Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Το σκακιστικό χωριό


Το ένα από τα δύο γερμανικά χωριά που αναφέρονται στην προηγούμενη ανάρτηση για τα χαρτονομίσματα, το Stroebeck, είναι χτισμένο στο δυτικό άκρο του κρατιδίου της Σαξονίας, στους πρόποδες του βουνού Harz, που έχει την υψηλότερη κορυφή της Βόρειας Γερμανίας, την κορυφή Brocken, στα 1141 μέτρα. Το χωριό έχει τουλάχιστον 1000 χρόνια ιστορία πίσω του αφού η πρώτη αναφορά του σε ιστορικά κείμενα χρονολογείται από το 995 μ.Χ. Κατοικείται από περίπου 1200 κατοίκους που μπορούν να υπερηφανεύονται για το ότι το χωριό τους είναι το μοναδικό σκακιστικό χωριό στον κόσμο.















Το σύνολο των κατοίκων παίζει το παιχνίδι και συμμετέχει σε τουρνουά για όλες τις ηλικίες, ενώ διατηρούνται κάποιες παραδόσεις σε σχέση με το σκάκι που είναι εντυπωσιακές. Μία από αυτές, που έχει σχέση με το γάμο, θέλει το γαμπρό να παίζει μια παρτίδα σκάκι με το δήμαρχο ή κάποιον άλλο αξιωματούχο και σε περίπτωση νίκης να μην πληρώνει τα παράβολα που απαιτούνται για το γάμο του! Στην κεντρική πλατεία του χωριού παίζονται συχνά παρτίδες "ζωντανού σκακιού" και πολλά παιδιά συμμετείχαν ως πιόνια, μεγαλώνοντας όμως περάσαν από όλες τις θέσεις. Αξιωματικοί, πύργοι, βασιλιάδες και βασίλισσες. Τα δημόσια κτίρια του χωριού έχουν σκακιστικά θέματα. Έτσι, υπάρχει σκακιστική ταβέρνα, σκακιστικός πύργος - στον οποίον στεγάζεται το μοναδικό σκακιστικό μουσείο της Γερμανίας - ενώ στα σχολεία του χωριού, που ονομάζονται Dr. Emanuel Lasker Primary and Secondary Schools, το μάθημα του σκακιού διδάσκεται από το μακρινό 1823.




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να το έχουμε λοιπόν υπόψιν μας το χωριό αυτό. Έτσι όπως πάμε εδώ πέρα, μάλλον θα αναζητάμε μεταναστευτικούς προορισμούς σε λίγο και αυτός φαντάζει ότι πρέπει. Τουλάχιστον δεν θα ψάχνουμε που είναι ο σκακιστικός και ποιοι παίζουν σκάκι. Με το που πατήσουμε το πόδι μας, θ' αρχίσουν και οι παρτίδες.

-rotten-