1. H. Nakamura 8½
2. V. Anand 8
3. L. Aronian, M. Carlsen 7½
5. V. Kramnik, M. Vachier-Lagrave 7
7. A. Giri, R. Ponomariov 6
9. I. Nepomniachtchi, Wang Hao 5½
11. A. Grischuk, E. l'Ami,J. Smeets 4
14. A. Shirov 3½
Ποιος θα το περίμενε ότι ο Anand στο τέλος θα πάλευε για την ισοπαλία σε αυτήν την τόσο κρίσιμη για το τουρνουά του παρτίδα! Ο Giri από την άλλη δίνει σε αυτό το τουρνουά μια καλή απάντηση σε όσους υποστηρίζουν πως έχει απλά καλό άνοιγμα - εκτός των άλλων και εξαιτίας του πολύ ακριβού τεχνολογικού εξοπλισμού που διαθέτει στο σπίτι του - και κατά τα άλλα δεν είναι και τίποτα το φοβερό. Οι γνωστές υπερβολές των "αρνητών των ταλέντων" (δικιά μου ορολογία) θα μου πείτε. Στα 16 του ο Giri στρίμωξε ολόκληρο Anand και ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο τέλος πρέπει να ήταν και χαρούμενος που διατήρησε έστω και μαθηματικές ελπίδες για την πρώτη θέση στο σημερινό τελευταίο γύρο. Δε γνωρίζω αν το 12...c5 είναι προϊόν προετοιμασίας του Giri, σίγουρα πάντως δεν είναι κάτι που θα έπαιζε όποιος θέλει να παίξει για τη νούλα. Ο μαύρος διατηρεί το ζεύγος των αξιωματικών και καλύτερη πιονοδομή ως αντάλλαγμα για τον εξαιρετικά ποσταρισμένο ίππο στο d5. Ο μαύρος προσπάθησε να δημιουργήσει ρήγματα αρχής γενομένης από το 20...b5 και ο Anand μανούβραρε τον ίππο με το Nd5-e3-c4 βρίσκοντας νέο πόστο και υποστηρίζοντας ταυτόχροντα το e5 πιόνι, την αιχμή του λευκού σχηματισμού. Μέχρι την ανανέωση χρόνου το πλεονέκτημα του μαύρου αυξανόταν σταδιακά, περάσαν οι πύργοι σε ενεργητικές θέσεις μέσα στο λευκό στρατόπεδο και προέκυψε το δυνατό ελεύθερο c. O Giri πέταξε τη νίκη στην τελευταία κίνηση. Το 49...Rb6 κέρδιζε. Ο Giri έπαιξε 49...Rd2? και μετά από 50.Rc7 κατάλαβε το λάθος του και δέχτηκε αμέσως την ισοπαλία.
Η γνωστή "αντί-Berlin" νουλοβαριάντα. Ουσιαστικά άπαιχτη ισοπαλία. O Nakamura μπαίνει με 1/2 βαθμό προβάδισμα στον τελευταίο γύρο. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν παίζει με τα μαύρα εναντίον του Wang Hao και ο Anand μαύρος και αυτός εναντίον του Nepomniachtchi.
O Grischuk επέλεξε μια ξεχασμένη βαριάντα στην Ισπανική - με 3...a6 και 4...Nge7 - η οποία νομίζω ονομάζεται "Νορβηγική". Ενδιαφέρον έχει το φινάλε για το οποίο μας ενημερώνει ο Ametanoitos:
Στον 12ο γύρο αξίζει κάποιος να δει την παρτίδα Σμιτς-Γκρίστσουκ και ιδιαίτερα το φινάλε που προκύπτει (και στην αρχή με τους δύο Πύργους αλλά ιδιαίτερα στο τελος). Ακόμα μια φορά χάνεται αυτή η θεωρητική ισοπαλία. Να σημειώσω πως η πλευρά που παίζει για νίκη κερδίζει μόνο αν ο Πύργος της φυλάει το πιόνι από το πλάι και βρίσκεται στην 3η γραμμή. Από την 4η και κάτω είναι θεωρητική ισοπαλία. Σας προτρέπω να μελετήσετε το κεφάλαιο "Defending Difficult Endings" από το εξαιρετικό βιβλίο του M.Marin "Secrets of Chess Defence" (Gambit 2003) όπου αναλύεται το αντίστοιχο φινάλε Fernandez Garcia -Kotronias , Dubai Ol 1986
Νέα νίκη για τον Magnus που προσπαθεί για το δυνατό finish στο τουρνουά. Στη βαριάντα προωθήσεως της Caro Cann, ο Κινέζος έπαιξε πρώτα 14...b5 και μετά 15...Qb6 βγαίνοντας από τα γνωστά μονοπάτια - 14...Qb6, με το πιόνι στο b7, Chevallier-Roos, διασυλλογικό Γαλλίας, 1996. To μπλοκάρισμα της πτέρυγας της βασίλισσας με 17...c4 είναι λανθασμένο στρατηγικά και μετά από αυτό, ο λευκός πήρε την πρωτοβουλία και καθάρισε εύκολα την παρτίδα από την πτέρυγα του βασιλιά.
Ο Nepomniachtchi κάνει κοιλιά - μετά την τελευταία ελεύθερη μέρα μετράει 2 ήττες και απομακρύνεται από το 50%. Σε μια Grunfeld, αλλάχτηκαν όλα τα ελαφρά και προέκυψε ένα φινάλε βαριών κομματιών που έχει ξαναπαιχτεί στην παρτίδα Aleksandrov-Melkumyan, Dubai, 2009. Δύσκολα εντοπίζεται το λάθος των μαύρων στο φινάλε. Ίσως το 21...f5 να ήταν στρατηγικά ύποπτο, μπορεί να έπρεπε μετά να παιχτεί 24...e6, πάντως όταν ο λευκός κατάφερε να βάλει h4-h5 πήρε τα ηνία της θέσης. Ο μαύρος δεν άντεξε ούτε μέχρι την ανανέωση. Όμορφο το τελείωμα με το Rg7!
Φωτογραφίες, Video κλπ. στο επίσημο site
Το εφημεριδάκι για το Wijk Aan Zee στο οποίο λινκάρει το widget δεξιά ανανεώνεται κάθε 12 ώρες...
2 σχόλια:
Το άνοιγμα στην παρτίδα Σμιτς-Γκρίστσουκ ονομάζεται "Cozio Deferred".
Η "Νορβηγική" είναι η βαριάντα που ο Μαύρος παίζει γρήγορα α6+β5+Ια5 και τρώει τον Αβ3. Ο Adgestein επέμενε όταν τον ρωτούσαμε το 2005 ότι ο Μαύρος είναι μια χαρά σε αυτή τη θέση! Προφανώς ο υπόλοιπος σκακιστικός κόσμος διαφωνεί.
Για να είμαι ακριβής για αυτά που αναφέρει ο Marin σύμφωνα με αυτό το φινάλε είναι ότι στην 3η κερδίζει, στην 4η είναι ισοπαλία και στην 5η το αποτέλεσμα είναι αδιευκρίνιστο. Μην με ρωτήσετε για το τι γίνεται στην 6η! Ίσως κάποιος πιο θεωρητικός στα φινάλε να μπορεί να μας διαφωτίσει. Αλλιώς αυτό είναι μια καλή ερώτηση για το αντίστοιχο section του foroum στο chesspub.
Ο Nakamura είναι ο νικητής του φετινού Wijk Aan Zee, μόλις συμφωνήθηκε η ισοπαλία στην παρτίδα Nepomniachtchi-Anand!
Δημοσίευση σχολίου