Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Willi Schlage












Ο Willi Schlage - γεννημένος την παραμονή Χριστουγέννων του 1888 - ξεχώρισε σε κάποια γερμανικά σκακιστικά τουρνουά του μεσοπολέμου (για παράδειγμα ήταν 2 φορές πρωταθλητής Βερολίνου στα 1921 και 1926), σε μια εποχή παρακμής του γερμανικού σκακιού, που δοκιμάζονταν μετά την ήττα στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο - σε μια χώρα σχεδόν διαλυμένη. Η συμπάθειά του προς τους Ναζί του έδωσε τη θέση του αρχιπροπονητή των εθνικών ομάδων της Γερμανίας και μαζί με τους επίσης "συμπαθούντες" Alekhine και Bogoljubow, προετοίμασε την εθνική της χώρας του για τους "ανεπίσημους" Ολυμπιακούς του 1936, δηλαδή το σκακιστικό τουρνουά της Χιτλερικής Ολυμπιάδας του Μονάχου. Αργότερα ανέλαβε τα σκακιστικά ταλέντα της χώρας και από τα χέρια του πέρασαν οι Junge, Unzicker και Keller (μεταξύ άλλων αγνώστων νεαρών σκακιστών). Η φωτογραφία που συνοδεύει το παρόν τον απεικονίζει - στα αριστερά - μαζί με τους Keller, Junge και Unzicker το 1939 λίγους μήνες πριν το θάνατό του - στις 5 Μαΐου του 1940, την ημέρα που οι Γερμανοί ολοκληρώνουν την επιδρομή τους στη Νορβηγία.

30 χρόνια νωρίτερα, στο Αμβούργο, διεξήχθη το 17ο Κογκρέσο της Γερμανικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, ένα από τα σημαντικότερα διεθνή τουρνουά των αρχών του 20ου αιώνα και το ζενίθ της καριέρας του Carl Schlechter - πρώτος μπροστά από τους Nimzowitsch, Marshall, Tarrasch, Alekhine, Tartakower μεταξύ άλλων. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη διεξαγωγή του τουρνουά αυτού το blog oldinchess - που δυστυχώς έμεινε ανενεργό από τότε - παρουσίασε γύρο προς γύρο αυτό το τουρνουά. Το Β τουρνουά κέρδισε ο Gersz Rotlewi, ενώ στο Γ τουρνουά (για το οποίο δε γνωρίζουμε και πολλά) πρώτευσε ο Willi Schlage. Εκεί έπαιξε μια παρτίδα που έμελλε να μείνει στην ιστορία, πιο γνωστή από οποιαδήποτε παρτίδα που παίχτηκε στο grandmaster group. Ήταν η παρτίδα Roesch-Schlage, η παρτίδα που επέλεξε ο Stanley Kubrick για να παίξει ο HAL9000 με τον Frank Poole στην Οδύσσεια του Διαστήματος. Ο HAL παίζει τις νικηφόρες κινήσεις του Willi Schlage και ο Poole αυτές του αντιπάλου του. Η επιλογή αυτής της παρτίδας από τον Kubrick (ισχυρό ερασιτέχνη σκακιστή) αποτελεί ένα μικρό μυστήριο, όπως μυστήριο αποτελούν και οι ανακρίβειες που περιέχονται στην ταινία σε σχέση με την παρτίδα αυτή - ο HAL ανακοινώνει ματ σε 2 που δεν είναι φορσέ με την κίνηση "queen to bishop three" ενώ εννοεί 15...Qf3 που στην descriptive notation γράφεται φυσικά Q-B6.

Έτσι ο Willi Schlage κέρδισε την αθανασία. Όμως η περίπτωση Schlage έχει ένα ακόμα μυστήριο. Το 1979 η κυβέρνηση του Μάλι εξέδωσε μια σειρά τεσσάρων γραμματοσήμων με τίτλο Grands Maitres des Echecs. Οι 3 από τους 4 σκακιστές που επιλέχθηκαν ήταν οι Alekhine, Bogoljubow και Janowski(!). Άντε ο Bogoljubow πάει κι έρχεται αλλά ο Janowski ήταν μια έκπληξη. Το απίστευτο είναι πως ο 4ος σκακιστής που απεικονίζεται και μάλιστα στο γραμματόσημο των 200 φράγκων (Bogoljuow-300 φράγκα, Alekhine-140 φράγκα!, Janowsky-100 φράγκα) ήταν ο Willi Schlage! Μία εξήγηση είναι πως ο σχεδιαστής των γραμματοσήμων ήταν Γερμανός φιλο-ναζί - αν και αυτό δεν εξηγεί την επιλογή του καημένου του Janowsky που ήταν Εβραίος - μια άλλη εξήγηση, πιο πιθανή κατά τη γνώμη μου, είναι πως αυτός που απεικονίζεται στο γραμματόσημο είναι ο Tartakower και από κάποιο λάθος αναγράφεται το όνομα Willi Schlage. Μάλλον δε θα μάθουμε ποτέ.

Ο ζωγραφικός πίνακας είναι του Marcel Duchamp - The Chess Game, λάδι σε καμβά
Η φωτογραφία του Schlage με τους μαθητές του από το chessbase.com και το άρθρο για τα 80α γενέθλια του Wolfgang Unzicker
Πηγές
wikipedia
chessgames.com
Berliner Schachverband
www.onwar.com
oldinchess.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: