Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Σκακιστική Ολυμπιάδα 2010 - 9ος Γύρος


Σε μια πολύ κρίσιμη ήμερα, είχαμε 6 οριακές νίκες με 2.5-1.5 στις 6 κορυφαίες αναμετρήσεις του γύρου. Από τις 6 ομάδες που κέρδισαν σήμερα εκτός απροόπτου θα προκύψουν τα τρία μετάλλια των αγώνων. Η ομάδα της Ουκρανίας απέδειξε το ταλέντο που διαθέτει σε όλες τις σκακιέρες, καθώς την ημέρα που για πρώτη φορά στραβοπάτησε ο μεγάλος της αρχηγός, ο Vasilly Ivanchuk, οι υπόλοιποι ήταν πανέτοιμοι να καλύψουν τις απώλειες και να διατηρήσουν την ομάδα τους μόνη πρώτη στην κορυφή της βαθμολογίας με 16 βαθμούς. Ο Ivanchuk επέλεξε το μπενόνι σήμερα και για πρώτη φορά στο τουρνουά έχασε τη μάχη του ανοίγματος από τον Mamedyarov. Στη συνέχεια η θέση αγρίεψε αρκετά αλλά ο Αζέρος GM, νούμερο 8 της παγκόσμιας κατάταξης, βγήκε νικητής από τις τακτικές περιπλοκές. Το σκορ ισοφάρισε για την Ουκρανία ο Eljanov στην τρίτη σκακιέρα που τιμώρησε το διστακτικό παιχνίδι του Mamedov στο άνοιγμα. Το ματς έκρινε η νίκη του Zahar Efimenko επί του Safarli στην 4η σκακιέρα αφού το Ponomariov-Radjabov έληξε ισόπαλο. Το Αζερμπαϊτζάν κινδυνεύει πολύ σοβαρά να φύγει με άδεια χέρια από αυτήν την Ολυμπιάδα.

Η Ρωσία, που κατέβηκε όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει χθες, κέρδισε την Αρμενία και έφτασε στους 15 βαθμούς, αλλά ενώ η συνταγή ήθελε τον πόντο να έρχεται από τον Karjakin ή από τον Grischuk, αυτός ήρθε από κει που κανείς δεν το περίμενε. Από τον συμπαθέστατο Peter Svidler που μαύρος στην αγαπημένη του Grunfeld "συνέλαβε" τον λευκό βασιλιά στο κέντρο και φύτεψε έναν ίππο στο e3. Ο Sargissian για να βρει κάποιο αντιπαιχνίδι έδωσε μια διαφορά, αλλά ο Svidler άλλαξε έξυπνα έναν ενοχλητικό μαυροτετράγωνο αξιωματικό του Αρμένιου με ένα κομψό Bh6-f8 και δέκα κινήσεις αργότερα ο Sargissian εγκατέλειψε. O Karjakin δεν έβγαλε τίποτα απέναντι στο Βερολίνο, ενώ το Aronian-Kramnik εξελίχθηκε σε μια άχρωμη ισοπαλία. Στην παρτίδα Grischuk-Akopian το πιο ενδιαφέρον στοιχείο ήταν η παρεμβολή των κινήσεων h4 h5 στο Botvinnik System.


Σε μορφή των αγώνων εξελίσσεται ο 19χρονος Γάλλος Sebastien Feller που σήμερα πέτυχε την τρίτη συνεχόμενη νίκη του και οδηγεί απ το χεράκι τη Γαλλία προς το μετάλλιο. Μια Γαλλία που δύο χρόνια πριν στην Δρέσδη είχε τερματίσει στην 22η θέση, ενώ τώρα ισοβαθμεί με τους Ρώσους στους 15 βαθμούς. O Feller που ήδη κερδίζει 80 μονάδες ELO από πέρυσι τον Σεπτέμβρη έχει φτάσει το +5=2-1 και απόδοση 2712. Σήμερα κέρδισε τον Tamaz Gelashvili. Στην πρώτη σκακιέρα, ο Jobava θυσίασε κομμάτι για δύο πιόνια και την πρωτοβουλία αλλά ο Lagrave κράτησε εύκολα την ισοπαλία. Η Γεωργία απομακρύνθηκε από τα μετάλλια. Τα ίδια και η Ουγγαρία που έχασε από το Ισραήλ επίσης με 2.5-1.5. Τον νικητή έκρινε η αναμέτρηση Judit Polgar-Ilia Smirin 0-1. Το Ισραήλ μετά το κακό του ξεκίνημα στους αγώνες έχει ανακάμψει και μπήκε στη μάχη των μεταλλίων καθώς έφτασε στους 14 βαθμούς.


Οι δύο ομάδες που ισοβαθμούν στους 14 βαθμούς με το Ισραήλ είναι η Κίνα και οι ΗΠΑ. Οι Κινέζοι χάρη στη νίκη του Wang Hao επί του Bruzon ξεπέρασαν το εμπόδιο της Κίνας, ενώ οι Αμερικάνοι κατέβασαν τελικά τον Nakamura που κράτησε τον Topalov χρησιμοποιώντας την Άμυνα Λάσκερ - ίσως και για ψυχολογικούς λόγους - και πήραν το ματς με τον Kamsky που καθάρισε τον Cheparinov σε μια όμορφη, "ανορθόδοξη" ως προς την υλική ισορροπία, παρτίδα. Πιο κάτω είχαμε: Πολωνία-Ινδία 3-1, Τσεχία-Καναδάς 3-1, ενώ οι Ισπανοί με τον Shirov στη σύνθεσή τους κέρδισαν τους Κροάτες χάρη στη νίκη του Vallejo Pons επί του Kozul. To Ρωσία3-Αγγλία ήρθε 2-2 μετά τις νίκες του Rublevksy επί του David Howell και του Gawain Jones επί του Kabanov, ενώ ο Carlsen δεν κατάφερε να κερδίσει με τα λευκά τον Sedlak και η Σερβία κέρδισε τη Νορβηγία - Ivanisevic-Urkedal 1-0. Παρά το πολύ καλό αποτέλεσμα του Moradiabadi - κράτησε με τα μαύρα τον Nepomniachtchi - το Ιράν έχασε 2.5-1.5 αφού ο Alekseev κέρδισε τον Mahjoob. Το Βιετνάμ δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε το Καζακστάν, αφού ο Nguyen Ngoc Truong Son σημείωσε τη δεύτερη συνεχόμενη ήττα του.


Η Ελλάδα καρδιοχτύπησε στο θεωρητικά εύκολο ματς με την Αλβανία. Και ο λόγος ήταν η πολύ κακή ημέρα στην οποία βρέθηκε ο Παπαϊωάννου ο οποίος μαύρος σε μια Τρομπόφσκυ έστησε 2-3 πιόνια και έχασε, την ίδια στιγμή που ο Μπανίκας έμενε στην ισοπαλία. Έτσι αφού οι 2 IM της Αλβανίας μας κέρδισαν 1.5-0.5 στις πάνω σκακιέρες, έπρεπε να κερδίσουμε 2-0 τους FM της Αλβανίας στις κάτω σκακιέρες. Ευτυχώς Χαλκιάς και Δημήτρης Μαστροβασίλης τα κατάφεραν και έτσι παραμένουμε στα ψηλά τραπέζια με 12 βαθμούς, ενώ έχουμε και πολύ βολική κλήρωση αφού αντιμετωπίζουμε την Εσθονία. Έχουμε έτσι τη μεγάλη ευκαιρία να κερδίσουμε αύριο και να μπούμε με 14 βαθμούς στη λοταρία του τελευταίου γύρου. Η Κύπρος έχασε φυσιολογικά με 4-0 από τους Φινλανδούς και αντιμετωπίζει αύριο την Παλαιστίνη.

Τι άλλο μας περιμένει αύριο? Το Ουκρανία-Γαλλία δε θα το χαρακτήριζε κανείς ντέρμπι πριν από μερικές ημέρες αλλά έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα είναι η κορυφαία αναμέτρηση του αυριανού γύρου. Οι Γάλλοι υστερούν στις ισοβαθμίες και χρειάζονται δύο βαθμούς για να ελπίζουν σε μετάλλιο. Ο Feller θα έχει λευκά στην τέταρτη σκακιέρα (φαντάζομαι πως θα παίξει), όπως και ο Ivanchuk βέβαια στην πρώτη. Η Ρωσία αντιμετωπίζει την Κίνα με τα χρώματα να τη βολεύουν ώστε και η καλή σύνθεση να παίξει αλλά και ο Karjakin να έχει λευκά. ΗΠΑ-Ισραήλ με τον Gelfand μαύρο, ενώ η Γεωργία θα αντιμετωπίσει την Ισπανία - Shirov λευκός με τον Jobava -, η Αρμενία την Τσεχία (Navara-Aronian) και το Αζερμπαϊτζάν την Ιταλία (Caruana-Mamedyarov). Επίσης έχουμε το κλασσικό ντέρμπι Αγγλία-Ολλανδία.

Στις γυναίκες οι Ρωσίδες κέρδισαν 2.5-1.5 τη Σερβία, έφτασαν τους 18, και το ερώτημα είναι αν θα καταφέρουν το απόλυτο 11 στα 11. Στους 14 βαθμούς βρίσκουμε τη Βουλγαρία που κέρδισε 3-1 τη Ρουμανία (Stefanova-Foisor 1-0) αλλά έχει το μειονέκτημα ότι θα παίξει με τη Ρωσία αύριο, την Ινδία που αφού κέρδισε 2.5-1.5 την Κούβα αντιμετωπίζει αύριο την Κίνα, η οποία με τη σειρά της κέρδισε 3-1 την Ουγγαρία, καθώς και το αυριανό ζευγάρι Γεωργία-Ουκρανία. Η Γεωργία κέρδισε σήμερα 2.5-1.5 τη Ρωσία2, ενώ η Ουκρανία 3.5-0.5 την Κροατία. Σερβία και Ρωσία2 παρά τις ήττες τους σήμερα διατηρούν ελπίδες για μετάλλιο αρκεί να κερδίσει η μία την άλλη αύριο και να μην έρθουν 2-2. Τα ιδια ισχύουν και για τις ισόβαθμές τους στους 13 βαθμούς Αρμενία-Πολωνία. Η Αρμενία κέρδισε σήμερα 2.5-1.5 τη Σλοβακία και η Πολωνία με το ευρύ 4-0 την ομάδα του Ουζμπεκιστάν.

Η Ελλάδα συνεχίζει την πολύ καλή της πορεία κρατώντας το 2-2 απέναντι στις ΗΠΑ. Η Βέρα Παπαδοπούλου έχασε από την Baginskaite, όμως στην πρώτη σκακιέρα μετά από εκατέρωθεν λάθη, η Irina Krush έκανε ένα λάθος που δεν άφηνε περιθώρια για επιστροφή. Έστησε ματ στην Yelena Dembo. Έτσι η Ελλάδα έχει 12 βαθμούς. Ας μην σκεφτόμαστε το τρελό σενάριο των δύο νικών και έναν συνδυασμό αποτελεσμάτων τόσο βολικό που να μας φέρει και μετάλλιο. Άλλωστε στο πρώτο κριτήριο ισοβαθμίας υστερούμε. Οποιαδήποτε θέση στη δεκάδα όμως θα είναι μεγάλη επιτυχία. Αύριο έχουμε τη Ρωσία3, μια ομάδα στα μέτρα μας και μπορεί να γίνει η αρχή. Έχουμε τα λευκά κομμάτια στις μονές σκακιέρες.


Άνδρες
1. Ουκρανία 16
2. Ρωσία1 15 (266.5)* Ευνοείται σε όλες τις ισοβαθμίες
3. Γαλλία 15 (233.5)
4. Ισραήλ 14 (238.5)
5. Κίνα 14 (233.5)
6. ΗΠΑ 14 (229)
...
18.Ελλάδα 12 (214.5)
...
109.Κύπρος 7 (89)
(149 συμμετοχές)

Γυναίκες
1. Ρωσία1 18
2. Κίνα 14 (267)
3. Ουκρανία 14 (262.5)
4. Γεωργία 14 (260)
5. Ινδία 14 (236)
6. Βουλγαρία 14 (222)
...
15.Ελλάδα 12 (191)
(115 συμμετοχές)

2 σχόλια:

espectador είπε...

Πως σου ξεφυγε αυτος ο Berbatov ανηψιος του "δικου" μας Berba? :)

trandism είπε...

Είδες? Και γω το έμαθα πρόσφατα από έναν φίλο που παρακολουθεί συστηματικά τα του Βουλγάρικου σκακιού. Φοβερή σύμπτωση!