(από το kallitexniko-skaki.blogspot.com)
Java Theme
D.N.Kapralos
Helsinki 1952 3rd Honorary Mention
#2
Set Play
1...Qg5 a 2.Nb7# A (Ne4?)
1...Qg4 b 2.Ne4# B (Nb7?)
1.Be6! (-->2.Qf5#)
1...Qg5 a 2.Ne4# B (Nb7?)
1...Qg4 b 2.Nb7# A (Ne4?)
1...Qxc5 2.bxc5#
1...Qg6 2.Nb7#
1...fxe6 2.Qxe6#
1...Nd7+ 2.Rxd7#
1...Rh5 2.Nc8#
Java Theme: δυό τετράγωνα γειτονικά στον μαύρο Βασιλιά ελέγχονται το καθένα από δυό λευκές δυνάμεις. Ο μαύρος κλείνει την μια γραμμή ελέγχου και ο λευκός δεν μπορεί να κλείσει και την άλλη γραμμή ελέγχου, οπότε επιλέγει την κίνησή του και αποφεύγει το ντουάλ (υπάρχει αντιδυάδα).
- Αφιέρωμα στον Δημήτρη Καπράλο. http://kallitexniko-skaki.blogspot.com/2009/05/blog-post_18.html
3 σχόλια:
Ευχαριστώ για τις αναφορές.
Στο έτοιμο παιγνίδι το 1...Qb4 θέλει επέμβαση.
Ευχαριστώ για τη διόρθωση.
Οι αναφορές είναι το ελάχιστο. Δεν μπόρεσα να βρω οτιδήποτε άλλο για Java Theme ούτε στην περιορισμένη βιβλιοθήκη μου, ούτε στο διαδίκτυο. Ακόμα και το yacpdb.org που χρησιμοποιώ δεν έχει στο search το Java Theme, ούτε τα ευρετήρια των 2-3 βιβλίων που χρησιμοποιώ ως βάση αυτών των αναρτήσεων, ούτε το wikipedia. Μόνο εσείς έχετε κάτι συγκεκριμένο και ήταν και ευκαιρία να δω το πανέμορφο αφιέρωμα στον Καπράλο. Η δουλειά που έχετε κάνει είναι εντυπωσιακή, ό,τι και να πούμε είναι λίγο.
Ευχαριστώ και πάλι.
Η δουλειά είναι πολλή, αυτό φαίνεται, και έγινε για τους νέους προβληματιστές, για να μπορούν να έχουν αρκετά θέματα σχετικά με τις σκακιστικές συνθέσεις συγκεντρωμένα σε ένα μέρος.
Στην προσπάθειά μου αυτή με βοήθησαν πολλά άτομα με παρατηρήσεις, διορθώσεις αλλά και εργασίες. Αναφέρω εδώ μερικά χωρίς ιδιαίτερη σειρά : o Χάρης Φουγιαξής (ο σημερινός πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας για την Σκακιστική Σύνθεση WFCC), ο Παναγής Σκλαβούνος (συγγραφέας του βιβλίου "Έλληνες Σκακιστές του 19ου Αιώνα"), ο Ιωάννης Γαρουφαλίδης (Κριτής σε πολλούς διαγωνισμούς λύσης), ο Θέμης Αργυρακόπουλος (ανερχόμενος συνθέτης), ο Κώστας Πρέντος (αδιαφιλονίκητος Πρωταθλητής Ελλάδος στην λύση σκακιστικών προβλημάτων και εξαίρετος συνθέτης προβλημάτων), ο Σπύρος Ιλαντζής (του αγωνιστικού σκακιού, σπουδαίος παρουσιαστής θεμάτων) και άλλοι.
Οι βιογραφίες χρησιμεύουν ως φωτεινά παραδείγματα : Τριαντάφυλλος Σιαπέρας, Σταύρος Ιατρίδης, Παύλος Μουτεσίδης, Ιωάννης Καλκαβούρας, κλπ.
Με την λύση προβλημάτων αυξάνεται η αυτοπεποίθηση του λύτη. Με την σύνθεση προβλημάτων έρχεται η χαρά της δημιουργίας, που είναι ανεκτίμητη.
Στο αγωνιστικό σκάκι πρέπει ο παίκτης να γνωρίζει τι έχει παιχτεί σε προηγούμενες παρτίδες για να μην παίξει διαφορετικά και χάσει, περιμένοντας την ευκαιρία - με έναν νεωτερισμό ή κάποιον καλό συνδυασμό - να κερδίσει. Υπάρχουν παρτίδες που είναι εκπληκτικές.
Στο καλλιτεχνικό σκάκι (τις σκακιστικές συνθέσεις) πρέπει ο συνθέτης να γνωρίζει τι προβλήματα έχουν φτιαχτεί - με ποιά θέματα και με ποιές συνθήκες - για να δημιουργήσει κάτι νέο εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα (γιατί αν μοιάζει είναι για πέταμα!). Υπάρχουν προβλήματα που είναι εκπληκτικά. (Και επειδή ο χρόνος για την σύνθεση ενός προβλήματος μπορεί να μετριέται σε έτη(!), υπάρχουν μερικά προβλήματα που είναι απίστευτα).
Και η δική σας δουλειά είναι εξαίρετη, το έχω πει αυτό.
ΥΓ: Τα λήμματα που βρίσκονται στην ελληνική Βικιπαίδεια είναι κατά το πλείστον γραμμένα από μένα και το ιστολόγιο καλλιτεχνικού σκακιού τα υπερκαλύπτει. Ήδη, το ιστολόγιο αυτό περιέχει περισσότερα πράγματα από όσα γνωρίζω :)
Δημοσίευση σχολίου