Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Wijk Aan Zee 2011 - 2ος Γύρος











Μέχρι ποια κίνηση άραγε σε αυτήν τη βαριάντα της Νιμζοϊνδικής με 4.Qc2 ακολουθήθηκε ανάλυση "από το σπίτι"? Μπορεί και μέχρι το τέλος?

Αυτή τη φορά δεν τη γλίτωσε ο Κινέζος στη μόνη παρτίδα του γύρου που ανέδειξε νικητή. Ο Wang Hao απέφυγε όλη τη θεωρία. Θα διατηρήσω την όποια αξιοπρέπεια μου έχει απομείνει - το να βάζω ερωτηματικά και θαυμαστικά εγώ ο μαζέτας σε παρτίδες παικτών 2700+ με 10 λεπτά βιαστικό πέρασμα των παρτίδων σε ένα netbook της συμφοράς θα οδηγήσει ούτως ή άλλως σε φοβερές πατάτες μέχρι το τέλος αυτού του τουρνουά - και θα αποφύγω να σχολιάσω το ανορθόδοξο άνοιγμα και το μέσο της παρτίδας. Σημαντικό το ότι ο Wang Hao "έστριψε" και δεν επανέλαβε για τρίτη φορά τη θέση στην 36η κίνηση, παίζοντας για νίκη. Μέχρι την 40η κίνηση η θέση του είχε πάρει την κάτω βόλτα. Το φινάλε φαίνεται να κερδίζει για τον μαύρο αλλά δεν κόβω και το χέρι μου.

Αυτή η κάπως μυστήρια βαριάντα έχει παιχτεί σε μια παρτίδα Adams-Van Wely στο Γαλλικό διασυλλογικό του 2003 (εκεί ο μαύρος είχε συνεχίσει με 9...e5 αντί του 9...b6). O Grischuk δεν έβγαλε απολύτως τίποτα από το άνοιγμα.

Ο Nakamura έχει βαλθεί να αποδείξει ότι η Leningrad είναι μια χαρά άνοιγμα. Τίποτα δεν έδειξε ο Aronian παρότι φαντάζομαι ότι η επιλογή του Nakamura δεν ήταν έκπληξη. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει κάτι στη φαρέτρα του ο Aronian, ίσως δεν ήθελε να το δείξει? Εκπληκτικό ξεκίνημα για τον Αμερικάνο.

Ο Shirov δεν ήθελε να μπλεχτεί σε μια θεωρητική συζήτηση πάνω στην Breyer και επέλεξε την Σκωτική, ένα από τα βασικά όπλα του αντιπάλου του. Ο Ούγγρος IM Adam Szieberth έχει βρεθεί αρκετές φορές με τα λευκά κομμάτια στη βαριάντα που παίχτηκε. Δε φαίνεται να είχε κάτι ο Shirov και με τακτικό τρόπο ο Magnus βρήκε το δρόμο προς τη φορσέ ισοπαλία.

Botvinnik System. Main line μέχρι το 19.Bf4 που είναι λίγο σπάνιο. Η απάντηση 19...Bh6 είναι μάλλον novelty, ή τουλάχιστον ήταν novelty όταν ανανέωσα τελευταία φορά τη βάση μου (πρέπει να την ανανεώσω το συντομότερο δυνατόν). Ο Giri δεν επανέλαβε με Bd6-f4-d6 κλπ παίζοντας για νίκη με το 21.Be7 και μετά έπαιξε αρκετές ανακρίβειες, αλλά ο Jan Smeets έπαιξε τα πιο safe που έβλεπε μετά την 33η κίνηση και δε φτάσανε καν στις 40.

Παίχτηκε μια από τις κύριες βαριάντες της Νιμζοϊνδικής. Πρώτη καινούρια κίνηση σύμφωνα με την - outdated - βάση μου το 15.Rc1. O Pono δεν έβγαλε θέση που να του αρέσει και συμφώνησε την ισοπαλία μόλις στην 21η κίνηση. Πολύ κακό ξεκίνημα με 0.5/2 με δύο λευκά για τον Ουκρανό.


Τα άλλα δύο γκρουπ θα τα πιάσουμε πιο ζεστά μόλις προχωρήσουν λίγο οι γύροι (2/2 ο Luke McShane στο Β). Θα παρατηρήσατε πάνω πάνω τα νέα tabs που δείχνουν προς widgets που θα δείχνουν live τις παρτίδες κατά τη διάρκεια του τουρνουά, χάρη στη φανταστική δουλειά που έχει κάνει ο σκακιστής Ανδρέας Ανδρέου και στο chesstu.be του. Ισχύει η ελεύθερη πρόσκληση στον κύριο Ανδρέου να στείλει όποτε θέλει ό,τι υλικό θέλει για να παρουσιαστεί η πολύ χρήσιμη εφαρμογή του σε ξεχωριστή ανάρτηση στο blog.




Φωτογραφίες, Video κλπ. στο επίσημο site

Το εφημεριδάκι για το Wijk Aan Zee στο οποίο λινκάρει το widget δεξιά ανανεώνεται κάθε 12 ώρες...

10 σχόλια:

IliasPan είπε...

Το λινκ προς το επίσημο σάιτ είναι λάθος σε αυτήν και την προηγούμενη ανάρτηση.

trandism είπε...

Ευχαριστώ πολύ. Διορθώθηκε

Andreas Andreou είπε...

Μια παράκληση για το iframe : για να μην κρύβεται καθόλου κάποιο περιεχόμενο του (έστω και κενό) δώστε στο width του όσο χώρο έχετε διαθέσιμο, π.χ. 720px στην περίπτωσή σας αντί για 960px

Κυρ Μεντιος είπε...

Τον φονευσε τον Carlsen o Giri μεσα σε 25 κινησεις και μαλιστα με τα Μαυρα! Στν ουσια ειχε χασει απο την 20η κινηση! Ολες οι παρτιδες και των 3 τουρνουα με αναλυση απο Stockfish 2.0, στο http://livechess.chessdom.com/site/ ενω ο Shipov προσφερει ζωντανη αναλυση σε μια παρτιδα του πρωτου τουρνουα με μεταφραση στα Αγγλικα (σημερα την Nakamura-Shirov) στο http://www.chessintranslation.com/live-game/

Στην 25η κινηση, ο Νaka εχει πιονι παραπανω και μια ωρα περισσοτερη στο ρολοϊ.

trandism είπε...

@Andreas Andreou

Βεβαίως. Έγινε το width 720px τωρα

Ανώνυμος είπε...

Τrandism,το είχα ξαναγράψει και στο παρελθόν, μια μικρή βελτίωση, για να γίνει το ιστολόγιο ομορφότερο.
Κάτι πρόχειρα που είδα μου φαίνεται εύκολη η μετάφραση.
πιο safe = πιο ασφαλή
novelty = καινοτομία
main line = κύρια συνέχεια, βαριάντα ακόμη και γραμμή μου φαίνεται σωστό.
live = ζωντανές.
Έτσι κι αλλιώς τα ξέρεις, οπότε θα μπορείς να τα αποφύγεις στο μέλλον.

trandism είπε...

Το θέμα ξέρετε ποιο είναι? Ότι μεταξύ μας πολλοί σκακιστές χρησιμοποιούμε τους αγγλικούς όρους. Από τα 4 παραδείγματα που αναφέρετε θα δεχτώ κάθε κριτική για το "πιο safe" - που είναι αντιαισθητικό. Για τα υπόλοιπα πολύ φοβάμαι ότι θα πρέπει να με ανεχθείτε. Η πλάκα είναι ότι το stockfish το γράφω στοκόψαρο (άτιμε Φρεντζά). Εντάξει δε γράφουμε και δοκίμια, δυο αράδες για κάθε παρτίδα είναι.

Ανώνυμος είπε...

Ναι το ξέρω το θέμα. Επίσης γνωρίζω πχ ότι βοηθά να γράφουμε τα ονόματα με λατινικούς χαρακτήρες, για να τα βρίσκουμε ευκολότερα.
Από την άλλη για τα υπόλοιπα επιμένω ότι μικρές και εύκολες για να γίνουν αλλαγές κάνουν ομορφότερο το ιστολόγιο. Γιατί μια καλή δουλειά να χάνει λόγω προβλημάτων παρουσίασης?
Από'κει και πέρα είναι θέμα δικής σου επιλογής, συνάρτηση και του χρόνου που έχεις κλπ.
Τέλος δεν τίθεται θέμα ανοχής. Αν υπάρξει αστοχία για οποιονδήποτε λόγο, και ξεπεράσουμε και τα περιθώρια της ανοχής, το πολύ πολύ να μην μπαίνω στο blog.
Αυτά.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

@ trandism: Μια μικρά ένστασις ως προς την πατρότητα του Στοκόψαρου.
Το περίφημο λοιπόν στοκόψαρο είναι copyright Rizo http://skakistiko.blogspot.com/2010/04/blog-post_6105.html δεαρ τρανδισμ! (ουπς ennooysa dear trandism!)
Στα σοβαρά τώρα, έχει βάση η ένσταση του φίλου για το γλωσσικό όπως έχει βάση και η δική σου θέση ότι δεν γράφεις δα και για το ρίδερς δαιντζέστ.

trandism είπε...

Rizo λοιπόν το copyright.

Το Reader's Digest είναι πολύ χάλια τελευταία :)