Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Amber 8ος Γύρος


Ενοποιημένη Βαθμολογία μετά τον όγδοο γύρο σε blind και rapid:
Aronian 11.5
Carlsen 11
Ivanchuk, Anand 8.5
Grischuk, Gashimov 8
Nakamura, Topalov 7.5
Karjakin, Gelfand 7
Giri 6
Kramnik 5.5

Έξι ισοπαλίες στα blind και ισάριθμες νίκες των λευκών στα rapid είχε ο όγδοος γύρος, ο πιο θεαματικός του τουρνουά μέχρι τώρα. Έχει ξεκαθαρίσει το ότι τη μάχη για την πρώτη θέση θα δώσουν οι Aronian, Carlsen που έχουν ξεφύγει στη βαθμολογία.

Blind
Το μόνο που έχουμε να κρατήσουμε από αυτήν την παρτίδα είναι η έμπνευση του Aronian με το 11...Nb8 σε αυτή τη βαριάντα αποφυγής του φινάλε του Βερολίνου. Ο Anand δεν προσπάθησε καν.

Το πιο "τρελό" ζευγάρι της ημέρας. Η απογευματινή παρτίδα τους στο rapid ήταν πιο επεισοδιακή αλλά και αυτή ήταν αρκετά ανορθόδοξη. O Grischuk επέλεξε μια υποβαριάντα αποφυγής του σχηματισμού Λένινγκραντ με το 2.Nc3 και στο 2...d5 3.Bf4, ενώ στη συνέχεια για να ελευθερώσει το c πιόνι του έπαιξε 4.Nb5!? για γρήγορο c4. Η πιο γνωστή παρτίδα στην οποία είχε παιχτεί αυτή η ιδέα ήταν η Zubov-Firman, διασυλλογικό Ουκρανίας 2009 - τώρα πια βέβαια όλοι θα θυμούνται τον Grischuk. Η αντίδραση του Nakamura ήταν υποδειγματική γιατί κατάλαβε αμέσως πως πρέπει όσο πιο γρήγορα γίνεται να παίξει τη μανούβρα Bc8-d7-c6, μετά το οποίο έχει ισοφαρίσει και με το παραπάνω. Αν δεν το είχε κάνει αυτό θα είχαμε μια θέση τύπου Καταλανικής με τον Bg2 να κυριαρχεί στην μεγάλη άσπρη διαγώνιο και το έξτρα ζ5 παρότι θα δυσκόλευε το θεματικό ε4 του λευκού έχει άλλα μειονεκτήματα - αδύναμο e6, ακόμα πιο ισχυρό το πόστο e5 για τους λευκούς ίππους κλπ. Έτσι ο μαύρος έμεινε με το πιόνι παραπάνω και τοποθετώντας τον ίππο στο d5 και τη βασίλισσα στο d7 είχε πολύ σταθερή θέση. Ο Nakamura θα μπορούσε να παίξει για νίκη από την πτέρυγα της βασίλισσας, αν αντί για 32...Qg5 έπαιζε b5 και Qa3. Μετά το a3 του λευκού η θέση ισορρόπησε. Και τότε αντί ο Grischuk να αρκεστεί σε αυτό επέλεξε να δημιουργήσει αντιπαιχνίδι στην πτέρυγα του βασιλιά αφήνοντας τον μαύρο να σπρώξει τον a πιόνι μέχρι το τέλος. Ο υπολογιστής τον δικαιώνει, καθώς στη θέση με τις δύο μαύρες ντάμες μετά τη 48η κίνηση του μαύρου, ο λευκός κερδίζει! Ο Grischuk έχασε ευκαιρίες νίκης (49.Qg6!, 56.Kh3!!) αλλά όλα αυτά είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν ακόμα και σε κανονική παρτίδα, πόσο μάλλον στο blind.

Ισοπαλία χωρίς κόπο για τον Magnus στην αγαπημένη του Breyer. Κάτι ξέφυγε από τον Topalov, πιθανόν το 19...Bxe4 μετά το οποίο ο λευκός δεν έχει 20.Bxe8?? Bxf3 -+ και έτσι είναι αναγκασμένος να μετατρέψει σε ισόπαλο φινάλε.

Η καινοτομία 12.b3 του Karjakin - 12.Nd4, Leko-Wang Yue, Nanjing 2009 - δεν δυσκόλεψε τον Giri ενώ η θυσία πιονιού με το 17.f4!? ίσως να ήταν πιο επικίνδυνη αν αντί να δοθεί το c3 πιόνι, δινόταν το h4. O Giri κατά δήλωσή του πίστευε πως ίσως μπορεί να παίξει και για νίκη με το παραπάνω πιόνι αλλά ο υπολογιστής δεν τον δικαιώνει. Η ενεργητικότητα του λευκού αρκεί για την ισοπαλία.

Μαραθώνια παρτίδα. Στην Τάρρας με 6.g3 ο Gelfand δεν άλλαξε στο e6 στην 12η κίνηση και έπαιξε 12.Rc1. O Ivanchuk θυσίασε το c6 με full αντάλλαγμα για το πιόνι καθώς αποκτά ένα δυνατό ελεύθερο πιόνι d. Περίπλοκη παρτίδα που κατέληξε σε ένα φινάλε πύργου εναντίον αξιωματικού. Ο Ivanchuk δε δυσκολεύτηκε να κρατήσει.

Εδώ έγιναν πολλά λάθη. Ο Kramnik χωρίς προφανή λόγο έπαιξε 14.Nc5 επιτρέποντας το απελευθερωτικό 14...e5 και στη συνέχεια έστησε όταν με το 22.Rac1? επέτρεψε το 22...Nb6 που κερδίζει υλικό. Ο Gashimov με το απλό 25...Nxd3 μπορούσε να μείνει καθαρό κομμάτι πάνω. Με τη σειρά του όμως δεν μπόρεσε να μετρήσει τις τακτικές βαριάντες στο blind και έτσι ο Kramnik (που κάνει ένα από τα χειρότερα τουρνουά του) ξέφυγε προς ένα μειονεκτικό φινάλε. Εκεί ο Gashimov με μια σειρά ακατανόητων κινήσεων κόντεψε ακόμα και να το χάσει.











Rapid
Grand Prix Attack! Σε αυτό το τουρνουά έχουμε δει βαριάντες που έχουν εξαφανιστεί από το κορυφαίο επίπεδο. O Topalov έπαιξε μάλλον τη χειρότερή του παρτίδα στο τουρνουά και παρότι του δόθηκαν ευκαιρίες να ισορροπήσει τη θέση παρά τα λάθη του, αυτός δεν τις εκμεταλλεύτηκε.

Ο Aronian δείχνει τη νίκη του επί του παγκόσμιου πρωταθλητή στο επίσημο site -->
http://www.amberchess20.com/photos.html (δεύτερο video στη λίστα αυτή τη στιγμή)

Σε μια από τις πιο γνωστές θέσεις της σκακιστικής θεωρίας (tabiya όπως λένε οι Ρώσοι) ο Ivanchuk έπαιξε μια καινοτομία που χτυπάει άσχημα στο μάτι - 16.g3 - της οποίας την ιδέα δεν κατάλαβα ομολογώ. Το g3 αποδείχτηκε χρήσιμο ως το καλύτερο "παράθυρο" για τον λευκό βασιλιά 15 κινήσεις αργότερα, αλλά δε θέλω να πιστέψω πως ο λόγος που παίχτηκε στην 16η κίνηση ήταν για να ανοιχτεί παράθυρο στον βασιλιά. Ο μαύρος έπρεπε να παίξει 22...f5 για f4 μετά από το οποίο θα ήταν ελαφρώς καλύτερος, όμως στην παρτίδα ο Gelfand με απανωτά λάθη (23...Bb2?, 25...Κf8?) βρέθηκε χαμένος. O λευκός με τη σειρά του θα μπορούσε να παίξει 29.Qxb7 +- και τελικά σε πίεση χρόνου έδωσε την ευκαιρία στον Gelfand να ξεφύγει με το 31...Qc1+ 32. Kg2 Qc6+ 33.Kh3 Qe8=, όμως αυτός έδωσε το σαχ από το a1.

Και ο Nakamura με τη σειρά του παρουσιάζει αυτήν την τρελή παρτίδα στο επίσημο site -->
http://www.amberchess20.com/photos.html (τέταρτο video στη λίστα αυτή τη στιγμή). Αυτό που έκανε δε στο άνοιγμα αποτελεί ύβρη απέναντι στην Ινδική του Βασιλιά. Το σίγουρο είναι πως δε μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς για δειλία.

Άλλη μια βαριάντα αποφυγής του φινάλε του Βερολίνου είναι το 4.Qe2 που έπαιξε ο Gashimov. Ο λευκός ακολούθησε ένα σχέδιο που παίζει συχνά ο Mamedyarov και αποτελεί ειδικότητα των Αζέρων με h3, g4-g5 απέναντι στο οποίο ο Kramnik κατέρρευσε αμέσως, μένοντας έτσι στην τελευταία(!) θέση της βαθμολογίας.

Ο Giri έχει βαλθεί να αποδείξει πως δίκαια αρχίζει και λαμβάνει προσκλήσεις στα super τουρνουά. Σε αυτήν την παρτίδα πάντως ο μαύρος έχασε μόνος του. Το 25...g5? αδυνατίζει χωρίς λόγο το ροκέ του ενώ έχει απλά τη δυνατότητα να πάρει υπό τον έλεγχό του τη b στήλη. Ο Giri στη συνέχεια "τυφλώθηκε" από την ομορφιά του 29.Rd7??! απέναντι στο οποίο το "ψύχραιμο" 29...c4 30.Qxc4 Rac8 θα ισοφάριζε. O Karjakin δεν το είδε και έχασε αμέσως.




















Δεν υπάρχουν σχόλια: