Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Computer Chess Notes #1


Τους τελευταίους μήνες κυκλοφόρησαν οι εξής νέες εκδόσεις: Deep Junior 12, Deep Hiarcs 13 και Powerbooks 2011.

Ο Νορβηγός Martin Thoresen διατηρεί μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα - http://www.tcec-chess.org/info.php - στην οποία παρουσιάζει τις παρτίδες και τα αποτελέσματα από τουρνουά που οργανώνει ο ίδιος μεταξύ computer chess engines. Ο ίδιος είναι χομπίστας που έχει εργαστεί ως tester στο παρελθόν και είναι παθιασμένος με το αντικείμενο. Η πρώτη "σαιζόν" της οποίας τα αποτελέσματα και οι παρτίδες είναι διαθέσιμα στο site του, διεξήχθη σε 3 γκρουπ, άρχισε στις αρχές Δεκεμβρίου και τελείωσε πριν λίγες ημέρες. Τα δύο κορυφαία engines του Α Γκρουπ έπαιξαν ένα τελικό ματς μεταξύ τους με νικητή το Houdini που κέρδισε τη Rybka με 23.5-16.5. Όλες οι παρτίδες τόσο των Γκρουπς όσο και του τελικού είναι διαθέσιμες στο http://www.tcec-chess.org/archive.php για online viewing ενώ μπορείτε να τις κατεβάσετε από το http://www.tcec-chess.org/download/file.php?id=18. Η δεύτερη "σαιζόν" θα διεξαχθεί σε 6 Γκρουπς δυναμικότητας. Στο Α Γκρουπ θα διαγωνιστούν τα Stockfish, Rybka, Ivanhoe, Houdini, Shredder και Critter.

Το τουρνουά SEDAT Gladiators 2011 κέρδισε το Houdini 1.5 με 94.5/140. Ακολούθησε το Stockfish 2.0.1 με 88.5 με τρίτη τη Rybka 4 με 84. Βαθμολογία. Παρτίδες.

Στο WCSC 2010 που διεξήχθη στην Ιαπωνία πρώτο ήρθε το Shredder με 8/9, δεύτερο το Rondo με 7.5 και τρίτο το Thinker με 6.5. Το Deep Junior βγήκε 5ο με 6 βαθμούς (ισοβάθμησε με το PandixBreakthrough αλλά υστέρησε στα κριτήρια) αλλά κέρδισε με όμορφο τρόπο δύο παρτίδες - βάζω τις θέσεις σαν ασκήσεις:


<--- Hector-Junior
παίζουν τα μαύρα



Junior Fridolin --->
παίζουν τα λευκά





Το Rybka Cluster Project πλέον έχει βγει στην αγορά προς ενοικίαση. Υπάρχουν διαθέσιμες δύο εκδόσεις. Αυτή των 40 cores διατίθεται προς 200 Ευρώ την ημέρα (χωρίς ΦΠΑ), ενώ αυτή των 100 cores προς 500 Ευρώ την ημέρα (χωρίς ΦΠΑ). Φθηνότερες εκδοχές θα γίνουν διαθέσιμες μέσα στο 2011.

Τέλος δύο θέσεις που θα δυσκολέψουν τα engines σας:


<--- Παίζουν τα λευκά και κερδίζουν




Παίζουν τα λευκά. Υπάρχει τρόπος να κάνουν πρόοδο? --->





Τα Computer Chess Notes θα γράφονται κάθε δύο μήνες περίπου

1 σχόλιο:

barbis είπε...

Έχω όλες τις μηχανές που αναφέρονται στο άρθρο εκτός από το Rondo.Eίναι από ότι κατάλαβα η εξέλιξη του Ζappa.Όποιος το έχει ας μου στείλει στο email μου ένα link και εγώ του στέλνω όποιο θέλει.Oλα τα στοιχεία μου είναι στο blog μου(giatoskaki.blogspot.com).Eκείνο που μου κάνει εντύπωση είναι ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στο Α group δυναμικότητας το Naum 4.2 που είναι τουλάχιστον ισοδύναμο με Shredder και Critter.