Ενοποιημένη Βαθμολογία μετά τον πρώτο γύρο σε blind και rapid:
Aronian, Grischuk, Gelfand, Gashimov 2
Anand, Carlsen 1.5
Topalov, Nakamura 0.5
Kramnik, Ivanchuk, Karjakin, Giri 0
Blind
O Anand έχει γίνει ο κακός δαίμονας του Topalov αφού το σκορ μεταξύ τους τον τελευταίο χρόνο είναι πολύ βαρύ. Εδώ παίχτηκε το παλιό σύστημα στο Βερολίνο με Nf5-e7-g6 και Bd7 - δείτε μεταξύ άλλων και την Μαστροβασίλης Δ-Predojevic από την περασμένη Ολυμπιάδα. Ο Anand επέλεξε να αλλάξει τους μαυροτετράγωνους αντί να τραβήξει πίσω τον δικό του με Be3, ενώ ο Topalov έβαλε και το h5-h4 και φαινόταν πως στέκεται καλά. Λίγο η τεχνική φύση της θέσης, λίγο το γεγονός πως ο Βούλγαρος δε φημίζεται για την ικανότητά του στο blind, τελικά ο παγκόσμιος πρωταθλητής μετέτρεψε σε κερδισμένο φινάλε.
Το 10.d4 εκτός του ότι είναι καινοτομία, είναι και καθαρή θυσία πιονιού με αντάλλαγμα την επίθεση στο ροκέ του μαύρου. Ο Aronian τα έσπρωξε, άλλαξε τα θήτα, αλλά αντί να παίξει 21.g6!? έφαγε αμέσως στο c5 και έτσι ο μαύρος με 21...Nxg5 απελευθερώθηκε. Μετά από νέα ανακρίβεια - 24.Ba3?! - τοποθετήθηκε και ένας υπερ-ίππος στο f4 και ο μαύρος ήταν πια κερδισμένος. Ο Giri έχασε αναρίθμητες ευκαιρίες νίκης και ενώ ήταν ντάμα για δύο αξιωματικούς πάνω, έπαιξε 36...Rg1?? που πετάει τη νίκη. Ο Aronian στραβοπάτησε κι αυτός με 40.Ke3?? που χάνει μετά από 40...Re1+, αλλά ο μαύρος επέλεξε να πάρει αμέσως τον πύργο πίσω - που είχε φαγωθεί στο d8. Ο "καταραμένος" πύργος του g1, στην επόμενη κίνησή του έστησε την παρτίδα καθώς ο Giri μάλλον δεν είδε το όμορφο 43.Βe7, το οποίο ακολουθούμενο από 44.d8Q αποφασίζει. Ο Αρμένιος δεν το είδε αυτό αλλά κέρδισε τελικά με πιο αργό τρόπο. Η άγρια ομορφιά του blind.
O Kramnik επέλεξε για άλλη μια φορά την αγαπημένη του Ragozin. Άλλαξε τον ίππο του f6 με αυτόν του d2 παίζοντας 14...Ne4 - ενώ το 14...Re6 είναι ο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης της θέσης. Λίγες κινήσεις αργότερα ήταν πια πολύ χειρότερος. Οι δύο αξιωματικοί του λευκού κυριαρχούν στη σκακιέρα. Ακολούθησε θεαματική θυσία ντάμας με το 40.Ba4!! - ολόσωστη σύμφωνα με το computer. Υποδειγματική παρτίδα από τον Grischuk - που είναι πολύ καλός στο blind.
Εδώ είχαμε αμοιβαία "τύφλωση" καθώς και οι δύο παίκτες νόμιζαν πως στη θέση μετά την 43η κίνηση του μαύρου, ο μαύρος αξιωματικός βρισκόταν στο f6, ενώ στην πραγματικότητα ήταν στο e5. Όπως εξηγεί ο Magnus στο βίντεο που λινκάρεται παρακάτω, αυτό συνέβη επειδή αυτή θα ήταν η "φυσιολογική" του θέση - το μυαλό του GM βάζει αυτόματα τα κομμάτια στις καλύτερες τους θέσεις - ξεχνώντας πως στην αλλαγή των βασιλισσών που έγινε στο e5, ο μαύρος έφαγε με αξιωματικό. Έτσι, παίχτηκε 44.Rc7?? Kd8?? 45. Rd7+ Ke8 46. Rc7?? Kd8?? και ο Nakamura "έπαιξε για νίκη" σπάζοντας την επανάληψη με το 47.Rf7. Μετά το 47...Ke8 έπαιξε 48.Bg6?? (η παραίσθηση συνεχίζεται φυσικά) και μόνο στην 54η κίνηση ο Magnus ψάχνοντας τον μαύρο αξιωματικό με δοκιμές στο λογισμικό που χρησιμοποιείται τον "ανακάλυψε" στο e5. Είχαν φτάσει ήδη σε μια πεθαμένη ετεροχρωμία. Ο Nakamura πάντως ήταν πολύ καλύτερος στο μεγαλύτερο κομμάτι της παρτίδας.
O Chucky ήταν μάλλον "άτυχος" στο μίνι-ματς του με τον Gashimov. Στο blind - αφού βρήκε ένα ενδιάμεσο 17.Bd5! που του έδωσε το πλεονέκτημα - έστησε όλη την παρτίδα με το 25.Ka1?? και έγινε ματ πάνω στη σκακιέρα. "Ξέχασε" τον φου του e6? Κάτι άλλο?
Καθηγητής στην Ρώσικη ο Gelfand, δεν δυσκολεύτηκε από το 11.c4!? του Karjakin. Η σχετική ισορροπία διατηρήθηκε μέχρι το τέλος σχεδόν όταν ο Karjakin έκανε μία από τις τυπικές "πατάτες" στο blind και έστησε ξερό πύργο, ξεχνώντας μάλλον το ότι ο μαύρος πύργος ήταν στο d8.
Rapid
Αναλύει ο Magnus την παρτίδα του στο http://www.chess.co.uk/twic/chessnews/videos/20th-amber-official-videos-carlsen-round-1
O Gelfand διπλασίασε τις νίκες του - κερδίζοντας έτσι με το απόλυτο σκορ το μίνι-ματς - σε μια Νιμζοϊνδική Ρουμπινστάιν. Ακολουθήθηκε μια παρτίδα Charbonneau-Smagin, Montreal 2000 μέχρι το 19...Qe7 - o Smagin είχε παίξει 19...Rd5 κρατώντας τη ντάμα έξω. Ο μαύρος έχει έναν πολύ κακό αξιωματικό στο c8 και χειρότερη πιονοδομή, όμως ο Karjakin κατάφερε να απελευθερώσει τα κομμάτια και να φάει το απομονωμένο d4 πιόνι. Όμως στην 39η κίνηση και σε φοβερή πίεση χρόνου δεν είδε πως ο Rc4 πέφτει με σαχ.
Σε αυτή τη βαριάντα της Scheveningen ο αξιωματικός του λευκού μανουβράρεται προς το f3 συνήθως, ο Αζέρος όμως έπαιξε 15.Bd3!?. Στη συνέχεια ο μαύρος δε βρήκε το μοναδικό 29...Qxa2 - το 29...Be4?? που έπαιξε χάνει αμέσως. Κακό ξεκίνημα για τον Ivanchuk.
Σταθερά ο Anand παίζει την άμυνα Λάσκερ που του χάρισε ουσιαστικά και τον παγκόσμιο τίτλο ενάντια στον Topalov, αρκετή για να πάρει μια εύκολη ισοπαλία.
Το 2-0 που πέτυχε ο Sasha Grischuk επί του Kramnik ήταν κατά τη γνώμη μου η έκπληξη του πρώτου γύρου. Ο Kramnik έπαιξε μια συνέχεια που έπαιζε παλιά ο Avrukh εναντίον του Μοντέρνου Μπενόνι (βλ. Avrukh-Κοτρωνιάς, Άγιος Νικόλαος 1995 και Avrukh-Reinderman, Corus B, 2000) - όχι βέβαια αυτή που προτείνει 10 χρόνια μετά (σοφότερος και γηραιότερος) ο Ισραηλινός GM στα βιβλία ρεπερτορίου του (βαριάντα φιανκέτου) . Αμφίβολο το 20.Bh6 του Kramnik μετά το οποίο δεν έχει κανένα αντάλλαγμα για το πιόνι.
Νέα τραγωδία για τον νεαρό Ινδο-Ρώσο-Ολλανδό που μεγάλωσε στην Αγία Πετρούπολη, στον οποίον ο Aronian έπαιξε Ολλανδική Λένινγκραντ που θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως είναι Ινδικό σύστημα καλύπτοντας έτσι όλα τις "επιμέρους καταγωγές" του αντιπάλου του! Περιέργως όμως απέφυγε και τις δύο κύριες κινήσεις (7...Qe8 και 7...c6) παίζοντας το αμφίβολο 7..Nc6 και βγαίνοντας φυσικά χειρότερος. Ο μαύρος συνέχισε καφενειακά και ήταν εντελώς χαμένος όταν άρχισαν πάλι τα θαύματα. Ο Giri όπως και στην παρτίδα του blind, μόλις έβγαλε την κερδισμένη θέση, άρχισε να παίζει επιπόλαιες υποδεέστερες κινήσεις στη σειρά και στις περιπλοκές που ακολούθησαν με το χρόνο να μειώνεται τα έστησε όλα. Απειρία.
1 σχόλιο:
Ευχαριστούμε για τις πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις!
Στην 1η παρτίδα Karjakin - Gelfand, ο Sergey μάλλον δεν είδε ότι το 36...Bxe4+ ήταν σαχ, οπότε δεν μπορούσε να παίξει 37.Πxδ8+. Κατ'ουσίαν το ίδιο λάθος έκανε και στη 2η παρτίδα, όταν παίζοντας το 39...Qxf2?? δεν συνειδητοποίησε ότι ο πύργος του c4 επίσης κοβόταν με σαχ!
Μια περίεργη σύμπτωση!
Δημοσίευση σχολίου