Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Σκακιστική Ολυμπιάδα 2010 - 8ος Γύρος



Κακά τα ψέματα, ο Bareev ζει ένα δράμα αυτές τις μέρες. Όταν έχει λευκά στις μονές σκακιέρες η Ρωσία, αναγκάζεται να παίξει με τον Karjakin στην 3η σκακιέρα καθώς ο Svidler δεν βγάζει πλεονέκτημα με τα λευκά σε αυτό το επίπεδο. Έτσι έχει υποχρεωτικά τον Malakhov μαύρο στην τέταρτη, ο οποίος κάνει νούλα τις πλεονεκτικές θέσεις και χάνει τις ισόπαλες. Και έτσι για να κερδίσει η Ρωσία στα σίγουρα πρέπει να κερδίσει η πρώτη σκακιέρα της. Και σήμερα παραλίγο να το καταφέρει! Ο Kramnik έφερε τον Ivanchuk σε δύσκολη θέση για πρώτη φορά σε αυτό το τουρνουά σε μια Grunfeld, βγήκε και πιόνι πάνω μάλιστα, αλλά τα μαύρα κομμάτια ήταν πολύ ενεργητικά - καλοτοποθετημένοι πύργοι και ο μαυροτετράγωνος αξιωματικός της Grunfeld που όταν αλλάζονται όλα τα πιόνια στο κέντρο ξυρίζει τη διαγώνιο, ενώ ο Kramnik είχε έναν ίππο που δεν είχε ένα καλό πόστο στο κέντρο. Ισοπαλία λοιπόν και όσους άσσους και να γράψει ο Karjakin, με τον Malakhov μαύρο στην τέταρτη σκακιέρα ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος όταν αντιμετωπίζεις οποιαδήποτε ομάδα στις 15 πρώτες αυτής της Ολυμπιάδας. Σκεφτείτε τώρα ότι εκεί μαύρο στην τέταρτη σκακιέρα, οι Ρώσοι θα μπορούσαν να έχουν τον Jakovenko αν είχαν ξεκολλήσει από τον "μεγαλοϊδεατισμό" τους και τις 5 ομάδες.

Δεν προσπέρασε λοιπόν η Ρωσία την Ουκρανία, ενώ οι άλλες δύο ομάδες που είχαν από 12 βαθμούς, Ουγγαρία και Αζερμπαϊτζάν, έμειναν στο 2-2 μεταξύ τους. Αυτή τη φορά η νίκη για το Αζερμπαϊτζάν ήρθε εκεί που την περιμέναμε. Ο Radjabov με τσούκου-τσούκου σκάκι πήρε τα δύο φου, έβγαλε πλεονέκτημα, έφαγε και ένα πιονάκι, ενώ μετά είχε "both the pawn and the compensation" που λέει και ο Korchnoi. O Guseinov όμως, μετά το χθεσινό του επίτευγμα, ήταν αγνώριστος και έστησε δυο πιονάκια στον Balogh που γενικά δεν είναι super-GM αλλά με δυο πιονάκια πάνω κερδίζει όποιον και να έχει αντίπαλο. Στους 13 λοιπόν Ρώσοι, Ούγγροι και Αζέροι. Εκεί τους πιάσανε όμως άλλες τρεις ομάδες. Οι Αρμένιοι που κέρδισαν τους Πολωνούς 2.5-1.5 μετά από χοντρό στήσιμο του Macieja στην παρτίδα του με τον Sargissian και ενώ ήταν αυτός που έπαιζε για νίκη, οι Γεωργιανοί που παρά το στραβοπάτημα του Gagunashvili στη 2η σκακιέρα - 2η συνεχόμενη κηδεία έκανε ο Teterev - εκμεταλλεύτηκαν την έυκολή τους κλήρωση και κέρδισαν 2.5-1.5 τους Λευκορώσους με δύο νίκες - Jobava-Zhigalko S. 1-0 (ας μου πει κάποιος γνώστης της Petrosian γιατί παίζει ο λευκός 8.h3) και Mchedlishvili-Podolchenko 1-0 - με τα λευκά κομμάτια και οι Γάλλοι που έχουν την ευτυχία να έχουν τον τρομερό Sebastien Feller που σήμερα κέρδισε με τα μαύρα τον Timofeev(!) και καταδίκασε τη δεύτερη ομάδα της Ρωσίας στη μάχη για κάποιο μετάλλιο.

O Nakamura προσπάθησε σήμερα να παίξει αντίστροφο Μπενόνι - κι αυτός φόρο τιμής στον Λάρσεν? - και συνέχισε τις σπουδές του στο παιχνίδι του σκακιού - και όχι καφενειακό με 5 λεπτά στο ρολόι, εκεί είναι ο καλύτερος - αυτή τη φορά με δάσκαλο τον Wang Hao. Την τρύπα που έχουν οι ΗΠΑ στην πρώτη σκακιέρα βούλωσε ο Shulman στην τέταρτη με τον Li Chao B. Δεν μπορεί να μη θυμηθεί κανείς τις δηλώσεις του Nakamura στα playoffs του φετινού πρωταθλήματος ΗΠΑ όταν είχε μείνει αυτός, ο Kamsky, ο Onischuk και ο Shulman που είχε δηλώσει πως θα κερδίσει το τουρνουά αυτός που θα κερδίσει τον Shulman (ο αδύναμος κρίκος) και μετά έγινε αυτό. ΗΠΑ και Κίνα έμειναν στους 12. Εκεί βρίσκουμε επίσης το Ισραήλ, που κέρδισε 3-1 τους Ολλανδούς - Gelfand-Van Wely 1-0 και L'Ami-Sutovski 0-1 σε μια Anti-Grunfeld που πήγε πολύ στραβά για τα λευκά - και τους Κουβανούς που κέρδισαν 3-1 το Ιράν από τις κάτω σκακιέρες - ο Ghaem κράτησε τον Dominguez όπως και ο Moradiabadi τον Bruzon.


Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου από δω και κάτω - λιγότεροι από 12 βαθμοί - καμιά ομάδα δεν έχει ρεαλιστικές ελπίδες για μετάλλιο. Η τρίτη ομάδα της Ρωσίας έχει μια τεράστια τρύπα στην τέταρτη σκακιέρα - μόλις 50% - και έτσι πάνε στράφι τα 6/8 του Rublevsky. Σήμερα έμειναν στο 2-2 με την Εσθονία (no.48) ενώ είχαν πλεονέκτημα 130-160 μονάδες ELO στις υπόλοιπες τρεις σκακιέρες πλην Rublevsky. Με νίκη θα είχαν και αυτοί 12 βαθμούς. Σερβία και Σλοβακία με 4 νούλες αλληλοεξοντώθηκαν. Ο Shirov μας έκανε πάλι την τιμή να παίξει και κέρδισε τον Berg στον Ισπανία-Σουηδία 3.5-0.5. Η Αγγλία ξεκούρασε τον Short - που ελπίζω να μας χαρίσει ένα αρθράκι για τις εκλογές της FIDE - και κέρδισε άνετα 3.5-0.5 τους Γερμανούς. Topalov-Wesley So 1/2 στο Βουλγαρία-Φιλιππίνες 2.5-1.5 και Flores-Carlsen 0-1 στο Αργεντινή-Νορβηγία 0.5-3.5.

Ελλάδα-Βιετνάμ 2-2. Αν μου το λέγατε χθες θα σας έλεγα μακάρι, αλλά έτσι όπως πήγε σήμερα το πράγμα μπορούσαμε και να κερδίσουμε. Δεν είχα προβλέψει βέβαια πως ο Μπανίκας θα κατάφερνε να κερδίσει τον Nguyen Ngoc Truong Son. Ένα κομμάτι του Βιετναμέζου κρεμόταν για πολλές κινήσεις και τελικά ο Χρήστος το έφαγε με αριστοτεχνικό τρόπο. Στις άλλες τρεις παρτίδες είχαμε δύσκολες θέσεις. Αρχικά ο Δημήτρης Μαστροβασίλης κατάφερε να αλλάξει και τους 4 πύργους και έτσι το απομονωμένο του να μην κινδυνεύει πια. Στη συνέχεια ο Παπαϊωάννου βρήκε το δρόμο προς τη σωτήρια ετεροχρωμία. Η παρτίδα του Θάνου όμως είχε ήδη πάρει την κάτω βόλτα. Σε ένα Ρέτι με b4 και f6 που θυμίζει Dlugy System με αντίστροφα χρώματα πίστεψα ότι παίρνει το πιόνι του πίσω κάπου στο μέσο - δεν τρωγόταν το d4 μετά την αλλαγή βασιλισσών? - αλλά τελικά έμεινε ο μαύρος με ένα ασταμάτητο ελεύθερο β πιόνι. Έτσι η Ελλάδα έχει 10 βαθμούς και ζευγαρώνει με την Αλβανία για ένα θεωρητικά εύκολο απόγευμα αύριο. Η Κύπρος έχασε από τα πολύ ισχυρότερά της Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αύριο παίζει με την Φινλανδία, με τον Nyback άσχημα γριπωμένο.

Πολύ μεγάλα ματς έχει ο αυριανός 9ος γύρος. Οι Ουκρανοί βρίσκουν μπροστά τους το Αζερμπαϊτζάν και έχουν μαύρα στην πρώτη σκακιέρα (σημαντικό!). Στο Αρμενία-Ρωσία φαντάζομαι ότι επιτέλους οι Ρώσοι θα κατέβουν με Kramnik,Grischuk,Svidler,Karjakin αφού βολεύουν τα χρώματα για να έχει ο Karjakin λευκά στην τέταρτη σκακιέρα. Φαντάζομαι τον Levon Aronian να προετοιμάζει την εκδίκηση του για τον αποκλεισμό του από τον Kramnik στο sudden death της Σανγκάης που του στέρησε τη συμμετοχή στο τελικό των Grand Slam. Γεωργία-Γαλλία με Jobava-Lagrave και τον Feller να έχει λευκά στην τέταρτη σκακιέρα. Έχουμε και Gelfand-Leko στο Ισραήλ-Ουγγαρία όπως και Dominguez-Wang Yue στο Κούβα-Κίνα. Στο Βουλγαρία-ΗΠΑ το βασικό ερώτημα είναι το εξής: Θα κατέβει ο ντεφορμέ Nakamura να παίξει μαύρος με τον Topalov ή θα αφήσει τον Kamsky να κάνει μια πρόβα τζενεράλε για το ματς διεκδικητών? Και ο Topalov θα κατέβει ή θα θέλει να αποφύγει πάση θυσία μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον Kamsky? Πιο κάτω ξεχωρίζουν τα Ινδία-Πολωνία, Νορβηγία-Σερβία, Ρωσία2-Ιράν, ενώ βλέπω και ένα Wan Wely-Kasim στο Ολλανδία-Ουζμπεκιστάν.


Στις γυναίκες το χρυσό έχει ήδη κριθεί και το κερδίζουν οι Ρωσίδες που μετά και το σημερινό 3.5-0.5 με την Ινδία έχουν φύγει πολύ μπροστά με 16 βαθμούς. Χαρακτηριστικό το ότι έχουν κερδίσει 25 από τους 32 διαθέσιμους πόντους με +21=8-3. Για τα άλλα δύο μετάλλια θα δοθεί μάχη. Στους 13 βαθμούς βρίσκουμε τη Σερβία(!) που έκανε τεράστια έκπληξη σήμερα και κέρδισε 2.5-1.5 τη Γεωργία και τη Ρωσία-2 που κέρδισε άνετα 3-1 τις ΗΠΑ από τις κάτω σκακιέρες. Γεωργία, Ουγγαρία, Κίνα, Ουκρανία, Κροατία, Κούβα, Ινδία και Βουλγαρία ακολουθούν με 11. Η Ελλάδα δεν έχασε ούτε σήμερα και μετά το 2-2 με τη Σλοβακία σειρά έχουν οι ΗΠΑ. Παραμένουμε στα ψηλά τραπέζια. Άλλα σημαντικά ματς: Ρωσία1-Σερβία, Γεωργία-Ρωσία2, Ουγγαρία-Κίνα, Ουκρανία-Κροατία, Κούβα-Ινδία και Βουλγαρία-Ρουμανία.

Άνδρες
1. Ουκρανία 14
2. Ρωσία1 13 (202)
3. Γεωργία 13 (197)
4. Αζερμπαϊτζάν 13 (189)
5. Ουγγαρία 13 (185.5)
6. Αρμενία 13 (185)
7. Γαλλία 13 (183.5)
...
31.Ελλάδα 10 (157.5) (20) (69)
...
96.Κύπρος 7 (79.5)
(149 συμμετοχές)

Γυναίκες
1. Ρωσία1 16
2. Σερβία 13 (185)
3. Ρωσία2 13 (182.5)
...
16.Ελλάδα 11 (159)
(115 συμμετοχές)

2 σχόλια:

espectador είπε...

Οσο και να εχω ψαξει σε ειδησεογραφικα sitew δεν εχω δει την παραμικρη αναφορα στην ολυμπιαδα σκακιου. Μονο για τον Μαρινακη και τον πατερα διαβαζω....

Schrödinger's Cat είπε...

Πράγματι, δεν υπάρχουν αναφορές στα ελληνικά site. Αλλά και στα μεγάλα ξένα site, οι αναφορές - όταν υπάρχουν - είναι επιγραμματικές.