Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Wijk Aan Zee 2011 - 3ος Γύρος














Στο τέλος του περσινού Wijk Aan Zee (από όπου και η παραπάνω φωτογραφία) ο νικητής του Α Γκρουπ Magnus Carlsen έδωσε μια κοινή συνέντευξη με τον νικητή του Β Γκρουπ, τον 16χρονο σήμερα Anish Giri (καρπό της ένωσης ενός Νεπαλέζου και μιας Ρωσίδας και μόνιμο κάτοικο Ολλανδίας). Θα μπορούσε να προβλέψει κάποιος τότε το σημερινό αποτέλεσμα? Δεν το νομίζω. Όποιος έχει διαβάσει κείμενα του Giri στο New in Chess και αλλού μπορεί να βεβαιώσει την εκπληκτική ωριμότητά του όπως και την πολύ υψηλού επιπέδου προετοιμασία του στα ανοίγματα. Το 11.Qd2 σε αυτήν τη βαριάντα της Neo-Grunfeld είναι καινοτομία - ο λευκός έχει δοκιμάσει 9 διαφορετικές κινήσεις στη θέση μετά το 10...a5 - και το τέλος της τακτικής βαριάντας που ακολούθησε οδηγεί σε μια απόλυτη υλική ισορροπία και στο "στοκόψαρο" να δίνει ένα ξερό =. Το 19.Rd1? όμως που έπαιξε αμέσως μετά ο Magnus φαίνεται πως ήταν λάθος. Μετά είχε καλύτερες επιλογές ο λευκός αλλά πάντα σε πολύ χειρότερη θέση. Στην παρτίδα κατέρρευσε αμέσως.

Μπογκοϊνδική με a5? Περίεργη επιλογή ανοίγματος από τον παγκόσμιο πρωταθλητή. Ενδιαφέρουσα η προσωρινή θυσία πιονιού του λευκού με 21.e4 και 22.d5 αλλά όχι αρκετή για να απομακρυνθεί η θέση από την ισότητα.

Ο Ουκρανός ό,τι δεν κατάφερε με τα λευκά, το κατάφερε με τα μαύρα. Η θυσία πιονιού του Smeets μάλλον αμφίβολη και η αλλαγή των βασιλισσών στρατηγικά ύποπτη. Υποδειγματικό παιχνίδι από τον Ουκρανό στο στάδιο της μετατροπής του πλεονεκτήματος.

Μετά από επική μάχη ο Nakamura φιγουράρει πλέον μόνος πρώτος με 2.5/3 στην κορυφή της βαθμολογίας. Ο Shirov πιστός στον αγαπημένο του Αρχάγγελο κινδυνεύει σε κάθε παρτίδα να τον "στήνουνε" αλλά σήμερα σίγουρα δεν έχασε από το άνοιγμα. Η κίνηση 15.Na3 του Αμερικανού είναι νέα. Τόσο η Karjakin-Radjabov από το Cap d'Agde του 2006 όσο και η Ernst-Hector από το πρωτάθλημα Σουηδίας του 2003 είχαν συνεχιστεί με το 15.c4. Ακολούθησαν περιπλοκές που δεν τολμώ να σχολιάσω μετά το τέλος των οποίων ο λευκός μένει με πιόνι πάνω και ο μαύρος έχει κάποιο αντάλλαγμα που δεν μπορώ να εκτιμήσω τη βαρύτητά του. Ο Nakamura απέφυγε της ανακρίβειες σε αντίθεση με τον αντίπαλό του που είναι για άλλη μια φορά ντεφορμέ και πήρε υπερπολύτιμη νίκη. Ο Shirov έχει 0.5/3.

Ακολουθήθηκε η παρτίδα Riazantsev-Landa από το B Γκρουπ του Πρωταθλήματος Γαλλίας του 2009 μέχρι που ο Aronian έφαγε με τον αξιωματικό αντί του ίππου το c5 στην 10η κίνηση. Ο υπολογιστής γενικά προτιμά τη θέση των λευκών - όσο τον "βοηθάς" όμως γυρίζει προς την ισότητα. Μόλις στην 21η κίνηση συμφωνήθηκε η ισοπαλία.

Ξαναβλέπουμε κάποιες Najdorf μετά από καιρό σε τουρνουά τόσο υψηλού επιπέδου. Ο Nepomniachtchi επέλεξε το σπάνιο 12.g3?! και εν συνεχεία επέλεξε να αλλάξει τον μαυροτετράγωνο με τον ίππο του b6, κάτι που μοιάζει παράξενο στα μαζέτικα μάτια μου. Στην τελική θέση τρώγονται φορσέ τα d6, d5 πιόνια - αλλιώς ο λευκός παραχωρεί τη στήλη e. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την ετεροχρωμία οδήγησε τους συμπαίκτες στις εθνικές Ρωσίας να συμφωνήσουν την ισοπαλία.

H Saemisch μοιάζει να είναι η πιο critical βαριάντα της Νιμζοΐνδικής αυτόν τον καιρό. Ο Wang Hao έπαιξε το σπάνιο 13...Na5 (13...e5 η συνήθης κίνηση στη θέση) και ο Kramnik έβαλε την ντάμα στο a4 αντί του b4 (Moskalenko-Delchev, Benidorm Rapid, 2007) για να αναγκαστεί να την πάει στο b4 3 κινήσεις αργότερα. Ο Kramnik για άλλη μια φορά οδήγησε την παρτίδα σε μια θέση χωρίς βασίλισσες και άρχισε να επιδεικνύει την ανώτερη τεχνική του κατάρτιση. Φύγανε τα δυο ζευγάρια πύργων, ενώ στην τελική θέση ο υπολογιστής ισχυρίζεται πλεονέκτημα των λευκών αλλά σε τέτοιου τύπου θέση θα εμπιστευτώ τον Kramnik που το άφησε ισοπαλία.







Nakamura 2.5
Anand, Giri, Nepomniachtchi 2
Aronian, Kramnik, L'Ami, Ponomariov, Smeets, Vachier-Lagrave 1.5
Carlsen, Grischuk, Wang Hao 1
Shirov 0.5

Β Γκρουπ
F. Nijboer - L. Fressinet ½-½
L. McShane - V. Tkachiev 1-0 (3/3 ο McShane)
R. Wojtaszek - L. Chao 1-0
L. Liem - W. Spoelman 0-1
G. Sargissian - D. Navara ½-½
J. Hammer - W. So ½-½
Z. Efimenko - S. Ganguly ½-½

Γ Γκρουπ
S. Siebrecht - B. Bok ½-½
I. Ivanisevic - M. van der Werf ½-½
K. Lahno - R. Pruijssers 1-0
D. Swiercz - T. Sachdev 0-1
I. Nyzhnyk - M. Bluvshtein ½-½
R. van Kampen - J.W. de Jong 1-0
D. Vocaturo - M. Kazhgaleyev 1-0


Φωτογραφίες, Video κλπ. στο επίσημο site

Το εφημεριδάκι για το Wijk Aan Zee στο οποίο λινκάρει το widget δεξιά ανανεώνεται κάθε 12 ώρες...

7 σχόλια:

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

Υποδειγματικη τεχνικη του Ponomariov στην παρτιδα με τον Smeets. Το φιναλε θυμισε αρκετα
την Kurajica - Karpov , Σκόπια 1976
που παρουσιάζεται με περισσοτερες
λεπτομερειες στο εξαιρετικο βιβλιο του Eduard Gufeld " Αξιοποιώντας ελάχιστα πλεονεκτήματα "

IliasPan είπε...

Στο τουρνουά του 2008 είχαμε κάνει στο halandrichess.gr μία προσπάθεια για την οποία πραγματικά είμαι περήφανος να την αναφέρω. Την περισσότερη δουλειά ανέλαβαν ο Β. Κοτροτσος, ο Γ. Γεωργιάδης και ο Γ. Ρίζος αναλύοντας μετά το τέλος κάθε γύρου την πιο ενδιαφέρουσα παρτίδα του τουρνουά ενώ εγώ είχα απλώς το συντονισμό. Με την αλλαγή περιβάλλοντος της ιστοσελίδας τον Απρίλιο που μας πέρασε αυτές οι αναλύσεις κατέβηκαν από το διαδίκτυο.
Τις τελευταίες μέρες τις ανέσυρα από το ντουλάπι, τις ξεσκόνισα και τις ξανανέβασα στο καινούργιο halandrichess.gr για να μπορούμε να ξαναπολαύσουμε την προσπάθεια των παιδιών.

Εξάλλου μέρες που είναι καλό είναι να ιντριγκάρουμε το ενδιαφέρον κάποιων που μπορεί να ήθελαν να βοηθήσουν σε διάφορες τέτοιες (η διαφορετικές) προσπάθειες είτε σε κάποιον από τους υπάρχοντες ιστοχώρους είτε σε κάποιον καινούργιο...

trandism είπε...

@IliasPan Μακάρι να μπορούσαν κάποιοι ισχυροί παίκτες να κάνουν ανάλογες προσπάθειες σε οποιοδήποτε site

Κυρ Μεντιος είπε...

Το προσωπικο site του Giri, γραμμενο στις 5 γλωσσες που μιλα ο νεαρος (Αγγλικα,Ρωσικα, Ιαπωνικα,Νεπαλεζικα,και Ολλανδικα). Εδω σε θελω κλπ!

Πανω πανω αυτη την στιγμη η αναλυση απο τον ιδιο, στα Αγγλικα, της χθεσινης του νικης επι του Carlsen, προσφορα των chessvibes.

http://anishgiri.nl/index.html

P.Konidaris είπε...

Ωραίος ο Γίρης. Πάντως στα Νεπαλέζικα, από μια ματιά που έριξα,έχουν περισσότερο ενδιαφέρον, ειδικά εκεί που λέει:
" अनिशले आफूपनि बिशेषगरि अंग्रेजी साइटको माध्यमबाट बेलाबेलामा आफ्नो साथसाथै अरुको पनि रोमान्चक खेलहरुको विश्लेषण गर्ने र सम्भव भएसम्म ब्लग मार्फत आफ्ना फ्यानहरु संग सम्पर्कमा रहने प्रयास गर्नेछ ।

यसबाहेक यस वेबसाइट मार्फत अनिशसंग सम्बन्धित विभिन्न गतिबिधि र रोमान्च घटनाहरुका बारेमा औडियो तथा भीडियो सामग्रिहरुपनि नियमित रुपमा पस्कदै जानेछौ "

Χώρια που μου θυμίζουν τα σχόλια μερικών στου Γάτου και συγκινούμαι.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Καταγγέλλω τον Κονιδάρη ότι πουλαει φύκια για μεταξωτές κορδέλες…
Τα γνήσια Νεπαλέζικα είναι αυτά:
अपतेओन कोनिदरी अय्त एइनै नेपालेजिका
Δειτε εδώ για την μετάφραση http://www.ashesh.com.np/nepali-unicode.php
Για τα σχολια στου Γάτου, ουδέποτε υπήρξαν τέτοια, μαλλον εννοούσε αυτά:pibaóí kaaxai gáatahaí xísiisí...(Ο ευρών τη γλώσσα αυτη αμειφθήσεται! είναι πραγματική, οχι αστεία)

ismn είπε...

είναι αλήθεια; sahaxai gíxai páxai!