Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Ο Magnus περιοδεύει με ένα μίνι βαν #2



Ιανουάριος 2004


Μέσα σε ένα φθινόπωρο ο Magnus είχε ανέβει 100 μονάδες ΕΛΟ φτάνοντας το 2484. Ξαφνικά ήταν #6 στη Νορβηγία πίσω από 5 grandmasters. Οι έπαινοι πολλοί, αλλά στην πραγματικότητα τα αποτελέσματά του ήταν μέτρια και ο ίδιος ταλαιπωρημένος από την κούραση και τις αρρώστιες. Οι τρεις εβδομάδες ξεκούρασης στη Νορβηγία αποδείχτηκαν θαυματουργές. Επίσης μετά από συζήτηση αποφασίστηκε στο δεύτερο μισό της περιοδείας τα τουρνουά να είναι πιο αραιά και οι μετακινήσεις λιγότερες. Το σπίτι τους ήταν νοικιασμένο μέχρι τον Ιούλιο, αλλά μπορούσαν να μένουν στους παππούδες όποτε χρειαζόταν. Πρώτη στάση Wijk aan Zee για το Corus C - το οποίο έκανε το ντεμπούτο του εκείνη τη χρόνια - δυνατό τουρνουά με μέσο ΕΛΟ στα 2450.

Το να προσκληθεί κάποιος σε ένα τέτοιο τουρνουά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στην περίπτωση του Magnus καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο εκδότης του New In Chess, Dirk Jan ten Geuzendam, ο οποίος εντυπωσιασμένος από την παρουσία του Magnus στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Συλλόγων στην Κρήτη, τηλεφώνησε στον Jeroen van der Berg πιέζοντάς τον να καλέσει τον Magnus στο C-Group. Όταν αυτός τηλεφώνησε στον Henrik, τον πατέρα του Magnus, δεν μπόρεσε να κρύψει ένα μισό ειρωνικό μισό συγκαταβατικό γελάκι ακούγοντας τις ανησυχίες του Henrik μήπως τον τουρνουά δεν ήταν αρκετά ισχυρό. Βέβαια τότε δεν είχαν κλείσει ακόμα οι 4 grandmasters που τελικά συμμετείχαν. Ο Henrik ανησυχούσε και για τον κακό καιρό και έτσι αποφασίστηκε ότι θα συνοδέψει μόνος αυτός τον Magnus στο τουρνουά αφού οι αδερφές του δεν ενδιαφερόντουσαν ιδιαίτερα για κορυφαίους σκακιστές και ο καιρός δε θα επέτρεπε και πολλές άλλες ασχολίες. Έτσι έμειναν πίσω και απόλαυσαν βόλτες στο σινεμά και εκδρομές για σκι, διαβάζοντας μόνες τους τα μαθήματά τους στο σπίτι. Μάλιστα υπήρχε και μια υπόσχεση ότι μετά το τουρνουά θα πήγαιναν όλοι μαζί διακοπές στο Curacao της Καραϊβικής, σχέδιο που τελικά ματαιώθηκε λόγω υπερβολικού κόστους. Ο Magnus όμως έμελλε να σιγουρέψει το ότι η οικογένεια του έχει πολλά ταξίδια ακόμα μπροστά της. Γιατί στο Wijk aan Zee εκείνο τον Ιανουάριο του 2004, ο Magnus κάνει την υπέρβαση.

Οι συνθήκες άψογες. Η φιλοξενία και το ενδιαφέρον των Ολλανδών διοργανωτών ήταν προφανές από την πρώτη στιγμή που βγήκε ο Magnus από το αεροπλάνο. Όλα τα πρακτικά ζητήματα ήταν λυμένα από πριν. Οι μετακινήσεις από και προς τον αγωνιστικό χώρο εξασφαλισμένες και το ξενοδόχειο αν και φθηνό - στην κατηγορία των hostels για τους συμμετέχοντες στο C-group - ήταν πολύ συμπαθητικό. Αντί για ψυγείο στο δωμάτιο, αρκούσε να κρεμάσεις μια σακούλα έξω απ' το παράθυρο καθώς το κρύο ήταν τσουχτερό. Αλλά το πιο σημαντικό για τον Magnus ήταν εξασφαλισμένο καθώς η τηλεόραση έπιανε το Eurosport. Το πρόγραμμα του τουρνουά ήταν πολύ άνετο επίσης. 3 ελεύθερες ημέρες με τις παρτίδες να αρχίζουν στις 1.30 το μεσημέρι, εξασφαλίζοντας αρκετό πρωινό ύπνο. Συνήθως ξυπνούσε γύρω στις 11-12 και μετά από το πρωινό βγαίναν για 30-60 λεπτά ποδόσφαιρο οι δυο τους.


Η προετοιμασία άρχιζε από το απόγευμα της προηγούμενης και ολοκληρωνόταν λίγα λεπτά πριν την αναχώρηση για την παρτίδα αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα εντατική. Ένα laptop με το συνηθισμένο λογισμικό - μια βάση, ένα engine. Παρ όλα αυτά η προετοιμασία ήταν πολύ σημαντική για τα αποτελέσματα. Στη μοναδική του ήττα ο Magnus δεν πρόλαβε να δει τις αναλύσεις του engine πάνω στην κρίσιμη θέση που προήρθε στην παρτίδα αν και την είχε προβλέψει. Σκέφτηκε περίπου 30 λεπτά και κάνοντας λάθος επιλογή, είχε άλυτα προβλήματα στη συνέχεια. Μετά τον αγώνα συνήθως τρώγανε σε ένα κοντινό ιταλικό εστιατόριο, στο οποίο σύχναζαν και οι συμμετέχοντες του super group πράγμα που ενθουσίαζε τον Magnus γιατί στον αγωνιστικό χώρο ήταν πολύ απομακρυσμένοι από το C-group.

O Magnus τεντωνόταν στις μύτες των ποδιών του κατά τη διάρκεια των αγώνων για να δει έστω και από μακριά την ελίτ. Οι διοργανωτές ήθελαν να κάνουν μια εξαίρεση και να του επιτρέψουν να τους προσεγγίσει αλλά φοβόντουσαν ότι θα ερχόντουσαν παρόμοια αιτήματα και από άλλους συμμετέχοντες. Στον τελευταίο γύρο όμως και μετά από μια πρόχειρη δημοσκόπηση, όλοι συμφώνησαν να αφήσουν ειδικά τον Magnus να κυκλοφορήσει όπου θέλει. Η θέση του στο σκακιστικό στίβο είχε αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα. Τα monitor του τουρνουά παραδοσιακά δείχνουν όλες τις παρτίδες του πρώτου γκρουπ. Από ένα σημείο και μετά όμως με τη λήξη μιας παρτίδας στη θέση που ελευθερωνόταν μεταδίδονταν η παρτίδα του Magnus. Από τη μέση του τουρνουά και μετά, ο Magnus είχε κλέψει την παράσταση. Μέχρι και 100 θεατές στις μύτες των ποδιών τους πάσχιζαν για μια έστω φευγαλέα ματιά πάνω στο παιδί και το θαύμα που γινόταν. Είναι αλήθεια πως η πρώτη κρίση του Magnus-πυρετού που συνεχίζεται μέχρι σήμερα καταγράφηκε αναμφίβολα στο Wijk aan Zee.


Στον πρώτο γύρο αντιμετώπισε την 14χρονη νούμερο #6 στον κόσμο γυναίκα εκείνη την περίοδο, Ουκρανή Katerina Lahno (2493). Πίεσε σε ένα τεχνικό φινάλε αλλά δεν κατάφερε να βρει κάτι και τελικά όταν μπήκε στην πίεση χρόνου απλοποίησε σε ένα ισόπαλο φινάλε. Στον επόμενο γύρο κέρδισε την Κινέζα παντρεμένη με Ολλανδό Peng Zhaoqin (2419), όταν σε μια γαλλική προώθησης πέρασε από την πτέρυγα του βασιλιά και εκτέλεσε με ένα h ελεύθερο. Η πρώτη ελεύθερη μέρα ήταν προγραμματισμένη πολύ νωρίς και ο Magnus ήθελε απλώς να μείνει μέσα βλέποντας Eurosport. Αλλά τελικά ο Henrik τον έπεισε για μια βόλτα στο εντυπωσιακό Κανάλι της Βόρειας Θάλασσας που απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα στα νότια του Wijk. Αναζωογονημένος επιστρέφει στον τρίτο γύρο και μαύρος σε μια Ροσολίμο διαλέγοντας οξείες συνέχειες κερδίζει τον Milos Pavlovic (2548). O Henrik ανησυχούσε κατά τη διάρκεια της επόμενης παρτίδας, καθώς ο Magnus είχε επιλέξει μια οξύτατη συνέχεια στη βαριάντα δηλητηριασμένου πιονιού της Najdorf που συνήθιζε να παίζει στο ICC. Παρόλα αυτά κράτησε τη γνώμη του για τον εαυτό του γιατί ποτέ δεν ήθελε να επηρεάσει τον Magnus σε τέτοια αμιγώς σκακιστικά ζητήματα. Ο Magnus διαλύει τον Ρώσο grandmaster Valery Popov (2580) σε 26 κινήσεις.

Μετά από νέα εύκολη νίκη με τα μαύρα σε μια μπογκοινδική επί της Tea Bosboom Lanchava (2323) φτάνει στο 5 στα 6 μετά από ισοπαλία με τον ΙΜ Ruud Janssen (2489) αφού πίεσε αρκετά για τη νίκη. Με επίδοση 2748(!) χρειαζόταν μόνο ένα βαθμό στους τρεις επόμενους γύρους για να πετύχει την πρώτη του νόρμα GM. Σε τουρνουά εννέα γύρων απαιτείται επίδοση τουλάχιστον 2600 και συγκεκριμένα ποσοστά έναντι των GMs που συμμετέχουν. Με τέτοια αρχή όμως μόνο μια συνολική κατάρρευση θα μπορούσε να του τη στερήσει. Το πρώτο κατώφλι λοιπόν ήταν στους 6/9 βαθμούς. Με νίκη επί του γεωργιανού GM Merab Gagunashvili (2583) στον 7ο γύρο η νόρμα θα ήταν γεγονός. Ο επιθετικός γεωργιανός που είχε μια δεύτερη θέση σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα καθώς και νίκες επί των Morozevich και Grischuk στο παλμαρέ του στρίμωξε για τα καλά σε μια Σλαβική τον Magnus, ο οποίος όμως αμυνόταν με ψυχραιμία. Όταν πια στην 34η κίνηση ο Gagunashvili πρότεινε ισοπαλία ήταν ήδη αργά. Η θέση είχε γυρίσει και στην πίεση χρόνου του αντιπάλου ο Magnus επέλεξε μια δηλητηριώδη συνέχεια. Μέχρι την ανανέωση ο μαύρος ήταν ήδη πύργο πάνω. O Gagunashvili εγκατέλειψε. Η πρώτη νόρμα του Magnus ήταν γεγονός.

Ο Magnus το γιόρτασε τρώγοντας ένα τεράστιο παγωτό στο ιταλικό εστιατόριο και παίζοντας μπλιτζ στο ICC αντί να κάτσει να στήσει τον Ολλανδό IM Jan Werle (2407). Παρόλα αυτά σε μια σικελική Maroczy λευκός, ο Magnus βρίσκει την κατάλληλη στιγμή να παίξει τη στρατηγική τυπική θυσία Nd5 και να κερδίσει μια όμορφη παρτίδα. Η χαλαρότητα ήρθε μετά από αυτήν την παρτίδα και στον 9ο γύρο εναντίον του πολύ ισχυρού Σλοβένου GM Dusko Pavasovic (2615) ο Magnus ήταν σε χειρότερη θέση από νωρίς και τελικά έχασε ένα φινάλε πύργων από αυτά που τα επόμενα χρόνια θα τα έκανε ισοπαλία χωρίς να σκέφτεται. Ο Magnus είχε 7/9, είχε κάνει τη νόρμα αλλά παρόλα αυτά στεναχωρήθηκε από την ήττα και μάλιστα δήλωσε ενοχλημένος από ένα τηλεοπτικό τιμ στο οποίο δόθηκε πέραν της συνηθισμένης ελευθερίας που δίνεται συνήθως στο Wijk aan Zee.

Αλλά η πίεση για δημοσιότητα ήταν υπερβολική και ο Magnus με τον Henrik ασυνήθιστοι είχαν πολλά ακόμα να μάθουν για να την αποφεύγουν όταν ξεπερνούσε τα όρια. Στην ελεύθερη μέρα που ακολούθησε ο Magnus έδωσε σιμουλτανέ σε 15 αντιπάλους μετά από την πίεση των διοργανωτών που τον προτιμούσαν από κάποιον του τοπ γκρουπ και επιβλήθηκε με +14=1-0. Οι τελευταίοι 4 γύροι θα έκριναν πλέον τον νικητή του τουρνουά. Οι Ολλανδοί Sipke Ernst (2474) και Jan Smeets (2505) είχαν ήδη επιτύχει με τη σειρά τους νόρμες GM και θα ήταν οι αντίπαλοι του στους δύο τελευταίους γύρους. Πρώτα καθάρισε εύκολα δυο Ολλανδούς γύρω στο 2200. Στον προτελευταίο γύρο αντιμετώπιζε τον ισόβαθμό του στην κορυφή Sipke Ernst. Ο τρόπος με τον οποίο κέρδισε σε μια κλασσική καρο-καν έκανε αυτήν την παρτίδα την πρώτη παγκοσμίως διάσημη δημιουργία του. O Tim Krabbe στο online σκακιστικό ημερολόγιό του προσπάθησε να λύσει το μυστήριο που είχε δημιουργηθεί σχετικά τόσο με το βάθος της προετοιμασίας του Magnus όσο και με το ενδεχόμενο να είχε παίξει την ίδια εντυπωσιακή θυσία κομματιού λίγους μήνες νωρίτερα στο ICC (item No. 238 στο λινκ). Το chessbase.com σηκώνει ειδικό άρθρο για τον Magnus επιλέγοντας την ίδια παρτίδα, ενώ φυσικά η παρτίδα αυτή δε θα μπορούσε να λείπει από τη συλλογή με τις καλύτερες παρτίδες του Magnus της περιόδου 2000-2004 που έχει επιλέξει ο χρήστης του chessgames.com 'ResgnationTrap'. Ο ίδιος χρήστης έχει επιμεληθεί άλλες 61 συλλογές παρτίδων με διάφορες θεματικές και όλες είναι διαθέσιμες για προβολή και κατέβασμα εδώ.

Με μια ισόπαλη παρτίδα στον τελευταίο γύρο με τον Smeets ο Magnus κέρδισε το τουρνουά με το μαγικό 'κασπαροβικό' 10 1/2 στα 13, έναν ολόκληρο βαθμό πάνω από τη νόρμα GM και απόδοση 2702. Βρισκόμαστε ακόμα στον Ιανουάριο. Όλοι στην οικογένεια ξετρελαμένοι από χαρά προέβλεπαν τα καλύτερα για το υπόλοιπο της περιοδείας και γιατί όχι, ίσως και μια δεύτερη νόρμα μέχρι το καλοκαίρι. Κανείς όμως δε μπορούσε να φανταστεί ότι μέχρι να ξαναπατήσει το πόδι του σε σχολική αίθουσα, ο Magnus θα ήταν πια grandmaster, θα είχε συναντήσει πάνω στην σκακιέρα τον Gary Kasparov και τον Anatoly Karpov και θα είχε πάρει μέρος σε αγώνες για το παγκόσμιο πρωτάθλημα! Nαι αυτό των ενηλίκων.


(τέλος δεύτερου μέρους)

Πηγές: Simen Agdestein - Wonderboy, chessbase.com, chessgames.com, Tim Krabbe - Open Chess Diary, blog.magnuschess.com, kosteniuk.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: