(τρίτο μέρος - Aeroflot)
Στα τουρνουά της Μόσχας και της Ολλανδίας, το σκορ του Magnus με τα λευκά κομμάτια ήταν εντυπωσιακό. Ίσως αυτό το γεγονός να του εξασθένησε την "αίσθηση του κινδύνου", καθώς στην Ισλανδία και το τουρνουά του Reykjavik, υπέστη 3 ήττες στις 4 πρώτες "λευκές" του παρτίδες. Το κακό άρχισε στον δεύτερο γύρο με ήττα από τον θρυλικό Jan Timman, όταν ο Magnus αντί να διατηρήσει τις ντάμες στη θέση - και μαζί με αυτές και τις τύχες ισοπαλίας - απλοποίησε σε καταχαμένο φινάλε στην 4οη του κίνηση. Με τους τοπικούς σκακιστές που είχαν μέχρι 2300, ο Magnus δεν είχε προβλήματα - Arngrimson-Carlsen 0-1, Thorfinnsson-Carlsen 0-1 - όμως η μόνη νίκη του επί ισχυρού αντιπάλου ήταν αυτή επί του Σέρβου GM Nikola Sedlak (2539), με όπλο την Trompowsky. Οι όποιες ελπίδες για νόρμα τερματίστηκαν μετά τις ήττες από τον Nataf και τον Korneev. Ο Magnus τελείωσε το τουρνουά στο 50% - 4.5/9 - με απόδοση 2433, μια μεγάλη απογοήτευση.
Φυσικά, τέτοιου είδους σκαμπανεβάσματα στη φόρμα είναι απολύτως φυσιολογικά. Το βλέπουμε και σήμερα - 6 χρόνια μετά - με τον Magnus να περνάει περίοδο ντεφορμέ στην ολυμπιάδα του Khanty-Mansiysk και στο πρώτο μισό τουλάχιστον του Bilbao Grand Slam. Και αν σήμερα οι φήμες γύρω από αυτήν την προσωρινή πτώση στο παιχνίδι του έχουν να κάνουν με την είσοδο του στο χώρο του μόντελινγκ και το ωραίο φύλο, εκείνη την εποχή οι "δικαιολογίες" αφορούσαν κυρίως καταχρήσεις στο ICC μέχρι αργά το βράδυ :) Όταν εξανεμίστηκαν όλες οι ελπίδες για την τρίτη νόρμα GM, ο Magnus άρχισε να μιλάει στους δημοσιογράφους και εμφανίστηκε και στην Ισλανδική τηλεόραση. Το επικείμενο blitz τουρνουά στο οποίο τον περίμεναν ο Anatoly Karpov και ο Gary Kasparov ήταν αυτό που ενδιέφερε τους δημοσιογράφους, οι οποίο σνόμπαραν το άλλο, το κανονικό τουρνουά, αυτό που "κάθονται 5-6 ώρες για να τελειώσουν μόνο μία παρτίδα". Γνωστό το πρόβλημα!
Στη Νορβηγία τα τηλεοπτικά κανάλια περίμεναν πως και πως τις συναντήσεις του Magnus με τους δύο μεγάλους παγκόσμιους πρωταθλητές. Επιστρατεύτηκε ο Agdestein για να σχολιάσει την παρτίδα του Magnus με τον Karpov που θα παιζόταν στον 3ο γύρο. O Karpov έβγαλε κάποιο πλεονέκτημα από το άνοιγμα και πίεζε. Κάπου εκεί και ενώ το πράγμα άρχισε να γίνεται συναρπαστικό άρχισαν να παρουσιάζονται προβλήματα στην αναμετάδοση των κινήσεων μέσω internet. Αυτό δυσκόλεψε κάπως τα πράγματα στη νορβηγική τηλεόραση όμως όταν ο Karpov άρχισε να τα μπλέκει στην πίεση χρόνου και τελικά να χάνει, ο ενθουσιασμός επέστρεψε! Τί κι αν προσπαθούσε ο καημένος ο Agdestein να ρίξει τους τόνους. Ο Magnus είχε κερδίσει τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή και αν κέρδιζε και την επόμενη μέρα τον Kasparov, το θέμα είχε τελειώσει. Ήταν ο καλύτερος! Ούτε η λέξη blitz, ούτε η λέξη Kramnik φαινόταν να έχει οποιαδήποτε επιρροή πάνω τους! Ούτε καν η υπενθύμιση πως ο Magnus είχε τερματίσει προτελευταίος στο blitz τουρνουά και ο λόγος που έπαιζε με τον Kasparov την επόμενη, ήταν καθαρή τύχη - ο Kasparov είχε τερματίσει 2ος και τραβούσε τον Magnus στα knockout. Όταν μετά από έναν καλό ύπνο, ο Carlsen περνώντας μάλιστα από κερδισμένη θέση, έφερε ισοπαλία στον πρώτο rapid με τον Kasparov, έγινε νέος χαμός! Στο δεύτερο rapid o Magnus έχασε και ακολούθως έκανε τη φοβερή δήλωση "Έπαιξα σαν παιδάκι". Όπως και να χει η νίκη επί του Karpov και η ισοπαλία επί του Kasparov αντιστάθμισαν με το παραπάνω την αποτυχία στο κύριο τουρνουά. Το Reykjavik 2004 ήταν το σημείο από το οποίο ο Magnus έγινε σταρ στη Νορβηγία. Ευτυχώς οι Carlsens μπόρεσαν και χειρίστηκαν καλά την ξαφνική δημοσιότητα αρνούμενοι δεκάδες προσκλήσεις σε talk-shows και δελτία ειδήσεων. Ο Magnus έπρεπε να ξεκουραστεί για να επανέλθει σε καλούς αγωνιστικούς ρυθμούς.
Το επόμενο προγραμματισμένο τουρνουά ήταν το κλειστό τουρνουά 10 συμμετοχών που μοιράζεται μεταξύ Μάλμε και Κοπεγχάγης, το Sigeman. 3 εβδομάδες απέμεναν μέχρι την 30η Απριλίου που άρχιζε το τουρνουά, πολύς χρόνος για τον Magnus που είχε ακόρεστη όρεξη για σκάκι. Έπεσε η ιδέα για ένα τουρνουά που γινόταν στο Dubai, κάτι που θα βόλευε και την υπόλοιπη οικογένεια που αδημονούσε για διακοπές σε θερμότερα κλίματα. Όταν ο Henrik τηλεφώνησε στους διοργανωτές αυτοί του ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των συμμετοχών είχε συμπληρωθεί και πως μπορούσαν να βάλουν τον ενδιαφερόμενο στη λίστα αναμονής για τυχόν ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής. Ακούγοντας τον απογοητευμένο στο τηλέφωνο, οι διοργανωτές θέλησαν να μάθουν ποιος ενδιαφέρεται. "Για το γιο μου τον Magnus ενδιαφέρομαι. Είναι 13 ετών και έχει rating 2552". "Εννοείτε 2252?". "Όχι! 2552!". "Αλήθεια? Ποιος είναι ο αριθμός μητρώου του στη FIDE?!!" Όταν οι διοργανωτές κατάλαβαν με ποιον είχαν να κάνουν το μοτίβο άλλαξε. Και βεβαίως θα βρισκόταν θέση για τον Magnus. Κάποια τελευταία προβλήματα σε σχέση με το οικονομικό λύθηκαν αμέσως με την παρέμβαση του Morten Sand. Οι Carlsens άρχισαν να σχεδιάζουν το ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η επιτροπή υποδοχής της οικογένειας των Carlsens έβαλε τα δυνατά της για να ξεμπερδέψουν όσο γίνεται ταχύτερα από τους ελέγχους ασφαλείας και λαθρομετανάστευσης στο αεροδρόμιο. Μεταφέρθηκαν σε ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων το οποίο ήταν πολύ άνετο και είχε και πισίνα στην ταράτσα. Η ζέστη όμως που έφτανε τους 40 βαθμούς κελσίου πρακτικά περιόριζε τους άβγαλτους σε αυτές τις καιρικές συνθήκες Νορβηγούς στους κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους του ξενοδοχείου. Μόνο ο Henrik κατάφερε να φτάσει μέχρι το κοντινότερο εμπορικό κέντρο για μια βόλτα. Οι υπόλοιποι τα παράτησαν μετά από μόλις 200 μετρά περπάτημα μέσα στη ζέστη! Πατρόνας του τουρνουά ήταν κάποιος σεΐχης και οι αγωνιστικές συνθήκες ήταν ιδανικές. Σε σύνολο 138 συμμετοχών, οι GM ήταν 38 με τον Magnus να βρίσκεται στο νούμερο 26 της αρχικής κατάταξης.
Για άλλη μια φορά ο πρώτος γύρος έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις. Μαύρος σε μια Ινδική του Βασιλιά με αντίπαλο τον Ιρανό Doostkam (2223), ο Magnus έμεινε στην ισοπαλία. Στον επόμενο γύρο έκανε μινιατούρα τον Ινδό Deepan Chakkravarthy (2331) και στον μεθεπόμενο τον Hatim Al-Hadarani (2356) από την Υεμένη. Στον τέταρτο γύρο σε αντιστοιχία με αυτό που έγινε στο Aeroflot, ο Magnus έκανε το σημαντικό βήμα:
Dubai 2004 (4)
(αναλύει ο Simen Agdestein)
1. e4 c5 2. Nf3 Nc6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nf6 5. Nc3 d6 6. Bg5 e6
7. Qd2 a6 8. O-O-O Bd7 9. f3
9. f4 είναι η συνηθισμένη κίνηση σε αυτή τη θέση.
9...Rc8 10. Be3
Ο Magnus ετοιμάζεται να σπρώξει το g πιόνι χάνοντας όμως ένα κρίσιμο σε αυτές τις θέσεις τέμπο.
10...Ne5 11. g4 h6
Αυτό καθυστερεί το g5, όμως όταν αυτό επιτευχθεί θα είναι πιο ισχυρό σε σχέση με το να ήταν το πιόνι στο h7. Τώρα είναι ακόμα πιο σημαντικό να φτάσει κανείς πρώτος.
12. h4
b5 13. Bd3
Ο Vladimirov έγραψε στο New In Chess πως περισσότερο τον φόβιζε το 13.Be2 b4 14.Nb1. Του Magnus όμως του κακοφαινόταν η θέση του ίππου στο b1. Είναι τόσο σημαντική γι αυτόν η ενεργητική τοποθέτηση των κομματιών που πολλές φορές ξεχνάει να μετρήσει πιο συγκεκριμένα τις βαριάντες (σημ. πολλές φορές το βλέπουμε μέχρι και σήμερα αυτό στο παιχνίδι του Carlsen)
13...b4 14. Nce2 d5!
Ο μαύρος πρόλαβε να χτυπήσει πρώτος στο κέντρο. Τώρα το 15.g5 dxe4 16.fxe4 θα άφηνε στη διάθεση του μαύρου το πόστο στο g4 για τον ίππο.
15. exd5 Nxd5 16. Nf4 Qa5 17. Kb1
17...Nxf3 !
Ψυχρολουσία!
1
8. Qf2
Μετά από 18.Nxf3 Nc3+ 19.bxc3 bxc3 ο λευκός δεν έχει τρόπο να μπλοκάρει τη b στήλη ενώ στο 20.Qc1 Ba3 χάνει τη βασίλισσά του. Ο Magnus ηρέμησε και βρήκε τις καλύτερες κινήσεις σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.
18...Nxe3
Ο Μαύρος είχε πολλές επιλογές, όμως σε κάθε περίπτωση ο λευκός διατηρεί κάποιο αντάλλαγμα.
19. Qxe3 Nxd4 20. Qxd4 Qc5 21. Qe4!
Μετά από 21.Bxa6 Qxd4 22.Rxd4 Ra8 23.Rhd1 Bc6 ο Vladimirov θα έπαιζε για νίκη χωρίς ρίσκο. Ο Magnus όμως είχε μια φοβερή ιδέα για να διατήρησει ενεργό αντιπαιχνίδι.
21...Qc6
Τί θα συνέβαινε αν ο μαύρος έπαιζε 21...Bc6 και έτρωγε στο h1? Αυτό ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε πολύ. Ο Vladimirov έγραψε στο New In Chess πως είχε ένα κακό προαίσθημα και φοβήθηκε να μπει σε αυτή τη βαριάντα αν και δεν ήταν απολύτως σίγουρος για το τί θα συνέβαινε. Δύο μήνες αργότερα μέσα στο αεροπλάνο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Λιβύη, καθόμουν δίπλα στον Λιθουανό GM Sarunas Sulskis και αποφάσισα να του βάλω ένα τεστάκι για να δω αν θα έβλεπε αυτό που είχε ανακαλύψει ο Magnus. 20 λεπτά αργότερα βρήκε τη σωστή λύση αλλά βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημαντική λεπτομέρεια πως ο Sulskis ήξερε από πριν πως κάτι τρελό υπάρχει στη θέση. Τελείως διαφορετικές συνθήκες από αυτές της παρτίδας. Και εγώ άλλωστε δεν είχα πάρει χαμπάρι μέχρι να μου δείξει ο Magnus την πανέμορφη συνέχεια 21...Bc6 22.Qe2 Bxh1 23.Nxe6 Qe7 24.Bf5!!
Δεν υπάρχει άμυνα στο 25.Rd8+ και 26.Nc7 ματ! Είναι φυσιολογικό λοιπόν που ο Vladimirov συνέκρινε τον Carlsen με τον Kasparov όταν του έδειξε ο Magnus την παραπάνω βαριάντα στην ανάλυση.
22. Qe2 a5
Αρχικά ο μαύρος είχε σκοπό να παίξει 22...Bd6, όμως είδε τη φοβερή επίθεση του λευκού μετά από 23.Nh5 0-0 24.g5!
23. Nh5!
Σπάνια ένας ίππος τοποθετημένος στα άκρα της σκακιέρας είναι τόσο ισχυρός. Ο Μαύρος δεν μπορεί να βγάλει έξω τα κομμάτια του.
23...a4 24. Rhf1 Rc7 25. Qf2 Bc8
26. Qd4
Αυτό κερδίζει άνετα, όμως το 26.Nf6+ gxf6 27.Qxf6 με τη διπλή απειλή 28.Bb5 και 28.Qxh8 ήταν πιο θεαματικό. Ενώ στο 26...Ke7, το 27.Ng8+ Ke8 28.Bg6 Qb7 29.Nf6+ είναι επίσης όμορφο.
26...Rd7
27. Nxg7+ Bxg7 28. Qxg7 Rf8 29. Qxh6
Ο μαύρος δεν έχει καθόλου αντιπαιχνίδι παρόλα αυτά ο Magnus σκέφτεται πως αν όλα τα άλλα αποτύχουν καλό θα ήταν να έχει τη δυνατότητα να προάγει το h πιόνι.
29...b3 30. axb3 axb3 31. cxb3
Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος πια.
31...Ba6 32. Bxa6 Qxa6 33. Qf4 Ra7
Ο μαύρος ψάχνει αντιπαιχνίδι στην a στήλη όμως θα γίνει πρώτος ματ.
34. Qb8+ Ke7 35. Qb4+ 1-0
35...Ke8 36.Rd8+! Kxd8 37.Qxf8+. Ο μαύρος βασιλιάς πνίγεται από τα βαριά κομμάτια του λευκού.
Μετά από αυτήν την εντυπωσιακή παρτίδα ακολούθησαν ισοπαλίες με τον Pentyala Harikrishna (2599) και τον Baadur Jobava (2616) - από τον οποίον έχασε στη φετινή Ολυμπιάδα. Νέο μεγάλο βήμα προς το στόχο ήταν η νίκη του Magnus επί του Surya Ganguly (2582) στον 7ο γύρο. Με 5.5/7 χρειαζόταν μία ισοπαλία σε 2 αγώνες για τη νόρμα GM
Dubai 2004 (8)
(αναλύει ο Simen Agdestein)
1. e4 e5 2. f4 exf4 3. Nf3 g5 4. h4 g4 5. Ne5 d6
Και η βαριάντα με 5...Nf6 θεωρείται καλή για τα μαύρα.
6. Nxg4 Nf6 7. Nxf6+ Qxf6 8. Nc3 Nc6
Η κίνηση της μόδας το 2004. Οι παλιές συνέχειες 8...c6 και 8...Be6 θεωρούνται υποδεέστερες.
9. Bb5
Ο Magnus είχε μελετήσει την παρτίδα δι αλληλογραφίας Schreiber-Jensen από ένα θεματικό τουρνουά του 2001 σε ένα άρθρο του New In Chess Yearbook 67 που είχε συνεχιστεί ως εξής: 9.Nd5 Qg6 10.d3 Qg3+ 11.Kd2 Nb4! (11...Ne7 12.Qe1=) 12.Nxb4 Qe3+ 13.Kc3 Bg7+ 14.Kb3 Qb6 15.Bxf4 a5 16.a3 Bd7! με τον μαύρο να απειλεί το σαχ από το a4. Ο συγγραφέας του άρθρου? Ο Alexey Fedorov!
9...Kd8!
9...a6 10.Bxc6+ bxc6 θα οδηγούσε στη συνέχεια της παρτίδας, όμως ο λευκός θα είχε την έξτρα δυνατότητα 10.Nd5 Qg6 11.Qf3!
10. Bxc6 bxc6 11. d3 Rg8 12. Qf3 Bh6 13. Qf2 Rb8! 14. Ne2
Ο λευκός δεν είχε καλές εναλλακτικές.
14...Rxb2!
O Magnus ήξερε αυτό το μοτίβο από την παρτίδα Short-Shirov, Las Vegas 1999 με τη διαφορά ότι ο μαύρος είχε παίξει 9...a6 αντί για 9...Kd8. Η θυσία είναι ακόμα ισχυρότερη τώρα με τον μαύρο να κερδίζει πολλά πιόνια για τη διαφορά.
15. Bxb2 Qxb2 16. O-O
16.Qd4 Qxc2 17.Rc1 Qxa2 -/+ Westerinen-Bae, Oslo 2002
16...Qxc2 17. Nxf4
O Feforov σκέφτηκε αρκετά αλλά προφανώς δεν βρήκε κάτι καλύτερο.
17...Qxf2+
Ο Magnus τοποθέτησε τη βασίλισσα του στο f2 και παρότι σε ελαφρώς καλύτερη θέση πρότεινε ισοπαλία. Ο Fedorov έσφιξε το χέρι του πιτσιρικά. Ο Magnus Carlsen σε ηλικία 13 ετών και 148 ημερών γινόταν grandmaster. Ήταν 26 Απριλίου 2004.
1/2-1/2
(τέλος τέταρτου μέρους)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου