Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Ατομικά Πρωταθλήματα Ανδρών (2) - Γυναικών (5)



Ας ξεκινήσουμε με κάποιες εκκρεμότητες από τον πρώτο γύρο. Το φινάλε Καπνίσης-Μπανίκας που με ζόρισε αρκετά φαίνεται πως ήταν όντως ισόπαλο, καθώς το Monte-Carlo mode του Rybka βρίσκει ισοπαλία με το καλύτερο παίξιμο από τις δυο πλευρές και σε κάθε περίπτωση αυτός που είναι πιο εύκολο να στραβοπατήσει σε συνθήκες παρτίδας φαίνεται πως είναι ο λευκός. Συμπερασματικά, σοφή η επιλογή του Καπνίση να επαναλάβει τη θέση.

Η δικτυακή κάλυψη των αγώνων βελτιώθηκε χθες αισθητά, ενώ προστέθηκαν στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης και αναλύσεις επιλεγμένων παρτίδων από τον Γιάννη Συμεωνίδη. Από τον πρώτο γύρο έχουμε τις παρτίδες Καπνίσης-Μπανίκας (όπου δίνεται και μια ενδεικτική βαριάντα για το φινάλε μετά από Kd3) και Κοτρωνιάς-Μαστροβασίλης Θ. στο http://indiv2010.peristerichess.gr/analysis.html. Το live video streaming δεν ήταν και πολύ σταθερό χθες, να δούμε πώς θα πάει σήμερα αν επαναληφθεί το εγχείρημα. Επίσης, μου άρεσε πολύ η ανάλυση του "Ametanoitou" στο site της ΕΣΣΠ πάνω στην παρτίδα Κουκουφίκης-Σπηλιάδης. Στο δεύτερο γύρο δε θα έχει και πολλά να αναλύσει ο Ametanoitos όπως θα δούμε και πιο κάτω, αλλά σε κάθε περίπτωση ελπίζω να συνεχίσει τις αναλύσεις αυτές για το υπόλοιπο του τουρνουά. Ο Ametanoitos είναι για το ELO του πάρα πολύ καλός αναλυτής, θα έλεγα πως το ELO του είναι πλασματικό ως προς τις αναλυτικές του ικανότητες κάτι που όποιος παρακολουθεί τα forums του chesspub.com θα έχει εδώ και καιρό διαπιστώσει. Ας δούμε τι έγινε στο χθεσινό δεύτερο γύρο:

Μπανίκας - Σπηλιάδης 1-0 Semi-Slav
Δυστυχώς ο Σπηλιάδης δε έβγαλε καν το άνοιγμα. Ήδη μετά το 9...Nxd5? ο μαύρος είναι χαμένος. Ας μην είμαστε αυστηροί όμως. Ο Σπηλιάδης είχε δύο συνεχόμενα μαύρα, ήταν πολύ άτυχος στον πρώτο γύρο και όπως και να το κάνουμε δεν είναι και εύκολο να αντεπεξέλθει σε αυτό το επίπεδο, εικάζω πως για πρώτη φορά στη ζωή του έπαιξε με GM. Πιστεύω και εύχομαι πως θα τα πάει καλύτερα στη συνέχεια.

Νικολαϊδης Κ. - Κουκουφίκης Α. 1-0 King's Indian Fianchetto
Ο Κουκουφίκης έπαιξε περίεργα στο άνοιγμα (6...Nh5?!, 9...Ne7?) και βγήκε πολύ χειρότερος ενώ μπήκε και σε ακραία πίεση χρόνου από πολύ νωρίς. Φυσιολογική η ήττα του.

Μαστροβασίλης Θ. - Μαστροβασίλης Δ. 1/2 Petroff
Άπαιχτη ισοπαλία.


Κανακάρης - Κοτρωνιάς 0-1 Benko Dlugy System (5.f3)
Πολύ ενδιαφέρουσα παρτίδα με θεωρητικό ενδιαφέρον - Κοτρωνιάς γαρ. Η novelty ήρθε στην 13η κίνηση (13...Na6N). Δυστυχώς ο Κανακάρης δε μου έκανε τη χάρη να παίξει τη βαριάντα του Nakamura με 11. Nf4 αντί για 11. Be3 και έτσι δεν είδαμε τί έχει βρει ο Κοτρωνιάς σε μια οξύτατη συνέχεια στην οποία ο λευκός θυσιάζει προσωρινά ένα κομμάτι στο d5. Πρώτος είχε παίξει αυτή τη θυσία ο Ούγγρος IM Bela Vigh (πέθανε σε τροχαίο δυστύχημα το 2002) το 1995, γνωστότερη παρτίδα όμως με τη συνέχεια αυτή είναι η Nakamura - Lagrave από το προπέρσινο Cap d'Agde. Στην παρτίδα μας τώρα μετά την καινοτομία του Κοτρωνιά, ο Κανακάρης άλλαξε βασίλισσες και δε βρήκε ικανοποιητικό αντάλλαγμα για το πιόνι. Κάποια στιγμή ο Κοτρωνιάς έδωσε το πιόνι πίσω βγάζοντας στρατηγικά κερδισμένη θέση που δε δυσκολεύτηκε να μετατρέψει σε πόντο. Έτσι είναι ο μόνος που έφτασε στο 2/2.


Καπνίσης - Νικολαΐδης Ι. 1/2 Caro Kann 3.f3
Αυτή νομίζω ήταν η πιο ενδιαφέρουσα παρτίδα του γύρου και η πιο δύσκολη για μας τους κοινούς θνητούς να καταλάβουμε τί γινόταν. Βοήθησαν τα live σχόλια του Γιάννη Συμεωνίδη από τον χώρο των αγώνων καθώς και τα engine μας. H παρτίδα ακολουθούσε τα χνάρια της Timofeev - Riazantsev, πρωτάθλημα Ρωσίας 2008, μέχρι το σημείο που ο Νικολαΐδης έπαιξε 9...dxe4 αντί του 9...f5. Μετά το όμορφο τακτικό χτύπημα 23...Nxg2!, ο μαύρος απέκτησε σοβαρό πλεονέκτημα, όμως ήρθε η πίεση χρόνου και μετά από σειρά ανακριβειών (26...Re8?! - καλύτερο το 26...Bc7! -, 29...Rd7?! - το 29...Re4 διατηρούσες τύχες νίκης) η θέση κατέληξε σε ένα τελείως ισόπαλο φινάλε πύργων και ετερόχρωμων αξιωματικών και συμφωνήθηκε η ισοπαλία.

Αν συνεχιστούν οι αναλύσεις του Γιάννη Συμεωνίδη, φαντάζομαι πως η επιλογή των παρτίδων από το δεύτερο γύρο θα είναι εύκολη και έτσι θα μάθουμε περισσότερα για την Κανακάρης-Κοτρωνιάς και την Καπνίσης-Νικολαΐδης Ι. Σήμερα, στον τρίτο γύρο, έχουμε τις εξής συναντήσεις: Νικολαΐδης Ι.-Μπανίκας, Κοτρωνιάς-Καπνίσης, Μαστροβασίλης Δ.-Κανακάρης, Κουκουφίκης Α.-Μαστροβασίλης Θ. και Σπηλιάδης-Νικολαΐδης Κ.

Στις γυναίκες, στον χθεσινό 5ο γύρο είχαμε:
Μπότσαρη - Φαχιρίδου 1/2 (σύντομη)
Μακροπούλου - Οικονομοπούλου 1-0
Παυλίδου - Παπαδοπούλου 1-0
Ιορδανίδου - Μαρκαντωνάκη 1-0
Στεφανίδη - Μάκκα Ι. 0-1

Οι φωτογραφίες είναι του Ανέστη Μιχαηλίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: