Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Σκακιστική Ολυμπιάδα 2010 - 5ος Γύρος


Peter Leko!! Μπορεί ο Ούγγρος - άλλοτε διεκδικητής του παγκόσμιου τίτλου - να προέρχεται από μια καταστροφική χρονιά που τον έχει ρίξει από το 2762 (Σεπτέμβριος 2009) στο 2724 και στο νο.21 της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά παραμένει ένας παίκτης με άψογη τεχνική κατάρτιση και φοβερή εμπειρία σε κρίσιμους αγώνες. Η αγωνιστική συμπεριφορά της Ρωσίας στο σημερινό ματς με την Ουγγαρία μου είναι ακατανόητη. Η επιλογή στον τελευταίο γύρο πριν από τη μέρα ξεκούρασης να μην αγωνιστεί ο Kramnik (νο.4 της παγκόσμιας κατάταξης) και έτσι να ανέβουν όλοι μία σκακιέρα και να μείνει ο Malakhov με τα λευκά στην 4η να πρέπει να κερδίσει. Η απροθυμία των Karjakin, Svidler να παίξουν για νίκη στη βαριάντα του Βερολίνου επαναλαμβάνοντας τη θέση, ο πρώτος με τα μαύρα εναντίον της Polgar που της ρίχνει 65 μονάδες ELO και ο δεύτερος με τα λευκά εναντίον του Almasi. Η αυτή καθαυτή επιλογή του Βερολίνου από τον Karjakin. Όλα αυτά είναι πολύ περίεργα. Η αχρήστευση των δυνατότερων όπλων της Ρωσικής ομάδας που είναι η παρουσία των Svilder-Karjakin στις σκακιέρες 3-4 δείχνει τουλάχιστον κακό κοουτσάρισμα. Οι Ούγγροι είπαν ευχαριστώ πολύ για τις ισοπαλίες στις 2-3 σκακιέρες, ο Berkes κράτησε το φινάλε που έβγαλε με τον Malakhov και όλα παίχτηκαν στο Leko-Grischuk, σε μία και μοναδική παρτίδα που όλα μπορούσαν να συμβούν. Και μάλιστα με τον Leko να έχει λευκά! Και είναι γνωστό το ότι ο Leko με τα λευκά δεν χάνει! Σε μια καταλανική βρήκε τον τρόπο και κέρδισε τον Grischuk χαρίζοντας στους συμπατριώτες του μια ανέλπιστη νίκη. Τα δράματα της Ρωσίας δε σταμάτησαν εκεί, καθώς η Ρωσία-2 που βρισκόταν στην κορυφή της βαθμολογίας έχασε από την Αρμενία 2.5-1.5 (Pashikian-Timofeev 1-0)

Η απάντηση στο ποιος θα σταματήσει το Βιετνάμ δόθηκε σήμερα με τον πιο πειστικό τρόπο. Η Γεωργία διέλυσε 3.5-0.5 το Βιετνάμ και μάλιστα κάνοντας το 2-0 στις πάνω σκακιέρες εκεί όπου βρίσκεται η δύναμη των Βιετναμέζων. Ο Jobava μετά τη χθεσινή θεωρητική ρουκέτα που εξαπέλυσε στην παρτίδα του με τον Carlsen, σήμερα επέλεξε την Μπογκοϊνδική και έβγαλε πλεονέκτημα(!) από το άνοιγμα στην παρτίδα του με τον Quang Liem, το οποίο εκμεταλλεύτηκε και με ένα όμορφο τακτικό έφερε τον πόντο στην 1η σκακιέρα. Το άλλο μεγάλο ταλέντο του Βιετνάμ το ανέλαβε ο Gagunashvili. Το Πολωνία-Ολλανδία έληξε 2-2 - Wojtaszek-Van Wely 1-0, Bartel-Giri 0-1 - ενώ η νίκη του Ivanchuk επί του Sokolov στο Βοσνία-Ουκρανία 1-3 μου θύμισε μια ιστορία που διάβασα πρόσφατα. Ήταν ο Short με τον Ivanchuk σε κάποιο τουρνουά και παρακολουθούσαν ένα ενδιαφέρον φινάλε από την αίθουσα αναλύσεων. Όταν αυτό τελείωσε ο Chuky γυρνάει ξαφνικά και ρωτάει τον Short: "Nigel, γιατί παράτησε ο Kasparov το σκάκι?". "Φαντάζομαι γιατί έχει καταλάβει πως έφτασε στο ζενίθ του και κάποια στιγμή θα αρχίσει να χάνει. Ίσως έχασε το ενδιαφέρον του. Έχει και άλλες ασχολίες". Αυτή η απάντηση δεν ικανοποίησε τον Ivanchuk που άλλωστε δε δέχεται ότι υπάρχουν άλλες ασχολίες που να συγκρίνονται με το σκάκι, οπότε γυρνάει και λέει: "Μα μπορεί να ασχοληθεί με τη Γαλλική. Θα του πάρει κάποια χρόνια μέχρι να τη μάθει όπως ξέρει τη Σικελική. Και μετά υπάρχουν και άλλα ανοίγματα!". Όπως το Benko!


To Αζερμπαϊτζάν πέρασε και από τη Σουηδία έστω και δύσκολα με 2.5-1.5 και συνεχίζει την επιστροφή του στα ψηλά, ενώ η Κίνα έμεινε στο 2-2 με τη Σλοβακία παρά την πολύωρη προσπάθεια του Zhou Jianchao να κερδίσει τον Petrik - ισοπαλία σε 108 κινήσεις. Nakamura και Kamsky πέτυχαν τις νίκες στο ΗΠΑ-Αργεντινή 3-1, ενώ ο Shirov απέφυγε τη συνάντηση με τον Carlsen - επίσης ακατανόητη επιλογή - και άφησε τον Paco στα νύχια του Νορβηγού, που επέλεξε περιέργως την κλειστή Σικελική, και την Ισπανία στο 2-2. Το Ισραήλ κάνει απογοητευτική εμφάνιση αφού έχασε από τη Ρωσία-3 με 2.5-1.5 και απομακρύνεται από την κορυφή. Τα ίδια και για τη Βουλγαρία, που έχασε 3-1 με την Ινδία. Ο Topalov δεν μπορεί να κερδίσει με ισχυρό αντίπαλο ενώ ο Delchev βρίσκεται σε κακή φόρμα. Το Γαλλία-Αγγλία έληξε 2-2. Ο Short κέρδισε από νωρίς το πρωταθλητή Γαλλίας Fressinet σε μια παρτίδα βγαλμένη από τον 19ο αιώνα, όμως ο Sebastien Feller συνεχίζει να παίζει σπουδαίο σκάκι παρά τις ατυχίες του και σε μια υποδειγματική Γαλλική εναντίον του Howell κατέληξε με ντάμα και κάμποσα πιόνια για πύργο και δύο αξιωματικούς, σε κατακερδισμένη θέση. Το 2-2 πάντως είναι μεγάλη επιτυχία για τους Άγγλους.


Από τα υπόλοιπα: Milos-Moradiabadi 1/2 στο Βραζιλία-Ιράν 2-2, η Κροατία κέρδισε 2.5-1.5 τη Λετονία του γερο-Sveshnikov, η Σλοβενία δεν κατάφερε να κερδίσει τη Μογγολία σε μία από τις εκπλήξεις τις ημέρας - πάει γέρασε και ο Beliavsky -, η Αυστραλία του blogger David Smerdon πέτυχε τεράστια νίκη επί της Μολδαβίας (με τους Bologan, Svetushkin να χάνουν και πάλι και μάλιστα με τα λευκά!), ενώ στο Ταϊπέι-Μαδαγασκάρη 1-3 μαντέψτε ποιος πήρε τον πόντο για την Ταϊπέι :). Ναι ο ήρωας μας έφτασε στο 3.5/5 και έχει πλέον απόδοση 2103 (+370 από το ELO του). Η ομάδα από τις Βερμούδες μπορεί να έχασε 4-0 από την Παλαιστίνη αλλά σήμερα έχει την τιμητική της καθώς διοργανώνει το πολύ δημοφιλές πάρτυ σήμερα το βράδυ στο όποιο σε προηγούμενες Ολυμπιάδες έχουν γίνει διάφορα έκτροπα, όπως ο αγώνας πυγμαχίας μεταξύ Gormally και Aronian για τα μάτια της WIM Arianne Caolli.


Η Ελλάδα όπως ήταν αναμενόμενο κέρδισε εύκολα 4-0 την επίλεκτη ομάδα κωφών σκακιστών και η ελεύθερη ημέρα έρχεται πολύ βολικά πριν από την πολύ δύσκολη αναμέτρηση με τη Ρωσία-3 - Jakovenko, Motylev, Rublevsky. Χρόνος πολύτιμος για ξεκούραση και προετοιμασία. Η Κύπρος επίσης αναμενόμενα έχασε 3.5-0.5 από το Εκουαδόρ και τη Δευτέρα αντιμετωπίζει την ομάδα του Παναμά. Στα υπόλοιπα του 6ου γύρου έχουμε: Γεωργία-Αρμενία (όπου ο πολύ φορμαρισμένος Jobava θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του με τον Aronian), Ουκρανία-Ουγγαρία (Ivanchuk-Leko), Ρωσία2-Ολλανδία, Ρωσία1-Τσεχία, Αζερμπαϊτζάν-Ινδία, Βιετνάμ-ΗΠΑ (με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουμε την παρτίδα Quang Liem-Hikaru Nakamura), ένα Shirov-Caruana βλέπω πιο κάτω, ο φίλος μας ο Ragger θα έχει ή τον Lagrave ή τον Fressinet (στον Αυστρία-Γαλλία), Αγγλία-Νορβηγία (θα κατέβει ο Adams? θα κατέβει ο Carlsen?), ενώ το Ισραήλ έχει ζευγαρώσει με το Περού και οι Βούλγαροι με το Εκουαδόρ.

Στις γυναίκες η Ουκρανία κέρδισε και τη Βουλγαρία 3-1 και έχει στρογγυλοκαθίσει στην κορυφή. Τη Δευτέρα θα αντιμετωπίσει το μεγάλο φαβορί, την πρώτη ομάδα της Ρωσίας η οποία παρά την ήττα της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Alexandra Kosteniuk από τη Zhao Xue, επιβλήθηκε με 2.5-1.5 αφού κέρδισε η Nadezhda Kosintseva την Ju Wenjun και η Gunina την Huang Qian. Άλλα σημαντικά αποτελέσματα: Ρουμανία-Ουγγαρια 1.5-2.5, ΗΠΑ-Σλοβενία 2.5-1.5, Ινδία-Ιράν 3-1, Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία 0-4, Ρωσία2-Κούβα 2.5-1.5.

Η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά με την Αρμενία και παραλίγο να κόψει το 2-2 αλλά η Βέρα Παπαδοπούλου δεν άντεξε στην 4η σκακιέρα με την WGM Aginian, έτσι είχαμε το Αρμενία-Ελλάδα 2.5-1.5 και επόμενος αντίπαλος θα είναι η Αυστρία, μια ομάδα που κάλλιστα μπορούμε να κερδίσουμε. Σημαντικότερα ζευγάρια του 6ου γύρου: Ρωσία1-Ουκρανία, Γεωργία-ΗΠΑ, Ουγγαρία-Πολωνία, Ρωσία3-Κίνα, Ινδία-Ιταλία, Βουλγαρία-Σερβία και Αρμενία-Ρωσία2

Άνδρες
1. Γεωργία 10 (87.5)
2. Ουγγαρία 10 (78.5)
3. Αρμενία 10 (76)
4. Ουκρανία 9 (70)
5. Ολλανδία 9 (69.5)
...
17.Ελλάδα 7 (69)
...
101.Κύπρος 4 (23) (7.5)
(149 συμμετοχές)

Γυναίκες
1. Ουκρανία 10 (85)
2. Ρωσία-1 10 (81)
3. ΗΠΑ 9 (77.5)
4. Ουγγαρία 9 (76.5)
...
41.Ελλάδα 6 (42.5)
(115 συμμετοχές)



4 σχόλια:

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Kαιρο ειχα να χαρω για αθλητικο αποτελεσμα, οσο χαρηκα σημερα για τις δυο ηττες των Ρωσικων ομαδων.
Εχει διαμορφωθει ενα κλιμα στα Ρωσικα μεσα, (πιθανοτατα οι σκακιστες δεν συντελουν σ'αυτο,αλλα δεν μπορουν και να το αποτρεψουν) οτι 2 μεταλλια σ' αυτη την Ολυμπιαδα,τους ανηκουν περιπου δικαιωματικα, και αυτες οι ηττες θα τους συνεφερουν.Προσωπικα θεωρω την Ρωσια 2 πιο επικινδυνη και πιο πεινασμενη ομαδα απο την Ρωσια 1,της οποιας οι σκακιστες (με την εξαιρεση του Κarjakin) εχουν περασει την απογειο της αποδοσης τους και δυσκολα μπορουν ν' ανταποκριθουν σ' ενα τουρνουα που απαιτει να προσπαθεις να νικας σε καθε γυρο.

Ο Kramnik ειχε παιξει 3 παρτιδες συνεχομενες,δεν εβγαλε τιποτα στις 2 τελευταιες απεναντι σε Caruana,Nakamura και ηταν λογικο να μεινει εξω, καθως,οπως ειπες μαυρος εναντιον του Leko θα επαιζε το πολυ για την ισοπαλια. O Ghrischuk ειναι γνωστος για την ικανοτητα του να ψαρευει σε θολα νερα (να παιρνει αποτελεσματα απο μειονεκτικες θεσεις δηλαδη) οταν δεν μπλεκει σε υπερβολικη πιεση χρονου (σημερα στην 30η κινηση ειχε περιπου 2 λεπτα στο ρολοϊ για τις υπολοιπες κινησεις και χαμενη θεση 10 κινησεις μετα..

Πολυ σηζητηση εγινε πριν τους αγωνες για το αν θα επρεπε να προτιμηθει για την 5η σκακιερα ο Malakhov η ο Nepomniachtchi. Μεχρι τωρα η επιλογη αποδειχτηκε ατυχης καθως ο πρωτος εχει μονο 2.5/4 (νικη στο 1ο γυρο) και αποδιδει πολυ πιο κατω απ'αυτο που χρειαζεται μια ομαδα που εχει στην 5η σκακιερα καποιον με Elo 2725..
Σημερα δεν καταφερε να αξιοποιησει την υπεροχη του με τον Berkes(2678).
Παντως, για να ειμαστε δικαιοι,οταν ο Bareev αποδεχτηκε τις 2 προωρες ισοπαλιες, η υπεροχη των Ρωσων στην 4η ηταν πολυ πιο εντονη απο τα προβληματα του Ghrischuk στην πρωτη οποτε ο αρχηγος της ομαδας περιμενε ισοπαλια στην χειροτερη περιπτωση.
Και ο Karjakin που ειχε νικησει στις 3 παρτιδες που επαιξε, ειχε δικαιωμα να μην ταλαιπωρηθει με τα Μαυρα σε μια ισως λιγο κατωτερη θεση απεναντι στην φορμαρισμενη Polgar..

Γενικοτερα,ισως η Ρωσια 1 παρουσιαζει μια παθογενεια πολυ οικεια και στην Ελληνικη κοινωνια. Αντικειμενικα ο Nepomniachtchi ηταν πολυ πιο φορμαρισμενος τον τελευταιο καιρο απο τον Malakhov,και τα μεχρι τωρα αποτελεσματα τους στην Ολυμπιαδα το επαληθευουν.
Λιγο η απροθυμια του Bareev να κανει αλλαγες,λιγο οι διαφοροι δεσμοι που δημιουργουνται με τα χρονια (τα χρηματικα επαθλα για την κατακτηση μιας απο τις 3 πρωτες θεσεις ειναι σημαντικα για τους Ρωσους,και ο καθενας θελει ενα κομματι της πιττας) και λιγο η υπεροψια οτι ετσι κι αλλιως θα τα καταφερουν, οδηγησε σ'αυτο το αποτελεσμα,οποτε η Ολυμπιαδα αποκτα καινουργιο ενδιαφερον..

trandism είπε...

@Μέτοικος

Ωραία όλα αυτά που γράφεις, αλλά εγώ θα επιμείνω σε ένα σημείο. Η Ρωσία με Kramnik,Grischuk,Svidler,Karjakin δεν θα το έχανε με τίποτα αυτό το ματς, στη χειρότερη περίπτωση θα έφερνε 2-2 και πιθανότατα θα το κέρδιζε.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

@ Trandism

Ο Bareev αρχικα συμφωνει με την εκτιμηση σου οτι με τον Kramnik στην συνθεση δεν θα εχαναν το ματς,και καταθετει σαν ενα προσθετο λογο της μη συμμετοχης του στον κρισιμο αγωνα το γεγονος οτι ο Leko ηταν στο επιτελειο του Ρωσου Πρωταθλητη για το ματς της Βοννης.

Λεει ωστοσο οτι η ομαδα δυσκολευεται να νικησει καθως Svindler και Malakhov δυσκολευονται πολυ να παρουν ολοκληρο βαθμο (σε νεοτερη συνεντευξη βαζει και τον Kramnik στην πιο πανω κατηγορια) και λεει οτι αν δεν αλλαξουν τα πραγματα στην ομαδα πολυ δυσκολα θα φτασουν στους στοχους τους.Πηρε παντως την ευθυνη για την συνθεση που κατεβασε εναντιον της Ουγγαριας.Αυτα και αλλα πολλα ενδιαφεροντα (αναμεσα τους και μια συνεντευξη του Khalifman) στο http://www.chessintranslation.com/2010/09/bareev-takes-the-blame-for-defeat/

Να σημειωσω εδω οτι το 4.5/5 του Karjakin εχει επιτευχθει με 4 Λευκα και ισοπαλια στην μοναδικη παρτιδα που επαιξε με τα Μαυρα,ενω ο Malakhov μονο στο ματς με την Ουγγαρια ειχε Λευκα (ισοπαλια).

trandism είπε...

Thanks

Το chessintranslation έχει εξελιχθεί σε πολύ καλή πηγή