Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Amber 6ος Γύρος


Ενοποιημένη Βαθμολογία μετά τον έκτο γύρο σε blind και rapid:
Aronian 8.5
Carlsen 7.5
Anand, Grischuk 7
Gelfand 6
Topalov, Karjakin, Gashimov, Ivanchuk 5.5
Kramnik, Nakamura 5
Giri 4
















Blind
Ο Grischuk έβαλε το 11.g4, μια ενδιαφέρουσα κίνηση που δεν είχε ξαναπαιχτεί σε αυτή τη θέση. Από την 15η έως την 25η κίνηση υπάρχουν πολλές δυνατότητες που θέλουν πολύ ανάλυση και από ισχυρούς παίχτες, μετά τις απλοποιήσεις πάντως φαίνεται ο λευκός να διατηρεί κάποιο πλεονέκτημα παρά το λιγότερο πιόνι. Τα ελαφρά κομμάτια του είναι πολύ καλύτερα τοποθετημένα. Ειδικά ο ίππος του b8 είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθεί. Πιστεύω πως στην τελική θέση ο λευκός μπορεί να πιέσει για νίκη, καθώς το c5 πιόνι θα πέσει, η θέση είναι ανοιχτή με πιόνια και στις δύο πτέρυγες και άρα ο αξιωματικός υπερισχύει του ίππου.

Δεκάδες παρτίδες έχουν παιχτεί σε αυτή τη συνέχεια της Ισπανικής Τσιγκόριν με πρώτη χρονικά την Huebner-Korchnoi, Johannesburg, 1981. Το 20.dxe5 είναι καινούρια κίνηση - είχε παιχτεί 20.Qe2 μεταξύ άλλων στην Bluvshtein-Kayumov, Budapest, 2003. O Ivanchuk έβαλε περίεργα τα κομμάτια του (Bd8, Qa8, Rb6) και αναγκάστηκε να δώσει το κεντρικό e5 πιόνι για το a3 και ο λευκός έβγαλε πλεονέκτημα. Ίσως έπρεπε να παίξει 32.Bc3 ή να δώσει με τη σειρά του το e4 για το b πιόνι του μαύρου και να περάσει τον πύργο στο b7 (35.Rxb5 Rxe4 36.Rxe4 Qxe4 37.Qxe4 Nxe4 38.Rb7). Με το όμορφο 44...Nc3! ο μαύρος βρήκε την ισοπαλία.

Στο http://www.chess.co.uk/twic/chessnews/videos/20th-amber-official-videos-gelfand ο Boris Gelfand αναλύει τις δύο παρτίδες του με τον Nakamura

Κλασσική βαριάντα της Γαλλικής και ο Karjakin έπαιξε 11.Bf2 (όλοι τρώνε στο c5 σε αυτή τη θέση). Αλλάζονται φορσέ ντάμες και αξιωματικοί και ο λευκός με το 17.c4 μπορεί να ισχυριστεί κάποιο πλεονέκτημα, αφού βγάζει το 2 προς 1 στην πτέρυγα της βασίλισσας. Τελικά ο Carlsen έδωσε ένα πιόνι με την ελπίδα πως ο λευκός ίππος δεν μπορεί να βγει από το h8. Μετά όμως από την θυσία 29.Nxd5+! ο μαύρος έχει προβλήματα. Και αν έβρισκε και τη δεύτερη θυσία κομματιού με 32.Nf7!! ο Karjakin δύσκολα θα γλίτωνε. Τελικά οι παίχτες επανέλαβαν τη θέση όταν με 43.f6! ο λευκός μάλλον κερδίζει (π.χ. 43...gxf6 44.gxf6 Ndxe6 45.Ne5 Nd8 46.Ke7 Ne4 47.Kxd8 Nf6 48.Nd7+ +-).

O Topalov προσπάθησε με το 9.Bh3 να τιμωρήσει από το άνοιγμα τον Gashimov (9.Bg2 Bacrot-Tkachiev, World Cup Rapid, 2001), όμως ο μαύρος δεν κινδύνεψε καθόλου και η ετεροχρωμία στο τέλος δεν έχει ελπίδες.

Πρέπει να παραδεχτούμε πως ο Giri μπορεί να σταθεί στο επίπεδο των υπολοίπων τουλάχιστον στο άνοιγμα. Και όταν απλοποιήθηκε η θέση, ο μαύρος ήταν αυτός που έπαιζε για νίκη.




















Rapid
Μετά από έναν καταστροφικό 5ο γύρο, ο Magnus επέστρεψε στις νίκες σε μια Anti-Marshall που ακολούθησε τα χνάρια της Palac-Banusz, Trieste, 2008 μέχρι το 15.Nb3 - ο Palac είχε παίξει 15.b3 και πολύ σύντομα συμφώνησε την ισοπαλία. Το 17...exd4 φαίνεται να είναι στρατηγικά λάθος, καθώς στη σχεδόν φορσέ βαριάντα που ακολούθησε, ο μαύρος είναι υποχρεωμένος να ξεδιπλώσει τα πιόνια του λευκού και να μπει σε ένα φινάλε στο οποίο ο μαύρος μάχεται για την ισοπαλία. Αν δεν έπαιζε 28...e4? μάλλον θα τα κατάφερνε, μετά από αυτό το λάθος όμως η θέση του πήρε την κάτω βόλτα.

Επιτέλους έχασε ο Aronian! Με τα λευκά και μάλιστα εναντίον ενός παίκτη που θεωρητικά το ισχυρό του σημείο είναι το blind και όχι το rapid. To computer όπως πάντα στο Μπενόνι υπερεκτιμά τις δυνατότητες του λευκού και μόνο αν το "βοηθήσεις" λίγο διορθώνει τις εκτιμήσεις του. Ο Aronian έστησε ξερά με το 27.Bf1? και αυτή τη φορά η τύχη δεν του χαμογέλασε και ο αντίπαλός του μετέτρεψε το μεγάλο πλεονέκτημά του.

Ο Ivanchuk γιόρτασε τα γενέθλιά του με νίκη επί του παγκόσμιου πρωταθλητή. Αυτό το άνοιγμα που έπαιξε δεν ξέρω πως το λένε, το έχει παίξει πάντως ο γερό-Sveshnikov το μακρινό 1979 στον Lev Psakhis. Ο Psakhis είχε παίξει 9...d5, ο Anand προτίμησε το 9...Nc6 και φυσικά ισοφάρισε. Με το 17...b5 η παρτίδα δε θα κρατούσε πολύ ακόμα αλλά ο Ινδός έπαιξε 17...Ne4 δημιουργώντας μια ασυμμετρία στη θέση. Όταν έπαιξε τελικά 26...b5 ήταν μάλλον το μοιραίο λάθος - έπρεπε 26...exd4 αλλάζοντας τα πάντα. Με κομμάτι πάνω ο Ivanchuk δε δυσκολεύτηκε.

Στο http://www.chess.co.uk/twic/chessnews/videos/20th-amber-official-videos-gelfand ο Boris Gelfand αναλύει τις δύο παρτίδες του με τον Nakamura

Βάλτε τη θέση μετά την 33η κίνηση του μαύρου. Μπορείτε να μετρήσετε το φινάλε πιονιών μέχρι το τέλος? Ο Gashimov μπορεί!

Πιστός στην Ragozin ο Kramnik. Κρύβει κάποιες ιδέες σε άλλα ανοίγματα για τα ματς διεκδικητών? Ο Giri του ετοίμασε το 11.Nd4 - είχε παιχτεί 11.Bd3 και 11.Be2 - το οποίο ο Kramnik κατέρριψε πειστικά πάνω στη σκακιέρα. Στην τεχνική ο Kramnik είναι μια κλάση πάνω από τον Giri.



Δεν υπάρχουν σχόλια: