Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Amber 9ος Γύρος


Ενοποιημένη Βαθμολογία μετά τον ένατο γύρο σε blind και rapid:
Aronian 13
Carlsen 12
Ivanchuk, Anand, Grischuk 9.5
Gashimov 9
Nakamura, Topalov 8.5
Karjakin, Gelfand 8
Giri 6.5
Kramnik 6














Blind
Το "καφενειακό" 8.g4 έχει παιχτεί από τον Topalov απέναντι στον Kasparov(!) στο Linares το 1997. Όμως ο Topalov στο 8...Nxg4 έφαγε στο d5 με τον ίππο - ο Aronian έπαιξε 9.Qxd5 και ακολούθως τοποθέτησε τη βασίλισσα στο g2. Ο μαύρος είναι υποχρεωμένος να δώσει προσωρινά ένα κομμάτι με κάποιο αντάλλαγμα. Είναι αρκετό? Η βελτίωση του μαύρου ίσως να είναι το 15...h5 ίσως νωρίτερα. Πάντως μετά το 15...Nf6? που έπαιξε ο Kramnik είναι σχεδόν χαμένος. Φοβερή ιδέα έδειξε ο Aronian, ειδικά το 15.Kf1! Ακολούθησαν εκατέρωθεν ανακρίβειες που οδήγησαν σε ένα φινάλε, στο οποίο ο λευκός ενεργοποίησε τελικά το έξτρα υλικό του και πέτυχε μια πολύτιμη νίκη για την κατάκτηση της πρώτης θέσης του τουρνουά.

Αγγλική Τεσσάρων Ίππων. Προέκυψε μια θέση από την παρτίδα Vitiugov-Kurnosov, από το Πανευρωπαϊκό της Budva το 2009 μέχρι το 13...Nd4 - ο Kurnosov είχε παίξει 13...f5. O Gelfand παρασύρθηκε από την ομορφιά του 28...Nd4?? το οποίο χάνει αμέσως με το απλό 29.Rf1.

Απ' ότι φαίνεται η βαριάντα φιανκέτου έχει γίνει η κύρια επιλογή των λευκών στην Grunfeld στο υψηλό επίπεδο. Ο Topalov κέρδιζε αν έτρωγε πρώτα στο h6 και μετά στο g4 (21...Bxh6 22.Qxh6 Bxg4! -+). Αντ αυτού έφαγε πρώτα στο g4 επιτρέποντας το ενδιάμεσο 22.Bxg7 που διατηρεί την ισορροπία στη θέση. Ο μαύρος έχει καλή επίθεση για το θυσιασμένο κομμάτι, όμως αυτή σιγά-σιγά εξανεμίστηκε και μετά το 40...Re4?? 41.a5 ο Topalov έπαιξε 41...bxa5 και εγκατέλειψε αμέσως μετά το 42.Nxa6. O πύργος δεν έπρεπε να πάει στο τετράγωνο που επιτρέπει το πιρούνι από το c5. 40..Rd4 ήταν αρκετό για την ισότητα.

Πιθανότητα αυτή η παρτίδα στερεί από τον Magnus κάθε πιθανότητα διεκδίκησης της πρώτης θέσης. Επέλεξε και πάλι την Grand Prix Attack εναντίον της Σικελικής και μάλιστα περίεργα παιγμένη - κατέληξε με τριπλωμένα(!) πιόνια στη στήλη c. Κακοπαιγμένη παρτίδα. Την αναλύει ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο http://www.amberchess20.com/photos.html (δεύτερο video στη λίστα αυτή τη στιγμή)

Σε μια Νιμζοϊνδική ακολουθήθηκε μια παρτίδα Karpov-Morozevich από το παγκόσμιο πρωτάθλημα Μπλιτς του 2009, όμως ο Karjakin άλλαξε και τους λευκοτετράγωνους αξιωματικούς με το 12...Bxf1 - o Moro τους είχε κρατήσει μέσα παίζοντας 12...Bb7. Δε φαίνεται πως μπορεί να παίξει ο λευκός για νίκη.

O Giri δεν είναι Nakamura να παίζει τα δικά του στην Ινδική του Βασιλιά και έτσι παίχτηκε η απόλυτη main line του ανοίγματος στη βαριάντα με 9.Ne1. Πρώτη καινούρια κίνηση το 20.a4 - είχε παιχτεί 20.Nf2 στην παρτίδα Meier-Lopez Martinez, 2009. Πολύ τυπική παρτίδα για να δείξει κανείς το τί συμβαίνει στην Ινδική του Βασιλιά.














Rapid
Ο Giri είναι πιστός στην αγαπημένη του Grunfeld. Εδώ ο Grischuk τον βγάζει από τα θεωρητικά μονοπάτια και ο Giri αμέσως στραβοπατάει και εφαρμόζει ένα αμφίβολο σχέδιο με τη μεταφορά του ίππου από το c6 στο d6 (Νc7-a7-b5-d6). H κατάρριψη είναι τακτική και αρχίζει με το 18.Ne6!

Φανταστική προετοιμασία από τον Topalov που βελτίωσε μια ιδέα του Ivan Cheparinov στη Γαλλική. Μας τη δείχνει στο http://www.amberchess20.com/photos.html (3ο video στη λίστα αυτή τη στιγμή)

Αυτή τη βαριάντα με 5...Bd6 στο μοντέρνο Μπενόνι δεν την καταλαβαίνω. Ο Gashimov βέβαια είναι μάλλον ο πιο ειδικός στον κόσμο αυτή τη στιγμή οπότε κάτι θα ξέρει παραπάνω :) Φαίνεται πως έχει αρκετό αντάλλαγμα ο μαύρος για τη θυσιασμένη διαφορά. Ένα πιόνι, το ζεύγος των αξιωματικών και πολύ ασφαλή βασιλιά. Του Gashimov του διέφυγε μια τακτική λεπτομέρεια. Αν είχε παίξει 37...Rb8 αντί για 37...Rb4 μετά το ψευτο-τακτικό 38.Nxc5 Bf4! η ντάμα δεν πατάει στο e8 και το ελεύθερο πιόνι d μπορεί να ελεγχθεί. Στην παρτίδα με την ντάμα στο e8 o λευκός απέκτησε την πρωτοβουλία και οι σωστές αμυντικές κίνήσεις (π.χ. 41...Κg7!) ήταν δύσκολο να βρεθούν στο rapid. Το 42...Rxh3?? χάνει αμέσως.

Ξαναπαίχτηκε το αντι-Βερολίνο με 4.Qe2. H θέση άρχισε να μοιάζει με Ινδική του Βασιλιά (κοιτάξτε μετά την 21η κίνηση του μαύρου) και ο Anand πήρε τον βασιλιά του και άρχισε να τον μεταφέρει σιγά-σιγά προς την πτέρυγα της βασίλισσας όταν είδε πως η επίθεση του μαύρου είναι πιο γρήγορη από τη δική του. Όμως ο Carlsen πέρασε έναν πύργο στο g2 και κέρδισε μια πολύ όμορφη παρτίδα. Καλό προπονητικό υλικό.

Ο Ivanchuk συνεχίζει τα σεμινάρια στη Γαλλική σε μια επική παρτίδα 117 κινήσεων.

Η κύρια βαριάντα της Grunfeld. Ο Kramnik δεν μπόρεσε για άλλη μια φορά με τα λευκά να βγάλει κάτι.
















Δεν υπάρχουν σχόλια: