Bent Larsen - Master of Counter-Attack
Το να μελετάει κανείς μια παρτίδα μέσα από ένα βιβλίο είναι αρκετά διαφορετικό από το να παρίσταται σε ένα τουρνουά. Η φυσική παρουσία των παικτών και των θεατών, η ένταση στην ατμόσφαιρα όπως και το τόσο ιδιαίτερο συναίσθημα του να είσαι παρών όταν κάτι λαμβάνει χώρα απουσιάζουν. Αλλά ας παρηγορηθούμε από το γεγονός ότι εκείνη τη στιγμή ούτως ή άλλως πολύ λίγοι από τους παρευρισκόμενους καταλαβαίνουν την ουσία της θέσης. Ακόμα και οι άλλοι ισχυροί παίκτες τις περισσότερες φορές απλώς ξεκουράζουν το μυαλό τους χαζεύοντας τα άλλα τραπέζια. Ίσως αργότερα στην ανάλυση να προσπαθήσει κάποιος να πει μια ιδέα του - ή να εκφράσει ένα ερώτημα - στους δύο αντιπάλους και αυτοί να του απαντήσουν έχοντας υπόψην τους όλα όσα σκέφτονταν κατά τη διάρκεια της παρτίδας.
Στο βιβλίο αυτό βρισκόμαστε σε ένα δωμάτιο ανάλυσης με τον Bent Larsen, μόνο που αυτός πρέπει να μαντέψει τις ερωτήσεις που θα θέλαμε να θέσουμε. Μπορεί να κρίνει αντικειμενικά; Ο ίδιος παραδέχεται ότι αν ήταν παρτίδες άλλων παιχτών θα τις σχολίαζε εντελώς διαφορετικά. Πολλές φορές - περήφανος για μια κίνηση - μας λέει μια ιστορία για ένα εστιατόριο όπου έτρωγε και του ήρθε μια παρόμοια ιδέα με αυτή της παρτίδας ή για ένα φίλο του που νόμιζε ότι όλα τα φινάλε ετερόχρωμων αξιωματικών είναι ισόπαλα. Άλλες φορές σε μια θέση που μοιάζει κρίσιμη επιλέγει τη σιωπή. Το σίγουρο είναι ότι αυτό είναι από τα λίγα βιβλία αναλυμένων παρτίδων στο οποίο είναι απολαυστικό να διαβάσει κανείς μόνο τα σχόλια χωρίς να παρακολουθεί τη θέση, ούτε καν νοερά. Αν μπορεί να νοηθεί λογοτεχνική αξία σε σκακιστικές αναλύσεις, ένας από τους λίγους που θα μπορούσαν να υπερηφανευτούν ότι το έχουν κατορθώσει, είναι ο Bent Larsen.
Αρχίζοντας από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων του 1951 στο Birmingham και καταλήγοντας στην Ολυμπιάδα του 1968 στο Lugano, ο Larsen επιλέγει 49 παρτίδες του - αφήνοντας μια δροσερή μινιατούρα για επιδόρπιο - χωρίζοντάς τες σε 13 θεματικές ενότητες προλογίζοντας την καθεμιά από αυτές με ένα εισαγωγικό σημείωμα που εύχεσαι να μην τελειώσει. Επιλέγει παρτίδες άγριες, στρατηγικές, πειραματικές, κρίσιμες, με ισχυρούς αντιπάλους και με όχι τόσο, πάντα όμως με πλούσιο σκακιστικό περιεχόμενο το οποίο αναδεικνύει με ένα μαεστρικό τρόπο αποφεύγοντας τις μακριές κομπιουτερίστικες βαριάντες, ταυτόχρονα όμως δίνοντας ένα αίσθημα πληρότητας στον αναγνώστη.
Σπρώχνει με την πρώτη ευκαιρία τα g,h πιόνια, δίνει τα δύο φου χωρίς προφανές αντάλλαγμα και 20 κινήσεις μετά ο ίππος του έχει κάνει dominate τον αντίπαλο αξιωματικό, παίζει γκαμπί του Φρομ και αντίστροφη Αλιέχιν, ανοίγει με 1.f4 στο Ιντερζόναλ του '64 ενάντια στο Σπάσκυ, γιατί ήθελε λέει να αποφύγει τη σύντομη ισοπαλία. Ο Bent Larsen είναι το αρχέτυπο του αντικομφορμιστή, αυτός έφτιαξε το καλούπι από το οποίο έχουν βγει παίκτες όπως ο Morozevich, o Glek ή ο Johny Hector. Αυτός όμως παραμένει και ο μόνος που έφτασε στην κορυφή του κόσμου παίζοντας έτσι. Η έστω, σχεδόν στην κορυφή.
Bent Larsen - Master of Counter-Attack
Larsen's Selected games of chess 1948-69
1969 Samlerens Forlag, Copenhagen
1970 G. Bell and Sons Ltd London
1992 1st Batsford Edition
Bent Larsen & Steffen Zeuthen - Zero Hour for Operative Opening Models Vol.1
Πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα βιβλία ανοιγμάτων, το ZOOM 001 χρησιμοποιώντας παρτίδες 20 μεγάλων grandmasters προτείνει τη χρήση της πιονοδομής που προκύπτει από την Grunfeld ως ένα ολοκληρωμένο ρεπερτόριο για το άνοιγμα και το μέσο τόσο για τα μαύρα όσο και για τα λευκά. Διδάσκει αναγνώριση προτύπων και συγκεκριμένο τρόπο σκέψης διαχωρίζοντας το υλικό σε 8 υποκατηγορίες, 4 από την οπτική των μαύρων και 4 από την οπτική των λευκών κομματιών. Και αυτό το κάνει παίρνοντας υπόψην του τρεις άξονες εκτίμησης των θέσεων. Τον χρόνο, το χώρο και το υλικό.
Οι θεματικές του βιβλίου έχουν ως εξής:
- Queen's pawn openings versus ZOOM 001 (c4,d4 vs. d5,g6)
- Dutch Structures versus ZOOM 001 (f4 vs. d5,g6)
- Reti versus ZOOM 001 (d3,g3 προετοιμάζοντας c4 ή e4 vs. d5,g6)
- King's Pawn Openings versus ZOOM 001 (e4 vs. d5,g6)
- ZOOM 001 versus Classical Structures (d4, g3 vs. d5,c5,e6)
- ZOOM 001 versus Dutch Structures (d4, g3 vs. f5)
- ZOOM 001 versus Reti and King's Indian Strctures (d4, g3 vs. d6, g6 προετοιμάζοντας c5 ή e5)
- ZOOM 001 versus Queen's Indian Structures (d4, g3 vs. e6, b6)
Zoom 001: Zero Hour for Operative Opening Models by Bent Larsen & Steffen Zeuthen (Dansk Skakforlag, 1979)
Bent Larsen - Good Move Guide
Μια συλλογή 248 ασκήσεων με τις λύσεις τους αλλά και εκτεταμένο σχολιασμό των λύσεων από τον Bent Larsen, χωρισμένη σε τέσσερις ενότητες: ασκήσεις με συνδυασμούς, ασκήσεις όπου πρέπει να εντοπιστεί το σωστό στρατηγικό σχέδιο, ασκήσεις από παρτίδες όπου πρέπει να μαντέψει ο αναγνώστης της κινήσεις του ενός χρώματος μαζεύοντας βαθμούς για κάθε σωστή απάντηση ανάλογα με τη δυσκολία κάθε κίνησης και ασκήσεις σε συχνά παρουσιαζόμενα φινάλε.
Αυτό που χαρακτηρίζει τις ασκήσεις είναι ότι προέρχονται από πραγματικές παρτίδες - αν και τους αντιπάλους τους μαθαίνουμε στις λύσεις για να μην επηρεαστούμε και επιλέγουμε πιθανές δοκιμές βάσει του στυλ του παίχτη που είχε τη θέση - και δεν είναι κατασκευασμένες θέσεις. Στα φινάλε για παράδειγμα δεν έχουμε σπουδές αλλά πολύ πρακτικές φυσιολογικές θέσεις χωρίς στριφνές κρυφές ιδέες.
Bent Larsen - Good Move Guide
Oxford University Press 1982
Αυτά τα τρία βιβλία συν κάποια άρθρα σε δανέζικα σκακιστικά περιοδικά είναι όλο και όλο το γραπτό έργο του Bent Larsen, δυστυχώς πολύ μικρό σε όγκο αναλογικά με το μέγεθος του παίκτη, παρ όλα αυτά απολαυστικό και πολύ διδακτικό. O Bent Larsen γιόρτασε τον Ιανουάριο τα 75α του γενέθλια και ζει με τη γυναίκα του στην Αργεντινή.
(τέλος της σειράς)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου