Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Wijk Aan Zee 2011 - 10ος Γύρος














1. V. Anand 7
H. Nakamura 7
3. L. Aronian
V. Kramnik
5. M. Carlsen
I. Nepomniachtchi
M. Vachier-Lagrave
8. A. Giri 5
R. Ponomariov 5
Wang Hao 5
11. J. Smeets
12. E. l'Ami 3
13. A. Grischuk
A. Shirov

Πάλι Cambridge Springs, πάλι η ίδια συνέχεια με 11.Bc4, αυτή τη φορά ο Shirov προτίμησε να αφήσει ρευστό το κέντρο, να φάει με ίππο στο c3 και να τοποθετήσει τον αξιωματικό στο a3. Σοβαρό πλεονέκτημα έχουν τα λευκά όπως και στη χθεσινή παρτίδα. Ο Shirov δεν έπρεπε να φάει στο c4. Έπρεπε να διατηρήσει την ένταση - 18...Rac8 - ενώ το 23...Rbd8? χάνει αμέσως. Πολύ πιθανόν όμως να είναι χαμένος ακόμα και από την 13η κίνηση. Με τέτοιο άνοιγμα δε βγαίνει το Wikj Aan Zee.

Στην παρτίδα Gelfand-Kamsky, Bazna Kings, 2009, ο μαύρος άλλαξε μόνος του τους αξιωματικούς στο h6 και "φιανκέταρε" τη ντάμα στη συνέχεια αποσπώντας ισοπαλία, αν και ο Gelfand έχασε ευκαιρίες στην παρτίδα εκείνη (αναλυμένη στη MEGA DATABASE). Ο Lagrave προτίμησε το 14...Bb7 και άφησε τον λευκό να φάει αυτός στο g7. Η τιμωρία ήταν σκληρή - έγινε σχεδόν ματ πάνω στη σκακιέρα ο εκτεθειμένος μαύρος βασιλιάς. Nakamura και Anand ισοβαθμούν στην πρώτη θέση.

Εδώ ακολουθήθηκε η παρτίδα Eljanov-Morozevich, Beersheba, 2005 την οποία αξίζει να ψάξετε στη MEGA DATABASE γιατί την αναλύει ο Huebner, δηλαδή την ξεκοκαλίζει, μέχρι που ο Giri έπαιξε 17.Νa2 αντί για 17.f4 και μετά 18.e3 μην βάζοντας ποτέ το f4. Μόλις 5 κινήσεις αργότερα, άρχισαν να επαναλαμβάνουν τη θέση. Ο υπολογιστής προτιμάει εντόνως τα λευκά, προτείνοντας 26.f4, 26.Qf5 ή 26.Bh3, αλλά σε τελική ανάλυση μπείτε στη θέση του Giri. 16 χρονών, 50% μέχρι τώρα στην πρώτη του παρουσία στο Wijk Aan Zee και ολόκληρος Levon Aronian του επαναλαμβάνει τη θέση.

Ο Smeets απέφυγε το κανονικό Βερολινό και μπήκε σε μια βαριάντα που ο λευκός δεν έχει τίποτα. Η συνέχεια αυτή πρωτοπαίχθηκε στο ματς Steinitz-Zukertort για τον παγκόσμιο τίτλο το 1886!

O Magnus έχασε κάθε πιθανότητα να πάρει το τουρνουά με αυτή του την ήττα. Στο άνοιγμα απέφυγε την τριπλή επανάληψη και με την καινοτομία 19.Re1 πήγε για νίκη. Δύσκολη παρτίδα. Μετά τις 40 ο μαύρος έχει κάποιο πλεονέκτημα. Άκουγα τη συζήτηση στο ICC μεταξύ Joel Benjamin και Yasser Seirawan για το αν είναι αρκετό το πλεονέκτημα αυτό για τη νίκη. Έδειξαν δεκάδες αρκετά περίπλοκες βαριάντες. Εντυπωσιακή η μανούβρα του βασιλιά Kh7-h6-g6-f6 που ήταν ο συντομότερος δρόμος προς τη νίκη τελικά.

Και ο Κινέζος έπιασε το 50% με αυτή του τη νίκη. Ινδική της Βασίλισσας με Ba6, στην οποία ο L'Ami αντέδρασε με 5.b3. Διάβαζα πρόσφατα στο "Black is OK!" του αγαπημένου μας Andras Adorjan, για την καιτονομία του 5...b5!? που πρωτοέπαιξε στην Ινδονησία το 1983 εναντίον του Torre και του Seirawan. Ο Wang Hao βέβαια προτίμησε το 5...d5 και τελικά ο L'Ami ήταν αυτός που βγήκε από τα γνωστά μονοπάτια με το 12.Qc2 - 12.Ne5, Agzamov-Kuzmin, προκριματικά πρωταθλήματος ΕΣΣΔ, Τασκένδη, 1980 - 12.Rc1, Tatai-Tassi, πρωτάθλημα Ιταλίας, 1981 - 12.Bc1, Epishin-Granda Zuniga, Navalmoral Open, 2008. O Κινέζος ισοφάρισε εύκολα, ενώ αργότερα έμεινε με τα κρεμασμένα c5,d5 που είναι δίκοπο μαχαίρι. Το 27.Bd4? έστησε ένα πιόνι το οποίο ο Κινέζος κράτησε μέχρι που την κατάλληλη στιγμή θυσίασε διαφορά για να βγάλει τα a,b δεμένα ελεύθερα που αποφάσισαν την παρτίδα. Αλάνθαστος ο μαύρος.

Το τουρνουά εξελίσσεται σε εφιάλτη για τον Grischuk που είναι σε άσχημη αγωνιστική κατάσταση. Ισχυρή καινοτομία το 15.a5 του Ponomariov - 15.0-0 είναι η συνηθισμένη κίνηση που για πρώτη φορά είχε παίξει ο Lev Psakhis το 1990 με αντίπαλο τον Piket. Δόθηκε η ευκαιρία στον Grischuk να σώσει την παρτίδα με το έξυπνο 30...Bd4 αλλά του διέφυγε. Τελικά με 2 ελαφρά για την ντάμα προσπάθησε να χτίσει φρούριο με τον ίππο στο e4 και τον αξιωματικό στο f6, αλλά στην αμέσως επόμενη κίνηση εγκατέλειψε αφού είναι σε zugswang.


Φωτογραφίες, Video κλπ. στο επίσημο site

Το εφημεριδάκι για το Wijk Aan Zee στο οποίο λινκάρει το widget δεξιά ανανεώνεται κάθε 12 ώρες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: