινοτομία του Svidler 14.Kc2 - 14.Ke1, Alavkin-Novozhenin, Murom 2000 - είναι τελείως ακίνδυνη. Ο μαύρος όμως έκανε το λάθος να τοποθετήσει τον αξιωματικό του στο e6 και ο λευκός βρήκε τον τρόπο να δημιουργήσει ασυμμετρία υπέρ του αλλάζοντάς τον και μένοντας με φου έναντι ίππου σε μια ανοικτή θέση με πιόνια και στις δύο πτέρυγες. Μία κίνηση πριν την ανανέωση χρόνου, ο Nepomniachtchi στραβοπάτησε με το 39...Kg6?! (39...Rd8=), αλλά τα λευκά δεν μπήκαν στη συνέχεια 40.Ke2 Kf6 41.Kf2 Rd8 42.Ba6 που κερδίζει πιόνι με κάποιες - μικρές - τύχες νίκης. Μετά δεν υπήρχε τίποτα.


Σεμινάριο ακριβείας. Και δε μιλάμε για μια στεγνή, ήσυχη, στρατηγική παρτίδα. Και τακτικά υπήρχαν και ασυμμετρίες σε δομές και υλικό και απ' όλα. Αλλά χωρίς λάθη, το σκάκι είναι ισόπαλο. Το Houdini καρφωμένο ανάμεσα στο +0.1 και στο -0.1 επικροτεί όλες τις επιλογές των παικτών.


Όλοι έχουν καταλάβει ποιος είναι ο αδύναμος κρίκος του τουρνουά. Ο Nakamura έπαιξε κάποιες κινήσεις πολύ χαμηλού επιπέδου. Από την ιδέα του στο άνοιγμα 8.Nb5?! μέχρι και το μάλλον αποφασιστικό 29.Rd2? - Ivanchuk: 29.Qb4 Qxb4 30 axb4, Seirawan(ICC): 29.Nd1 Rd7 30.Qd2. Δε μπορώ να πιστέψω πως η θρυλικής φήμης database του Kasparov έχει αυτήν την ιδέα εναντίον της Grunfeld. Από αυτούς που ισοβαθμούν στο +1, τον Nakamura έχει να αντιμετωπίσει στον τελευταίο γύρο ο Carlsen.


Δεν υπάρχουν σχόλια: