Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Amber 4ος Γύρος





















Ενοποιημένη Βαθμολογία μετά τον τέταρτο γύρο σε blind και rapid:
Carlsen, Aronian 6
Anand 5.5
Grischuk 4.5
Nakamura, Topalov, Karjakin, Gashimov 4
Gelfand 3.5
Kramnik 2.5
Ivanchuk, Giri 2

Blind
Η παρτίδα της ημέρας. Έχει και μια θεωρητική βόμβα (κατά τη γνώμη μου) στο Βερολίνο με μια βαθιά ιδέα που μπορεί να αλλάξει τη θεωρητική εκτίμηση της βαριάντας με Bd7, Kd8-c8 και c5. O Karjakin αναλύει τη νίκη του στο http://www.chess.co.uk/twic/chessnews/videos/20th-amber-official-videos-karjakin

Βερολίνο κι εδώ, αλλά δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον.

Εδώ πάλι υπάρχει ενδιαφέρον. Να δούμε ποιος θα κερδίσει τον Aronian και τί θα πρέπει να στήσει ο Aronian για να χάσει επιτέλους. Εδώ έδωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ντάμα για πύργο. Βέβαια ίσχυσε και πάλι κάτι που ειδικά στο δικό μας χαμηλό επίπεδο συμβαίνει πολύ συχνά. Όταν δίνεις υλικό - ηθελημένα ή όχι - ο αντίπαλος χάνει ενέργεια για να το φάει. Και πρέπει εσύ να το εκμεταλλευθείς αυτό για να βρεις αντάλλαγμα. Πάντα υπάρχει, έστω και λίγο. Δεν ξέρω μέχρι ποιο σημείο κέρδιζε ο μαύρος. και το τελικό φινάλε Κ+Q εναντίον K+R+P από τα λίγα που θυμάμαι από τον Keres, μάλλον είναι ισόπαλο, αλλά δε βάζω tablebases να το τσεκάρω.

Grunfeld φυσικά. Ο Giri κέρδισε στο Wijk Aan Zee τον Carlsen με το αγαπημένο του αυτό άνοιγμα και το επανέλαβε, ενώ ο Carlsen δεν το απέφυγε. Ακολουθήθηκε μια παρτιδα Rustemov-Aronian από το 2002 μέχρι το 18.Kh2 - ο Rustemov έπαιξε 18.Kf1 - και σύντομα αλλάχθηκαν οι 4 πύργοι. Εύκολη ισοπαλία για τον Giri.

Και εδώ Grunfeld με φιανκέτο. Ακολουθήθηκε η Diamant-Howell από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων του 2009. Ο Howell έπαιξε 14...Qc8 για να τρώει με ντάμα στο f5. Ο Topalov δεν είχε πρόβλημα με το να τρώει με το g πιόνι και προτίμησε να μη χάσει τέμπο περνώντας αμέσως ένα ίππο στο c4 με το 14...Nac4, μανουβράροντας στη συνέχεια αυτόν τον ίππο στο d6 κρατώντας από κει το f5. O Gelfand έβγαλε κάποιο πλεονέκτημα - το computer το εκτιμά ως πολύ, εγώ δεν είμαι τόσο σίγουρος - το οποίο εξατμίστηκε όταν αποφάσισε να παίξει από τη h στήλη.

Τυπική Σλαβική μέχρι που ο Gashimov επέτρεψε με το 13...Bc6 στον λευκό να πάρει το δίδυμο των αξιωματικών αφήνοντας ταυτόχρονα τον μαύρο με ένα αδύναμο πιόνι στο c6. Ως αντάλλαγμα ο μαύρος έχει δύο πολύ καλοτοποθετημένους ίππους στο d5 και στο b4. Ο μαύρος έδωσε τη βασίλισσα για πύργο και αξιωματικό και αξίζει να δει κανείς το φρούριο που έστησε μετά την 33η κίνησή του, που αποδείχτηκε αδιαπέραστο.













Rapid
Όσο καλός είναι ο Grischuk στο blind, τόσα προβλήματα αντιμετωπίζει στο rapid. Οι δύο παίκτες πριν 5 χρόνια πάλι στο Amber και πάλι στο μεταξύ τους rapid είχαν παίξει την ίδια βαριάντα της Najdorf. Όσο είχε χρόνο ο Grischuk τα πήγαινε μια χαρά. Στην πίεση όμως έκανε το τελευταίο λάθος - 40...Re8? - που χάνει καθαρό κομμάτι.

Η δεύτερη θεωρητική "βόμβα" της ημέρας, το 15.Nb1 του Topalov. Δεν μπόρεσε να λύσει τα προβλήματά του ο μαύρος.

Η McCutcheon που επέλεξε ο Αμερικάνος, οδήγησε την παρτίδα στα χνάρια της Naiditsch-Stellwagen, Corus B, 2006 μέχρι που αντί για 14.Qg7 o Αζέρος αντίπαλός του έπαιξε 14.Bxf4. H McCutcheon είναι πραγματικά "κολασμένη" βαριάντα και προκύπτουν τρελές θέσεις. Για παράδειγμα αν ο λευκός έτρωγε τον πύργο με το 18.Qxa8. 18...Bb7 19.Qxa7 Qxd4 20.Rb1 Qe4+ 21.Ne2 Nc6 22.Rb4 Qxg2 23.Rg1 Qxg1 24.Nxg1 Nxa7 =/+. Ο λευκός στην παρτίδα φαινόταν να έχει το πάνω χέρι, αλλά και εδώ όπως και στην Anand-Grischuk όσο ο χρόνος μειωνόταν η θέση γυρνούσε υπέρ του παίκτη που φημίζεται για την ικανότητά του στους μειωμένους χρόνους σκέψης. Φαντεζί σκάκι.

Εδώ πια τί να πούμε. Τρία ολόκληρα πιόνια πάνω ο Kramnik, μεγάλη η εκτίμηση της θέσης υπέρ του λευκού από τα engines και παρόλα αυτά δεν κατάφερε να κερδίσει!

Ο ντεφορμέ Ivanchuk σε μια συμμετρική Αγγλική μπλόκαρε την πτέρυγα της βασίλισσας - εκεί που υποτίθεται ψάχνει παιχνίδι ο λευκός στο άνοιγμα αυτό - με το 11.b5 και ο μαύρος πήρε γρήγορα το πάνω χέρι. Η πρώτη "καθαρή" νίκη του Aronian στο τουρνουά.

Μια Ολλανδο-Ινδική αλά Glek με τον μαύρο να φτιάχνει το σχηματισμό της Stonewall αφού έχει αλλάξει πρώτα τους μαυροτετράγωνους αξιωματικούς μένοντας με το ξύλο στο c8. Περίεργη επιλογή από τον Νορβηγό, απέναντι στην οποία ο Giri δεν αντέδρασε σωστά και βρέθηκε και χειρότερος! Ακολούθησε σεμινάριο στο φινάλε.















1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στην Αρονιάν Ιβαντσούκ ο μαύρος πρέπει να κερδίζει. Μέχρι την 63η κίνηση η θέση είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που δίνει ο Μούλερ στο FCE. Ο Ιβαντσούκ έπραξε σωστά κατά τα 2/3 του σχεδίου νίκης περνώντας τη ντάμα από πίσω και και περνώντας το βασιλιά από την 4η (πάντα με χρήση Zugzwang), αλλά αντί για Βθ2 έπρεπε μάλλον Βδ4, με απώτερη ιδέα να διώξει αργότερα τον Π από την ε και να φέρει το βασιλιά στο ζ2. Φυσικά δεν τον κατηγορούμε λαμβάνοντας υπόψη το μειωμένο χρόνο σκέψης. Απλά το φινάλε φαίνεται να κερδίζει.