Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Tal Memorial Round 8



Αυτός ο γύρος ήταν "σημαδεμένος" από την αρχή καθώς το top-5 βάση αξιολόγησης αντιμετώπιζε με τα λευκά το bottom-5. Βέβαια στην πορεία του τουρνουά οι Anand και Kramnik δεν έδειξαν να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και έτσι τελικά το ποιος θα κερδίσει το φετινό Tal Memorial εξαρτώταν εν πολλοίς από το αν ο Aronian, ο Carlsen ή ο Ivanchuk θα κατάφερναν τα εκμεταλλευτούν τα λευκά κομμάτια στο σημερινό γύρο. Τελικά ο παίκτης που κατάφερε να φτάσει στο +2 και μια ανάσα από την κατάκτηση της πρώτης θέσης είναι ο Levon Aronian.


Όλα γνωστά μέχρι το 16.Rxd3 - 16.Qxd3, Shen Yang-Wang Yu A, Xinghua Jiangsu, 2009. Ο Gelfand βλέποντας ότι ο αντίπαλός του δεν επανέλαβε τη θέση αλλά έπαιξε 29.Na4 αναγκάστηκε να βρει το έξυπνο 31...Nf4!?, μετά το οποίο ο μαύρος πύργος κατεβαίνει στη δεύτερη γραμμή και η ισοπαλία είναι εξασφαλισμένη.


Στο στοιχείο του ο Kramnik, έπαιξε την πρώτη καινούρια κίνηση, το 14.Rac1 - 14.Bxf6, Piket-Lautier, Monte Carlo 1996. Το ερώτημα είναι πως εκτιμά κανείς τη θέση μετά το 23.Rxd4 - αν έχουν τύχες νίκης τα λευκά δηλαδή. Σπουδαία ενεργητική άμυνα του Karjakin - ειδικά το 29...g5!. Ο Atalik στο ICC παρομοίασε το παιχνίδι του Ρώσου με αυτό του Vaganian σε αντίστοιχες θέσεις. Η γενική αίσθηση όλων όμως ήταν πως ο λευκός θα μπορούσε να πιέσει και άλλο, αντί να επαναλάβει τη θέση. Εφόσον έφτασε χωρίς να απολέσει το πλεονέκτημά του μέχρι την ανανέωση χρόνου, θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιο σχέδιο για να κάνει πρόοδο. Δεν είχε όρεξη ο Kramnik.


Η παρτίδα στην οποία έβγαλε επιτέλους κάποιο πλεονέκτημα ο Ινδός παγκόσμιος πρωταθλητής. Προέκυψε ένας σχηματισμός Benoni. Σήμερα νομίζω φάνηκε ξεκάθαρα το ότι ο Anand κάνει οικονομία δυνάμεων. Κοιτάξτε την τελική θέση. Μοιάζει απίστευτο το ότι δε συνέχισε για νίκη από τέτοια θέση. Το c4 πιόνι φαίνεται ότι αργά ή γρήγορα θα πέσει, ενώ ο μαύρος δεν έχει κάπου αντιπαιχνίδι.


Πολύ πλούσια παρτίδα σε μια βαριάντα που δεν έχει εξερευνηθεί εξονυχιστικά τα τελευταία χρόνια. Πολλές εναλλακτικές συνέχειες στο PGN του TWIC όπως τις δείξανε οι δύο παίκτες στη συνέντευξη τύπου. Μετά και αυτήν την αμυντική προσπάθεια του Nepo, νομίζω πως αυτό το τουρνουά μπορεί να αποτελέσει το εισιτήριο για την είσοδό του στην ελίτ. Ωραίο εύρημα στο τέλος για το διαρκές σαχ.


Πιθανότατα η παρτίδα που κρίνει τον νικητή του τουρνουά. Ο Aronian χωρίς να τραβάει τα βλέμματα με το παιχνίδι του αποδεικνύεται για άλλη μια φορά αποτελεσματικός και παίρνει κεφάλι ένα γύρο πριν το φινάλε. Η Grunfeld του Svidler αυτή τη φορά ράγισε. Το 18.a4 - 18.e4, Kozhuharov-Drenchev, Albena 2011 - και στο 18...Qb4 19.Ne1!? αποδείχτηκε δηλητηριώδης ιδέα. Ο ίππος από το d3 έφτιαξε πόστο για την ντάμα στο c5 και το πέρασμα b4-b5 ανάγκασε τον μαύρο να βάλει e4 για να μην μείνει με κακοτοποθετημένο ίππο. Έτσι δημιουργήθηκαν τα πόστα d4,f4 για τον λευκό ίππο και το κυριότερο άνοιξε η διαγώνιος h2-b8. Στην 37η κίνηση εντοπίζεται η αρχή του τέλους για τον μαύρο - έπρεπε 37...Nc6 όπως πρότεινε και ο Aronian μετά την παρτίδα. Στη συνέχεια ο λευκός βρήκε το ακριβές και δύσκολο 47.Qb8 - το μάζεμα του πιονιού με 47.Qxa6 μάλλον οδηγεί μόνο σε ισοπαλία - και κέρδισε μια υποδειγματική παρτίδα. Εντυπωσιακός ο Aronian - η ιδέα του στο άνοιγμα, ο χειρισμός της θέσης στο μέσο, η ακρίβεια στο φινάλε.

Έτσι, ένα γύρο πριν το τέλος έχουμε τον Aronian στο 5/8 με Ivanchuk,Carlsen,Karjakin και Nepomniachtchi στους 4.5. Ο τελευταίος γύρος έχει ως εξής: Nepomniachtchi-Aronian, Svidler-Kramnik, Karjakin-Ivanchuk, Gelfand-Anand, Nakamura-Carlsen και αρχίζει στις 11 ώρα Ελλάδος - 2 ώρες νωρίτερα δηλαδή από τους προηγούμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: