Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Amber 2ος Γύρος














Ένα video που συνδέει τον πρώτο και το δεύτερο γύρο: ο Grischuk αναλύει τη νίκη του επί του Kramnik στο blind του πρώτου γύρου και δείχνει πώς ξέφυγε, κερδίζοντας τελικά, το blind επί του Boris Gelfand.

Ενοποιημένη βαθμολογία μετά το δεύτερο γύρο σε blind και rapid:
Aronian, Calrsen, Grischuk 3.5
Gelfand, Anand 2.5
Gashimov 2
Topalov 1.5
Nakamura, Kramnik, Ivanchuk, Karjakin, Giri 1

Blind
Πολύ περίεργα τα κούνησε ο Gashimov στο άνοιγμα - Slechter Slav με Na6-c7 και c5. O λευκός έβγαλε ένα δυνατό ελεύθερο c5 πιόνι, άλλαξε τα πάντα και στη συνέχεια μετέτρεψε σε ένα πολύ πλεονεκτικό φινάλε πιονιών. Τελικά κέρδισε το φινάλε K+Q+h με το βασιλιά του ιδανικά να ελέγχει το τετράγωνο προαγωγής εναντίον K+Q.

Δείτε το βίντεο στο πάνω μέρος της ανάρτησης.

Συμμετρική Αγγλική σε μια βαριάντα που είχε παιχτεί στο Polugaevsky-Andersson, Biel 1990, μέχρι το 10.b3 που είναι καινοτομία - ο Polu είχε παίξει 10.Qa4. Ο λευκός έχει το πλεονέκτημα λόγω υγειούς πιονοδομής, όμως ο Kramnik δε βρήκε το δρόμο προς τη νίκη.

Το 9.Nd3 είναι καινοτομία και καθαρή θυσία πιονιού σε μια Grunfeld φιανκέτου χωρίς προφανές αντάλλαγμα, αν εξαιρέσει κανείς το ότι ο μαυροτετράγωνος αξιωματικός δε μπορεί να επιστρέψει στο g7 μετά το φάγωμα του θυσιασμένου πιονιού στο d4 και έτσι να υπάρχουν αδυναμίες στα μαύρα τετράγωνα γύρω από το ροκέ του μαύρου. Ο Aronian έκανε τη μεταφορά Bb6-c7-d6-f8 και τον επανέφερε εκδιώχνοντας τον "ομόλογό" του από το h6. Τελικά o Nakamura βρήκε αντάλλαγμα στην πτέρυγα της ντάμας διπλώνοντας τα b πιόνια του μαύρου και παίρνοντας τον έλεγχο της στήλης c. Όχι μόνο κατάφερε να πάρει το πιόνι πίσω αλλά πήρε άλλο ένα. Από τη 40η κίνηση αρχίζουν τα λάθη. Ο Nakamura αρχικά τοποθέτησε λάθος το βασιλιά του στο g2 μετά από ένα σαχ του μαύρου από την πρώτη γραμμή - 40.Kh2! διατηρούσε το πλεονέκτημα - όμως ο Aronian δεν είδε την όμορφη αλλά ομολογουμένως δύσκολη για blind βαριάντα, 41...Rxb4! 42.axb4 Bb3 μετά την οποία ο λευκός πρέπει να δώσει πίσω τη διαφορά και το πιόνι οδηγώντας την παρτίδα σε ισότητα. Μετά την αβλεψία του αυτή, ο Aronian βρέθηκε πολύ γρήγορα χαμένος. Το 64.Kf3! θα αποφάσιζε αμέσως, ο Αμερικανός δεν το έπαιξε αμέσως αλλά το έπαιξε τελικά στην 68η κίνηση - μετά ξέχασε τη θέση του μαύρου αξιωματικού και "κρέμασε" ξερό πύργο, εγκαταλείποντας αμέσως. Ο Aronian είναι πολύ τυχερός μέχρι τώρα στο τουρνουά.

Ο Topalov ήταν αυτός που βγήκε από τα θεωρητικά μονοπάτια επιλέγοντας να διατηρήσει μέσα στη σκακιέρα τους μαυροτετράγωνους αξιωματικούς σε μια βαριάντα της Νιμζοϊνδικής Ρουμπινστάιν που είχε πρωτοπαιχτεί στην παρτίδα Ivkov-Pilnik, Mar Del Plata 1955. Μετά την αλλαγή των βασιλισσών ο λευκός έμεινε με το απομονωμένο, όμως η παρουσία ενός άψογα τοποθετημένου αξιωματικού στο c5 δένει τα χέρια του μαύρου ο οποίος δεν μπορεί παρά να αλλάξει αυτόν τον αξιωματικό "λύνοντας" έτσι την αδυναμία του λευκού. Το φινάλε των τεσσάρων πύργων που προέκυψε είναι ισόπαλο καθώς ο λευκός δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί το 3 προς 2 στην πτέρυγα της βασίλισσας, ο μαύρος έχει μπλοκάδα στα λευκά τετράγωνα.

Εδώ ακολουθήθηκε η Kempinski-Zarnicki από μια συνάντηση Πολωνίας-Αργεντινής το 2006 (υπάρχει στη MEGA Database αλλά όχι και στο chessgames.com). O Ivanchuk κράτησε έυκολα την ισοπαλία στο φινάλε πύργων που προέκυψε.














Rapid
Ινδική του Βασιλιά, το σύστημα με Bd3 και Nge2. Παίχτηκε πολύ θεωρία εδώ. Το 17.Bf4 είναι νέα κίνηση. Όλοι έχουν παίξει 17.Kg2 με πρώτη χρονικά την Yussupov-Elhvest, Πρωτάθλημα ΕΣΣΔ, 1987. Για άλλη μια φορά ο Aronian κατέληξε σε χαμένη θέση με πιόνι κάτω, όμως ο Nakamura πέταξε τη νίκη με το 48...c4? Τουλάχιστον αυτή τη φορά δεν έχασε. 4 χαμένες θέσεις ο Αρμένιος, 3.5 βαθμούς!

Πάλι γλίτωσε ο Grischuk. Ξεπληρώνει σιγά-σιγά τον Gelfand για εκείνη την παρτίδα που δεν κατάφερε να κερδίσει στο περσινό Tal Memorial.

Μια κλάση πάνω ο Carlsen από τον αντίπαλό του. Η τελική θέση δείχνει την υπεροχή του αξιωματικού έναντι του ίππου σε θέσεις με ελεύθερα πιόνια και στις δύο πτέρυγες.

Ο Anand παίζει στον Kramnik τη βαριάντα στο Αποδεκτό Γκαμπί της Βασίλισσας που ο ίδιος ο Kramnik επανέφερε στο προσκήνιο με τη νίκη του επί του Deep Fritz στο Bahrain το 2002. Ο λευκός αν δεν είναι Kramnik δύσκολα μπορεί να έχει φιλοδοξίες για πλεονέκτημα σε αυτή τη συνέχεια. Στην παρτίδα ο Kramnik έβγαλε πολύ πλεονεκτικό φινάλε αλλά όταν μετά το ατυχές 36...f5? είδε πως μετά το 37.Nd8 πρέπει να βγάλει τον ίππο του από το d5 τετράγωνο για να υποστηρίζει το αδυνατισμένο πια e6 πιόνι, συμφώνησε την ισοπαλία.

Ένα από τα πιο γνωστά φινάλε που βγαίνουν κατευθείαν από τη θεωρία στην Panov. Μου θύμισε μια παρτίδα Κοκόλιας-Κουτουκίδης στο Παγκράτι.

Στο σύστημα Short της Κάρο-Καν προωθήσεως το 8.Ne1 δεν είναι ακριβώς καινοτομία - έχει ξαναπαιχτεί από κάποιον Bacon. Δεν εμπιστεύομαι το computer σε αυτή τη βαριάντα, έχει την τάση να υπερεκτιμάει την εδαφική υπεροχή των λευκών. Οι παίκτες επανέλαβαν τη θέση στην 23η κίνηση.




Δεν υπάρχουν σχόλια: