Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Wijk Aan Zee 2011 - 7ος Γύρος














Μόνος πρώτος ο Nakamura. Από σήμερα αρχίζουν τα δύσκολα γι αυτόν, καθώς ανάμεσα στους 6 αντιπάλους που θα αντιμετωπίσει στο υπόλοιπο του τουρνουά συγκαταλέγονται οι Carlsen, Kramnik, Anand. Χθες, στην παρτίδα του με τον Smeets παίχτηκε η οξύτατη βαριάντα Botvinnik. O λευκός έπαιξε το σχετικά σπάνιο 19.Bf4 με το οποίο όμως ο λευκός έχει 100% στη βάση μου. Ο Smeets αντέδρασε με την καινοτομία 19...Bh6 - η πιο γνωστή παρτίδα από τις 4 που βρίσκω είχε συνεχιστεί με 19...Nc5, Zakhartsov-Petr 1-0, Stare Mesto, 2009, αναλυμένη από τον νικητή στην MEGA Database 2011. To 21...Bc6?! φαίνεται να είναι ανακριβές και να δίνει το πλεονέκτημα στα λευκά. Το τέλος των περιπλοκών άφησε τον λευκό με πιόνι πάνω σε ένα φινάλε με 2 πύργους και 2 λευκοτετράγωνους αξιωματικούς. Ένα γρήγορο πέρασμα των περιπλοκών αυτό στον υπολογιστή δείχνει πως ο Nakamura είχε καλύτερες επιλογές και θα μπορούσε να καθαρίσει πιο γρήγορα. Το φινάλε του πήρε 25 κινήσεις για να το μετατρέψει. 5.5/7 ο Αμερικανός.

Παρόλο που η παρτίδα μεταξύ των δύο πρώτων της παγκόσμιας κατάταξης κράτησε μόλις 18 κινήσεις, είχε θεωρητικό ενδιαφέρον. Εκτίμησή μου είναι πως ο Carlsen δεν περίμενε τη Najdorf - και γενικότερα τη Σικελική - και αυτό ίσως τον οδήγησε στο να επιλέξει τη βαριάντα με g3. Ο Anand έπαιξε e6 αντί για e5 και έτσι φτάσαμε σε μια Scheveningen. Το 9.Nce2 του Magnus είναι σπάνια κίνηση, όμως ο Anand ήταν τελικά αυτός που οδήγησε την παρτίδα σε άγνωστα μονοπάτια, καθώς το 10...e5 έχει παιχτεί μόνο μια φορά στο παρελθόν - Kagan-Shamkovich, Hastings 1977. Η αποδοχή της προσωρινής θυσίας πιονιού με 13.Bxd5 είναι καινοτομία. 5 κινήσεις μετά οι αντίπαλοι έδωσαν τα χέρια.

Πώς λέμε στα Ελληνικά την Deferred Exchange βαριάντα της Ισπανικής? Όπως και να τη λέμε, δεν έχει καλή φήμη ως προς κάποιο πιθανό πλεονέκτημα που μπορεί να δίνει στα λευκά και αυτό επιβεβαιώθηκε και σε αυτήν την παρτίδα, παρόλο που ο Aronian, μάλλον απροετοίμαστος - έπαιξε 10...Bd6, μια νέα κίνηση στη θέση. Ο Grischuk ενώ μπορούσε να αλλάξει τον έναν αξιωματικό από τους δύο του μαύρου παίζοντας 15.Nf5 δεν το έκανε και άφησε στον Aronian το ζεύγος των αξιωματικών και ένα σταθερό πλεονέκτημα. Μετά το 33.c4? ο μαύρος κυριάρχησε. Στο φινάλε των ελαφρών, οι αξιωματικοί έκαναν πάρτυ.

Αυτό το σύστημα στην Αγγλική νομίζω λέγετε σύστημα Mikenas. Πρώτη καινούρια κίνηση το 16...Bd7 - 16...Nfd4, Neuman-Rusev, Donau, 2006. O Vachier-Lagrave παραλίγο να βρει τον μπελά του μετά από το 18.Be2?, ένα λάθος που δείχνει πως δεν κατάλαβε τη θέση (έπρεπε 18.Ne4). Ο λευκοτετράγωνος του μαύρου έγινε θηρίο στη μεγάλη διαγώνιο χωρίς να έχει ο λευκός αντάλλαγμα για το πιόνι. Για καλή του τύχη ο L'Ami προκάλεσε την ετεροχρωμία με 20...Nf3, ενώ μπορούσε να παίξει για κάτι περισσότερο - 20...Kf7, 20...Rc8, 20...Rd8.

Συμφωνήθηκε η ισοπαλία σε μια θέση που έχει ψωμί ακόμα. Δεν την πολυκατάλαβα αυτήν την παρτίδα. Δεν παίχτηκε 7.f4. Ο μαύρος με τη σειρά του έπαιξε 7...Qa5 - σπάνιο. Αίσθησή μου πως ο λευκός θα μπορούσε να βγάλει κάτι περισσότερο σε αυτήν την περίεργη Γαλλική.

Προφανώς ο Kramnik έψαξε κάτι από το σπίτι στο οποίο ο Giri δε θα ένοιωθε τόσο άνετα, καθώς η Grunfeld ήταν σχεδόν σίγουρη, και κατέληξε στο 7.Qa4+ ενώ στη συνέχεια προσπαθούσε να καταρρίψει το 9...c5 του Giri (πρακτικά καινοτομία) πάνω στη σκακιέρα. Πόσο μπορούμε να εμπιστευτούμε τα engines στην Grunfeld δεν το γνωρίζω, πάντως δίνουν σοβαρό πλεονέκτημα στα λευκά. O Kramnik άλλαξε για άλλη μια φορά βασίλισσες (ενδιαφέρον θα είχε μια στατιστική ανάλυση για το πόσο συχνά το κάνει αυτό) μετατρέποντας σε ένα εύκολα ή δύσκολα κερδισμένο φινάλε. O Giri το πάλεψε αλλά σ' αυτές τις θέσεις, ο Kramnik παραμένει ο καλύτερος στον κόσμο.

Απελπισμένος πια ο Shirov με τις θέσεις που βγάζει από το άνοιγμα, το γύρισε σε μια εκδοχή της Stonewall. Καιρό είχαμε να δούμε κάτι τέτοιο σε αυτό το επίπεδο. Ο μαύρος πήρε 3 πιόνια για το κομμάτι και φαινόταν να μην κινδυνεύει καθόλου, μέχρι που θυσίασε το e3 για να αλλάξει τον ίππο του με τον λευκό αξιωματικό. Έχει τύχες νίκης ο λευκός άραγε στο φινάλε?

1. H. Nakamura
2. V. Anand 5
3. L. Aronian
- V. Kramnik
5. M. Carlsen 4
- I. Nepomniachtchi 4
- M. Vachier-Lagrave 4
8. R. Ponomariov
9. A. Giri 3
- W. Hao 3
11. E. l'Ami
12. A. Grischuk 2
- J. Smeets 2
14. A. Shirov


Φωτογραφίες, Video κλπ. στο επίσημο site

Το εφημεριδάκι για το Wijk Aan Zee στο οποίο λινκάρει το widget δεξιά ανανεώνεται κάθε 12 ώρες...

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στην Κάρλσεν - Νακαμούρα, θα μπορούσε να παιχθεί 22... Νxb2 ?


Συγχαρητήρια για το μπλογκ και εύχομαι η συνέχεια να είναι ακόμη καλύτερη.


rotten

trandism είπε...

Ο Yermolinski και ο Seirawan το συζητάνε αυτή τη στιγμή το 22...Nxb2. Ο Seirawan βασικά το συζητάει γιατί ο Yermo λέει ότι είναι junk :)

To computer συμφωνεί με τον Yermolinski και δίνει >+3.00 οπότε λογικά δε δουλεύει το τακτικό αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια είναι ότι ο Νακαμούρα σκέφτηκε αρκετή ώρα πριν παίξει την 22η κίνηση, οπότε φαντάζομαι το εξέτασε και το απέρριψε. Δεν το έχω ψάξει και εγώ καλά, εντελώς στο πόδι, αλλά μου κίνησε το ενδιαφέρων. Που ακριβώς γίνεται η συζήτηση Yermo, Seirawan?


rotten

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρων (με ωμέγα) κατάφερα να γράψω! Συγχωρέστε με.

rotten

trandism είπε...

Η συζήτηση Yermo-Seirawan γίνεται στο συνδρομητικό ICC στα πλαίσια του σχολιασμού όλων των μεγάλων τουρνουά που αναμεταδίδει ο chess server αυτός