Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Ατομικό Πρωτάθλημα Ανδρών (7)



Εκτός σοβαρού απροόπτου σήμερα κρίθηκε ο τίτλος του φετινού πρωταθλητή. Και κατά την ταπεινή μου άποψη κρίθηκε λίγα λεπτά αφότου ξεκίνησε ο γύρος όταν και έγινε φανερό πως η παρτίδα Μαστροβασίλης Δ.-Μπανίκας δε θα παιζόταν κανονικά. Καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο να παίζεις ενάντια σε κάποιον με τον οποίον δουλεύεις και αναλύεις παρέα αλλά το να αφαιρείς από τον εαυτό σου σχεδόν κάθε πιθανότητα διεκδίκησης της πρωτιάς στο τουρνουά με αυτό τον τρόπο μου φαίνεται παράξενο. Όπως και να χει, δικαίωμά τους είναι. Ξαναπαίχτηκε μια παρτίδα Μαστροβασίλης Δ.-Mamedyarov από το Πανευρωπαϊκό του 2005. Στα υπόλοιπα του σημερινού γύρου είχαμε:

Κουκουφίκης Α.-Κοτρωνιάς 0-1 Sicilian Kan
Ο Κοτρωνιάς, ειδικός παγκόσμιας φήμης στην Kan, πήρε σιγά σιγά τα ηνία της θέσης και απέκτησε μεγάλο πλεονέκτημα. Ο λευκός ήδη σχεδόν χαμένος έστησε κομμάτι με το 37. Nxb3? και εγκατέλειψε λίγες κινήσεις αργότερα. Με αυτή του τη νίκη ο Κοτρωνιάς σχεδόν σιγούρεψε την κατάκτηση του πρωταθλήματος καθώς στους δύο τελευταίους γύρους έχει πολύ εύκολο πρόγραμμα (τον Σπηλιάδη λευκός και τον Κώστα Νικολαΐδη μαύρος), ενώ ο Σπύρος Καπνίσης που βρίσκεται 1/2 πόντο πίσω του έχει τον Θάνο λευκός και τον Κανακάρη στον τελευταίο γύρο μαύρος. Άλλο σημαντικό στοιχείο είναι το ότι ο Καπνίσης πιθανόν να ενδιαφέρεται περισσότερο για την τρίτη νόρμα GM και να μη ρισκάρει αναίτια στην αυριανή του παρτίδα. Ίδωμεν.

Σπηλιάδης - Νικολαΐδης Ι. 0-1 Modern
Ο Σπηλιάδης επέτρεψε το b5 στον αντίπαλό του ενώ μετά το στρατηγικά ύποπτο 14. c3?! το πλεονέκτημα πέρασε στα χέρια του Νικολαΐδη. Ο GM έβαλε έναν αξιωματικό στο αδυνατισμένο τετράγωνο b3 ελέγχοντας τη βάση της μοναδικής ανοιχτής στήλης και ήταν πολύ καλύτερος όταν ο Σπηλιάδης έπαιξε το αψυχολόγητο 28. Nd4? βλέποντας κάποιο φάντασμα προφανώς. Αυτή του η παρτίδα μαζί με εκείνη εναντίον του Μπανίκα ήταν οι χειρότερές του στο τουρνουά.


Νικολαΐδης Κ. - Καπνίσης 0-1 English Four Knights w g3
Εδώ ακολουθήθηκε μια παρτίδα Van Wely - Tiviakov από το πρωτάθλημα Ολλανδίας του 2006 μέχρι το 17. Rfc1N (ο King Loek είχε παίξει 17. Rfd1). Λάθος το 19. Nc4? του Νικολαΐδη που δίνει την πρωτοβουλία στα μαύρα. Στις τελευταίες κινήσεις πριν την ανανέωση χρόνου όμως, αλλεπάλληλες ανακρίβειες του Καπνίση είχαν ως αποτέλεσμα να γυρίσει τελείως η θέση, ενώ μετά το 42...Nxg3 ο λευκός κέρδιζε με το πολύ όμορφο 43. Qe5!! το οποίο διέφυγε από τον Νικολαΐδη. Στη συνέχεια έπρεπε ο λευκός να καλύψει το σαχ της ντάμας από το e1 με τον αξιωματικό διατηρώντας πλεονέκτημα (και ο μαύρος με τη σειρά του να δώσει το σαχ με Re1). Νέο λάθος με 48. Qxe1? (έπρεπε 48. Nxc4 =) και ο μαύρος έβγαλε κερδισμένο φινάλε το οποίο του πήρε 30(!) ολόκληρες κινήσεις να μετατρέψει σε πόντο. Επεισοδιακή παρτίδα.

Μαστροβασίλης Θ. - Κανακάρης 1/2 KID Classical
Επιτυχία του Κανακάρη που βρέθηκε στριμωγμένος άσχημα στο μέσο της παρτίδας, κυρίως λόγω της απροθυμίας του να αλλάξει τους λευκοτετράγωνους με Bxe2 και να καταλήξει με τον φου θαμμένο στο e8. Μετά το ανακριβές 24. Nf3?! (καλύτερο το 24.Qh3) όμως η λευκή ντάμα παγιδεύτηκε μέσα στο στρατόπεδο των μαύρων και αλλάχτηκε υποχρεωτικά. Ο Κανακάρης έχτισε απροσπέλαστο φρούριο και πήρε την ισοπαλία.

Βαθμολογία μετά τον 7ο γύρο:
1. Κοτρωνιάς 5.5
2. Καπνίσης 5
3. Μαστροβασίλης Δ. 4.5 (16.75)
4. Μπανίκας 4.5 (14.50)
5. Μαστροβασίλης Θ. 4.5 (10.50)
6. Νικολαίδης Ι. 3.5
7. Κανακάρης 3
8. Νικολαΐδης Κ. 2.5
9. Κουκουφίκης Α. 1.5
10.Σπηλιάδης 0.5

Δεν υπάρχουν σχόλια: