Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Wijk Aan Zee 2011 - 1ος Γύρος









Σε μια βαριάντα της Najdorf, που οπτικά φαίνεται πολύ ευχάριστη για τον Μαύρο, ο Ponomariov με το 16.Qc4 βγήκε από τα θεωρητικά μονοπάτια. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα στρατηγική μάχη. Ο λευκός προκάλεσε την αλλαγή των μαυροτετράγωνων με 28.Bc3 που όμως φαίνεται να ευνοεί τον μαύρο. Ο Anand πήρε τον έλεγχο της α στήλης και την πρωτοβουλία. Μετά το λάνθασμένο 40.Qc8? ο μαύρος παγίδευσε αριστοτεχνικά την λευκή βασίλισσα και έτσι ο παγκόσμιος πρωταθλητής άρχισε ιδανικά το τουρνουά.

Σε μια Σλαβική ο L'Ami θυσίασε ένα πιόνι για τα δύο φου και την πρωτοβουλία, ο πιτσιρικάς όμως αμύνθηκε αποτελεσματικά.

Ακολουθήθηκε η παρτίδα Svidler-Shirov, Linares 1998 που είχε παιχτεί και πέρυσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Blitz μεταξύ Svidler και Anand, μέχρι που ο Shirov αντί του 16...Nf4 έφαγε 16...exd4. Μετά από μια ανταλλαγή "φιλοφρονήσεων" - 21...Rb6? (φορσέ το 21...Qc5) 22.Bd7? (22.Qd5 +/-), ο Shirov τα έστησε όλα με το 23...Ra8?? (23...f6). Η βαριάντα αυτή του Αρχάγγελου αποδείχθηκε πολύ περίπλοκη ακόμα και γι αυτό το επίπεδο.

Ο Levon Aronian αντέδρασε σωστά στην καινοτομία (12.0-0-0) του Magnus και αν έβρισκε 20...Rad8 ή 20...Kh8 θα έπαιζε για νίκη. Η ανταλλαγή βασιλισσών και το άνοιγμα της στήλης h, τον ανάγκασε να επαναλάβει τη θέση.

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο... που ενίοτε τρώγεται και ζεστό! Μέσα Νοέμβρη, στον τελευταίο γύρο του Tal Memorial, o Nakamura μαύρος μετά από μαραθώνια παρτίδα έβγαλε κερδισμένη θέση με τον Grischuk αλλά μια φοβερή αβλεψία (η χειρότερη της καριέρας του κατά δήλωσή του), στέρησε στον "πολύ" Αμερικάνο τη νίκη και την ισοβαθμία στην πρώτη θέση. Χθες, ο Nakamura μάζεψε το κομμάτι που του θυσίασε ο Grischuk σε μια συνέχεια της Ragozin, αμύνθηκε αποτελεσματικά, βρήκε το όχι και πολύ δύσκολο "ενδιάμεσο" 28.Rxg7+! και κέρδισε εύκολα. Δεν ξέρουμε αν θα είναι αρκετή αυτή η νίκη για να σβήσει τον εφιάλτη της Μόσχας.

Η απολύτως φυσική κίνηση 17.Rfc1 φαίνεται πως δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της θέσης, καθώς στο υψηλό επίπεδο παίζεται συνήθως 17.Ne1 και ο πύργος μένει στο f1 για να βοηθήσει το σχέδιο f4-f5 - έτσι έχει παίξει ο Smejkal, ο Lutsko αλλά και ο Moradiabadi. Ο Κινέζος ισοφάρισε εύκολα, έφαγε και το a5 στη συνέχεια και μετά... έστησε ματ! Το 31...Qb5?? χάνει αμέσως αρκεί ο λευκός να σηκώσει τον ίππο του f3 ανοίγοντας τον δρόμο στο Rh3 που αποφασίζει! Ο Γάλλος έπαιξε 32.Be7?? και κεραυνοβολήθηκε με το 32...Nd3!, μια θυσία ντάμας που κρατάει την ισοπαλία. Αξίζει να δει κανείς το τελευταίο στάδιο της παρτίδας.

Σε μία Σκωτική - που ο Kasparov φαίνεται πως καταφέρνει να αναστήσει για δεύτερη φορά, μέσω του μέχρι πρότινος "μαθητή" του Carlsen - ο Kramnik απέναντι στον συμπαίκτη του στα κλιμάκια της Εθνικής Ρωσίας έπαιξε 10...g6 μη φοβούμενος την άμεση επίθεση που θα ακολουθούσε. Η συνέχεια τον δικαίωσε καθώς μετά την αλλαγή των βασιλισσών βρέθηκε να παίζει για τη νίκη σε έναν τύπο θέσης που ταιριάζει στο στυλ του. Το φινάλε όμως των αξιωματικών που προκύπτει στο τέλος είναι ισόπαλο.











Στο Β Γκρουπ ξεχώρισαν η νίκη του Navara με τα μαύρα επί του top-seed Wojtaszek - http://www.tatasteelchess.com/tournament/schedule/group/2 - και στο Γ η νίκη του πιτσιρίκου Ουκρανού Nyzhnyk (που πρόσφατα έγινε ο νεαρότερος GM) επί του επίσης top-seed Kazhgaleyev. Η συνέχεια του τουρνουά θα δείξει αν το φετινό Wijk Aan Zee αποτελέσει το εισιτήριο εισόδου του Nyzhnyk στους κύκλους της ελίτ.

Φωτογραφίες, Video κλπ. στο επίσημο site

Το εφημεριδάκι για το Wijk Aan Zee στο οποίο λινκάρει το widget δεξιά ανανεώνεται κάθε 12 ώρες (8 το πρωί και 8 το βράδυ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: