Το Corus C του 2004 ήταν η αρχή της εποχής Magnus Carlsen. Δεν ήταν τόσο η νόρμα GM και το εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Η σημαντικότερη αλλαγή ήταν στο σκακιστικό στάτους του Magnus στην παγκόσμια κοινότητα. Οι προσκλήσεις σε τουρνουά έπεφταν βροχή, οι προτάσεις για συνεντεύξεις, αγώνες επίδειξης, ντοκιμαντέρ κ.ο.κ. ερχόντουσαν κατά δεκάδες. Ο Magnus ήταν πια το παιδί-θαύμα του παγκοσμίου σκακιού. Κάτι αντίστοιχο είχε να συμβεί από το 1979 και το τουρνουά στη Μπάνια Λούκα που αποτέλεσε το διεθνές ντεμπούτο του 16χρονου τότε Gary Kasparov. Όμως τότε δεν υπήρχε internet και η Ευρώπη ήταν χωρισμένη στα δύο. Τα διεθνή σκακιστικά έντυπα μπορούσαν να μετρηθούν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Αυτή τη φορά είχαμε κάτι πρωτόγνωρο. Το σκάκι εμφανίζεται στον mainstream τύπο του δυτικού κόσμου για πρώτη φορά μετά το 1972 και το ματς Φίσερ-Σπάσσκυ με όλες του τις ψυχροπολεμικές προεκτάσεις. Η επιστροφή του Magnus στις σχολικές αίθουσες ήταν ακόμα 8 μήνες μπροστά και η οικογένεια του Magnus έβαλε τα δυνατά της να μην πάνε χαμένοι.
Ο Alexander Bakh, διοργανωτής του Aeroflot του ισχυρότερου Όπεν τουρνουά του κόσμου, ήταν παρών στο Wijk Aan Zee και δεν έμεινε ασυγκίνητος από το θρίαμβο του Magnus. Μάλιστα, παρότι παραδοσιακά οι διοργανωτές του τουρνουά αυτού δεν προσφέρουν "ειδικές συνθήκες" στους συμμετέχοντες, για τον Magnus έγινε μια εξαίρεση. Με αντάλλαγμα μια τηλεοπτική εμφάνιση του νεαρού κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης η διοργάνωση προσέφερε όλα τα έξοδα παρουσίας του Magnus και ενός συνοδού του στη Μόσχα, ενώ για τυχόν υπόλοιπα μέλη της οικογένειας έγινε μια απίθανη προσφορά, βάση της οποίας θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην αποστολή με κόστος 300 Ευρώ ανά άτομο. Η οικογένεια των Carlsens επωφελήθηκε πλήρως από αυτήν την προσφορά. Άλλωστε τα εκπαιδευτικά οφέλη για τα παιδιά ήταν πολλαπλά.
Το ξενοδοχείο, το Hotel Rossia, είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης με 2800 δωμάτια και απέχει δυο βήματα από το Κρεμλίνο, στο κέντρο μιας πόλης γεμάτης μουσεία και αξιοθέατα παντός τύπου. Ο Magnus, που μισούσε τις επισκέψεις σε αξιοθέατα όσο τίποτα άλλο την "γλύτωσε" με μια επίσκεψη στο Μουσείο Πούσκιν. Τα κορίτσια όμως επισκέφθηκαν τόσο το Μουσείο Τρετιακόβ όσο και το Πολεμικό Μουσείο του Κρεμλίνου. Η μητέρα Carlsen πραγματοποίησε ένα από τα όνειρά της και απόλαυσε την Λίμνη των Κύκνων από τα μπαλέτα Μπολσόι. Σχετικά δυσάρεστο ήταν το γεγονός πως η Μόσχα αστυνομοκρατούνταν καθώς δύο βδομάδες πριν την έναρξη του τουρνουά έγινε μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις στο μετρό της Μόσχας. Οι Carlsens δεν φοβόντουσαν ιδιαίτερα αν και ήταν κάπως διστακτικοί όταν έφτασε η στιγμή να χρησιμοποιήσουν το μετρό. Τα παιδιά δεν ήθελαν να φάνε τα τοπικά φαγητά και έτσι η οικογένεια συνήθως έτρωγε στις πιτσαρίες και τα ταχυφαγία ενός γειτονικού εμπορικού κέντρου.
Η προετοιμασία για τον πρώτο γύρο δεν ήταν καθόλου ομαλή. Αν και έφτασαν γύρω στις 4.30 το απόγευμα στη Μόσχα, οι Carlsens κατάφεραν να μπουν στα δωμάτιά τους μετά τα μεσάνυχτα λόγω λαθών στις λίστες ονομάτων που είχαν δοθεί στο προσωπικό του ξενοδοχείου από τους διοργανωτές. Όσο οι υπόλοιποι προσπαθούσαν να βρουν άκρη, ο Magnus "φυγαδεύτηκε" για την τελετή έναρξης στην οποία άλλωστε ήταν επίτιμος προσκεκλημένος - ένας από τους όρους της συμφωνίας με τον Alexander Bakh - μαζί με διάφορους επίσημους αλλά και τρεις πρώην παγκόσμιους πρωταθλητές. Οι συναντήσεις δε του Magnus με δύο από αυτούς προκάλεσαν φοβερή αμηχανία και στον ίδιο και στον καημένο τον Σπάσσκυ που έκανε λόγο για το ταλέντο από τη Σουηδία (sic), ενώ ο Magnus μάλλον άργησε να καταλάβει ποιος ήταν ο γκριζομάλλης κύριος. Με τον Smyslov τα πράγματα πήγαν κάπως καλύτερα ειδικά όταν ο Smyslov έδωσε κάποια δώρα που είχε ετοιμάσει για τον Magnus. Τα CD με τα τραγούδια του μάλλον πήγαν στράφι, όμως οι υπογεγραμμένες συλλογές με τις παρτίδες και τις σπουδές του Vasily Smyslov έκαναν τα μάτια του μικρού να λάμψουν και αμέσως άρχισε μια ζωηρή συζήτηση μεταξύ τους πάνω σε μια ανάλυση του Smyslov. Ο Smyslov ενθουσιάστηκε με τον Magnus και από ένα σημείο και μετά τον ρωτούσε συνέχεια να του πει την άποψή του για κάποια θέση ή κάποια βαριάντα.
Στόχος του Magnus στο τουρνουά ήταν για άλλη μια φορά η νόρμα GM. Στον πρώτο γύρο όμως αφού ισοφάρισε σε μια Grunfeld που προέκυψε από περίεργη σειρά κινήσεων, έστησε όλη τη θέση παίζοντας μια φοβερή αβλεψία εναντίον του Λιθουανού GM Sarunas Sulskis (2582). Για άλλη μια φορά, το αίσθημα απελευθέρωσης από το κυνήγι της νόρμας βοήθησε πολύ τον Magnus και άρχισε να παίζει για νίκη ανεξαρτήτως χρώματος και αντιπάλου. Έτσι στον δεύτερο γύρο, μαύρος σε μια Najdorf κερδίζει με πολύ ενεργητικό στυλ τον Leonid Yurtaev (2527) από το Κιργιστάν. Μέχρι εκείνη τη στιγμή και αν εξαιρέσουμε την κάπως άκομψη υπερπροβολή του Magnus κατά την τελετή έναρξης, η παρουσία του μικρού στο τουρνουά περνούσε σχετικά απαρατήρητη. Το θέαμα ενός πιτσιρικά να παίζει σε μεγάλο τουρνουά δεν ήταν τόσο σπάνιο στη Ρωσία όσο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Magnus-πυρετός όμως ξέσπασε μετά την παρτίδα του 3ου γύρου:
Moscow 2004
1. Nf3 f5 2. d3!?
Μέχρι να παιχτεί αυτή η παρτίδα, η συγκεκριμένη συνέχεια θεωρούνταν ακίνδυνη για τα μαύρα. Σήμερα κάποιοι έχουν φτάσει να τη θεωρούν ως την κατάρριψη της σειράς κινήσεων με 1.Nf3 f5.
2...d6 3. e4 e5 4. Nc3 Nc6 5. exf5 Bxf5 6. d4 Nxd4 7. Nxd4 exd4 8. Qxd4 Nf6 9. Bc4!N
Είχε παιχτεί 9.Bd3 σ' αυτή τη θέση
9...c6 10. Bg5 b5
Ο μαύρος δεν προλαβαίνει την μπλοκάδα με 10...d5 λόγω του 11.0-0-0 Be7 12.Qe5! με ιδέα 13.Rhe1 και φοβερή επίθεση
11. Bb3 Be7 12. O-O-O Qd7 13. Rhe1 Kd8
Μετά από 13...0-0-0 14.Qf4! και δε υπάρχει τρόπος να εμποδιστεί το 15.Rxe7. Αν 14...Rhe8, τότε 15.Bf7
14. Rxe7!
Ο μαύρος διαλύεται!
14...Qxe7
14...Kxe7 15.Bxf6+ gxf6 16.Re1+ και 17. Qxf6
15. Qf4 Bd7 16. Ne4! d5 17. Nxf6 h6 18. Bh4 g5 19. Qd4!
19...gxh4 20.Nxd5!
1-0
Αυτό ήταν! Κατά τη διάρκεια της παρτίδας ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται τριγύρω από το τραπέζι και να ψιθυρίζουν επαίνους στα Ρώσικα. Ο Alexander Nikitin, πρώην προπονητής του Kasparov, δήλωνε εντυπωσιασμένος. "Δεν έχω ξαναδεί ποτέ 13χρονο να παίζει έτσι. Ίσως ο Garry". "Ο Karjakin?", "Μπα αυτός απλά μελετάει πολύ, εδώ μιλάμε για γνήσιο ταλέντο".
Στον επόμενο γύρο οι προσδοκίες του κοινού ανταμείβονται. Λευκός σε μια Νιμζο-Ινδική με Qc2, ο Magnus θυσιάζει δυο ολόκληρα πιόνια για την πρωτοβουλία και "καθαρίζει" τον Ρώσο IM Evgeny Shaposhnikov (2573). Ήττα από τον Ούγγρο GM Ferenc Berkes (2602), νίκη επί του Ρώσου GM Yury Yakovich (2591) και 4/6 με τη νόρμα να βρίσκεται εκτός απροόπτου στους 5 πόντους. Έναν πόντο από 3 γύρους αναζητούσε λοιπόν ο Magnus, του οποίου η απόδοση έφτανε τα 2700. Μια του κλέφτη, αλλά ο Andrey Volokitin (2594) αποδείχθηκε δύσκολος αντίπαλος. Δυο του κλέφτη και τρίτη δε χρειάστηκε. Με τη νίκη του επί του Ισλανδού GM Hannes Stefansson και μια σύντομη γκρανμαιτρική νούλα με τον GM Alexander Rustemov (2585) o Magnus τερμάτισε με 5.5/9, απόδοση 2660 και τη δεύτερη νόρμα στο τσεπάκι.
Συνεντεύξεις στο chessbase.com, απαντήσεις σε ερωτήσεις αναγνωστών της Chess Today, άρθρα στην VG - την μεγαλύτερη εφημερίδα της Νορβηγίας, παρουσία σε πρωινή εκπομπή του NRK. Όλα αυτά έκαναν μεγάλη εντύπωση στον μικρό Magnus, όμως όλα σβήστηκαν από το μυαλό του όταν έμαθε ότι μετά το επόμενο τουρνουά στο Rejkavik της Ισλανδίας, θα αντιμετώπιζε σε Blitz τουρνουά τον Anatoly Karpov και τον Garry Kasparov! Rejkavik, Dubai και Sigeman Tournament (Malmo-Copenhagen). Θα ήταν αρκετά για την τελευταία νόρμα πριν επανέλθει ο Magnus στη ζωή-με-σχολείο?
1 σχόλιο:
Εξαιρετικά καλογραμμένο και κατατοπιστικό!
Συνέχισε!!!
Κ. Κέφαλος
Δημοσίευση σχολίου