Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Wijk Aan Zee 2011 - 5ος/6oς Γύρος


(στα γρήγορα)














1.V. Anand
H. Nakamura 4½
3.L. Aronian
M. Carlsen
V. Kramnik
I. Nepomniachtchi
M. Vachier-Lagrave 3½
8.A. Giri
R. Ponomariov 3
10.W. Hao 2½
11.A. Grischuk, E. l'Ami, J. Smeets 2
14.A. Shirov 1

5ος Γύρος
Βασική προϋπόθεση για να κερδίσει κανείς το Wijk Aan Zee, είναι να κερδίσει τους Ολλανδούς συμμετέχοντες που συνήθως είναι οι πιο αδύναμοι τα τελευταία χρόνια. Η καινοτομία του Smeets - το 17.a4 - δε φαίνεται να βοηθάει κάπως τα λευκά. Βγήκε μια ετεροχρωμία με 4 πύργους και στην ανανέωση χρόνου φαινόταν πως η παρτίδα πήγαινε προς την ισοπαλία. Μέχρι που ο παγκόσμιος πρωταθλητής αποφάσισε να παραβιάσει και αντί να επαναλάβει τη θέση, θυσίασε διαφορά και βρήκε σοβαρό αντάλλαγμα. Ακολούθησε το "αψυχολόγητο" 57.g3? και ο λευκός κατέρρευσε. Το 57.Rd2-f2-d2 μέχρι να κάνει κάτι ο μαύρος ίσως να κρατούσε - ο υπολογιστής πιστεύει πως κρατάει.

Ο Calrsen επέστρεψε στις νίκες επιλέγοντας ένα αργό σύστημα στην Ισπανική, με d3, c3, μεταφορά του ίππου στο f1. O L'Ami από την άλλη επέλεξε να αναδιοργανώσει τα κομμάτια του με Kh8, Ng8 και f5 οδηγώντας την παρτίδα σε άγνωστα - από θεωρητικής πλευράς - μονοπάτια. Τελικά μετά από τη διάσπαση με c5, ο μαύρος έμεινε με απομονωμένο e. Και εδώ βαδίζαμε προς την ισοπαλία μέχρι το στραβοπάτημα στην 39η κίνηση του μαύρου - 39...Re1 - που έπρεπε να συνεχίσει να δίνει πλάγια σαχ στο λευκό βασιλιά. Ο Carlsen δεν ήταν αλάνθαστος κατά τη μετατροπή του πλεονεκτήματος. Με 46.Nc5 θα κέρδιζε εύκολα. Αντ' αυτού μετά το 46.e6? και το 47.h4?! (47.Ke2 +=) η θέση ισορρόπησε και πάλι. Ακολούθησε το 48...g5? (φορσέ ήταν το 48...Nb5), το οποίο ο Magnus έπρεπε να φάει με τον αξιωματικό. Οι εκατέρωθεν ανακρίβειες συνεχίστηκαν σε ένα πολύ δύσκολο φινάλε με τακτικούς κινδύνους, ο λευκός βγήκε κατακερδισμένος και ο L'Ami είδε ξαφνικά μια εικόνα πατ και τα στούκαρε όλα! Νέες ανακρίβειες και καταλήγουμε τελικά (ουφ!!) σε ένα φινάλε πύργος και ίππος έναντι πύργου. Ισόπαλο. Το έστησε ο L'Ami στην 93η κίνηση.

Ινδική του Βασιλιά, βαριάντα Panno. O Grischuk επέλεξε το το 15...Qe8 αντί του 15...c6 (Navara-Lanka, διασυλλογικό Τσεχίας, 2004) και ακολούθησε μια θυσία διαφοράς - 16...Rxf3 - που είναι καινοτομία (16...Kh8, Rotstein-Gross, διασυλλογικό Αυστρίας, 2008. 16...Qf7, Petrik-Talla, Brezova 2009). Δε φαίνεται να έχει ο μαύρος αρκετό αντάλλαγμα. Πολύ όμορφο τακτικό στο φινάλε με 33.Be5+!, θυσία κομματιού που βάζει το μαύρο βασιλιά σε δίκτυο ματ.


6ος Γύρος
Εκπληκτική παρτίδα! Όσοι δεν είχατε την τύχη να την παρακολουθήσετε χθες, δείτε την! Φυσικά δε τολμώ να αναλύσω. Ο Shirov μπορεί να τερματίσει τελευταίος, να είναι ντεφορμέ, αλλά αν προσφέρει τέτοιο θέαμα τότε οι διοργανωτές του τουρνουά θα τον καλούν και θα τον ξανακαλούν μέχρι να πατήσει τα 80.

Με αναστροφή βγήκε η βαριάντα που παίχτηκε στην παρτίδα Gligoric-Beliavsky, Βιέννη, 1980 όταν Giri έπαιξε 12.f4 αντί του 12.Bc4. O Nepomniachtchi φάνηκε να είναι ευχαριστημένος με την ισοπαλία και επανέλαβε τη θέση, αλλά ο Giri "έστριψε" παίζοντας για νίκη με το 18.Bf1. Μετά από αλλεπάλληλα τέμπο πάνω στη μαύρη βασίλισσα, αυτή κατέληξε στο h5! Όμως η πιονοδομή των λευκών έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, τα δύο φου δεν μπορούν να πάρουν καλές θέσεις, είναι και ο βασιλιάς στο κέντρο και η θέση μοιάζει =+. Ο λευκός κατέρρευσε πολύ γρήγορα στην παρτίδα μετά από 1-2 σοβαρές ανακρίβειες. Έπεσε το d4 και τέλος.

Εδώ παίχτηκε πολύ θεωρία. Νιμζοϊνδική με Qc2. Η πρώτη καινούρια κίνηση είναι το 17...Rxc1+ (έχει παιχτεί 17...Ne4 σε ένα rapid τουρνουά στην Ινδία). Ο Nakamura αποφάσισε να αλλάξει και τους 4 πύργους και να μπει σε ένα φινάλε ελαφρών κομματιών με τον λευκό να έχει τα δύο φου, αποδεικνύοντας έτσι πως δεν είναι μόνο για ξυλίκι. Φάνηκε η διαφορά κλάσης. Οι ίπποι του μαύρου κυριάρχησαν.

Ο Magnus περνάει επιτυχημένα το "Ολλανδικό κύμα", αυτή τη φορά επιλέγοντας το Βερολίνο. Το πώς χάνει ο λευκός μερικές φορές σε αυτό το άνοιγμα αποτελεί έναν από τους σκακιστικούς νεωτερισμούς του 21ου αιώνα. Θα καταρριφθεί άραγε ποτέ αυτή η βαριάντα?


















1.L. McShane 5
2.Z. Efimenko4½
3.W. So 4
4.D. Navara
G. Sargissian 3½
6.L. Chao
L. Fressinet
R. Wojtaszek 3
9.L. Liem
V. Tkachiev 2½
11.J. Hammer
F. Nijboer
W. Spoelman 2
14.S. Ganguly 1½















1.I. Nyzhnyk, D. Vocaturo 4½
3.K. Lahno4
4.T. Sachdev, M. van der Werf 3½
6.M. Bluvshtein, I. Ivanisevic, M. Kazhgaleyev, D. Swiercz 3
10.B. Bok, S. Siebrecht 2½
12.R. van Kampen 2
13.J.W. de Jong, R. Pruijssers 1½


Φωτογραφίες, Video κλπ. στο επίσημο site

Το εφημεριδάκι για το Wijk Aan Zee στο οποίο λινκάρει το widget δεξιά ανανεώνεται κάθε 12 ώρες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: