Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Amber 5ος Γύρος


Ενοποιημένη Βαθμολογία μετά τον πέμπτο γύρο σε blind και rapid:
Aronian 8
Anand 6.5
Carlsen 6
Grischuk 5.5
Topalov, Karjakin 5
Nakamura, Gelfand 4.5
Gashimov, Ivanchuk 4
Kramnik, Giri 3.5













Blind
Μετά το 12.Bc1 του Anand, προέκυψε μια θέση από την παρτίδα Rogozenco-Itkis, Ciocaltea Memorial, 1995. Ο Μολδαβός ΙΜ είχε παίξει 12...Qa5, ο Karjakin προτίμησε το 12...Na5. O μαύρος δίνει ένα πιόνι, αλλά ο λευκός δεν έχει καμία τύχη νίκης σε αυτό το επίπεδο.

Βερολίνο με σχετικά πρόωρο b3. O Gashimov επέτρεψε να χαλάσει η πιονοδομή του για να πάρει τον λευκοτετράγωνο αξιωματικό του μαύρου. Ο Aronian είχε τουλάχιστον ισοφαρίσει όταν ο λευκός έπαιξε το "αψυχολόγητο" 30.f5 που θυσιάζει ένα πιόνι χωρίς κάποιο προφανή λόγο. Φάντασμα του Blind? Το πιόνι αποφάσισε. Στο τέλος μάλιστα ο Aronian κλήθηκε να αποδείξει ότι ξέρει να κάνει τη σωστή γέφυρα στο πιο βασικό φινάλε πύργων της θεωρίας :)

Έπρεπε να παιχτούν 21 κινήσεις για να φτάσουμε σε πρωτότυπη θέση. To 21...d4 - έχει παιχτεί 21...dxe4 στην Jordanek-Alexa από το διασυλλογικό Τσεχίας 2004 - μοιάζει λίγο αμφίβολο. Οδήγησε σε χαοτικές τακτικές βαριάντες που δεν τολμώ να αναλύσω και στις επόμενες 10 κινήσεις φαγώθηκαν διάφορα για να καταλήξουμε σε μια θέση που ο μαύρος έχει διαφορά πάνω και κερδίζει. Ο Grischuk με καλή τεχνική μετέτρεψε σε κερδισμένο φινάλε και... ξέχασε τη θέση του λευκού βασιλιά :( Τραγωδία!

Μέρα Ivanchuk η χθεσινή. Σήμερα είναι τα 42α γενέθλιά του Ουκρανού, αλλά τα γιόρτασε χθες :) Σε μια Καν (αναστροφή από Αγγλική) ο Magnus έβαλε τον πύργο του f στο d8 πράγμα ασυνήθιστο αφού μετά έβαλε και Bd6 με το πιόνι στο d7. Έστησε με το 13...Nc6? και τέλος. Κρίνοντας και από την παρτίδα του rapid που ακολούθησε, κάτι δεν πήγαινε καλά χθες με τον Magnus. Τί έκανε την ελεύθερη μέρα στο καζίνο ο νεαρός Νορβηγός? :)

Η πρώτη νίκη του Giri στο τουρνουά, είχα την τύχη να τον ακούσω να τη σχολιάζει χθες στο ICC. Κατά δήλωσή του δεν ξέρει καλά αυτήν την υποβαριάντα της Τσιγκόριν αλλά ήταν σίγουρος πως κι ο Nakamura μάλλον δεν είχε ιδέα κι αυτός! Χαζεύοντας τη βάση βρήκα μια ελληνική παρτίδα σε αυτή τη συνέχεια, την Αναγνωστόπουλος-Σκέμπρης, Καρδίτσα 1996 (υπάρχει αναλυμένη στην MEGA DATABASE από τον Boris Alterman) που συνεχίστηκε με 20...Qe7 αντί του 20...Qa5 που έπαιξε ο Αμερικάνος. Η έμπνευση του Giri να δώσει δυο κομμάτια για πύργο δεν είναι σωστή, όμως ο Nakamura τα μπέρδεψε στο τέλος και το φινάλε κομματιού για 3 πιόνια που έβγαλε ο λευκός είναι κερδισμένο - ο Giri διάλεξε τον πιο ασφαλή τρόπο.

Ο Kramnik μοιάζει κουρασμένος σε αυτό το τουρνουά. Το να τον βλέπουμε να χάνει με τα λευκά στη Σλαβική Αλλαγής - έστω και σε blind - είναι σίγουρα περίεργο. Δεν ξέρω αυτή η θυσία ντάμας για πύργο και κομμάτι πόσο σόι είναι - έχει παιχτεί σε χαμηλό επίπεδο μόνο, ο υπολογιστής δίνει πάντως κάποιο αντάλλαγμα για τα λευκά. Στην παρτίδα πολύ γρήγορα ο Kramnik κατέστρεψε τη θέση του. Το παράξενο είναι πως το απόγευμα - λίγες ώρες μετά - έπαιξε την καλύτερη παρτίδα του στο τουρνουά.














Rapid
Ο Kramnik που όλοι ξέρουμε και κάποιοι συμπαθούν :) Κατά διαβολική σύμπτωση προ 5ημέρου ένας ισχυρός παίχτης μου έλεγε γι αυτή τη βαριάντα της Νιμζοϊνδικής, εκφράζοντας την πίστη του στις δυνατότητες του μαύρου. Σαν να πιάστηκε λίγο αδιάβαστος ο Gelfand, καθώς η πρώτη νέα κίνηση που έπαιξε - το 14.dxe5 - μοιάζει να είναι λανθασμένη. Είχε παιχτεί 14.Nd3 στην Mascaro March-Delchev, Benasque Open, 2007, ενώ ο ίππος του στο a4 πιάστηκε offside. O Kramnik βρήκε το πολύ όμορφο 21...Ne4! και ακολούθησε σεμινάριο στις μανούβρες. Η πιο όμορφη παρτίδα της ημέρας κατά τη γνώμη μου.

Τι Σλαβική Αλλαγής είναι αυτή? 9.g4, 10.h4, 11.Qd2, 12.Qh2!? και 4 κινήσεις αργότερα ο μαύρος μπορεί να εγκαταλείψει με ήσυχη τη συνείδησή του! Αυτό είναι καφενείο υψηλού επιπέδου, όχι ο Nakamura. Δείτε αυτήν την παρτίδα.

Αναλύει ο Ivanchuk στο http://www.chess.co.uk/twic/chessnews/videos/20th-amber-official-videos-ivanchuk. Μια τέτοια Γαλλική να παίξω και σταματάω το αγωνιστικό την επόμενη μέρα.

Επίσης πολύ όμορφη νίκη. Πολύ "αεράτη" Ολλανδική από τον Topalov που τιμωρήθηκε υποδειγματικά. Σε ήδη μειονεκτική θέση ο Βούλγαρος αποδέχτηκε μια θυσία διαφοράς που αποδείχθηκε "δηλητηριασμένη". Και το d πιόνι του λευκού έφυγε.. Και άντε πιάσε το. Ο Grischuk το υποστήριξε με όλα τα κομμάτια του. Θεαματικό τελείωμα.

Τέτοιες θέσεις ο Anand συνήθως τις κερδίζει. Οι σχολιαστές χθες στο ICC (Smeets και Seirawan) δεν μπορούσαν να καταλάβουν το γιατί ο Ινδός επέτρεψε την ανταλλαγή βασιλισσών με το 31...Nfd5. Ούτε ο υπολογιστής καταλαβαίνει το γιατί.

Αυτοί οι δύο για κάποιο λόγο συγκεντρώνουν την αντιπάθεια πολλών. Ο Giri μετά τη νίκη του στο blind έπαιξε λίγο διστακτικά ενώ είχε πολύ καλή θέση. Σαν να ήθελε να σιγουρέψει την επικράτησή του στο μίνι-ματς. Θα μπορούσε για παράδειγμα να πάρει τη διαφορά με 24...Bxd4. Αντ αυτού προτίμησε να αλλάξει τα πάντα και να μπει σε ένα φινάλε βασιλισσών που έχουν και οι δύο διαρκές σαχ.














Δεν υπάρχουν σχόλια: