Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Σκακιστική Ολυμπιάδα 2010 - 11ος Γύρος


25 Νοεμβρίου 2008, Δρέσδη. Ένας γύρος απέμενε για την ολοκλήρωση της 38ης Σκακιστικής Ολυμπιάδας. Αρμενία και Ουκρανία ισοβαθμούσαν στους 17 βαθμούς. Ισραήλ και Κίνα ακολουθούσαν με 16, ενώ στους 15 είχαμε Ρώσους, Ολλανδούς, Ισπανούς και Αμερικάνους. Οι Ουκρανοί με Ivanchuk, Karjakin, Eljanov και Efimenko στη σύνθεσή τους αντιμετώπιζαν στο τελευταίο γύρο τις ΗΠΑ. Αν εξαιρέσουμε τον Karjakin που πολιτογραφήθηκε Ρώσος, οι υπόλοιποι είναι οι ίδιοι που παίζουν και φέτος. Nakamura και Kamsky όμως έχουν ανταλλάξει θέσεις λόγω μεταβολών στα rating τους από πρόπερσι. Έτσι στην πρώτη σκακιέρα έπαιζαν Kamsky-Ivanchuk. Οι Ουκρανοί με νίκη έπαιρναν το χρυσό, με 2-2 το αργυρό ενώ με ήττα μέχρι 3-1 το χάλκινο μετάλλιο. Μετά από τραγική εμφάνιση οι Ουκρανοί κατάφεραν να χάσουν 3.5-0.5 και να μείνουν εκτός μεταλλίων.


Ο Ivanchuk έχασε με τραγικό τρόπο από τον Gata Kamsky. Υπέγραψε τα παρτιδόφυλλα και έφυγε σαν σίφουνας κλωτσώντας και γκρεμίζοντας ό,τι έβρισκε μπροστά του. Από πίσω του ακολουθούσαν κάτι περίεργοι τύποι εκ μέρους των διοργανωτών που του ζητούσαν να δώσει δείγμα ούρων για να περάσει αντι-ντόπινγκ τεστ. Ακόμα κι αν αγνοήσουμε τη γελοιότητα του αιτήματος αυτού, είναι προφανές σε όποιον γνωρίζει έστω και λίγο το χαρακτήρα του Ivanchuk ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μιλήσει σε άνθρωπο για αρκετές ώρες μετά την παρτίδα αυτή. Φυσικά το τεστ δεν έγινε ποτέ. Και σε μία σπάνια επίδειξη λογικής από την πλευρά των αξιωματούχων της FIDE, δεν προχώρησαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ενάντια στον Ivanchuk που μπορεί να οδηγούσαν μέχρι και σε διετή αποκλεισμό του από όλες τις σκακιστικές διοργανώσεις.

Νοέμβριος 2009, Khanty-Mansiysk. Σε μια τεράστια έκπληξη, ο Vasilly Ivanchuk αποκλείεται από τον 16χρονο Φιλιππινέζο Wesley So, στον 2ο γύρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το ίδιο βράδυ, σε τραγική καταστάση, ο Ivanchuk δηλώνει: "Το σκάκι με σκοτώνει, μου καταστρέφει τη ζωή. Αποφάσισα πως από σήμερα θα είναι μόνο ένα hobby για μένα. Τα παρατάω!". Ευτυχώς ο Chuky λογικεύτηκε γρήγορα. Γιατί όπως ο φημολογούμενος διετής αποκλεισμός του για το περιστατικό της Δρέσδης θα ισοδυναμούσε με θανατική καταδίκη, έτσι και τυχόν εκούσια αποχώρησή του αποτελεί το ισοδύναμο της αυτοκτονίας. Ο Vasilly Ivanchuk δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το σκάκι και το σκάκι θα ήταν πολύ φτωχότερο χωρίς αυτόν.


Σήμερα ο Ivanchuk ήρθε αντιμέτωπος με τους δαίμονές του. Απέναντί του ο Boris Gelfand. Οι δυο τους ήταν οι πρώτοι που αναδείχθηκαν από τη νέα γενιά στα τέλη της δεκαετίας του 80 και οι μόνοι που απειλούσαν το τρομερό δίδυμο Kasparov-Karpov. Δίπλα του ο Ruslan Ponomariov, ο άνθρωπος που τον κέρδισε στο τελικό ματς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της FIDE. Λίγο πιο πέρα, o Sergey Karjakin, ο μόνος διασωθείς στο τραγικό προπέρσινο ματς με τις ΗΠΑ, τώρα περίμενε τυχόν στραβοπάτημά του για να επωφεληθεί.

Κάπως μακρύτερα ήταν και ο Wesley So, που του προξένησε αυτό το σοκαριστικό χτύπημα πριν 10 μήνες. Ευτυχώς γι αυτόν και τους πολυάριθμους θαυμαστές του, σήμερα δεν είχαμε νέο δράμα. Παίζοντας όσο πιο σίγουρα και σταθερά μπορούσαν, οι παίκτες της Ουκρανίας κρατήσανε τις ισοπαλίες σε όλες τις σκακιέρες και κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο. Ενώ η σκακιστική ιδιοφυΐα που ακούει στο όνομα Vasilly Ivanchuk με 8/10 και απόδοση 2890 κέρδισε και το χρυσό μετάλλιο καλύτερης απόδοσης στην 1η σκακιέρα μεταξύ όλων των ομάδων.



Ο Vladimir Kramnik οδήγησε την παρτίδα του με τον Alexei Shirov στα μονοπάτια που του ταιριάζουν, που είναι βέβαια τελείως διαφορετικά από αυτά που ταιριάζουν στον Shirov και κέρδισε μια παρτίδα που ίσως έχει και ψυχολογικό αντίκτυπο για το επερχόμενο τουρνουά Grand Slam στο οποίο οι δύο μεγάλοι GM θα ξανασυναντηθούν. Αυτό όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν αρκετό στη Ρωσία για να κερδίσει τους Ισπανούς καθώς ο Peter Svidler λευκός σε μια Φιλιντόρ(!) έπαιξε πολύ άσχημα και έχασε από τον Salgado Lopez για το τελικό Ρωσία1-Ισπανία 2-2. Οι Ρώσοι κατετάγησαν δεύτεροι και οι Ισραηλινοί τρίτοι. Αποτυχία για τους μεν, τεράστια επιτυχία για τους δε.

Οι Ούγγροι με νίκη του Zoltan Amasi επί του Bartolomiej Macieja (που κλείνει τα 33 του χρόνια αύριο) σε ένα Maroczy Bind, επικράτησαν με 2.5-1.5 επί των Πολωνών και κατετάγησαν τέταρτοι. Ο Levon Aronian κέρδισε το πλεονεκτικό φινάλε που τόσο μαεστρικά έβγαλε με τον Lagrave, όμως η νίκη του πρωταθλητή Γαλλίας Fressinet (με τα μαύρα κι αυτός) επί του Akopian στη δεύτερη σκακιέρα ισορρόπησε το σκορ στο 2-2 μεταξύ Γαλλίας και Αρμενίας. Πιο κάτω Κίνα-Ιταλία 3-1 (Wang Yue-Caruana 1-0), Αζερμπαϊτζάν-Ρωσία3 2-2 (κέρδισε ο Radjabov, έχασε από κάτω ο Safarli), Κούβα-ΗΠΑ 1.5-2.5 (Bruzon-Kamsky 0-1), Αγγλία-Τσεχία 2-2, Ινδία-Γεωργία 2.5-1.5 (Gopal-Pantsulaia 1-0, χάλασε τα στατιστικά του ο Γεωργιανός), Ολλανδία-Σερβία 3-1 (νίκες για Van Wely, Stellwagen), Βιετνάμ-Ιράν 1.5-2.5(!), Topalov και Carlsen δεν κατέβηκαν να παίξουν ενώ το Βοσνία-Βουλγαρία 1.5-2.5 κρίθηκε με νίκη άνευ αγώνος(!) του Kiril Georgiev επί του Predojevic.

Η ήττα του Γιάννη Παπαϊωάννου από τον Ian Nepomniachtchi στέρησε στην εθνική μας ένα θετικό αποτέλεσμα στην αναμέτρηση με τη Ρωσία2. Στις υπόλοιπες σκακιέρες οι Μπανίκας, Θάνος και Δημήτρης Μαστροβασίλης πέτυχαν ισοπαλίες με σαφώς ισχυρότερους αντιπάλους. Η ήττα με 2.5-1.5 οδήγησε τελικά στην 22η θέση στην τελική βαθμολογία, ελαφρώς υψηλότερα από την 25η θέση που είχαμε στην αρχική κατάταξη βάση δυναμικότητας. Η Κύπρος έφερε πολύ τιμητικό 2-2 με την Ανδόρα και κατετάγη 98η, 11 θέσεις πάνω από την αρχική της κατάταξη που ήταν στην 109η θέση βάση δυναμικότητας.

Στις γυναίκες η πρώτη ομάδα της Ρωσίας έστω και δύσκολα κέρδισε 2.5-1.5 τη δεύτερη χάρη στη νίκη της Gunina επί της Kashlinskaya στην τέταρτη σκακιέρα και πήρε το χρυσό με το απόλυτο 11 στα 11 και 22 βαθμούς και το εντυπωσιακό +28=12-4! Η Κίνα κερδίζοντας 3-1 την Ουκρανία κατέκτησε το αργυρό και η Γεωργία παρά το 2-2 με την Πολωνία πήρε το χάλκινο μετάλλιο αφού υπερείχε κατά πολύ στο πρώτο κριτήριο ισοβαθμίας επί της Κούβας, των ΗΠΑ, της Πολωνίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Βουλγαρίας, όλες ισόβαθμες στους 16. Η Ελλάδα κερδίζοντας άνετα 3.5-0.5 (μόνο η Μπότσαρη έμεινε στην ισοπαλία) την Ιταλία κατετάγη 12η και έτσι μπορούμε να μιλάμε για μια μεγάλη επιτυχία του γυναικείου σκακιού της χώρας μας. Ελπίζουμε να υπάρξει αντίστοιχη συνέχεια και να ξεπηδήσουν επιτέλους και άλλες παίκτριες πάνω από τα 2200 που να μπορούν να στελεχώσουν τις εθνικές ομάδες.


Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει ανάρτηση με βαθμολογίες, στατιστικά στοιχεία από τους αγώνες, τα βραβεία ανά σκακιέρα, τις νόρμες που επετεύχθησαν και πιο λεπτομερή σχολιασμό για τις επιδόσεις των ελληνικών ομάδων, όπως και αναφορά στις επιδόσεις τόσο των παικτών εκείνων που αγωνίζονται στα ελληνικά διασυλλογικά όσο και άλλων αγαπημένων παικτών που το blog παρακολουθεί συστηματικά. Το "δυσάρεστο" θέμα των εκλογών της FIDE δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο παρότι προκαλεί στενοχώρια και θα υπάρξει ανάλογη ανάρτηση πριν επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς με τη συνηθισμένη θεματολογία.

2 σχόλια:

tk είπε...

Πρέπει να αρχίσω να ξαναπαίζω σκάκι. Τώρα με την Ολυμπιάδα με έκανες και ξανασχολήθηκα.

Άσε που τα διαβολάκια δεν τα πάνε και τόσο καλά... Παραμένουν αήτηττα πάντως. Κάτι είναι κι αυτό.

espectador είπε...

Συναρπαστικη αφηγηση!
Οσο για τα "διαβολακια", προχθες με την Sunderland, στα τοσα χρονια που τους βλεπω, ειδα το χειροτερο ημιχρονο που εχουν παιξει απο το 1993. (Το καναμε λιγο ποδοσφαιρικο το μπογκ)?