Ο Magnus Carlsen έχοντας την τύχη να έχει απέναντι του στον τελευταίο γύρο τον αδύναμο κρίκο του τουρνουά, τον Hikaru Nakamura, κατάφερε με τη νίκη του να "κλέψει" την πρωτιά στο τουρνουά από τον Levon Aronian, ο οποίος παρά το χθεσινό σεμινάριο σκακιού που έδωσε, έμεινε τελικά στη δεύτερη θέση. Το πρώτο κριτήριο ισοβαθμίας στο τουρνουά ήταν ο αριθμός των παρτίδων με τα μαύρα, αλλά ακόμα και στο επίσημο site της διοργάνωσης αρχικά είχαν μπερδευτεί και δίναν τον Aronian λόγω SB. Ο Αρμένιος δεν είχε ποτέ τύχες νίκης σήμερα απέναντι στον Nepomniachtchi. Αντιθέτως ο νεαρός Ρώσος ήταν αυτός που πίεζε και σε περίπτωση νίκης του θα κέρδιζε το τουρνουά καθώς υπερείχε στα κριτήρια του Carlsen. Σίγουρα ήταν η ευχάριστη έκπληξη του τουρνουά. Η δυσάρεστη έκπληξη από την άλλη - εκτός του Anand που απλά αρνήθηκε να προσπαθήσει και έμεινε στις 9 ισοπαλίες - ήταν ο Kramnik ο οποίος με τη σημερινή του ήττα και το -2 θα πρέπει να παρουσιαστεί βελτιωμένος στο Λονδίνο καθώς η θέση του στα επόμενα ματς διεκδικητών κινδυνεύει αν χάσει κι άλλο ELO. O Ivanchuk, o Karjakin και ο μαχητικός Svidler απέδωσαν λίγο-πολύ τα αναμενόμενα, ενώ ο Gelfand πιστεύω ότι αδικείται λίγο από το τελικό -2, καθώς υποθέτω πως ήταν αναγκασμένος να κρύψει κάποια πράγματα στη φάση του ανοίγματος. Για τον Nakamura το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι πως έπαιξε σαν παίκτης 2650 - άλλωστε και η απόδοσή του εκεί κυμαίνεται - και ακόμα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της περίφημης συνεργασίας του με τον Kasparov.
Η πρόβα-τζενεράλε του επερχόμενου ματς για τον παγκόσμιο τίτλο ήταν μία από τις πιο βαρετές παρτίδες του τουρνουά. Ελπίζουμε να μη συνεχίσει το ίδιο τροπάριο ο Ινδός και στο Λονδίνο.
Ο Chuky επιβεβαιώνει τους σκακιστικούς αντιπάλους του που λένε πως είναι αδύνατο και χωρίς νόημα να προσπαθεί κανείς να προβλέψει το άνοιγμα που θα παίξει και να στήσει βαριάντα. Είχαμε πολύ καιρό να δούμε Taimanov σε αυτό το επίπεδο. Η καινοτομία 9.e5 - 9.0-0, Hector-Timman, Malme 2003 - μάλλον κρύβει κινδύνους για τον... λευκό και οι θυσίες πιονιών που ακολούθησαν μοιάζουν ύποπτες. Αν παιζόταν το 21...Qxc2 ίσως να είχαμε άλλη κατάληξη στην παρτίδα, ο Ivanchuk όμως είδε μια ιδέα που κερδίζει φορσέ.... αν δεν υπήρχε το 28.Rdd1!! . Το τέλος των περιπλοκών αφήνει τον μαύρο με πιόνι πάνω και αξιωματικό έναντι ίππου αλλά και τα 4 πιόνια του είναι αδύναμα - απομονωμένα και μπλοκαρισμένα.
Ελπίζουμε η επιλογή του Kramnik να παίξει το "γενναίο" 17...Bxf2+ απορρίπτοντας το ενδεχόμενο μιας ήσυχης ισοπαλίας να μην του στοιχίσει μια θέση στον επόμενο κύκλο των διεκδικητών του παγκοσμίου τίτλου. Θα ήταν λυπηρό. Η παρτίδα βέβαια δε χάθηκε εκεί αλλά στην πίεση χρόνου με δύο συνεχόμενα λάθη. Το πρώτο 35...c4? (35...Re3 36. Qf1 Re2 37. Qc1 +=) δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στα λευκά και το 36...Qe4? τη δυνατότητα στον Svidler για ένα όμορφο τελείωμα. Κάτι τέτοια ήθελε να αποφύγει ο Anand και έπαιξε όπως έπαιξε σε αυτό το τουρνουά.
Η μία εκ των δύο παρτίδων που έκριναν την τελική κατάταξη. Αν κέρδιζε κάποιος εδώ, θα κέρδιζε και το τουρνουά και αυτός που φαινόταν ικανός να το πετύχει ήταν ο Nepomniachtchi. Θα μιλούσαμε για μια μεγάλη έκπληξη αν το bottom-seed του ισχυρότερου - βάση αξιολόγησης γιατί κατά τα άλλα σηκώνει μεγάλη κουβέντα - τουρνουά όλων των εποχών κατάφερνε να το κερδίσει. Με την ευκαιρία αυτής της συνάντησης θα ήθελα να παρατηρήσω πως το στυλ του Nepo προσομοιάζει λίγο αυτό του Aronian. Τακτικός παίκτης αλλά όχι λάτρης του τουρλουμπουκιού όπως ένας Shirov ούτε του ανορθόδοξου παιχνιδιού. "Επιμελώς τακτικός" θα έλεγα. Αποφεύγει πάντως και αυτός - όπως και ο Aronian - τις πολύ τεχνικές θέσεις. Τη σημερινή θυσία διαφοράς νομίζω πάντως πως θα την έπαιζε και ο αντίπαλός του αν τα χρώματα ήταν ανάποδα. Με πείσμα ο λευκός πίεσε για τη νίκη και την πρωτιά στο τουρνουά. Οι σχολιαστές επικεντρώθηκαν σε δύο πιθανά σημεία βελτίωσης. 40.Bd4 αντί του 40.g5 και προς το τέλος 70.Rd4 αντί του 70.Bd7. Η απώλεια του ζευγαριού των αξιωματικών σήμανε και το τέλος.
Πραγματικά νομίζω πως ο Nakamura πρέπει να παίζει e4. Οι θέσεις που προκύπτουν από τα ανοίγματα που παίζει φαίνεται πως δεν του ταιριάζουν. Ίσως προσπαθεί παίζοντας d4 να δυναμώσει μέσω της πρακτικής άσκησης στους τομείς εκείνους που υστερεί. Όμως η φύση του τον τιμωρεί. Σαν να μην αντέχει και βάζει κάτι ανορθόδοξο κάθε φορά. Στον Aronian ήταν εκείνο το Kf2, σήμερα μια θυσία πιονιού που αν την έπαιζα εγώ θα λέγαμε ότι έστησα ένα κεντρικό πιόνι. Τελικά ο μαύρος είχε "τόσο το πιόνι όσο και το αντάλλαγμα". Το φινάλε αυτής της παρτίδας απέδειξε το πόσο διαφορετικό είναι να ακούει - ή να διαβάζει - κανείς σχολιασμό από GM στο ICC - ή σε κάποιο live blog - από το να βλέπει αυτά που βγάζει το Houdini σε "ρηχό" βάθος που έχουνε στο chessbomb. "Τώρα κερδίζει", "Τώρα ισοπαλία". Κάπως έτσι πηγαίνανε τα σχόλια των διάφορων computerόπληκτων στο chessbomb ενώ η θέση ήταν τεχνικά κερδισμένη από την 27η κίνηση του μαύρου και το Houdini απλά έλεγε βλακείες.
Οι ισόβαθμοι την πρώτη θέση Carlsen και Aronian, μοιράζονται πια και τις δύο πρώτες θέσεις στα live ratings με 2829 και 2815 αντίστοιχα. Ο Anand υποχώρησε στο 2806 και ο Kramnik στο 2786. Στην κατακλείδα του τελευταίου μέρους του αφιερώματος στη "σχολική χρονιά" 2003-2004 του Magnus Carlsen έγραφα:
Για να είναι ολοκληρωμένο αυτό το αφιέρωμα, πρέπει να αναφερθεί και το knock-out παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε στην Τρίπολη της Λιβύης και στο οποίο ο Magnus αποκλείστηκε από τον Levon Aronian στον πρώτο γύρο (game one, game two, game three, game four)
Ποιος θα πίστευε τότε ότι σήμερα αυτοί οι δύο θα αποτελούν την κορυφή του παγκοσμίου σκακιού. Δείτε το βίντεο:
2 σχόλια:
trandism, εξαιρετική η παρουσίαση του Ταλ Μεμόριαλ. Μπράβο.
Νομίζω ότι έγινε αρκετά καλό τουρνουά.
Περιμένω το Λονδίνο, διότι την προηγούμενη χρονιά θεωρώ ότι και καλό σκάκι παίχθηκε και η κάλυψη ήταν πολύ καλή. Όχι πως έχω κάποιο πρόβλημα με την κάλυψη του Ταλ Μεμόριαλ, αλλά από ρώσικα δεν σκαμπάζω μία, το μόνο πράγμα που καταλάβαινα ήταν το ...καρόλι και το κόνι...
Τώρα όσον αφορά τους Ανάντ και Γκέλφαντ. Δεν ξέρω τι και πόσα πράγματα ήθελαν να κρύψουν ο ένας από τον άλλο και τι συντήρηση δυνάμεων ήθελαν να κάνουν, αλλά η εμφάνιση τους δεν δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες.
rotten
Ευχαριστώ. Και εγώ νομίζω ότι ήταν πολύ καλό το τουρνουά παρά τις πολλές ισοπαλίες. Στο Λονδίνο από ότι ξέρω θα έχουμε την ευκαιρία να ακούμε από τον παίκτη που έχει bye την άποψη του για τις παρτίδες ενώ αυτές παίζονται. Κάτι τέτοιο είχε ανακοινωθεί και αν έχει μπει και στα συμβόλαια αυτό, τότε σίγουρα θα το κάνουν όλοι οπότε θα έχει πολύ ενδιαφέρον.
Ο Anand και ο Gelfand είχαν τελείως διαφορετική τακτική μεταξύ τους. Ο Anand σαν αν έβαλε στοίχημα με τον εαυτό του ότι μπορεί να κάνει 9 νούλες - και αυτό ένα είδος προπόνησης είναι, φαντάζεσαι να είναι +2 στο ματς? Ο Gelfand από την άλλη έπαιζε κανονικά όμως απέφευγε τις κρίσιμες βαριάντες που κατά την εκτίμησή του μπορεί να προκύψουν στο ματς.
Δημοσίευση σχολίου