Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Amber 10ος-11ος Γύρος - Τελικές Βαθμολογίες















Ενοποιημένη Τελική Βαθμολογία σε blind και rapid:
Aronian 15.5
Carlsen 14.5
Anand 13
Ivanchuk, Grischuk 11
Nakamura, Gelfand, Gashimov, Topalov 10.5
Karjakin 10
Kramnik 8
Giri 7

10ος Γύρος
Blind
Στην Leko-Wang Yue, Nanjing, 2009, στο 11.h4 ο Κινέζος είχε παίξει h6. O Gashimov έπαιξε αμέσως 11...0-0-0. Στην τελική θέση ο λευκός δύσκολα μπορεί να παίξει με στόχο το d6 χωρίς μαυροτετράγωνους αξιωματικούς.

Ινδική της Βασίλισσας με 5.b3. Αυτή η βαριάντα με c5 και μετά την ανταλλαγή των μαυροτετράγωνων αξιωματικών, d6 και e5 μοιάζει με τη βαριάντα της Μπογκοϊνδικής με 4...c5!?. Ο Ρώσος ΙΜ Sergey Kiselev ειδικεύεται σε αυτούς τους σχηματισμούς με τα μαύρα και στην 14η κίνηση έπαιζε 14...a5 αντί για το 14...exd4 του Carlsen. 14...a5 έχει παιχτεί και στην Dautov-Hjartarson, Bundesliga 2003. H περίεργη πιονοδομή που απέκτησαν τα μαύρα (a5,b6,b4,d6) δε φαίνεται να φόβισε τον Carlsen και ο υπολογιστής συμφωνεί με αυτή του την εκτίμηση αν και οπτικά μοιάζει επικίνδυνη. Με το 28...d5 η αδυναμία στη d λύνεται και η παρτίδα συμφωνήθηκε ισόπαλη λίγο μετά.

Η ίδια βαριάντα της Γαλλικής που παίχτηκε και στην Topalov-Nakamura στον προηγούμενο γύρο, αλλά ο Karjakin δεν ακολούθησε την ιδέα των Βούλγαρων με 13.Rb3 και 14.Ba4!?, αλλά έφαγε κατευθείαν στο d7 (13.Βxd7) φοβούμενος ίσως κάποια βελτίωση που είχε ετοιμάσει ο Αμερικάνος. Ο Nakamura επέλεξε να δώσει το ενδιάμεσο σαχ στο h4 πριν επιστρέψει τη βασίλισσα στο d8, κάτι που είχε παιχτεί μόνο σε χαμηλότερο επίπεδο. Ο μαύρος στην παρτίδα δε φαίνεται να έχει προβλήματα από το άνοιγμα. Ακολούθησε ένα g5 και έξοδος του μαύρου βασιλιά με τον μαύρο να φαίνεται κερδισμένος, όμως ο Nakamura με το 27...Bf5? έστησε το a6 πιόνι και με τον μειωμένο χρόνο σκέψης παίχτηκαν αρκετές ανακρίβειες. Τελικά ο μαύρος κράτησε το φινάλε πύργος και αξιωματικός εναντίον πύργου στο τέλος.

Μια θυσία πιονιού σε μια πολυπαιγμένη βαριάντα της Ragozin, το 19.Bd3!? - είχε παιχτεί κυρίως το 19.Be2 - ήταν αρκετή για να μπερδέψει τον Giri, ο οποίος μόλις πέντε κινήσεις αργότερα εγκατέλειψε - το 22...Rc2?? χάνει αμέσως.

Αυτή η νίκη με τα μαύρα κλείδωσε τη νίκη του Αρμένιου GM στο τουρνουά. Ποιος θα φανταζόταν το ότι η Ragozin θα παιζόταν τόσο συχνά στο κορυφαίο επίπεδο.

Κλειστή Καταλανική, η βαριάντα που ο μαύρος με Nh5 και f5 διαλέγει το σχηματισμό Stonewall. Στην παρτίδα Van Wely-Spassky, Διασυλλογικό Γαλλίας 2002, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής είχε παίξει 15...a6, o Ivanchuk επέλεξε όμως να θυσιάσει το πιόνι στο a7. Στη συνέχεια έπαιξε μία από τις πιο εντυπωσιακές κινήσεις του τουρνουά, το 19...Ng3!! που άφησε άναυδους πολλούς από τους grandmasters στην αίθουσα αναλύσεων. Ακολούθησαν χαοτικές τακτικές περιπλοκές από τις οποίες ο μαύρος θα μπορούσε να βγει κερδισμένος αν έπαιζε 24...Nxc1 ή 24...Bxb4. Τελικά παρότι βγήκε με κομμάτι παραπάνω δεν μπορούσε να σταματήσει το πιόνι b του λευκού και αρκέστηκε στο διαρκές σαχ.















Rapid
Ακολουθήθηκε η Leko-Topalov από το Cap d'Agde του 1994 όπου ο Ούγγρος είχε παίξει 15.f3 αντί του 15.Kb1 του Νορβηγού. Μετά από κάποιες ανακρίβειες του Grischuk, ο μαύρος βασιλιάς πιάστηκε στο κέντρο της σκακιέρας.

Ο Topalov που δε διστάζει σε αυτό το τουρνουά να δείξει νέες ιδέες στο άνοιγμα παρά το ότι βρισκόμαστε λίγο πριν τα ματς διεκδικητών, "ανέστησε" μια παλιά ιδέα του Δανού Mogens Moe από το 1969, το 8...e4!?, "βελτιώνοντας" την βγάζοντας τον ίππο στο e7 αντί του f6 για να παίζει ο αξιωματικός τη μεγάλη διαγώνιο. Στη συνέχεια έχασε μια ευκαιρία όταν αντί για 19..Nxf3+ 20.Bxf3 f4 21.gxf4 Qxh4 -/+ έπαιξε 19...cxd5. O λευκός σφράγισε τη μεγάλη διαγώνιο, άλλαξε τους πύργους στην a και "κατασκεύασε" την μπαταρία Qa1+Bd4, αλλάζοντας και τους μαυροτετράγωνους. Με το 27.Rd1 μετέτρεψε φορσέ σε ένα φινάλε πύργων που δεν έχει τύχες νίκης. Ο υπολογιστής δίνει τη μανούβρα 27.Qd5-d4 και 28.Qf4 ως την καλύτερη προσπάθεια για νίκη με μεγάλο πλεονέκτημα για τα λευκά.

Εντυπωσιακή παρτίδα τόσο από τον Kramnik που έπαιξε μια διαισθητική θυσία κομματιού που αποδείχτηκε ολόσωστη, όσο και από τον Ivanchuk που βρήκε μοναδικές άμυνες. Αναλύεται στο http://www.amberchess20.com/photos.html από τον Kramnik (πρώτο video στη λίστα).

Σε αυτή τη βαριάντα της Νιμζοϊνδικής το 9.Bf4 δεν είχε παιχτεί και ο Karjakin προσπάθησε να το εκμεταλλευτεί παίζοντας g5 και φτιάχνοντας ένα πόστο στο e5 για τον ίππο του. Έφαγε το c4 που πέφτει φορσέ, όμως μετά άλλαξε αυτόν τον ίππο με το 15...Na3?! ενώ θα μπορούσε να τον διατηρήσει - ο υπολογιστής προτείνει διάφορα (15...a6,15...f6,15...d6). Με το 22...Bd7 δε επέτρεψε ένα τακτικό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δύσκολο φινάλε γι αυτόν αν ο Nakamura έβρισκε το 28.Qb3. Αργότερα ο Nakamura προσπάθησε αλλά ο Karjakin αμύνθηκε σωστά (δείτε το όμορφο 44...Rd2+!) και κράτησε την ισοπαλία.

Δε θυμάμαι πότε έπαιξε τελευταία φορά τη Γαλλική ο Anand! Το 28.Rh3?? στήνει ένα πιόνι και βγάζει τα μαύρα τελείως κερδισμένα. Παίχτηκαν πολλές Γαλλικές σε αυτό το τουρνουά. Λέτε να επιστρέψει αυτό το άνοιγμα στο κορυφαίο επίπεδο?

Η λεγόμενη και Σικελική Γρίβα. Αντί του 14.g4!? που παίχτηκε μεταξύ άλλων και στην Movsesian-Γρίβας, Ευρωπαϊκό Κύπελλο, 2001, ο Giri έπαιξε το πιο ήσυχο 14.Kb1. O Gelfand έδωσε το απομονωμένο d5 για αντιπαιχνίδι πάνω στο μεγάλο ροκέ του λευκού. Τελικά μετά τις απλοποιήσεις προέκυψε ένα φινάλε στο οποίο μόνον ο λευκός έχει τύχες νίκης. Ο Giri προσπάθησε αλλά μετά από 93 κινήσεις αναγκάστηκε να συμφωνήσει την ισοπαλία.














11ος Γύρος
Blind
Το 15.Ne5 σε αυτή τη βαριάντα της Ανοιχτής Καταλανικής είναι καινοτομία. 15.Qc2 είχε πρωτοπαιχτεί στην παρτίδα Kurajica-Sibarevic, Μπάνια Λούκα 1979 (στο περίφημο τουρνουά που έκανε το διεθνές του ντεμπούτο ο Gary Kasparov, όταν χωρίς διεθνές ΕΛΟ τερμάτισε 2 ολόκληρους βαθμούς μπροστά από τον Smejkal και 2.5 από τους Ulf Andersson και Tigran Petrosian), ενώ το 15.Nb3 πρωτοπαίχτηκε στην Davies-Shabtai, Tel-Aviv, 1989. O Aronian δεν έβγαλε κάτι από το άνοιγμα και το φινάλε πύργων μοιάζει ισόπαλο.

Μαραθώνια παρτιδα 140 κινήσεων σε μια συμμετρική Αγγλική στην οποία φαίνεται πως ο λευκός είχε το πάνω χέρι. Ο μαύρος θα μπορούσε να ισοφαρίσει με το διαβολικό "ενδιάμεσο" 31...Bg4! (πολύ δύσκολη κίνηση για blind και μειωμένο χρόνο σκέψης), όμως και ο Gashimov δεν μπόρεσε να βρει το 47.Rf3 μετά το οποίο ο μαύρος πρέπει να εγκαταλείψει. Παίχτηκε για 90 κινήσεις ένα φινάλε με τον λευκό να έχει πύργο και δυο πιόνια έναντι δύο κομματιών και αυτός που πλησίασε πιο κοντά στη νίκη ήταν ο μαύρος.

Αυτή η ιδέα του Topalov με το 12...Be6 και μετά 13...Nxc3 δε φαίνεται και πολύ σόι. Με το 18.e4! ο Ivanchuk θα μπορούσε να τον τιμωρήσει πειστικά. Τελικά το αντάλλαγμα του λευκού για τη διαφορά άρχισε να εξανεμίζεται σιγά-σιγά. Εκβιάζοντας το παιχνίδι ο Ivanchuk κατέληξε στο τέλος να παλεύει αυτός για την ισοπαλία.

Δεν έχει όσιο και ιερό ο Nakamura :) Έπαιξε τη Veresov και βγήκε φυσικά χειρότερος με τα λευκά. Το 26.Ne3?? χάνει αμέσως.

Τρελή βαριάντα στο άνοιγμα από την οποία ο Magnus βγήκε σε μειονεκτική θέση και στη συνέχεια ο Gelfand έδειξε την τεχνική του.

12...Qa5 είχε παιχτεί στην Tomaszewski-Plachetka, Rubinstein Memorial, 1980 αντί του 12..Qe7 που έπαιξε ο Ινδός. Ο μαύρος έσπρωξε γρήγορα τα πιόνια του στην πτέρυγα της βασίλισσας και ο Giri σε ήδη δύσκολη θέση έπαιξε το 24.Rc3?? που χάνει για τακτικούς λόγους.


Τελική Βαθμολογία στο blind:
Aronian 8.5
Anand 7
Grischuk, Gashimov, Gelfand 6
Karjakin 5.5
Ivanchuk, Nakamura, Carlsen 5
Topalov 4.5
Kramnik 4
Giri 3.5














Rapid
Ισπανική Τσιγκόριν, η κύρια βαριάντα της με τον Topalov να μην παίζει το σύνηθες Ng3, αλλά να περιμένει με τον ίππο στο f1 και τελικά μετά από αλλαγές να τον βγάζει στο e3 για να πιέζει το αδύνατο c4 πιόνι του μαύρου. Ο Βούλγαρος γενικά φημίζεται για το χειρισμό των θέσεων του Ruy Lopez με τα λευκά κομμάτια. Τελικά κέρδισε από την πτέρυγα του βασιλιά. Ίσως η καλύτερή του παρτίδα στο τουρνουά.

Ο Giri πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου εκμεταλλεύτηκε αυτό το τουρνουά ως ευκαιρία να τεστάρει το κύριο ρεπερτόριό του εναντίον των κορυφαίων στον κόσμο. Έτσι, λοιπόν έπαιξε την αγαπημένη του άμυνα στο e4, την Petrov. Στν 18η κίνηση όμως έπεσε σε ένα απλό τακτικό, ενώ με κάτι σαν 18...Re6 ή 18...Bb7 θα διατηρούσε την ισορροπία. Με δύο πιόνια πάνω σε φινάλε βασιλισσών ο παγκόσμιος πρωταθλητής δε δυσκολεύτηκε να μετατρέψει το πλεονέκτημα.

Άλλη μία μαραθώνια παρτίδα (139 κινήσεις). Ο Grischuk σταθερά καλύτερος έβγαλε ένα φινάλε με δύο πύργους και αξιωματικό έναντι βασίλισσας και ίππου με πιόνια μόνο στη μία πτέρυγα το οποίο μετατράπηκε σε πύργος, αξιωματικός και g,f πιόνια εναντίον σκέτης βασίλισσας. Με καλή τεχνική βελτίωνε συνεχώς τη θέση του αλλά στην 125η κίνηση έπρεπε να παίξει Be6 αντί για το Kf6 μετά το οποίο ο δρόμος για την ισοπαλία είναι εύκολος.

Με σίγουρη την πρώτη θέση, ο Aronian πειραματίστηκε με το 4...a6, 5...Νge7 στην Ισπανική. Δεν μπόρεσε ο Karjakin να τον τιμωρήσει στο άνοιγμα και μετά την 28η κίνηση άρχισαν να επαναλαμβάνουν τη θέση.

Και εδώ πειραματισμοί. Benko με ένα περίεργο 12...Ne8 που είχε παιχτεί μόνο από ερασιτέχνες. Τον υπολογιστή δεν τον εμπιστεύομαι στο Benko γιατί δεν μπορεί να εκτιμήσει σωστά τη δυναμική των μαύρων. Μετά το 25.b4? το φινάλε είναι μάλλον κερδισμένο για τα μαύρα. Ο Magnus κυριάρχησε στα rapid αλλά η χαμηλή του απόδοση στα blind του στοίχισε την πρωτιά στο τουρνουά.

Ένα ακόμα εντυπωσιακό αποτέλεσμα για τον Nakamura - έστω κι αν ο Κramnik ήταν ντεφορμέ σε αυτό το τουρνουά. Το 15...a4 είναι καινοτομία. Φοβερό "τουρλουμπούκι", η θέση ταιριάζει γάντι στο στυλ του Nakamura.

Τελική Βαθμολογία στο rapid:
Carlsen 9.5
Aronian 7
Ivanchuk, Topalov, Anand 6
Nakamura 5.5
Grischuk 5
Karjakin, Gashimov, Gelfand 4.5
Kramnik 4
Giri 3.5



Δεν υπάρχουν σχόλια: