- Το δεύτερο μέρος του άρθρου του Mikhail Tal μεταφρασμένο στα Αγγλικά - Αναμνήσεις. http://blog.chess.com/Spektrowski/mikhail-tal-quotwhen-pieces-come-alivequot-part-22
- Συνέντευξη του Mihail Marin. http://www.alinalami.com/2011/02/interview-with-mihail-marin.html
- Επίσημη ανακοίνωση των ζευγαριών για τα ματς διεκδικητών. http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=7000
Painting of World Champion Mikhail Tal by Anthea Carson
- Benjamin and Brecht - Attrition in Friendship (Radical Philosophy / May-June 2010)
13 σχόλια:
Πως ερχονται και δενουν φορες-φορες τα πραγματα!
Διαβαζα χθες μια συνεντευξη του Taimanov, χθες ηταν τα 85α γενεθλια του, και οι Ρωσοι δεν το αφησαν να περασει απαρατηρητο, στο:
http://sport-weekend.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5499&Itemid=1
Ελεγε λοιπον για τους υπολογιστες:
"Οι υπολογιστες αλλαξαν το παιχνιδι προς το χειροτερο, το σκακι εχασε την αναλυτικη του διασταση, καθως τον τομεα ανελαβαν οι υπολογιστες. Επαιζα την Najdorf για πολλα χρονια, μετα απο 15 κινησεις οι αντιπαλοι μου δεν ηξεραν πως να συνεχισουν. Τωρα καποιες παρτιδες δεν ξεκιναν πριν τις 25 κινησεις, και μετα απο 2-3 ακομα τελειωνουν, ο υπολογιστης εχει προαποφασισει οτι η θεση ειναι ισοπαλη. H δημιουργικη πλευρα υποβιβαζεται, προκειται πλεον για κατι που αποσκοπει στην διασκεδαση. Γρηγορο παξιμο, ανυπαρξια αναλυσης, παρακολουθηση των παρtιδων απο το σπιτι, ειναι σαν ν' ακους οπερα απο ηχογραφηση και οχι στο θεατρο. Τα μεσα ασχολουνται κυριως με τα σκανδαλα και οχι με τις παρτιδες, οπως στο ματς Kramnik-Topalov."
Ενταξει θα πει καποιος, τι να περιμενει καποιος απο εναν 85χρονο που ζει στο παρελθον..
Για δεστε ομως τι λεει και ο M.Marin, που κανονικα θα επρεπε να εχει αλλη γνωμη μια και ειναι απο τους πιο καταξιωμενους συγγραφεις σημερα, οταν τον ρωτησαν τι συμβουλη θα εδινε σε καποιον που θα ηθελε να βελτιωθει σκακιστικα:
" Μεινετε μακρια απο τον υπολογιστη σας οσο γινετε περισσοτερο! Μελετηστε σκακι απο τα παλια καθιερωμενα σκακιστικα βιβλια, και διαλεξτε πολυ προσεκτικα απο τα νεα. Επαληθευστε με τον υπολογιστη μονο οταν εχετε διαμορφωσει προσωπικη γνωμη. Αν επιμεινετε, θα διαπιστωσετε πως ο υπολογιστης σπανια καταρριπτει μια καλοκαμωμενη προσωπικη δουλεια. Περιπτωσιακα μπορει να κανετε καποια λαθη, αλλα ειναι παντα προτιμοτερο να κραταει κανενας την ανεξαρτησια του, και οχι να γινει φερεφωνο του υπολογιστη."
Και αφου επεσα στην παγιδα ν' ασχοληθω με τον Taimanov ενα οχι και τοσο γνωστο, ελπιζω, ανεκδοτο απο τα παλια. Οταν εχασε 6-0 (χωρις ισοπαλιες) απο τον Fischer για τα ματς των διεκδικητων, η Σοβιετικη ηγεσια, που δεν μπορουσε να χωνεψει πως ενας Σοβιετικος πρωταθλητης μπορουσε να υποστει τετοια ηττα, εριξε τον Taimanov σε δυσμενια. Την ολη κατασταση δεν βοηθησε το οτι κατα την διαρκεια του ελεγχου των αποσκευων του, κατα την επιστροφη του απο το ματς με τον Bobby, βρεθηκε στην κατοχη του ενα αντιτυπο του βιβλιου του Solzhenitsyn (που τοτε ηταν ο υπ' αριθμο ενα αντικαθεστωτικος) "Πρωτος κυκλος".
Tοτε λοιπον ο Rostropovich, φιλος του Taimanov, κυκλοφορησε το εξης αμιμητο: " Τα μαθατε, τι επαθε ο Solzhenitsyn; Τον επιασαν να διαβαζει το βιβλιο του Taimanov για την Νιμζοϊνδικη, τον δυστυχο.."
http://www.sportsdaily.ru/articles/baloven-sudbyi-42208
Ο τρόπος που γράφει ο Μ.Ταλ είναι μαγικός! Τι εκπληκτικό κείμενο, τι μεστός αλλά και ποιητικός λόγος, σκέτη μαγεία…
Ειδικά η αναφορά στον Μπολεσλάβσκι (έναν από τους πολύ μεγάλους ‘ξεχασμένους’) είναι σκέτη απόλαυση. Ειδικά το σημείο που λέει, πως ο Μπολεσλάβσκι έδειξε στον ανταγωνιστή του για την πρωτιά, το δρόμο για τη νίκη που στερούσε από τον ίδιο την πρωτιά!! ..άλλοι καιροί, άλλα ήθη…
Η προσέγγιση και ο προβληματισμός του Ταλ σε σχέση με την τέχνη και την δημιουργία στο σκάκι θεωρώ ότι πρέπει να διδάσκεται υποχρεωτικά σε κάθε νέο παιδί που προσεγγίζει το σκάκι και τον ενδιαφέρει, έστω αμυδρά. Αλλά δυστυχώς ,κατά την ταπεινή μου γνώμη, οι ‘διδάσκαλοι’ σήμερα δείχνουν, όλο και περισσότερο, λάθος δρόμους στα παιδιά κι’αυτό δεν χρειάζεται καμία σπουδαία ανάλυση ή αιτιολόγηση, αρκεί μια απλή ματιά στο πόσα παιδιά παρατούν οριστικά το σκάκι, όταν ‘μας τελειώνει’ το ελοκυνηγητό ή εξαντλείται το… ‘σύστημα Λονδίνου’ και δεν μένει ΤΙΠΟΤΕ σημαντικό και ‘βαθύ’ για να συνεχίσουν…
Υ.Γ. Σε σχέση με το Πορτορόζ δείτε αυτό το βιντεάκι. Ο Μίσσα με τις μεγάλες μαύρες ματάρες του να κοιτάζει χαμογελαστά και αινιγματικά τον Μπόμπυ (πραγματικό σαμιαμίδι) σαν να του λέει ‘εσύ πιτσιρίκο μου θα πας μακριά αλλά θες πολύ ‘κουπί’ ακόμη’ http://www.youtube.com/watch?v=gI7TCZ4cLa4&feature=related
Υ.Γ.2 Εξαιρετικής πρακτικής χρησιμότητας η ‘πρόταση’ του Ταλ να ρωτώνται -εκ των προτέρων- σε ένα τουρνουά ποιοι θέλουν να κάνουν ‘νούλα’ μεταξύ τους και να κατακυρώνεται αυτόματα.
Θα μας γλύτωνε από πολλά ‘αριστουργήματα’ των 40 κινήσεων μπλιτς με ‘καλλιτεχνικά’ φινάλε και από εκατοντάδες Ισπανικές Ζάιτσεφ με Ιη5,Ιζ3,Ιη5..μπρος πίσω, τσιγκολελλέτα.:-)
Αφήνει βέβαια λίγο ‘άνεργο’ το εκπληκτικής εμπνεύσεως Σόφια Ρουλζζζζ του Σύλβιου, αλλά με τόσα αξιώματα πλέον ,σιγά μην τον νοιάζει.
@ rizo
Κρυβε λογια, γιατι δεν σε βλεπω να εξασφαλιζεις θεση στο σιμουλτανε που θα δωσει ο Τοπαλοβ το Σαββατο τ' απογεμα στην Λευκωσια..
http://www.cypruschessfed.com/default.aspx
@ Γερομαθιό: Δεν καταδέχομαι να παίζω ποτέ σε σιμουλτανέ με παίκτες κάτω από 2810.:-)
http://www.youtube.com/watch?v=Cm9nKUIkYyw&NR=1&feature=fvwp
Το τελευταίο παιχνίδι του Ταλ λίγες μέρες πριν πεθάνει ήταν ένα μπλιτς εναντίον του Γκ.Κασπάροβ. Ο Ταλ πολύ άρρωστος, έφυγε από το κρεββάτι του νοσοκομείου για να παίξει με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή που μεσουρανούσε εκείνη την εποχή και τον διαλύει με μια θυσία τυπική για το στυλ του.
Εξαιρετική παρουσίαση βιογραφικών στοιχείων για το Ταλ υπάρχει και στο αγαπημένο μου βιβλίο "Learn from the Legends" του Marin.
Ερώτηση (γιατί μου διαφεύγει τώρα). Σε ποιό βιβλίο ο Ταλ εξιστορεί τις σκέψεις του για την κατασκευή μιας ανυψωτικής μηχανής για έναν Ιπποπόταμο ενώ σκεφτόταν για μια θυσία;
Είμαι σχεδόν σίγουρος πως αυτό με τον ιπποπόταμο το γράφει στο βιβλίο του για το πρώτο ματς Tal-Botvinnik (αυτό που κέρδισε ο Tal) που είναι το καλύτερο βιβλίο για ματς παγκοσμίου τίτλου που έχει γραφτεί ποτέ.
Στο ίδιο βιβλίο περιέχεται και η παρτίδα στην οποία ξέχασε(!) την ύπαρξη ενός λευκού πιονιού (στο α2 νομίζω) και όταν το θυμήθηκε ήταν αργά και έπρεπε να παλέψει πια για την ισοπαλία.
Μια νέα σειρά αναρτήσεων που σκέφτομαι θα κάνει "ντεμπούτο" με μια παρτίδα από αυτό το βιβλίο.
Δεν είμαι καθόλου σίγουρος αυτή τη στιγμή αν η ιστορία με τον ιπποπόταμο περιλαμβάνεται σε βιβλίο του ή την διηγήθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης. Αν και νομίζω είναι γνωστή σε όλους, ας την παραθέσω, μια και αναφερθήκαμε:
«Οι ιδέες μου κατέβαιναν η μια μετά την άλλη. Το αποτέλεσμα ήταν να κατακλυστεί το μυαλό μου από έναν απολύτως χαοτικό σωρό από κάθε λογής κινήσεις και το περίφημο «δέντρο των βαριαντών», από το οποίο οι προπονητές σου ζητούν να κλαδεύεις τα μικρά κλωνάρια, στην περίπτωση αυτή μεγάλωσε με απίστευτη ταχύτητα.
Και τότε, ξαφνικά, για κάποιο λόγο, θυμήθηκα το κλασικό κουπλέ του Τσουκόφσκι:
«Ω, τι δύσκολη δουλειά
Τον ιπποπόταμο να σύρεις απ’ του βάλτου τα νερά»
Δεν ξέρω μέσα από ποιους συνειρμούς ο ιπποπόταμος βρέθηκε στη σκακιέρα αλλά, μολονότι οι θεατές ήταν πεπεισμένοι ότι εξακολουθούσα να μελετάω τη θέση, εγώ εκείνη την ώρα πάσχιζα να βρω λύση σε τούτο: Πώς διάολο θα έσερνες έναν ιπποπόταμο από το βάλτο; Θυμάμαι ότι μου ήρθαν στο μυαλό ανυψωτήρες, μοχλοί, ελικόπτερα, ακόμα και μια σχοινένια σκάλα. Ύστερα από παρατεταμένους συλλογισμούς, παραδέχθηκα την ήττα μου ως μηχανικού και σκέφτηκα φουρκισμένος «Ε, λοιπόν, δε πα να πνιγεί!». Και ξαφνικά ο ιπποπόταμος εξαφανίστηκε. Έφυγε από τη σκακιέρα, ακριβώς όπως είχε έρθει. Από μόνος του. Και ευθύς αμέσως, η θέση έπαψε να φαίνεται τόσο περίπλοκη. Τώρα, κατά κάποιον τρόπο, συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν εφικτό να υπολογίσω όλες τις βαριάντες και ότι η θυσία του ίππου ήταν, από την ίδια της τη φύση, καθαρά διαισθητική. Και μιας και υποσχόταν ένα ενδιαφέρον παιχνίδι, αποφάσισα να την κάνω.
Την επόμενη μέρα, με απόλαυση διάβασα στην εφημερίδα πως ο Μιχαήλ Ταλ, ύστερα από προσεκτική μελέτη της θέσης για σαράντα λεπτά, έκανε μια θυσία ίππου βασιζόμενος σε ακριβή υπολογισμό»
Τρομερός Ταλ! Ροκ σε όλα του!
_rotten_
Ο Κασπάροβ στο κεφάλαιο για τον Ταλ αναφέρει (σχετικά με το μπλιτς) ότι αμύνθηκε με επιτυχία στην επίθεση, αλλά τελικά έχασε από χρόνο. Παραθέτει μόνο το άνοιγμα από μνήμης (είναι οι κινήσεις που φαίνονται στο βίντεο).
Για τον ιπποπόταμο, ο Ταλ έγραψε στο "Life and games of Mikhail Tal" και το κείμενο υπάρχει (στα αγγλικά) εδώ.
Κάποια σχετικά άγνωστα στοιχεία για τον Ταλ (ειδικά σε νεότερους που πολλοί πιστεύουν ότι η καριέρα του τελείωσε κάπου το 1961…:-)) :
Aπο τον Ιούλιο του 1972 έως τον Απρίλιο του 1973(σε μια σπάνια γι’αυτόν περίοδο σχετικά σταθερής υγείας) έπαιζε ακατάπαυστα σε κορυφαία τουρνουά και παρέμεινε αήττητος για 86 συνεχείς παρτίδες (!!) 47 νίκες, 39 νούλες.
Νομίζω ότι αυτό αποτελεί ακατάριπτο ρεκόρ ως σήμερα στο κορυφαίο επίπεδο.
Επίσης το 1979 κέρδισε το Ιντερζονάλ της Ρίγα με 11 νικες-6 Ισοπαλίες και ήταν το Νο 2 στον κόσμο πίσω από τον Κάρποφ.
Το ρεκόρ του σε Ολυμπιάδες: 59 νίκες (μεταξύ αυτων και η ‘περιπετειώδης’ γνωστή ‘ δυο Ίππων’ με τον δικό μας Λάζαρο Βυζαντιάδη) και 2(!) ήττες.
Και μια ακόμη ιστοριούλα από τον ίδιο (την έχω διαβάσει πριν πολύ καιρό στο βιβλίο ‘Opening preparation’ δεν θυμάμαι τον συγγραφέα καθ’ότι το έχω κάπου ‘χαμένο’ εδώ και χρόνια)
Ήταν στα νιάτα του(δεν θυμάμαι το ακριβές έτος) όταν προετοιμαζόταν για τις τελικές του εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο και παράλληλα έπαιζε και στο πρωτάθλημα της Λεττονίας.
Περιτριγυρισμένος από καμιά 20 ριά κιλά εξειδικευμένης φιλολογίας και λογοτεχνίας (κάτι αρχαία σλαβονικά και άλλα τέτοια ‘περίεργα’) σκεπτόταν αμυδρά και το επόμενο παιγνίδι του –μαύρος εναντίον του πανίσχυρου GM Γκίπσλις- αλλά δεν είχε πολύ χρόνο προετοιμασίας μιας και οι εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο ήταν μεγαλύτερης σημασίας.
Μελετούσε λοιπόν τα μαθήματα όταν χτυπάει το κουδούνι και ο ταχυδρόμος του φέρνει το τελευταίο τεύχος του Σαχμάτι Μπουλετίν (θρυλικό σκακ. Περιοδικό).
Η μοίρα προστάζει να κάνω διάλειμμα σκέπτεται ο Ταλ, γεμίζει την μπανιέρα του ζεστό νερό και χαλαρώνει με το περιοδικό στο χέρι. Το κοφτερό του μάτι πέφτει αμέσως σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του περιοδικού όπου μια καινοτομία του μαύρου στη σικελικοί ρίχτερ-ράουζερ έδειχνε πολύ καλή και ακολουθούσαν δυο πρόσφατες παρτίδες ,μια νίκη και μια νούλα για τα μαύρα. Ωραία, σκέπτεται ο Ταλ, θα παίξω έτσι (ο Γκιπσλις ήταν ε4άρης) ,θα κάνω γρήγορα νούλα με τον Γκιπσλις και θα επιστρέψω στο διάβασμα.
Όντως την άλλη μέρα παίζεται η παρτίδα , βγάζουν στα γρήγορα την ‘κρίσιμη’ θέση και ο Ταλ ευτυχής παίζει την ‘καινοτομία’ και προτείνει νούλα… Αμέσως ο Γκίπσλις κάνει μια γκριμάτσα απορίας οπότε ο Ταλ θορυβημένος πλέον κοιτώντας ξανά τη θέση, βλέπει ότι αν ο Λευκός παίξει ένα Αγ4 ,σοβαρά προβλήματα γεννιούνται για τα μαύρα… Πριν προλάβει να κάνει άλλη σκέψη ο αντίπαλος όντως παίζει το Αγ4. Μεγάλο ’κουπί’ από τον Ταλ που καταφέρνει ‘κουτσά στραβά’ να φτάσει στην διακοπή σε πολλή δύσκολη θέση όμως.
Την άλλη μέρα ο Ταλ δίνει τις εξετάσεις του ,περνά και πηγαίνει στην διακοπή όπου απλά εγκαταλείπει. Αρχίζει να αναλύει με τον Γκίπσλις που απορημένος τον ρωτάει : ‘Μα καλά δεν παίρνεις το περιοδικό?’ _ Και βέβαια λέει ο Ταλ γιατί?
Οπότε ο Γκιπσλις βγάζει από το χαρτοφύλακα του το περιοδικό ,γυρνά στις σελίδες με τις δυο παρτίδες της καινοτομίας και γυρνά την ΠΙΣΩ σελίδα όπου γράφει:’..με το Αγ4 όμως, ο μαύρος αντιμετωπίζει προβλήματα’ (!!).
Είχε ξεχάσει να γυρίσει σαλάδα πάνω στην έξαψη του ο Ταλ…
Και καταλήγει,’ από τότε δεν ξαναπροετοιμαστηκα ποτέ σε ζεστό μπάνιο για παρτίδα’.:-)
Και βέβαια παράλειψη μου που δεν ανέφερα στο παλμαρέ του Μίσσα τα 6 πρωταθλήματα Σοβ.Ένωσης! Πολυνείκης ,μαζί με τον Ιστορικό του αντίπαλο και συνονόματο, που έχει επίσης έξι.
Όταν έχω χρόνο θα μεταφράσω την βιογραφία του Ταλ από το βιβλίο του Μάριν που είναι απολαυστική. Αυτό που θυμάμαι είναι πως η τελευταία του κανονική παρτίδα σε ένα τουρνουά στην Βαρκελώνη ήταν πολύ τυπική για το στυλ του και ο αντίπαλος εγκατέλειψε μετά την κίνηση Ρε1! Σε όλο το τουρνουά ο Ταλ ήταν άρρωστος και έτσι έκανε γρήγορες ισοπαλίες. Για να μην απογοητεύσει τους διοργανωτές όμως και τον κόσμο που είχε έρθει για να τον δει έπαιξε όσο καλύτερα μπορούσε στην τελευταία του παρτίδα και μετά το Ρε1 όλα πήγαν στη θέση τους. Δηλαδή ο Βασιλιάς επέστρεψε στην θέση που του ανήκε και μετά ήρθε το τέλος...
Σύμφωνα με τον Κασπάροβ, ο Ταλ πρότεινε νούλα (που δεν έγινε δεκτή) στην παρτίδα με τον Ακοπιάν στην 3η κίνηση, καθώς είχε πυρετό. Σύμφωνα με τα σχόλια στο chessgames, η πρόταση νούλας έγινε πριν την παρτίδα.
Δημοσίευση σχολίου