Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Σκακιστική Ολυμπιάδα 2010 - 10ος Γύρος


1. Ουκρανία 18 (322.5)
2. Ρωσία1 17 (321.5)
3. Ισραήλ 16 (295)
4. Πολωνία 15 (288.5)
5. Ουγγαρία 15 (286.5)
6. Αρμενία 15 (286)
7. Ισπανία 15 (285.5)


Αυτή είναι η εικόνα στην κορυφή της βαθμολογίας ενώ οδεύουμε προς τη δεύτερη ελεύθερη μέρα των αγώνων και έχοντας μπροστά μας μόνο έναν γύρο. Πριν πούμε το τί έγινε σήμερα λοιπόν, έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε απευθείας τα ζευγάρια της Κυριακής που θα κρίνουν τα πάντα. Η Ουκρανία κατά πάσα πιθανότητα χρειάζεται ένα 2-2 για να σιγουρέψει το χρυσό, ενώ ακόμα και με ήττα έχει κάποιες πιθανότητες αν χάσει η Ρωσία. Η Ουκρανία αντιμετωπίζει το Ισραήλ με τον Ivanchuk να έχει τα μαύρα εναντίον του Gelfand και το Ισραήλ λογικά θα κατεβάσει τον Smirin μαζί με Gelfand-Sutovsky, ενώ εγώ θα έπαιζα με τον Mikhalevsky αντί του Rodshtein. Για την Ουκρανία δεν τίθεται θέμα πιστεύω και θα παίξει ο Pono με τους Eljanov, Efimenko από κάτω. Οι Ρώσοι θέλουν μόνο νίκη και έχουν την ατυχία να μην τους βολεύουν τα χρώματα, καθώς έχουν λευκά στις μονές σκακιέρες. Και ο Bareev έχει 36 ώρες να αποφασίσει για το αν πρέπει να βάλει τον Karjakin λευκό στην τρίτη σκακιέρα ή όχι. Το εξηγήσαμε και τις προηγούμενες ημέρες. Με τον Karjakin στην τρίτη σκακιέρα παίζει υποχρεωτικά μαύρος ο Malakhov στην τέταρτη. Όμως επειδή η Ισπανία δεν έχει κάτι φοβερό στις κάτω σκακιέρες δεν νομίζω ότι ενέχει μεγάλο ρίσκο κάτι τέτοιο. Εγώ θα κατέβαζα Kramnik, Grischuk, Karjakin, Malakhov.


Αυτές είναι οι δύο κορυφαίες συναντήσεις. Αμέσως μετά έχουμε το Πολωνία-Ουγγαρία, συνάντηση που μπορεί κάλλιστα να δώσει μετάλλιο με τους Πολωνούς να έχουν λευκά στις μονές σκακιέρες. Σήμερα απουσίαζαν οι Macieja, Polgar από τις συνθέσεις των ομάδων αυτών αλλά φαντάζομαι ότι θα επιστρέψουν για το φινάλε. Και από κάτω Γαλλία-Αρμενία με τους Γάλλους γενικά να υστερούν στις ισοβαθμίες και να θέλουν νίκη μπας και τους κάτσει το χάλκινο μετάλλιο. Και στην περίπτωση της Γαλλίας, έχουμε ένα δράμα που έχει προκύψει από την αρχική δήλωση της λίστα της ομάδας. Ο Sebastien Feller, που έχει αποδειχθεί το μεγάλο όπλο των Γάλλων έχει δηλωθεί ως αναπληρωματικός και έτσι δεν μπορεί να ανέβει να παίξει στην τρίτη σκακιέρα με τα λευκά, παίζει φορσέ στην τέταρτη σκακιέρα. Το να μην παίξει καθόλου το θεωρώ απίθανο, οπότε μάλλον οι Γάλλοι θα κατεβάσουν και πάλι Lagrave, Fressinet, Tkachiev, Feller με λευκά στις μονές σκακιέρες. Οι Αρμένιοι που με νίκη έχουν πιθανότητες και αυτοί, παίζουν όλη την Ολυμπιάδα με την ίδια τετράδα, οπότε ξέρουμε ήδη ότι θα κατέβουν με Aronian, Akopian, Sargissian, Pashikian.

Στις παραπάνω 4 συναντήσεις θα κριθούν τα μετάλλια. Το να συζητάμε το σενάριο που θέλει Ουκρανία, Ρωσία να κερδίζουν, Πολωνία-Ουγγαρία 2-2, Γαλλία-Αρμενία 2-2 και νίκη της Ελλάδας επί της Ρωσίας2 με τουλάχιστον 6 ομάδες (συν όσες έρθουν από κάτω) να ισοβαθμούν στους 16 και άρα να υπάρχει ζήτημα μεταλλίου για τη χώρα μας δε νομίζω ότι έχει πολύ νόημα καθώς στο πρώτο κριτήριο ισοβαθμίας είμαστε πολύ πίσω. Όπως και να χει όμως το ότι αγωνιζόμαστε στον τελευταίο γύρο στο 5ο τραπέζι της Ολυμπιάδας - στο οποίο μας "τραβάει" η Ρωσία2 - είναι πολύ σημαντικό. Με τους Ρώσους θα έχουμε μαύρα στις μονές σκακιέρες και αν τυχόν κερδίσουμε πάμε για το καλύτερο πλασάρισμα όλων των εποχών. Τα άλλα ζευγάρια μεταξύ ομάδων που έχουν από 14 βαθμούς είναι: Κίνα-Ιταλία, Αζερμπαϊτζάν-Ρωσία3 και Κούβα-ΗΠΑ.


Πώς φτάσαμε όμως ως εδώ? Οι Γάλλοι αποδείχτηκαν πολύ "λίγοι" και στο ματς με την Ουκρανία "έκοψε" μόνο ο Feller, που κάνει το τουρνουά της καριέρας του, ενώ το ματς κρίθηκε όταν έχασε ο Fressinet από τον Ponomariov και ο Tkachiev από τον Eljanov σε μια θεωρητική συζήτηση πάνω στο αποδεκτό γκαμπί της βασίλισσας. Παρόλα αυτά όμως ο Ivanchuk έχοντας και το στόχο του καλύτερου αποτελέσματος στην πρώτη σκακιέρα πίεσε για 91 κινήσεις σε ένα έπος 4 πύργων και 4 ίππων μέχρι να λυγίσει τον Lagrave. Οι Ρώσοι κέρδισαν τους Κινέζους χάρη στην καλή τεχνική του Grischuk στο φινάλε ελαφρών που έβγαλε με τον Wang Hao. Ο Karjakin ούτε καν προσπάθησε με τον Li Chao B.

Το Ισραήλ ολοκλήρωσε τη μεγάλη επιστροφή του στα ψηλά κερδίζοντας 3-1 τις ΗΠΑ με νίκες στις ζυγές σκακιέρες με τα λευκά κομμάτια. Ο Sutovski έκανε και τις δύο θεματικές θυσίες της Σικελικής, Bxb5 και Nd5, και ολοκλήρωσε με θυσία βασίλισσας μία από τις καλύτερες παρτίδες του γύρου, κερδίζοντας τον Kamsky. Ο Michalevsky κέρδισε ένα φινάλε νταμών από τον Shulman. Ο Shirov επιτέλους έβαλε φωτιά στην σκακιέρα παίζοντας μια παρτίδα στο στυλ που τον έχει καθιερώσει στην ελίτ και κέρδισε τον Jobava που έχει ξεφουσκώσει στο δεύτερο μισό του τουρνουά. Ήττα και για τον Panstulaia με τα λευκά μάλιστα στα χέρια του Magem Badals για το τελικό Ισπανία-Γεωργία 3-1. Ο Pantsulaia πάντως συνεχίζει να έχει απόδοση 150 μονάδες πάνω από το ELO του.

Οι Πολωνοί κέρδισαν 3-1 τους Σέρβους και διατήρησαν τις ελπίδες τους για μετάλλιο, ενώ το ότι η Αρμενία έχει ελπίδες το χρωστάει στον Levon Aronian που κέρδισε με τα μαύρα τον Navara - πολύ διστακτικός στην Ισπανική - για το Αρμενία-Τσεχία 2.5-1.5. Για τους Ούγγρους σκόραραν οι Almasi και Berkes, ενώ Ιταλοί και Αζέροι αλληλοεξοντώθηκαν με ένα 2-2 - Vocaturo-Gadir Guseinov 1-0 και Brunello-Safarli 0-1. Απογοητευτικός ο Radjabov ο οποίος λευκός απέναντι σε παίκτη με 200 μονάδες ELO λιγότερα δεν μπόρεσε να βγάλει τίποτα από το άνοιγμα και έκανε ισοπαλία σε 19 κινήσεις. Υποτίθεται η δύναμη των παικτών της super-elite είναι η θεωρητική τους κατάρτιση και σε ένα τόσο κρίσιμο ματς πρέπει να την αποδεικνύουν. Η δεύτερη ομάδα της Ρωσίας κέρδισε 3-1 τη Χιλή αλλά είναι πια αργά και το τουρνουά θεωρείται αποτυχημένο για μια ομάδα που βρισκόταν στο νο.4 της αρχικής κατάταξης βάση δυναμικότητας. Το ντέρμπι Αγγλίας-Ολλανδίας έμεινε στο 2-2 με 4 ισοπαλίες.


Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στην πολύ κακή εμφάνιση που κάνει τόσο ο Carlsen όσο και ο Topalov, τα δύο πρώτα ELO της παγκόσμιας κατάταξης. Σήμερα έχασαν και οι δύο(!), ο πρώτος δοκιμάζοντας την Κάρο Καν έγινε μινιατούρα σε 25 κινήσεις με θύτη τον Sanan Sjugirov της 4ης ομάδας της Ρωσίας και ο δεύτερος αφού αιφνιδιάστηκε από την επιλογή του Movsesian στο άνοιγμα 1.e4 c5, 2.Nf3 d6, 3.Bb5+ έδωσε μια διαφορά χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα. Έτσι ο μεν Carlsen έχει 4.5/8 με απόδοση 2664, ο δε Topalov 5/9 με απόδοση 2629. Και ενώ το 2629 φαντάζει αστρονομικό ELO στα μάτια μας, για κάποιον που έχει 2803 είναι παταγώδης αποτυχία.

Και φτάνουμε στην Ελλάδα. Εύκολες ισοπαλίες με τα μαύρα - Χαλκιάς, Μπανίκας - και πίεση με τα λευκά για νίκη. Η συνταγή δούλεψε καλά και θα μπορούσε και καλύτερα αν ο Παπαϊωάννου δε σπαταλούσε το πλεονέκτημα που έβγαλε σε μια Grunfeld εναντίον του Kulaots. Με 3/8 ο Παπ, στη πολύ δύσκολη βέβαια 1η σκακιέρα - έχει τη μικρότερη απόδοση από τα μέλη της εθνικής Ελλάδος, όμως πρέπει να σημειωθεί πως η μόνη ήττα του που στοίχισε βαθμολογικά ήταν από τον Jakovenko. Τελικά η νίκη ήρθε στην τρίτη σκακιέρα με τον Δημήτρη Μαστροβασίλη που κάνει εκπληκτικό τουρνουά φτάνοντας το 7/9 με 2669 επίδοση! Αξιοσημείωτο το ότι ο Έλληνας GM δεν μπήκε στην main line του Βερολίνου και κέρδισε χωρίς να βγάλει κάτι από το άνοιγμα (τουλάχιστον εγώ δε βλέπω +=, συγχωρέστε με αν κάνω λάθος). Αν γίνει η έκπληξη - δύσκολο ομολογουμένως - αύριο και κερδίσουμε τη Ρωσία2 πάμε για super πλασάρισμα. Η Κύπρος κέρδισε 3-1 την Παλαιστίνη και στον τελευταίο γύρο αντιμετωπίζει την Ανδόρα.

1. Ρωσία1 20 (370)!!
2. Κίνα 16
3. Ουκρανία 15 (326.5)
4. Γεωργία 15 (321)
5. Ρωσία2 15 (287)
6. Πολωνία 15 (273)
...
18.Ελλάδα 13 (242)
11ος Γύρος: Ρωσία2-Ρωσία1(!!!)

Εδώ έσπασε ο διάολος το ποδάρι του και έχουμε τώρα το σενάριο που όλοι φοβόντουσαν. Σε ένα από τα πιο άνισα Ολυμπιακά Τουρνουά Γυναικών έχουμε τις δύο ομάδες της Ρωσίας να έρχονται αντιμέτωπες στον τελευταίο γύρο με τη μία να έχει καπαρώσει το χρυσό με τεράστια βαθμολογική διαφορά και την άλλη με νίκη να διεκδικεί με καλές αξιώσεις μετάλλιο. Κίνα-Ουκρανία και Πολωνία-Γεωργία είναι τα άλλα κρίσιμα ζευγάρια και η μάχη για τα άλλα δύο μετάλλια ορθάνοιχτα. Εγώ πιστεύω πως Κίνα και Γεωργία θα κερδίσουν ενώ για την ενδορωσική μάχη απλά ελπίζω σε μια καθαρή νίκη του φυσιολογικού φαβορί. Σήμερα η Ρωσία1 ξεκούρασε την Κόστενιουκ και φιλοδώρησε με ένα 4-0 τη Βουλγαρία, η Κίνα κέρδισε την Ινδία 3-1 ενώ Ουκρανία και Γεωργία έμειναν στο 2-2 μεταξύ τους με νίκη της Dzagnidze πάνω και της Gaponenko για την Ουκρανία στην 3η σκακιέρα. Η Ρωσία2 κέρδισε εύκολα τη Σερβία με 3-1 και ανέβηκε στα ψηλά.


Η Ελλάδα δεν κατάφερε δυστυχώς να κερδίσει την ασθενέστερή της τρίτη ομάδα της Ρωσίας, καθώς η νίκη της Μπότσαρη ισοσκελίστηκε με την ήττα της Φαχιρίδου στην 4η σκακιέρα. Παρόλα αυτά αύριο αντιμετωπίζουμε την βατή για μας Ιταλία, με νίκη φτάνουμε τους 15 βαθμούς και το τουρνουά δε θα μπορεί να χαρακτηριστεί παρά πετυχημένο. Οι καλύτερες αποδόσεις είναι από την Άννα-Μαρία Μπότσαρη και κυρίως την Μαρίνα Μακροπούλου που με ELO 2230 έχει απόδοση 2403 και 7/9 αήττητη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: