Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Frances Parkinson Keyes - The Chess Players


Ο Paul Morphy γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη το 1837. Μιγάς με ισπανικές, ιρλανδικές και γαλλικές ρίζες, γιος μιας συντηρητικής οικογένειας πιστής στις παραδόσεις. Στην ηλικία των 10, η οικογένειά του ανακαλύπτει ότι έχει για μέλος της ένα παιδί-θαύμα και σύντομα ο Paul αρχίζει και αντιμετωπίζει ενήλικες πεπειραμένους σκακιστές και τους κερδίζει.

Κάποια μέρα μία από τις αδερφές του θα φέρει στο σπίτι μια φίλη της, ένα κοριτσάκι με ξανθά μαλλιά, την Charmian Sheppard. Οι Sheppards, παρά τα πλούτη τους, δεν ήταν αποδεκτοί στην κρεολή συντηρητική κοινότητα της Νέας Ορλεάνης, καθότι βορειοαμερικάνοι απο τη Βοστόνη και μάλιστα εμπλεκόμενοι στον "βρώμικο" κόσμο του εμπορίου. Ο Paul δε θα ξεπεράσει ποτέ τον παιδικό του έρωτα γι αυτό το κορίτσι. Τις ημέρες του στο κολέγιο όπως και κατά τη θριαμβευτική του πρώτη περιοδεία στην Ευρώπη, ονειρευόταν την ημέρα που θα την έκανε γυναίκα του. Πίστευε πως τον αγαπούσε χωρίς όρους, όπως αυτός, αλλά όταν την ζήτησε, αυτή του είπε πως ποτέ δε θα παντρευόταν έναν παρακατιανό σκακιστή.

Ο Paul ένιωσε τη ζωή του να γίνετε συντρίμμια. Ταυτόχρονα όλα γύρω του έμοιαζαν να καταστρέφονται επίσης. Ήταν 1862 και ο εμφύλιος πόλεμος κλιμακώνονταν, αιματηρός, γέμιζε την ψυχή του πίκρα. Ο Paul ήταν Νότιος και προσωπικός φίλος της αφρόκρεμας των υποστηρικτών του στρατοπέδου των Νοτίων, του Judah Benjamin και του Pierre Beuaregard, ενώ ο "πρεσβευτής" των Νοτίων στη Γαλλία, John Slidell ήταν οικογενειακός φίλος. Αποστολή του τελευταίου ήταν να πείσει τον Napoleon III να προβεί σε αναγνώριση των Νοτίων ως ξεχωριστό έθνος με πλήρη δικαιώματα στη διεθνή κοινότητα για να σπάσει έτσι το εμπάργκο των "γιάνκηδων" και να αγοραστούν όπλα και πλοία και να εξαχθεί το βαμβάκι που έπνιγε το λιμάνι του Charleston προς στις υφαντουργίες του Manchester και της Lille που κραύγαζαν για πρώτες ύλες. Ο Napoleon φιλικός μεν, φοβισμένος δε, περίμενε την Αγγλία στην οποία εκπρόσωποι και των δύο παρατάξεων δίναν τη διπλωματική μάχη. Ήταν σαν μια παρτίδα σκάκι στη διεθνή σκηνή και ο John Slidell θεώρησε φυσικό να στρατολογήσει τον ισχυρότερο σκακιστή του κόσμου στη μάχη αυτή.

Ο Paul Morphy καταφθάνει στο Παρίσι για να ασκήσει την κοινωνική του γοητεία προς όφελος των Νοτίων. Γίνεται εύκολα αποδεκτός σε ένα φανταχτερό κόσμο όπου η διαφθορά είναι κρυμμένη πίσω από μια πρόσοψη ευδαιμονίας και καλών τρόπων. Τον βοηθά η διεθνής του φήμη, όπως και το γεγονός ότι μιλάει άψογα Γαλλικά. Επισκέπτεται την Όπερα του Παρισίου, την ημέρα που η μικρή Sophie Bricard, η μιγάδα ηθοποιός, κάνει την προσωπική της έκκληση στον Ναπολέοντα. Τον βρίσκουμε στο εξοχικό της πριγκίπισσας Ματθίλδας, όπως και στο ναυπηγείο όπου κατασκευάζονται στα κρυφά δύο πολεμικά πλοία για λογαριασμό των Νοτίων. Αλλά ο μεγάλος σκακιστής έχει ένα πρόβλημα. Πάντα έπαιζε με "ανοιχτά τα χαρτιά" πάνω στη σκακιέρα ενώ εκεί, στο Παρίσι, για πρώτη φορά έχει να κάνει με ανθρώπους που κινούνται στις σκιές. Μέσα σε όλα αυτά ξανασυναντά τη μεγάλη πρώτη του αγάπη, παντρεμένη μεν στους κύκλους της αριστοκρατίας, διαθέσιμη δε για μια παράνομη σχέση με τον σκακιστή που αρνήθηκε να παντρευτεί.


To "The Chess Players" της Frances Parkinson Keyes πρωτοεκδόθηκε στη Βρετανία το 1960 από τους Billing & Sons Ltd, Guilford
Cat. No 6 / 4248 / 2

Δεν υπάρχουν σχόλια: