Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Amber 7ος Γύρος


Ενοποιημένη Βαθμολογία μετά τον έβδομο γύρο σε blind και rapid:
Aronian 10
Calrsen 9.5
Anand 8
Grischuk 7.5
Ivanchuk, Topalov 7
Karjakin, Gelfand, Gashimov 6.5
Nakamura 6
Kramnik 5
Giri 4.5

















Blind
Σε μια Αγγλική με 1...e5, το 14...Qc7 διαφοροποιεί την παρτίδα από την Winants-Vyzmanavin, Οστάνδη, 1991 (14...Rab8) αλλά σε κάθε περίπτωση ο μαύρος έχει τουλάχιστον ισοφαρίσει. Η θέση του Aronian άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα ειδικά μετά το 21.Ng5 Ra3! όμως το άστρο που έχει ο Aronian σε αυτό το τουρνουά έκανε και πάλι το θαύμα του. Πολύ απλά ο Gelfand ξέχασε τη θέση του λευκού ίππου. Και αυτό του στοίχισε πολύ. Αρχικά έπαιξε το 27...Nb8? για να κρατάει το c6 ενώ πολύ απλά εφόσον κρέμεται ο ίππος στο e2 μπορούσε να παίξει 27...Nf6 και σαν να μην έφτανε αυτό έπαιξε στην επόμενη κίνηση 28...Qc3?? κρεμώντας τη ντάμα.


Νούλα χωρίς κάποιο ενδιαφέρον.

Καιρό είχαμε να δούμε Ινδική του Βασιλιά στο super-elite επίπεδο, πόσο μάλλον Ζέμις - έχει χαθεί και ο Radjabov τώρα τελευταία. Στη βαριάντα με c5 o Grischuk με ενεργητικό αντιπαιχνίδι προσπάθησε να δείξει αντάλλαγμα για το πιόνι και πήρε την ισοπαλία, όμως ο λευκός ίσως μπορούσε να παίξει για κάτι παραπάνω με το 34.Nc7+ Kf5 38.Nd3 αντί του 34.Ne3

Πάντα ονειρευόταν να παίξει μια Τρομπόφκσυ ο Nakamura εναντίον του παγκόσμιου πρωταθλητή? Ο Ινδός ισοφάρισε άνετα και κάποια στιγμή φαινόταν να παίζει για νίκη.

Κι άλλη Ινδική του Βασιλιά, η κύρια βαριάντα εδώ, με τον Topalov να διαλέγει το σπάνιο 12...c6 και τον Giri να το τρώει! Μάλλον είναι ήδη καλύτερος ο μαύρος μετά από αυτό όσο και να επιμένει ο υπολογιστής να δίνει μέχρι και ελαφρό +=. Μετά το 23.f4? δε ο λευκός μου μοιάζει χαμένος. Κακοπαιγμένη παρτίδα από τον Giri.















Rapid
Για δείξε μου τώρα και το ρεπερτόριό σου στην McCutcheon! O Anand μπήκε σε μια υποβαριάντα με το 12.dxc5 αντί της κύριας συνέχειας με 12.h4, ενώ το 15...0-0-0 του Nakamura είναι καινοτομία - 15...Na5, Yakovenko-Akobian, Παγκόσμιο Νέων, Yerevan, 2000. To 24...Rg5 που δίνει το f7 για το e5 θα μπορούσε να τιμωρηθεί με το 27.h4 μετά το οποίο ο μαύρος πύργος παγιδεύεται στο h5 και ο λευκός κερδίζει. Αντ αυτού ο Anand προτίμησε το 27.g4 και λίγο αργότερα να θυσιάσει τη διαφορά για δύο πιόνια. Ενδιαφέρουσα μάχη στο φινάλε, όπου τελικά ο Αμερικάνος κράτησε.

Ξύπνησε για τα καλά ο Ivanchuk. Παίχτηκε Μπογκοϊνδική, η κύρια βαριάντα η οποία έχει πολύ καλά στατιστικά για τα λευκά. Τελικά η πρώτη νέα κίνηση ήταν το 15...Βf5 - 15...Βd7, Beliavsky-Macieja, Παγκόσμιο FIDE, 2000. O Ivanchuk μπλόκαρε την πτέρυγα της βασίλισσας στα μαύρα τετράγωνα και πέρασε τον ίππο στο d6. Στη συνέχεια μπλοκαρίστηκε όλη η σκακιέρα, όμως με μια θυσία πιονιού ακολουθούμενη από μια θυσία διαφοράς ο Ivanchuk έπαιξε για νίκη περνώντας τη ντάμα μέσα στο στρατόπεδο του λευκού. Η θέση μετά την 37η κίνηση του λευκού όπου αρχίζουν οι θυσίες πρέπει να διδάσκεται από τους προπονητές.

Πάλι Νιμζοϊνδική Ρουμπινστάιν. Το 10...Nbd7 είναι νέα κίνηση - 10...cxd4 είχε παιχτεί. Ο Giri κέρδισε τη μάχη του ανοίγματος και σίγουρα δε βγήκε χειρότερος. Ήσυχη, στρατηγική παρτίδα.

Η παρτίδα Rublevsky-Svidler από το παγκόσμιο κύπελλο του 2007 είχε συνεχιστεί με το 14.fxe5, ο Karjakin δεν άλλαξε στο e5 και έφαγε αμέσως στο e4. Περιέργως το άνοιγμα του αξιωματικού έχει παιχτεί σε αρκετές παρτίδες υψηλού επιπέδου τα τελευταία χρόνια - το έχει παίξει ο Tiviakov, ο Kurnosov και άλλοι. Ο Karjakin σε δύσκολη θέση βρήκε το δρόμο προς το διαρκές σαχ.

Άλλη μια ισοπαλία χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκτός αν κάποιος ειδικεύεται στις λεπτομέρειες της σειράς κινήσεων στη Νιμζοϊνδική.

Με έναν σκαντζόχοιρο έκανε ο Magnus το 2-0. Όπως λέει και στο video που αναλύει την πρωινή blind παρτίδα, ο Kramnik δεν είναι πια ο κακός του δαίμονας. Οι 4 τελευταίες παρτίδες μεταξύ τους που δεν έχουν λήξει ισόπαλες έχουν κερδηθεί από τον Carlsen. O Kramnik καθυστέρησε πολύ το φάγωμα στο d5, έπρεπε να παίξει 19.cxd5 ή 19.Bxd5. Τα h3-g4 αδυνάτισε χωρίς λόγο το ροκέ του. Μετά το 26...f5 κατέρρευσε γρήγορα.















Δεν υπάρχουν σχόλια: