Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Tal Memorial Round 6



Ισοπαλιών συνέχεια στο πιο ψόφιο γύρο του τουρνουά έως τώρα. Κάποια στιγμή νωρίς το μεσημέρι παρακολουθώντας τη μετάδοση στο ICC, έριξα και έναν υπνάκο. Ο Anand συνεχίζει τις νούλες χωρίς προβλήματα, ο Gelfand κράτησε εύκολα παρά το "χταπόδι" του Aronian στο c6, ο Carlsen έπαιξε μια τζούφια καινοτομία απέναντι στην Grunfeld του Svidler και μετά αγωνιζόταν να ισοφαρίσει, ενώ ο Kramnik έπαιξε πολύ "τεχνητά" το μέσο της παρτίδας - Ne1, Qf1 - και τελικά θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος με την ισοπαλία στο τέλος. Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ημέρας να ήταν η προετοιμασία του Nepomniachtchi που οδήγησε σε μια ανορθόδοξη θέση την παρτίδα του με τον Karjakin - ντάμα για πύργο, ίππο και αξιωματικό που δεν μπορούσαν όμως να πετύχουν συνεργασία. Μπήκαν τελικά σε μια φορσέ συνέχεια που οδήγησε στην ισοπαλία και αυτήν την παρτίδα.


Ένα από τα όπλα του Anand επιστρατεύθηκε για να περάσει ένας ακόμα γύρος από αυτό το μαρτυρικό τουρνουά. Άντε Vishy. Δύο και αύριο έμειναν. Τίποτα δεν έβγαλε ο Chuky. Το να παρακολουθείς αυτήν την παρτίδα σε πραγματικό χρόνο είναι φάρμακο για την αϋπνία.


Ένας καλοτοποθετημένος ίππος δεν αρκεί για να φέρει τη νίκη σε αυτό το επίπεδο. Ο μαύρος δεν έχει καμία αδυναμία. Τουλάχιστον σε αυτήν την παρτίδα εντοπίστηκε κάποιο σημείο που θα μπορούσε να πιέσει ο λευκός παίζοντας διαφορετικά: 32.Ne5 αντί για 32.Qc5 και ο μαύρος θα έπρεπε να παίξει προσεκτικά.


Εδώ φάνηκε πως ο λευκός είχε πολύ καλή θέση. Η πιονοδομή των μαύρων κατεστραμμένη και καλό πόστο για τα λευκά ελαφρά κομμάτια στο e5. Ο Kramnik έπαιξε το 22.Ne1?! που μοιάζει ελκυστικό καθώς απειλεί Qh3 και Nd3, αλλά τελικά δεν ήταν τόσο καλό. Μετά έπαιξε και το "περίεργο" 28.Qf1 και βρέθηκε ελαφρώς χειρότερος. Του Nakamura δεν του άρεσε το 37...Bd4 38.Rc4 (38.Rcc1 h6->g5) b5, χωρίς να υποστηρίζω βέβαια ότι ο Kramnik θα είχε πρόβλημα να κρατήσει αυτή τη θέση. Μετά το 37...Rc7 οι παίκτες φτάσανε στην ανανέωση χρόνου και δώσανε τα χέρια.


O Nepo έπαιξε αστραπιαία μέχρι και την 20η κίνηση στοχεύοντας στη θέση όπου έχει ντάμα και 2 πιόνια για πύργο, αξιωματικό και ίππο. Ευχάριστη θέση για τον λευκό παρά το θεωρητικά λιγότερο υλικό. Ψάχνοντας για κάποιο σημείο που θα μπορούσε να παίξει ο Nepomniachtchi για κάτι παραπάνω στεκόμαστε στο 29.Rd3. Ίσως b4, g4 ή ακόμα και a4? Γιατί ο πύργος να αφήσει το d6 μόνος του?


Στα ματς διεκδικητών παίχτηκε η παρτίδα Aronian-Grischuk - η πρώτη νομίζω του μινι-ματς, όπου σε αυτήν τη βαριάντα ο Aronian έπαιξε 12.Nd4. Ο Svidler ως γνωστόν ήταν ο βοηθός του Grischuk σε αυτό το ματς και σήμερα "αναγκάστηκε" να δείξει τη δουλειά του απέναντι στο 12.f4 του Carlsen. Πειστήκαμε για την ποιότητα της δουλειάς του Ρώσου, καθώς ο λευκός σε όλην την παρτίδα προσπαθούσε να ισοφαρίσει. Απόρθητο κάστρο η Grunfeld του Svidler. Στο PGN του TWIC έχει κάποιες ενδιαφέρουσες βαριάντες που έδειξαν οι δύο παίκτες στη συνέντευξη τύπου. Η καλύτερη παρτίδα της ημέρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: